Hebben katten wimpers, of is dit een verkeerde overtuiging?


Als grote kattenliefhebber ben ik al zolang ik me kan herinneren gefascineerd geweest door de lichaamskenmerken van katten.

Ik observeerde katten van dichtbij wanneer ik de kans had. Jaren geleden, toen ik met de poes van mijn vriend speelde, merkte ik iets op dat me een beetje verbaasde. Ze had haren op haar oogleden!

Hebben katten echt wimpers, of stel ik me alleen maar voor? Vroeg ik me toen af.

Nu, als DVM, ben ik goed bekend met de lichaamskenmerken van de katten; inclusief hun wimpers. Ik weet zeker dat velen van jullie kattenliefhebbers zich ook afvragen of katten deze oogfunctie delen met mensen.

Het antwoord zou zijn : Ja, dat doen ze, maar er zijn enkele aanvullende interessante feiten over deze kwestie.

De meeste katten hebben wimpers

zwart-witte kat grimassen met open mond

We weten dat wimpers een doel hebben bij mensen – ze beschermen onze ogen tegen schadelijke externe effecten.

Katten hebben echter al lange haren op hun gezicht. Zou het kunnen dat hun ogen niet dezelfde bescherming nodig hebben?

Nee, kattenogen hebben ook bescherming nodig, dus de meeste kattenrassen hebben wimpers. Ze zijn meestal niet zo donker en zo lang als die van mensen, en dit is de meest waarschijnlijke reden waarom velen van jullie ze niet meteen zullen opmerken.

Bekijk de onderstaande video die de ogen van Maine Coon van dichtbij laat zien.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof deze prachtige kat geen wimpers heeft. Maar als je haar ogen van dichtbij bekijkt, zie je ze duidelijk.

Deze gemberwimpers zijn een beetje moeilijk op te merken, omdat ze enigszins zijn samengevoegd met de kleur van de vacht van deze kat. Maar ze zijn er!

Wimpers zijn gemakkelijker op te merken bij bepaalde kattenrassen

Sommige katten zullen meer prominente wimpers hebben. Dit zijn meestal langharige katten, zoals de Perzische kat, de Balinese of de Himalaya-kat.

Maar dit betekent niet dat katten met andere vachttypen geen wimpers hebben.

Katten met een middellange vacht – zoals de Bengaalse kat of de Scottish Fold-kat – hebben ook wimpers, maar die zullen meestal korter zijn. Hetzelfde geldt voor kortharige katten, zoals de Amerikaanse korthaar en de Britse korthaar.

Toch zijn er enkele katten zonder wimpers

Devon Rex kat is huiveringwekkend

Er zijn bepaalde rassen die helemaal geen wimpers hebben.

Dit zijn meestal haarloze kattenrassen – zeldzame en exotische katten die je waarschijnlijk niet elke dag ziet.

Als je aan haarloze katachtigen denkt, stel je je waarschijnlijk meteen de Sphynx-kat voor. Toch zijn er andere haarloze katten, zoals de Devon Rex of Bambino, die ook geen wimpers hebben.

Waarom hebben katten wimpers?

Je weet nu dat katten wimpers hebben. Maar wat is hun doel?

Kattenogen zijn erg gevoelig. Kittens worden geboren met hun ogen dicht en hun ogen zullen uiterst delicaat zijn totdat het kitten ongeveer 6 weken oud is. Het is essentieel om de ogen van de kat in deze periode niet aan te raken om elke vorm van verwondingen te voorkomen.

Hoewel de ogen van een volwassen kat niet zo delicaat zullen zijn als die van een kitten, zullen ze nog steeds gevoelig zijn en bescherming nodig hebben.

Dit is de reden waarom katten wimpers hebben – ze dienen als de beschermers van hun ogen.

Maar omdat katten ook hun vacht en snorharen hebben die hen beschermen tegen vuil en vocht, zijn hun wimpers niet de enige bescherming voor hun ogen.

Hebben kattenwimpers speciale zorg nodig?

tabby korthaar met grote ogen en verwijde pupillen

Als het gaat om de wimpers van uw kat, is het enige dat u moet doen, het gebied rond de ogen van uw kat schoon houden. Gebruik ook nooit agressieve shampoo of zeep terwijl je dit doet.

Als u merkt dat haren op de oogleden van uw kat te lang lijken, je moet het niet alleen inkorten. Raadpleeg liever uw dierenarts voor advies; hij zal indien nodig de wimpers van uw kat plukken.

U moet ook de dierenarts raadplegen als u symptomen opmerkt zoals katten die één oog dichtknijpen, traanafscheiding, hoornvlieszweren, gezwollen ogen of overmatig krabben van haar ooggebied door de kat.

Deze symptomen kunnen erop wijzen dat uw kat een gezondheidsprobleem heeft dat verband houdt met de haren op haar oogleden, zoals distichiasis, ectopische trilharen of trichiasis.

Conclusie

Als je dit nog niet eerder wist, kijk dan beter in de ogen van je kat – je zult merken dat ze wimpers heeft!

Natuurlijk zijn deze haren op de oogleden van je kat niet zo lang, donker en krullend als bij mensen, maar ze zijn er nog steeds.

Katten en mensen hebben beide deze haren om dezelfde reden – om hun ogen te beschermen.

Ik hoop dat je het leuk vond om wat nieuwe informatie over de lichaamskenmerken van je kat te ontdekken! Tot de volgende keer.