Waarom openen katten hun mond als ze iets ruiken?

kat en een groene plant

Katten hebben een ongelooflijk reukvermogen dat veel beter is dan mensen. Ze gebruiken geur als een belangrijke communicatiemethode, en dat omvat het gebruik van feromonen (chemische berichten), evenals gebruikelijke geuren.

Katten zijn goed ontwikkeld om elke nieuwe interessante geur te verwerken, omdat ze zowel hun neus als een speciale techniek gebruiken die de flehmen-reactie wordt genoemd. Deze truc met open mond is de manier van een kat om geur in een speciaal orgaan te trekken, waardoor zeer specifieke verwerking van sensorische informatie mogelijk is, maar het kan er heel vreemd uitzien voor katteneigenaren.

Snel overzicht

01

Katten hebben een uitstekend reukvermogen, zowel via normale reukreceptoren als via feromonen.

02

Katten interpreteren feromonen met behulp van hun vomeronasale orgaan, een reeks kanalen en receptoren op het dak van de mond.

03

De flehmen-reactie is de vreemde grimasuitdrukking die katten maken om geur in en tot aan het dak van de mond in dit geurorgaan te trekken.

Laten we meer te weten komen over het reukvermogen van een kat en waarom katten hun mond openen als ze een bijzonder interessante geur ruiken.

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Katten: Het Reuksysteem

Grijze en gemberschildpad tabby kat snuffelen

Het Jacobson-orgel is een geheim ruikend hulpmiddel op het dak van de mond van uw kat.

De neus van een kat heeft bijna 40 keer zoveel sensorische cellen in hun neusholte in vergelijking met de neus van een mens. Deze receptoren worden allemaal gebruikt om geuren op te pikken, van mild tot overweldigend.

Katten gebruiken geur op vele manieren: om door de wereld om hen heen te navigeren, maar ook om te communiceren met een andere kat, evenals mensen. Het hebben van een uitstekend reukvermogen is ook handig als je een sluipend roofdier bent in het zwakke licht van zonsopgang en zonsondergang.

Katten hebben echter ook een geheim wapen als het gaat om geuren. Ze hebben een tweede ‘neus’. Dit speciale apparaat wordt het Jacobson-orgel of vomeronasaal orgaan genoemd en bevindt zich op het dak van de mond.

Je kunt het misschien als een klein bultje zien als je kat zijn mond wijd openhoudt voor jou. Opgebouwd uit kleine kanaaltjes die naar de mond en de neus leiden en duizenden gespecialiseerde receptoren bevatten, is het zijn rol om feromonen (chemische geurboodschappen) te verwerken. Het Jacobson-orgel werd in 1811 ontdekt door de Deense wetenschapper Ludvig Levin Jacobson.

Lees ook: Cat Anatomy Guide

Hoe gebruiken katten feromonen om te communiceren?

Kattengeur iets

Katten hebben geurklieren op verschillende delen van hun lichaam, waaronder het gezicht en de poten.

Feromonen zijn olfactorische chemicaliën, vrijgegeven door speciale geurklieren rond het lichaam en gebruikt door katten om te communiceren, zowel met zichzelf als met andere katten. Alle kattensoorten, inclusief grote katten, geven feromonen af en ze spelen een grote rol in het gedrag en de communicatie van katten.

De geurklieren bevinden zich rond het lichaam, inclusief het gezicht, de voetzolen en rond de tepels van vrouwelijke katten. Katten geven feromonen af door acties zoals wrijven of stoten van hoofden en lichamen, krabben en urine spuiten.

Verschillende feromonen communiceren verschillende betekenissen. Ze worden gebruikt om sociale banden en vertrouwdheid te creëren, territorium te markeren, seksuele partners te signaleren, andere katten te identificeren, de moeder-en-kittenband te versterken, geluk en tevredenheid te tonen of angst en stress te signaleren. Alle katten kunnen feromoonberichten begrijpen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Waarom houden katten hun mond open om te ruiken?

Extreme close-up van een grijze en witte kat die snuffelt

Wanneer katten een interessante geur tegenkomen, openen ze hun mond tijdens het snuiven, zodat de geur naar het jacobsonorgel op het dak van hun mond kan reizen.

Wanneer een kat zich diep concentreert op een bepaalde geur, gebruiken ze een reactie die de flehmen-reactie wordt genoemd. Dit is waar ze hun mond iets open houden, met hun bovenlip gekruld, vaak beschreven als een grimas of snerpende uitdrukking. Flehmen komt van een Duits woord, wat ‘lipkrul’ betekent.

Het resultaat van deze vreemde uitdrukking is de maximale blootstelling van het Jacobson-orgaan op het dak van hun mond aan de feromonen. De tong vangt de geur op en veegt de feromoonberichten naar de kanalen, waardoor receptoren in het vomeronasale orgaan de geurboodschappen kunnen verwerken.

Deze vreemde mondademhalende benadering van geur wordt meestal gezien bij mannelijke katten, waarschijnlijk vanwege hun gebruik van feromonen om potentiële seksuele partners op te snuiven. Je zou deze grappige uitdrukking ook kunnen zien bij katten die nieuwe of interessante s onderzoekencenten zoals als een andere kat in de buurt urine heeft gespoten, op krabsporen van een andere katachtige of in afscheidingen zoals anaalklieren of uitwerpselen.

Naast katten wordt de flehmen-reactie gezien bij paarden, giraffen, olifanten, geiten en neushoorns.

Lees ook: Welke geuren haten katten? Deze lijst zal u misschien verrassen

Moet ik me zorgen maken?

wat is die grappige geur

Verwar de flehmen-reactie niet met hijgen of ademhalingsmoeilijkheden, wat een medisch noodgeval is.

De flehmen-reactie van een kat is beschreven als “stinkend gezicht” vanwege de grimasuitdrukking, en het kan ertoe leiden dat katteneigenaren zich zorgen maken dat hun huisdier pijn heeft of onwel is. Dit is echter een volkomen normaal gedrag – het is gewoon de manier van een kat om belangrijke geurboodschappen grondig te onderzoeken.

Het moet echter niet worden verward met mondademhaling. Bij het uitvoeren van de flehmen-reactie zal een kat stilstaan, met zijn bovenlip gekruld en mond enigszins open. Het duurt maar kort.

Als uw kat echter hijgt met zijn mond open, met meer moeite ademt (buik of borst die in en uit zuigt) of moeite heeft met ademhalen, zoek dan onmiddellijk veterinaire aandacht.

Lees ook: Waarom steken katten hun tong uit?

Laatste gedachten

Pluizige kat die aan mensenhand snuffelt

Het ziet er misschien vreemd uit voor mensen, maar de flehmen-reactie is volkomen normaal kattengedrag

Katten hebben supergeurende krachten, met een uitstekend reukvermogen en het vermogen om feromonale boodschappen op te snuiven. De flehmen-reactie wordt gezien wanneer katten complexe en belangrijke geuren ruiken. Deze methode van inademen overspoelt het vomeronasale orgaan op het dak van de mond van een kat met de chemische boodschappen, zodat ze correct kunnen worden geïnterpreteerd. Het kan er vreemd uitzien, met een grimasachtige uitdrukking, maar het is een volkomen normaal kattengedrag.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Veelgestelde vragen

Doen katten hun mond open als ze iets ergs ruiken?

Katten gebruiken een speciale manier van ruiken, de flehmen-reactie, waarbij ze hun mond openen en hun lippen in een grimas krullen. Dit is een reactie op ruikende feromonen (chemische berichten) in plaats van een slechte geur, maar wordt gemakkelijk verward omdat de actie vaak wordt uitgevoerd rond urine- of anaalklierafscheidingen.

Waarom trekken katten een grappig gezicht als ze iets ruiken?

Katten hebben een vomeronasaal orgaan op het dak van hun mond. Ze gebruiken dit om feromoonale boodschappen te ruiken. Wanneer ze iets interessants ruiken, maken ze een grappige grimasuitdrukking om geur in hun mond en omhoog in dit geurorgaan te trekken.

Waarom steken katten hun tong uit nadat ze iets hebben geroken?

Katten hebben een vomeronasaal orgaan op het dak van hun mond, dat betrokken is bij feromoonberichten. Ze gebruiken hun tong om geuren naar binnen te trekken en ze op het dak van de mond en in de kanalen van het geurorgaan te flikkeren. Dit wordt de flehmen-reactie genoemd.

Waarom vinden katten het leuk als je over hun wangen wrijft?

Katten hebben geurklieren over het hele gezicht die feromonen afgeven, inclusief hun wangen. Feromonen kunnen verschillende boodschappen overbrengen, maar gezichtsferomonen zijn betrokken bij gevoelens van geluk, tevredenheid en sociale binding.