Waarom hebben katten een hekel aan lange autoritten? Hier leest u hoe u kunt helpen

Katten reizen, in tegenstelling tot honden, zelden in auto’s en de meeste katteneigenaren zullen een gevoel van angst voelen wanneer ze een roadtrip met hun kat overwegen. Dus waarom hebben katten een hekel aan lange autoritten?

Welnu, autoritten zijn een onbekende zintuiglijke omgeving, ze onderbreken de routine, ze hebben negatieve associaties met dierenartsreizen en catteries en ze kunnen zelfs katten ziek maken. Het goede nieuws als je een naderende autorit hebt, is dat er enkele eenvoudige stappen zijn die je kunt nemen om de zaken te verbeteren, mits wat tijd en geduld.

Om een lang verhaal kort te maken

01

Veel katten houden niet van lange autoritten en sommige katten kunnen zelfs misselijk worden of erg gestrest in de auto.

02

De afkeer van katten van autoritten komt meestal voort uit angst om het huis te verlaten, onbekende geuren en geluiden, een afkeer van de drager of reisziekte.

03

Een comfortabele drager, feromoonsprays, oefenen met korte ritten en mogelijk door de dierenarts voorgeschreven medicijnen kunnen katten allemaal helpen om comfortabeler in de auto te zijn.

Veelvoorkomende redenen waarom katten niet van autoritten houden

Er zijn verschillende redenen waarom katten misschien niet enthousiast zijn over autoreizen. Voor sommige katten kan een combinatie van dingen ervoor zorgen dat ze een hekel hebben aan autoreizen.

1. De kattendrager

Hoewel kattendragers zorgen voor veilig reizen voor huisdieren, hebben de meeste katten er een hekel aan.

Voor veel katten beginnen de problemen wanneer de gevreesde dierendrager verschijnt. Katten hebben er een hekel aan om in deze kleine en onbekende ruimte te worden geperst, en de aanwezigheid van de drager herinnert hen aan negatieve ervaringen zoals dierenartsbezoeken. Uw kat moet wel veilig worden vastgehouden om in een auto te reizen, maar velen zullen zich omdraaien en rennen wanneer de kattenmand verschijnt.

Lees ook: De beste kattendragers voor 2022

2. Een verandering in routine

Autoreizen schudden de normale routine van een kat op, iets dat veel katten verontrustend vinden.

Katten zijn gewoontedieren, meestal volgen ze elke dag dezelfde basisroutines. Ze weten wanneer de voerbak gevuld is, de beste plek om te snoozen in de zon, en ze lijken magie om op je schoot te springen als je eindelijk gaat zitten aan het einde van een drukke dag. Een autorit kan die routine echt weggooien, en dit leidt tot ontevreden katten.

Misschien heb je zelfs hun voedsel moeten terugtrekken voor een medische procedure of het kattenluik moeten vergrendelen zodat ze erin vastzitten. Deze veranderingen zijn stressvol en beangstigend voor katten, omdat ze niet begrijpen waarom hun routine plotseling is veranderd.

Lees ook: Waarom beschermt mijn kat me als ik naar de badkamer ga?

3. Hun territorium verlaten

Het is stressvol voor katten om hun huis te verlaten, wat geruststellend en vertrouwd voor hen ruikt.

Katten zijn territoriale wezens en brengen het grootste deel van hun tijd door met ontspannen, eten en verzorgen in hun kerngebied, of patrouilleren op hun perifere territorium. Een autorit betekent dat ze hun territorium volledig verlaten, wat een beangstigend vooruitzicht kan zijn voor een kat.

Katten gebruiken feromonen (chemische boodschappen) om zichzelf voortdurend gerust te stellen van hun territorium en veilige plaatsen, en weggenomen worden van deze kalmerende berichten zal angst veroorzaken.

Lees ook: De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

4. Onbekende sensorische ingang

De vreemde geuren, geluiden en beweging van autoreizen zullen de meeste katten op scherp zetten.

Katten zijn extreem gevoelig voor geur, met miljoenen meer geurreceptoren dan wij mensen hebben. Een onbekende omgeving, zoals de kattenmand en een auto, zal uw kat overweldigen met nieuwe en onbekende geuren. Voeg daarbij de harde geluiden, plotselinge bewegingen, nieuwe bezienswaardigheden en vreemde texturen, en je kat kan zich gedesoriënteerd en overweldigd voelen door deze sensaties.

Lees ook: 9 beste kattenvoer voor stinkende poep

5. Reisziekte

Wagenziekte komt vaak voor bij katten en kan ervoor zorgen dat ze kwijlen of braken.

De bewegingen van autoreizen zijn anders dan de meeste dingen die katten zullen ervaren. Katten zijn behendige wezens, in staat om te springen, klimmen en springen, maar de schommelende beweging van een auto kan misselijkheid veroorzaken bij katten, net als bij mensen.

Misselijke katten kunnen overmatig kwijlen of braken. Sommige katten worden van streek, geven luid jodelen of miauwende vocalisaties en kunnen zelfs urine of uitwerpselen doorgeven.

Lees ook: Reisziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Hoe u uw kat kunt helpen zich beter te voelen over de auto

Je kat houdt misschien nooit van autoritten, maar er zijn manieren om je kat kalm en meer ontspannen te houden als je een korte of lange autorit moet maken. Sommige van deze suggesties kosten wat tijd en moeite, maar het hebben van een kat die de auto tolereert, is useful, en veel aangenamer voor onze huisdieren.

1. Blijf kalm

Laat uw kitten in de auto spelen zonder ergens heen te gaan om positieve associaties met de auto te creëren.

Het kan moeilijk zijn om ons niet gestrest en angstig te voelen als we weten dat we een moeilijke situatie naderen, maar als we kalmeren, helpt het onze huisdieren ook kalm te blijven. Kattenangst heeft, net als mensen, de neiging om te escaleren als anderen om hen heen in paniek raken. Spreek rustig en kalm, maak geen plotselinge bewegingen en behandel uw kat altijd voorzichtig, zelfs als hij moeilijk in de reismand kan komen en u te laat bent voor zijn dierenartscontrole.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

2. Kies een geschikte vervoerder

Zorg ervoor dat de reismand die u kiest groot genoeg is om uw kat comfortabel te passen.

Investeer in een dierendrager die stevig en gemakkelijk te gebruiken is. Een draagzak met opening aan de bovenkant is veel gemakkelijker om een onwillige kat in op te tillen dan een met een kleine vooringang. De reismand moet groot genoeg zijn zodat je kat er niet in wordt geplet. Sommige kattenrassen zoals de Maine Coon hebben een bijzonder grote reismand nodig om comfortabel te zijn.

Veel katteneigenaren brengen de reismand alleen tevoorschijn voor dierenartsbezoeken of cattery-uitstapjes, dus het is niet verwonderlijk dat hun katten een hekel aan hen hebben. Laat de drager een tijdje in je huis staan voordat deze nodig is en probeer een positieve ervaring te faciliteren door wat favoriet speelgoed, kattenkruid of smakelijke lekkernijen in de reismand achter te laten.

In de auto moet de drager worden vastgezet met behulp van de veiligheidsgordel. Dit is zowel voor de veiligheid, maar ook om te voorkomen dat de drager zich te veel verplaatst, wat kan bijdragen aan angst en reisziekte bij katten. De drager mag nooit kunnen bewegen of in de voetenruimte kunnen vallen.

Lees ook: 5 beste dubbele kattendragers

3. Probeer enkele korte uitstapjes

Korte ritten in de auto waar niets ergs met uw kat gebeurt, kunnen helpen om hem ongevoelig te maken voor langere autoritten.

Als je kat een hekel heeft aan lange autoritten, is het laatste wat je misschien wilt doen onnodige autoritten. Als je echter een langeafstandsreis hebt gepland, is het goed om je kat meer aan de auto te laten wennen door wat desensibilisatie te doen. De eerste stap is om uw kat aan de reismand te laten wennen en vervolgens te proberen de kat en de reismand in de auto te plaatsen en vast te zetten.

Ga in eerste instantie nergens heen, leg de reismand gewoon in de auto en neem hem dan meteen mee terug naar binnen en laat de kat los. Veel lof, traktaties en speelgoed kunnen dit een echt positieve ervaring maken. Probeer vervolgens de motor aan te zetten met de kat in de auto, maar rijd niet weg.

Bouw geleidelijk op naar het doen van enkele korte autoritten. Dit proces moet zeer geleidelijk verlopen en zal tijd en geduld vergen. Gebruik veel positieve bekrachtiging en maak de ervaring zo huisdiervriendelijk als je kunt. Uiteindelijk moet je kat toleranter worden voor de auto.

Lees ook: Wat te doen als uw kat wordt aangereden door een auto: een stapsgewijze handleiding

4. Anti-angst producten

Sommige katten vinden kattenkruid kalmerend, dus je kunt proberen wat in de reismand van je kat te plaatsen voordat je met de auto rijdt.

Als uw kat gestrest of angstig wordt over de auto, kunnen kalmerende supplementen en producten helpen. Feliway is een kattenferomoonproduct dat zowel als spray als diffuser wordt geleverd. Het kan worden gespoten rond specifieke voorwerpen zoals de achterbank van de auto en de kattenmand, en helpt uw kat gerust te stellen dat ze veilig zijn en dat de omgeving vertrouwd is. Neem contact op met een dierenarts voor meer informatie.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

5. Medicijnen

reisziekte bij katten

Uw dierenarts kan mogelijk medicijnen voorschrijven om lange autoritten gemakkelijker te maken voor uw kat.

Reisziekte kan zeer onaangenaam en verontrustend zijn voor uw kat. Als u een essentiële autorit heeft, vooral een lange, kan het de moeite waard zijn om mogelijke medicijnen met uw dierenarts te bespreken om de reis te vergemakkelijken. Dit is ook van toepassing op katten die erg verdrietig worden over autoritten.

Katten en auto’s: een samenvatting

Emotionele steun kat

Het is mogelijk om lange autoritten gemakkelijker te maken voor uw kat met wat oefening en geduld.

Veel katten houden niet van lange autoritten en sommigen kunnen zelfs ziek of erg gestrest worden. Autoreizen zijn helaas om vele redenen essentieel, waaronder vakantiereizen en veterinaire reizen voor wellness-examens, evenals ziekte of letsel.

De afkeer van katten van autoritten komt meestal voort uit een verandering in routine, een angst om het huis te verlaten, onbekende geuren en geluiden, een haat tegen de drager of reisziekte. Hoe langer de autorit, hoe erger het voor uw kat kan zijn. Er zijn manieren om imbewijs de relatie tussen kat en auto, en het investeren van wat tijd zal uw kat (en u) helpen veel minder gestrest te zijn wanneer een reis – gepland of ongepland – plaatsvindt.

Als u met uw kat reist, zorg er dan altijd voor dat ze een microchip hebben bijgewerkt met uw huidige contactgegevens. Ongelukken gebeuren en als uw kat erin slaagt om uit de reismand te komen of uit de auto ontsnapt, heeft u veel meer kans om herenigd te worden als ze een functionerende microchip hebben. Een halsband met een veiligheidsontgrendeling en een tag is ook handig, maar een microchip komt minder snel los.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Veelgestelde vragen

Hoe verlicht ik de autostress van mijn kat?

Probeer uw reistijd te plannen voor minimale verstoring van de routine van uw kat. Koop een drager die comfortabel en groot genoeg is en laat hem een paar dagen uit voordat je gaat. Bevestig de drager veilig in de auto zodat deze niet kan bewegen en gebruik feromoonsprays om stress te verlichten. Probeer korte ritten te oefenen voordat een lange autorit nodig is.

Wat moet ik doen als mijn kat een hekel heeft aan de auto?

Zorg ervoor dat uw reismand groot genoeg is voor uw kat en comfortabel is. Haal het een paar dagen uit voordat je gaat en stop wat speelgoed of voedsel erin. Beveilig de reismand goed in de auto zodat deze niet kan bewegen en maak uw kat ongevoelig voor de auto door regelmatig korte ritten te maken.

Hoe kan ik mijn kat helpen met een lange rit?

Koop een geschikte reismand en laat uw kat eraan wennen om erin te zitten voordat u gaat. Gebruik feromoonsprays in de reismand en auto om uw kat te ontspannen. Oefen veel korte trips voordat je een langere maakt. Praat met uw dierenarts over medicatie als uw kat reisziekte krijgt of erg van streek is in de auto.

Waarom hebben katten een hekel aan autorijden?

Katten haten alles wat onbekend is, buiten hun territorium en verstorend voor hun zorgvuldige routines. Auto’s zijn luidruchtig, stinkend en de beweging kan misselijkheid veroorzaken. Katten hebben vaak ook een hekel aan huisdierdragers, die ze in bedwang houden, zodat er geen ontsnappingsopties zijn, en hebben vaak negatieve associaties met dierenartsbezoeken.