Hebben huisdieren invloed op intimiteit en nabijheid tussen ouders van huisdieren? Dit is wat onze enquête zegt

Dankzij verschillende factoren, waaronder de recente Covid-19-pandemie, is het bezit van huisdieren wereldwijd aanzienlijk toegenomen.1 Vooral de millennial-generatie leidt de aanklacht, waarbij veel van deze jonge mensen in eerste instantie het ouderschap van huisdieren verkiezen boven menselijke kinderen. Eigenaren van gezelschapsdieren weten dat de band met onze dieren niet te vervangen is, maar wat gebeurt er als het tijd is om op zoek te gaan naar liefde voor de menselijke variëteit?

Als je een alleenstaande huisdierouder bent die op zoek is naar liefde, vraag je je misschien af hoe je hond of kat je relatie met een menselijke partner zal beïnvloeden. Hoewel we misschien niet alle antwoorden hebben waarnaar u op zoek bent, hebben we de tijd genomen om meer dan 1.000 huisdierouders te ondervragen over hoe hun dieren de intimiteit en nabijheid van hun langdurige relaties beïnvloeden. Blijf lezen om te leren wat we hebben ontdekt en wat het kan betekenen voor je toekomstige liefdesleven.

kattengezichtsverdeler 2

Hebben huisdieren invloed op intimiteit en nabijheid tussen ouders van huisdieren? Dit is wat onze enquête zegt

 1. Alleen 6% van de respondenten zegt dat hun huisdieren hen en de intieme of alleen-tijd van hun partner vaak belemmeren of verstoren.
 2. Bijna de helft, 44%, zeggen dat hun huisdier hem en de intieme of alleen-tijd van hun partner nooit belemmert of verstoort.
 3. Een derde van de ondervraagde huisdierouders zei dat ze af en toe het gevoel hebben dat hun huisdier meer liefde en aandacht krijgt dan ze elkaar geven.
 4. Een op de vier huisdierouders die reageerden, zei dat ze zelden het gevoel hebben dat hun huisdier meer liefde en aandacht krijgt dan ze elkaar geven.
 5. Alleen 5% van de respondenten heeft het gevoel dat ze met hun huisdier concurreren om de liefde, tijd, aandacht, genegenheid, zorg en waardering van hun partner.
 6. Bijna een kwart (24%) van de respondenten heeft het gevoel dat ze niet concurreren met hun huisdier om de liefde, tijd, aandacht, genegenheid, zorg en waardering van hun partner.

3 katten gezichtsverdeler

De resultaten: intiem worden

1. 6% van de respondenten zegt dat hun huisdieren hen en de intieme of alleen-tijd van hun partner vaak belemmeren of verstoren

Een klein percentage van de ondervraagde huisdierouders meldde dat hun huisdieren het hun mensen niet gemakkelijk maken om speciale tijd samen door te brengen! Deze interferentie varieerde van katten die boos miauwen buiten de slaapkamerdeur terwijl hun huisdierouders samen zijn tot degenen die proberen deel te nemen aan de knuffelsessie. Een paar huisdierouders meldden meer dramatische incidenten, zoals honden en katten die probeerden een of beide menselijke partners te bijten of te krabben tijdens en na alleen tijd.

kat die thuis bij de deur zit
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

2. 44% zegt dat hun huisdier hem en de intieme of alleen-tijd van zijn partner nooit belemmert of verstoort.

Gelukkig meldde bijna de helft van de huisdierouders dat ze konden genieten van tijd met hun menselijke partners zonder inmenging van hun bontkinderen. En het is ook niet alleen omdat de huisdieren niet in de slaapkamer zijn. Een van de enquêtevragen vroeg waar het huisdier in huis slaapt.

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren die we hebben ondervraagd, laten hun huisdieren in de slaapkamer slapen, vaak in het bed bij hen. Eigenaren van alleenstaande huisdieren kunnen er zeker van zijn dat het vinden van een speciaal iemand niet altijd betekent dat ze hun hond of kattenknuffels ’s nachts opgeven.

thematische pauze

Wie krijgt meer liefde?

3. 33% zegt dat ze af en toe het gevoel hebben dat hun huisdier meer liefde en aandacht krijgt dan ze elkaar geven.

Ongeveer een derde van degenen die op onze enquête reageerden, vond dat hun huisdieren af en toe meer aandacht trokken dan in hun relaties. Velen verklaarden echter ook dat ze het niet erg vonden als hun partner meer aandacht aan het huisdier besteedde. Huisdierouders voelden soms nog meer genegenheid voor hun menselijke partners wanneer ze getuige waren van hun liefde voor een huisdier.

Sommigen vonden het alleen maar gepast om meer aandacht aan het huisdier te geven, omdat ze hen als hun ‘kind’ beschouwden. Andere huisdierouders gaven toe jaloers te zijn op de aandacht van hun partner voor de hond of kat, terwijl sommigen gemengde emoties over het onderwerp meldden.

grijze kat speelt met zijn baasje bed
Afbeelding Credit: Vika Hova, Shutterstock
thematische pauze

4. 25% zegt dat ze zelden het gevoel hebben dat hun huisdier meer liefde en aandacht krijgt dan ze elkaar geven

Een op de vier van de ondervraagde huisdierouders meldde dat ze zelden het gevoel hebben dat hun huisdier de meeste aandacht in hun relatie trekt. Hoewel we hen niet hebben gevraagd om wals dit het geval is, kan het een interessant gebied zijn voor verder onderzoek. Krijgt elk lid van het gezin evenveel liefde, of hebben de mensen niet het gevoel dat ze in competitie zijn met de huisdieren? Welke andere factoren kunnen hier een rol spelen?

thematische pauze

Stevige concurrentie

5. 5% van de respondenten heeft het gevoel dat ze met hun huisdier concurreren om de liefde, tijd, aandacht, genegenheid, zorg en waardering van hun partner.

Een klein percentage van degenen die deelnamen aan onze enquête meldde zich competitief te voelen met een huisdier voor de aandacht van hun menselijke partners. Waarschijnlijk zijn dit ook degenen die meldden jaloers te zijn op de aandacht die hun partner hun huisdier geeft. Veel huisdierouders gaven toe dat hun huisdieren favorieten spelen tussen hen en hun partner, wat een factor kan zijn in de antwoorden op deze vraag.

Een andere factor om te overwegen is of een of beide partners de relatie met huisdieren zijn aangegaan. Als de ene partner het huisdier bezat voordat de andere bij het gezin kwam, zou de nieuwe partner meer jaloezie of concurrentievermogen kunnen voelen. Het tegenovergestelde kan waar zijn als het huisdier meteen valt voor de nieuwe partner!

jonge vrouw die haar kat knuffelt
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

6. 24% van de respondenten heeft het gevoel dat ze niet concurreren met hun huisdier om de liefde, tijd, aandacht, genegenheid, zorg en waardering van hun partner.

Iets minder dan een kwart van de deelnemers aan de enquête vond dat er geen concurrentie was met hun huisdier voor aandacht en liefde. Deze twee cijfers suggereren dat de meeste huisdierouders in langdurige relaties enige concurrentie voelen, maar de resultaten vallen meestal tussen de twee uitersten. Nogmaals, er zijn waarschijnlijk verschillende redenen voor dit aantal.

Hebben huisdierouders die zichzelf beschrijven als “co-pawrents” minder kans om concurrentie te voelen? Zoals we in de inleiding vermeldden, kiezen veel millennial-paren ervoor om een huisdier te krijgen voordat ze een menselijk gezin stichten. Voelen koppels die samen een huisdier adopteren of kopen minder concurrentie om aandacht?

Ze zeggen dat kennis macht is, dus als je een alleenstaande huisdierouder bent, lijkt het erop dat jij of je partner enige concurrentie met je hond of kat kan voelen. Als u dit van tevoren weet, kunt u dit gemakkelijker maken om door deze potentiële relatiehindernissen te navigeren.

kattenpootverdeler

Onze methodologie

Hoe we onze enquête hebben uitgevoerd

Onze enquête werd uitgevoerd met behulp van sociale media en Pollfish. Van de 1.005 reacties werden er 800 ontvangen op Pollfish en de overige 205 kwamen van sociale media.

Wie hebben we ondervraagd?

De resultaten van deze enquête waren gebaseerd op antwoorden van 1.005 Amerikaanse burgers in de leeftijd van 18-65 jaar. Allemaal huidige eigenaren van gezelschapsdieren die getrouwd zijn of samenwonen met een partner. Hondenbezitters waren zwaarder vertegenwoordigd dan kattenouders, wat kan weerspiegelen dat honden wereldwijd het populairste huisdier zijn. Tweederde van de deelnemers aan de enquête waren hondenbezitters, terwijl de resterende 32% zich identificeerde als kattenbezitters.

kat en hond samen op de bank
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Wie zijn hun huisdieren?

Een kleine meerderheid van de eigenaren van gezelschapsdieren uit onze enquête bezit vrouwelijke huisdieren: 55%. Zevenenveertig procent bezit mannelijke huisdieren. Reddingsdieren waren het sterkst vertegenwoordigd in onze gegevens, waarbij 34% van de ondervraagde eigenaren dit meldde als de methode waarop hun huisdieren bij het gezin kwamen. De volgende meest voorkomende, met 21%, was het ontvangen van een huisdier als een geschenk. De andere huisdieren werden gevonden als zwerfdieren (15%,) geboren in het gezin (12%,) of gekocht bij een fokker (11%.)

Wat vroegen we?

Naast het verzamelen van algemene informatie over huisdieren en hun ouders, hebben we ook vragen gesteld om eigenaren van gezelschapsdieren te categoriseren, zoals hoe lang ze hun huisdier hebben gehad, welke partner de primaire huisdierverzorger is en hoeveel uur per dag ze met hun huisdier doorbrengen.

Andere vragen onderzochten de aard van de huisdier-mensrelatie, zoals wie financiële beslissingen neemt voor het huisdier en wie het huisdier disciplineert. We vroegen ook of de menselijke partners het oneens waren over financiën, discipline of waar het huisdier slaapt. Aanvullende enquêtevragen omvatten of huisdieren zich anders gedroegen rond menselijke partners en specifieke incidenten van problemen rond de tijd alleen van de huisdierouders.

Om ons te helpen het grote dilemma te beantwoorden of huisdieren de intimiteit en nabijheid tussen huisdierouders beïnvloeden, stelden we vragen zoals met wie de huisdierouders liever knuffelen en aan wie ze het eerst denken als ze thuiskomen van hun werk.

kattenpootverdeler

Nu, de grote vraag …

Voor een van onze laatste vragen stelden we een hypothetisch scenario; als je menselijke partner een ultimatum zou stellen, zou je het dan uitmaken met hen of jep uw huisdier voor adoptie? Overweldigend, onze enquêtedeelnemers kozen hun huisdieren boven hun partners. Het lijkt erop dat er echt geen vergelijking is met de onvoorwaardelijke liefde die we van onze huisdieren krijgen.

Fair Use-verklaring

Houdt uw publiek net zoveel van hun huisdieren als wij? Leg de resultaten van deze studie voor door onze bevindingen en eventuele gerelateerde afbeeldingen voor niet-commercieel gebruik te delen. Zorg ervoor dat u een link naar deze pagina opneemt, zodat ze onze uitgebreide bevindingen en methodologie kunnen lezen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Grondfoto, Shutterstock

Inhoudsopgave Overzicht

 • Hebben huisdieren invloed op intimiteit en nabijheid tussen ouders van huisdieren? Dit is wat onze enquête zegt
 • De resultaten: intiem worden
 • Wie krijgt meer liefde?
 • Stevige concurrentie
  • 5. 5% van de respondenten heeft het gevoel dat ze in competitie zijn met hun huisdier om de liefde, tijd, aandacht, genegenheid, zorg en waardering van hun partner.
  • 6. 24% van de respondenten heeft het gevoel dat ze niet concurreren met hun huisdier om de liefde, tijd, aandacht, genegenheid, zorg en waardering van hun partner.
 • Onze methodologie
 • Nu, de grote vraag …