Dekt de verzekering van de huiseigenaar katten? Alles wat u moet weten

Voor sommige eigenaren van gezelschapsdieren zijn katten meer dan alleen schattige fuzzballen die van muren stuiteren en achter vogels aanjagen. Ze maken deel uit van de familie en zullen meegaan op vakanties, familiefotoshoots en diners.

Katten zijn echter altijd niet goed en kunnen zichzelf gemakkelijk verwonden of het eigendom van u of iemand anders beschadigen. De verzekering van de huiseigenaar moet eventuele materiële schade dekken, maar dekt het katten? Nou ja en nee, afhankelijk van de situatie.

Blijf lezen om alles te weten te komen over de verzekering van huiseigenaren en katten.

3 katten gezichtsverdeler

Wanneer dekt de verzekering van de huiseigenaar schade aan huisdieren?

Persoonlijke aansprakelijkheidsdekking in de verzekering van huiseigenaren beschermt uw familieleden tegen aansprakelijkheid wanneer iemand gewond raakt op uw eigendom. In de meeste huishoudens maakt de kat deel uit van het gezin en wordt als zodanig gedekt voor het verwonden van iemand anders of het beschadigen van hun eigendom. Deze dekking gaat verder dan uw eigendom en dekt schade en verwondingen buiten het huis, zoals in het park of bij een vriend thuis.

Verzekeringsmaatschappijen hebben echter vrij strikte voorwaarden aan de dekking van uw kat. De meeste verzekeraars hebben beperkingen op het type ras, het soort schade en het type scenario’s dat hun beleid dekt. Neem contact op met uw verzekeraar en bepaal de voorwaarden van de dekking van uw kat.

Sommige verzekeraars dekken bijvoorbeeld alleen schade aan eigendommen van iemand anders, niet aan die van u. Ze dekken reparaties wanneer uw kat krabt en het tapijt van de buurman vernietigt, maar zullen niet hetzelfde doen voor de uwe. Andere verzekeraars dekken schade en verwondingen over het hele spectrum, wat betekent dat u en uw buurman nieuwe tapijten krijgen als uw kat het ergste doet.

dekking van de huisdierenverzekering
Afbeelding credit: Rawpixel.com, Shutterstock

Wanneer dekt de verzekering van de huiseigenaar uw kat niet?

De verzekering van huiseigenaren dekt geen ziekten en verwondingen die uw huisdier oploopt. Ze dekken ook de dood van je kat niet, maar sommige zullen je compenseren als je kat verdwaalt of als iemand hem steelt. Deze dekking is echter niet standaardpraktijk bij de meeste verzekeringspolissen.

We raden aan om tracking microchips of halsbanden met trackers te gebruiken om de verblijfplaats van uw kat te controleren. Katten zijn altijd op en over, en het is gemakkelijk voor hen om te verdwalen of weggevoerd door een vreemdeling.

Wat bepaalt of de verzekering van de huiseigenaar mijn katten dekt?

De risicofactor voor het verzekeren van katten en andere huisdieren verklaart waarom de meeste verzekeringsmaatschappijen afkerig zijn van het dekken van deze wezens. Exotische kattenrassen hebben meestal een beperkte of nul aansprakelijkheidsdekking bij de meeste verzekeraars. Hetzelfde geldt voor elke kat met een uitgebreide bijtgeschiedenis of een geschiedenis van agressief gedrag. Katten in deze categorieën zijn te riskant om in aanmerking te komen voor dekking.

Als de verzekering van uw huiseigenaar uw kat niet dekt, kunt u altijd een huisdierenverzekering overwegen. Dit beleid dekt medische kosten (diagnose en behandeling), wettelijke aansprakelijkheid, verlies van het huisdier en zelfs annulering van de vakantie.

Huiskat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock

Hoeveel moet ik verwachten te betalen voor de verzekering van de huiseigenaar die mijn kat dekt?

De verzekering van de gemiddelde huiseigenaar in de VS kost ongeveer $ 1.428 per jaar, wat zich vertaalt in $ 119 per maand. De meeste verzekeringsmaatschappijen markeren hun polispremies wanneer de dekking huisdieren omvat. Dit geldt vooral voor exotische rassen of katten die als risicovol worden beschouwd.

De verzekering van de huiseigenaar die katten dekt, dekt alleen aansprakelijkheid. Als zodanig krijgt u dekking tot uw aansprakelijkheidslimiet. U kunt echter altijd kiezen voor een paraplupolis die de aansprakelijkheidsdekking uitbreidt, maar dit zou onnodig zijn voor meestal kleine schade aan huisdieren en kan van pas komen wanneer er rechtszaken bij betrokken zijn.

Het is vermeldenswaard dat parapludekking betekent dat je elk jaar een paar honderd dollar extra betaalt. Aangezien rechtszaken vanwege kattenbeten echter uiterst zeldzaam zijn, zou het onverstandig zijn om hiervoor te kiezen.

Veelgestelde vragen

Is cat dekking standaard bij de verzekering van huiseigenaren?

Helaas dekken de meeste verzekeringspolissen van huiseigenaren katten niet; een handvol van hen doet dat echter wel. Deze polissen omvatten alleen beperkte aansprakelijkheidsdekking voor lichamelijk letsel en materiële schade voor derden.

Mijn kat doet een andere kat pijn, zal de verzekering van mijn huiseigenaar het dekken?

Uw kat die een andere kat pijn doet, geldt als wettelijke aansprakelijkheid en wordt dus gedekt door de verzekering van de huiseigenaar. Mocht uw kat echter betrokken zijn bij een vechtpartij met een andere kat, dan dekt het beleid alleen de medische kosten van de andere kat, maar niet die van u.

oranje kat en siamese kat vechten
Afbeelding Credit: Pixabay

kattenpootverdeler

Afsluitende gedachten

Niet alle verzekeringspolissen van huiseigenaren dekken katten, en degenen die dat wel hebben, hebben strenge beperkingen voor hetzelfde. De meeste verzekeraars gebruiken huisdierdekking als een extraatje om klanten aan te trekken, maar bieden niet veel in termen van waar voor hun geld.

Als u zich echt zorgen maakt over de veiligheid en het welzijn van uw kat, overweeg dan om in plaats daarvan een huisdierenverzekering af te sluiten. Op die manier kunt u uw huisdier beschermen tegen diefstal, ziekten en verwondingen terwijl u de meeste waar voor uw geld krijgt.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Andrey_Popov, Shutterstock