Waarom verliezen katten hun tanden?

maine coon kauwen op stokje

We weten allemaal hoe belangrijk mondhygiëne is voor onze algemene gezondheid en welzijn. Door regelmatig tandenpoetsen te oefenen en de tijd te nemen voor een routinematige tandheelkundige controle, geven we prioriteit aan onze mondgezondheid. Maar hoe zit het met onze katten? Hebben hun tanden ook onderhoud nodig?

Snel overzicht

01

Kittens verliezen hun melktanden rond de leeftijd van 3 maanden en krijgen hun volwassen permanente tanden, die hen een leven lang mee zouden moeten gaan.

02

Volwassen kattentandziekte en tandverlies komen vaak voor en zijn vaak te wijten aan gingivitis, parodontitis, infectie of trauma.

03

Het optimaliseren van de tandheelkundige gezondheid is belangrijk om tandziekten en de bijbehorende pijn, infectierisico en tandverlies te verminderen.

Katten verliezen tanden op twee manieren: het natuurlijke verlies van kittentanden als ze uitgroeien tot volwassen katten en het verlies van volwassen tanden als gevolg van tandheelkundige problemen. Laten we meer te weten komen over de tanden van uw kat en hoe u tandverlies bij volwassenen kunt voorkomen.

Een kattenmond: de basis

close-up tong van een kat

De tanden van een kat zijn perfect ontwikkeld voor het jagen en eten van hun prooi.

Katten worden geboren zonder tanden! Hun bladverliezende tanden barsten uit op de leeftijd van ongeveer 2 weken. Als kittens hebben katten 26 melktanden (ook wel melktanden genoemd), die worden vervangen door 30 volwassen kattentanden op een leeftijd van ongeveer 3 tot 6 maanden. Deze 30 bestaan uit 12 snijtanden, 10 premolaren, vier kiezen en vier hoektanden. Katten moeten deze permanente volwassen tanden hun hele leven houden.

Katten hebben verschillende soorten tanden, die voor verschillende functies worden gebruikt. Katten zijn carnivoren en daarom zijn kattentanden goed ontwikkeld voor het jagen op prooien. De grote, scherpe hoektanden zijn lang en puntig om diepe beten en een bolwerk mogelijk te maken.

Hun premolaren en kiezen worden gebruikt voor het scheuren door vlees en het kraken van bot. De kleine snijtanden aan de voorkant van de mond grijpen op prooien, maar worden ook gebruikt bij het verzorgen. Katten kunnen hun kaken alleen op en neer bewegen, dus ze kunnen niet op dezelfde manier op voedsel kauwen als mensen.

Lees ook: Beste tandenborstels voor katten

Het eerste tandverlies: kittens

kitten melk tanden

Kittens verliezen hun melktanden wanneer ze ongeveer 4 maanden oud zijn en deze worden vervangen door een volledige set volwassen tanden.

Katten staan, net als mensen, bekend als diphyodonten: ze hebben twee sets tanden gedurende hun hele leven. Kittens ontwikkelen hun eerste set in de eerste paar weken van hun leven en deze melktanden worden vervolgens vervangen door volwassen tanden vanaf ongeveer 4 maanden oud.

Kittentanden zijn klein, dus je vindt misschien geen van de weggegooide melktanden, maar je kunt wat milde roodheid aan het tandvlees zien als je in de mond van een jonge kat kijkt, of echte volwassen tanden uit de tandvleeslijn ziet komen. Katten kunnen net als mensenbaby’s last hebben van kinderziektes, daarom hebben kittens veel geschikt speelgoed nodig om op te kauwen.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Later tandverlies: oudere katten

  volwassen kattenbek

Meer dan de helft van alle volwassen katten lijdt aan een tandziekte, die veel problemen kan veroorzaken, waaronder tandverlies.

Permanente volwassen tanden blijven idealiter op hun plaats en nuttig voor het hele leven van uw kat, maar er zijn enkele scenario’s waarin tanden verloren kunnen gaan. Tandheelkundige aandoeningen komen vaak voor bij katten, met studies die aantonen dat het een van de meest voorkomende problemen is die worden opgemerkt bij katten die dierenklinieken bezoeken.1

De statistieken zijn onthutsend, met studies die aantonen dat 70% van de katten ouder dan 2 jaar lijdt aan een tandheelkundige aandoening.2 Als de tandheelkundige gezondheid niet wordt gehandhaafd, kunnen verschillende gevolgen optreden, waaronder tandvleesaandoeningen, pijn en tandverlies.

Lees ook: Gaatjes bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Hoe ontstaat tandverlies?

  kattentanden en tandvleesaandoeningen

Gingivitis, een pijnlijke ontsteking van het tandvlees, kan zich ontwikkelen tot parodontitis en tandverlies.

De eerste fase van tandheelkundige aandoeningen is een opbouw van plaque. Plaque is de kleine film van bacteriën die het oppervlak van de tand bekleedt, maar vervolgens verhardt tot tandsteen als het niet regelmatig wordt schoongemaakt met adequate tandheelkundige zorg. Dit tandsteen (of calculus) is een harde, bruine substantie die te zien is op het tandoppervlak, maar het is moeilijk te verwijderen door eenvoudig te poetsen omdat het zeer stevig is.

Naarmate dit tandsteen zich ophoopt, trekt het bacteriën en meer voedseldeeltjes aan. De bacteriën koloniseren rond de tandvleesrand en leiden tot gingivitis: een ontsteking van het tandvlees die leidt tot een rode, gezwollen en pijnlijke tandvleeslijn.

Deze ontsteking kan zich ontwikkelen tot een ernstiger ziekte, waaronder parodontitis zoals periodontitis, waarbij het tandvlees zo ontstoken is dat het de kaak verzwakt en leidt tot tandverlies. Katten, hoewel ze geen gaatjes krijgen zoals mensen, zijn ook gevoelig voor resorptieve laesies die pijnlijk zijn en vaak verder tandverlies veroorzaken.

Katten kunnen ook tanden verliezen als gevolg van trauma, zoals een val van een hoogte of een verkeersongeval. Gebroken tanden moeten mogelijk worden geëxtraheerd of gerepareerd, afhankelijk van het niveau van de schade. Blootgestelde pulp (het binnenste, gevoelige deel van de tand) kan erg pijnlijk zijn als het open wordt gelaten.

Lees ook: Slechte adem bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Tekenen van tandheelkundige ziekte bij katten

kat die voedsel laat vallen tijdens het eten

Veel katten die lijden aan ernstige tandpijn zullen de tekenen verbergen en blijven eten – zelfs hard, knapperig voedsel.

Je zou kunnen denken dat een slechte mondgezondheid en tandpijn gemakkelijk te herkennen zouden zijn bij katten, omdat ze zouden stoppen met eten. Of zouden ze dat wel doen? Katten hebben sterke overlevingsinstincten en zullen vaak blijven eten ondanks ernstige tandheelkundige problemen.2 Hier zijn enkele meer voorkomende symptomen van tandheelkundige aandoeningen om op te letten:

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, plan dan een controle bij een dierenarts.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer voor kieskeurige katten

De mondgezondheid van uw kat behouden

Veterinair onderzoek van de tanden en mond van de kat

Praat met uw dierenarts over de stappen die u thuis kunt nemen om voor de tandheelkundige gezondheid van uw kat te zorgen.

Voorkomen is beter dan genezen, en het optimaliseren van de gezondheid van het gebit is de beste manier om uw kostbare kat te beschermen tegen tandpijn en tandverlies.

1. Tandenpoetsen

kattentanden poetsen

Dagelijks poetsen thuis is de gouden standaard in de tandheelkundige zorg voor katten.

Net als bij mensen, tandenpoetsen is de optimale manier om tandplak te verminderen en tandvlees gezond te houden. Gebruik een tandpasta die is ontworpen voor katten – menselijke tandpasta is niet veilig voor katten. Kattentandpasta komt ook in katvriendelijke smaken zoals kip, tonijn of mout, wat aantrekkelijk voor hen is. Begin met je kat te laten wennen aan de pasta door een beetje in zijn mond te smeren.

Gebruik een kattentandenborstel en begin heel langzaam, geleidelijk opbouwend tot enkele korte, zachte sessies tandenpoetsen. Geef veel lof en beloningen wanneer uw kat meewerkt. Probeer deze uitstekende gewoonte in je routine op te nemen.

Lees ook: Beste tandpasta voor katten

2. Alternatieven voor poetsen

kat eet tandheelkundige kauw

Tandheelkundige kauwen, traktaties en wateradditieven kunnen allemaal bijdragen aan een goede mondgezondheid.

Als je worstelt met tandenpoetsen, ben je niet de enige! Het kan tijd en geduld kosten, en sommige katten zijn niet enorm tolerant voor dergelijke procedures. Als u op zoek bent naar een alternatief, is er niets zo effectief als poetsen, maar er zijn enkele tandheelkundige traktaties en tandheelkundige kauwen beschikbaar.

Een andere suggestie is om een product te gebruiken dat aan het water van uw kat wordt toegevoegd en dat tot doel heeft plaquevorming te verminderen, hoewel ervoor moet worden gezorgd dat deze uw kat niet van het drinken van hun water afhouden. Zoek naar producten met de VOHC (Veterinaire Mondgezondheidsraad) keurmerk.

Lees ook: De 10 beste kauwspeeltjes voor katten

3. Dieet

Van tandheelkundige diëten op recept – verkrijgbaar via uw dierenarts – is aangetoond dat ze de opbouw van tandplak en tandsteen verminderen.

Het is aangetoond dat het voeren van droog kattenvoer aan katten kan helpen bij het bevorderen van een goede mondgezondheid2. Dit komt door de schurende aard van het droge voedsel (brokjes) tegen het tandoppervlak, waardoor de opbouw van tandplak en dus tandsteen wordt verminderd.

Lees ook: De 12 beste droge kattenvoer

4. Professionele gebitsreinigingen

dierenarts onderzoekt de tanden van de kat

De meeste katten hebben baat bij een jaarlijkse gebitsreiniging in het kantoor van uw dierenarts onder sedatie of algemene anesthesie.

Het kan moeilijk zijn om een goede blik in de mond van uw huisdier te krijgen, vooral bij de achterste premolaar en kiestanden. Regelmatige tandheelkundige controles met een dierenarts worden aanbevolen. Als een tandheelkundige ziekte wordt vermoed, kan uw dierenarts een volledig onderzoek onder anesthesie of sedatie en orale röntgenfoto’s adviseren.

Gebitsproblemen zijn altijd het beste om vroeg en snel te worden opgelost, om de pijn geassocieerd met mondziekte te voorkomen en om de tanden te beschermen tegen verlies. Veel katten hebben elk jaar of zo een veterinaire tandreiniging nodig, vooral als ze ouder worden.

Lees ook: Waarom steken katten hun tong uit?

Kattentandverlies: samenvattend

Mooie kortharige kat die op de grond ligt

Begin met het verzorgen van de tanden van uw kat in de kittentijd om hen te helpen gezond te blijven voor het leven van uw cop.

Katten verliezen hun kittentanden rond de leeftijd van 3 maanden en krijgen hun volwassen tanden, die ze levenslang zouden moeten blijven. Helaas komt tandziekte zeer vaak voor bij katten en kan dit leiden tot tandverlies. Het optimaliseren van de mondhygiëne is essentieel voor het minimaliseren van tandheelkundige aandoeningen en het vermijden van pijnlijke aandoeningen.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten hun tanden verliezen?

Kittens verliezen hun melktanden vanaf 3 maanden oud, maar volwassen katten moeten hun permanente tanden levenslang behouden. Helaas komt tandziekte extreem vaak voor bij katten en tandverlies door trauma of ziekte komt vaak voor.

Wat zou ervoor zorgen dat de tanden van een kat uitvallen?

Bladverliezende tanden bij katten vallen uit vanaf ongeveer 3 maanden en worden vervangen door volwassen tanden. Deze zijn permanent en vallen alleen uit als gevolg van trauma, of tandziekten zoals parodontitis of resorptie.

Wat te doen als de tanden van een kat uitvallen?

Het is normaal dat kittens vanaf ongeveer 3 maanden oud hun melktanden verliezen. Als volwassen tanden verloren gaan, zoek dan veterinair advies. Het is waarschijnlijk dat uw kat een aanzienlijke tandziekte heeft als tandverlies wordt gezien.

Bronnen weergeven

O’Neill, D., Kerk, D., McGreevy, P., Thomson, P. & Brodbelt, D. (2014). “Prevalentie van aandoeningen geregistreerd bij katten die eerstelijns dierenartspraktijken in Engeland bezoeken.” Het Veterinair Tijdschrift, 202(2), 286-291.

Mata, F. (2015). “De keuze van het dieet beïnvloedt de mondgezondheid van de huiskat.” Dieren (Basel), 5(1), 101-109.