Hoe een kat op de juiste manier te disciplineren

Het belangrijkste dat we over onze katten moeten weten, is dat ze de wereld anders waarnemen dan wij. Dus wanneer een kat ongewenst gedrag vertoont, kan dit te wijten zijn aan veel verschillende factoren. Dit kunnen slechte gewoonten zijn die niet zijn vernietigd tijdens de kittentijd, de natuurlijke instincten van uw kat of omdat ze proberen te communiceren dat er iets niet klopt in hun wereld.

In dit artikel zullen we onderzoeken waarom katten kunnen “acteren”, hoe katten leren en hoe ze praktische gedragsmodificatietechnieken kunnen implementeren in plaats van straf. Deze gids helpt zowel u als uw kat om in harmonie samen te leven en u te helpen het gedrag van katten beter te begrijpen.

Misdragen katten zich opzettelijk?

Katten zijn niet zoals mensen, in die zin dat ze niet handelen uit wrok of misdragen om ons ongelukkig te maken.

Wanneer een kat zich veilig en geborgen voelt in zijn thuisomgeving, neemt hij deel aan dagelijkse routines met een gevoel van controle over zijn territorium. Wanneer een kat echter angstig, angstig of onwel is en zijn natuurlijke instincten niet kan uitoefenen, zal hij zich waarschijnlijk gedragen op een manier die voor ons misschien niet acceptabel is.

Huiskatten misdragen zich niet opzettelijk. Katten denken niet als mensen in termen van het doen van het goede of verkeerde ding. Dit betekent dat ze zich niet schuldig voelen en dat ze niet handelen uit wrok. Het enige waar ze om geven is het vervullen van hun dagelijkse behoeften. Een kat kan bijvoorbeeld aan de bank krabben omdat deze stevig is en de huidige kattenkrabber wiebelig is of omdat ze de natuurlijke behoefte voelen om hun territorium te markeren.

Een kat kan op het kleed plassen vanwege een urineweginfectie of een verzorger bijten vanwege verveling en onderstimulatie. Een kat kan ook aandachtzoekend gedrag vertonen, zoals overmatig miauwen, wat de eigenaar onbedoeld kan versterken door de kat te voeren, ook al heeft de kat geen honger.

Begrijpen hoe katten leren is de sleutel om hen te helpen ongewenst gedrag te corrigeren en hun beste leven te leiden.

Hoe katten leren

Een gelukkige, ontspannen kat die zich comfortabel voelt in zijn omgeving, zal veel eerder goed reageren op het leren van nieuw gedrag.

Gedrag dient altijd een doel voor het dier en is afhankelijk van de genetica en omgevingsinput van het dier. Gedrag verschuift voortdurend gedurende het leven van een dier; katten veranderen voortdurend en updaten hun gedrag om te overleven en te gedijen.

Ten eerste, erken dat je kat geen hond is. Honden zijn over generaties heen gevormd om met mensen te werken en te trainen. Het leervermogen van een kat is flexibel; hun gedrag verschuift voortdurend als gevolg van blootstelling aan stimuli. Ze leren continu door ons te observeren en interactie te hebben met hun omgeving.

Katten kunnen allerlei kattenrelevante en door mensen aangeleerde gedragingen oplossen en leren wanneer ze gemotiveerd zijn om dit te doen en terwijl ze zich in een positieve emotionele toestand bevinden. Het trainen of berispen van een angstige/angstige kat zal geen enkel gedrag corrigeren. Het zal hun angst juist verergeren. Laten we eens kijken naar de meest succesvolle methoden om een kat te disciplineren.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Hoe een kat op de juiste manier te disciplineren

Katten reageren goed op positieve bekrachtiging en worden het best getraind met behulp van deze techniek.

De meest effectieve aanpak voor het disciplineren van een kat en het veranderen van hun gedrag is om uw kat een acceptabele uitlaatklep te bieden voor zijn natuurlijke gedrag. Dit, samen met op beloning gebaseerde training, is de juiste keuze.

De meeste technieken zijn gebaseerd op operante conditionering die van toepassing is op gedragsverandering bij katten. Operante conditionering houdt in dat je leert door gevolg; de kat wordt versterkt of gestraft voor zijn actie.

Operante Conditionering bestaat uit vier kwadranten:

  1. Positieve bekrachtiging (R+) – Voeg iets waardevols toe om het gedrag te vergroten. Leer je kat bijvoorbeeld een aanwijzing om te zitten en beloon hem onmiddellijk met een traktatie nadat hij heeft gezeten.
  1. Positieve straf (P+) – Voeg iets onaangenaams toe om gedrag te verminderen. Besproei bijvoorbeeld een kat met een waterfles wanneer ze op een aanrecht springen (voor alle duidelijkheid, u moet deze methode vermijden).
  1. Negatieve bekrachtiging (R-) – Verwijder of stel iets uit dat ze niet leuk vinden om het gewenste gedrag te vergroten. Bijvoorbeeld, tijdens het benaderen van een angstige kat in een asielomgeving, doet de trainer een paar stappen terug als de kat niet wegloopt. (Deze methode moet alleen met zorg worden gebruikt door professionals en waar positieve bekrachtiging geen optie is).
  1. Negatieve Straf (P-) – Verwijder iets wenselijks om het gedrag te verminderen. Als uw kat bijvoorbeeld tijdens het spelen in uw vinger bijt, stop dan met spelen, verwijder het speelgoed en verlaat de kamer.

Skinner’s Vier Kwadranten van Operante Conditionering voorbeeld

Lees ook: Hoe krijg ik mijn kat zover dat hij stopt met iets te doen?

Positieve bekrachtiging gebruiken

Een angstige of angstige kat heeft meer kans om zich te misdragen wanneer ze worden gedisciplineerd.

Positieve bekrachtiging zou de eerste trainingsroute moeten zijn, omdat het vertrouwen en veerkracht opbouwt en probleemoplossend vermogen aanmoedigt. Het leert dieren goede manieren, taken en menselijk aanvaardbaar gedrag (zoals het gebruik van een kattenbak, komen wanneer ze worden geroepen, enz.). Al die tijd bouwt het een solide band op tussen jou en je kat.

Hier zijn een paar manieren om de wetenschap van positieve bekrachtiging toe te passen om het ongewenste gedrag van uw kat aan te passen.

Tegensurfen

Katten op counter functie

Katten zitten graag op hogere niveaus. Toch kunnen ze getraind worden om niet het aanrecht op te gaan als er iets goeds voor hen in zit.

De meest effectieve manier om het tegensurfen van uw kat te verminderen, is door hem te trainen om ‘op een mat te gaan’ met clickertraining. Door je kat te leren naar een specifieke plek te gaan waar hij wordt beloond met traktaties, verkleint de kans dat hij op het aanrecht springt, omdat er niets spannends of lonends voor hem zal zijn om daarboven te doen.

De volgende video toont Mat Training.

Nacht Shenanigans

Katten staan er misschien om bekend dat ze ’s nachts actief zijn terwijl we proberen te slapen, maar er zijn manieren om ze bezig te houden terwijl je wat rust krijgt.

Als je kat je midden in de nacht wakker maakt, vraagt om te worden gevoed of speeltijd wil, beloon het gedrag dan niet per ongeluk door op te staan en hem aandacht te geven. Train ze in plaats daarvan met interactieve speeltijd of markertraining voor het slapengaan om ze te vermoeien. Voer ze bovendien voordat je naar bed gaat, stel een automatische feeder in of laat ze een puzzelvoeder achter om te ‘jagen’ op hun maaltijd.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Kat bijten tijdens het poetsen

Ontspannen kat die wordt geborsteld om haarballen te voorkomen

Laat uw kat zich op zijn gemak voelen tijdens het trainen en hij zal positieve gevoelens gaan associëren met de training.

Hoewel katten het grootste deel van hun eigen verzorging uitvoeren, is het helpen van hen door borstelen van vitaal belang voor vachtonderhoud, mattenpreventie en het verminderen van haarballen. Als je kat bijt tijdens het verzorgen, introduceer dan de borstel door hem te laten snuiven en beloon hem vervolgens met een traktatie.

Plaats de borstel voorzichtig op de favoriete plek van je kat om huisdier te zijn en geef ze een delicate borstelbeurt. Dit zal hen helpen om de borstel te associëren met positieve gevoelens. Zodra uw kat ontspannen is, blijft u de duur van de tijd dat u uw kat borstelt verlengen en herhaalt u de bovenstaande stappen totdat ze het verzorgen een plezierige ervaring vinden.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Waarom u het gedrag van uw kat niet moet negeren

Je kat negeren om slecht gedrag te stoppen werkt niet.

Wanneer een kat leert dat een bepaald gedrag voor hem werkt, zal hij blijven vertrouwen op dat gedrag om iets te krijgen wat hij wil. Het negeren van uw kat zal hem verward en gefrustreerd achterlaten, wat mogelijk kan leiden tot agressie in de vorm van swatting en enkelbijten.

Reactiesubstitutie is veel nuttiger bij het veranderen van ongewenst gedrag en voldoet aan de behoeften van de kat. In plaats van uw kat bijvoorbeeld elk bezoek aan de keuken te voeren, introduceert u hem langzaam aan een puzzelvoeder gevuld met zijn favoriete voedsel dat in een andere kamer in huis is geplaatst. Dit verwijdert eventuele frustratie, enkelbijten of potentiële gewichtstoename.

Lees ook: Mijn kat houdt niet van mij: 5 redenen waarom en hoe het te repareren

Waarom straf niet werkt met katten

Katten reageren niet goed op straf. Als er iets is, verhoogt het alleen maar slecht gedrag of creëert het nieuwe problemen.

Straf je kat nooit door te schreeuwen, te slaan, bij het nekvel te trekken of met water te besproeien.

Het grootste probleem met negatieve en positieve straffen is dat het zelden precies op het juiste moment wordt toegediend. Vaker komt straf nadat de gebeurtenis is gebeurd. Vandaar dat uw kat het kan associëren met de dader of iets toevalligs in de omgeving, maar niet noodzakelijkerwijs de ‘misdaad’.

Bovendien leert fysieke straf geen praktische vervanging voor het voorkomen van represailles in de eerste plaats.

Het berispen van je kat kan emotionele conflicten, angst en frustratie veroorzaken. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat uw kat zich afsluit of zelfs problematischer gedrag veroorzaakt, zoals als agressie. Uiteindelijk is het resultaat potentiële schade aan de band tussen mens en huisdier. Stel je kat in plaats daarvan in voor succes door te voorkomen wat je niet wilt dat hij doet en te versterken wat je wel wilt dat hij doet.

Lees ook: 8 redenen waarom je je kat nooit moet straffen

Laatste gedachten

Het straffen van een berisping van je kat zal alleen de band beschadigen die je met hem deelt, niet zijn gedrag veranderen.

Geen enkele eigenaar wil een langdurige relatie met zijn kat verpesten om een paar ongewenste gedragingen te stoppen. Het trainen van onze katten voor succes door gebruik te maken van op beloning gebaseerde training zal hen precies leren wat we verwachten zonder ze op een negatieve manier te hoeven disciplineren.

Lees ook: Waarom is mijn kat geobsedeerd door de gootsteen? 6 redenen waarom

Veelgestelde vragen

Hoe disciplineer je een kat om iets niet te doen?

De meest efficiënte technieken om het gedrag van een kat te corrigeren zijn preventie, omleiding, clickertraining en beloning voor goed gedrag.

Weten katten wanneer je ze disciplineert?

Katten begrijpen het niet als je ze berispt of afzegt. Katten kunnen een verandering voelen in de toon en het gedrag van hun eigenaar, maar zelden associëren ze je discipline met het ongewenste gedrag.

We moeten ons ook afvragen of het eerlijk is om onze katten te disciplineren voor natuurlijk en doelgericht gedrag zoals krabben en hoog klimmen, simpelweg omdat het niet bij ons mensen past.

Kun je een kat fysiek disciplineren?

Disciplineer een kat nooit fysiek! Het kan oprecht averechts werken en je kat helemaal bang maken voor jou of mensen. Positieve bekrachtiging is de geprefereerde manier om katten thuis goede gewoonten aan te leren zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot fysieke discipline.

Raadpleeg ten slotte uw dierenarts of een dierengedragsdeskundige als u gefrustreerd bent over het destructieve of ongewenste gedrag van uw kat.

Bronnen weergeven

Academie, K. P. (2016). Waarom een kat trainen. Verenigde Staten van Amerika. Geraadpleegd op 12 november 2020

Care, I. C. (2020, 01 september). Module 6 Wat weet ik en wat kan ik leren. International Cat Care Advanced Feline Behaviour voor dierenartsen. Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 05 november 2022

Adviseurs, T. I. (2022). IAABC-verklaring over LIMA. Geraadpleegd op 08 november 2022 van IAABC:

Helen Tuzio, T. E. (2004). RICHTLIJNEN VOOR KATTENGEDRAG. (A. A. Beoefenaars, samensteller) VS: AAFP. Geraadpleegd op 10 november 2022