Mastitis bij katten: oorzaken, symptomen, & behandeling

Afbeelding van een kat met borstkliervergroting, die een potentieel gezondheidsprobleem benadrukt

Snel overzicht: samenvatting van de ziekte

Mastitis bij katten treedt op wanneer een borstklier (borstweefsel) vergroot en ontstoken raakt. Katten hebben acht borstklieren en mastitis kan slechts één klier of meerdere klieren tegelijk beïnvloeden.

Het kan een pijnlijke aandoening zijn die resulteert in ernstige ontsteking, infectie en schade aan de klieren. Niet elke kat loopt het risico op mastitis en er zijn enkele preventieve middelen die dit kunnen helpen. In dit artikel bespreek ik veelvoorkomende oorzaken van mastitis, symptomen en behandelingen.

Oorzaken van mastitis bij katten

Mastitis is de ontsteking van de borstklier(en). Dit komt meestal voor bij vrouwelijke katten die niet gesteriliseerd zijn, omdat hun borstklieren veranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap en borstvoeding, wat kan leiden tot mastitis. Elke kat kan echter het risico lopen op mastitis.

Veel voorkomende oorzaken van mastitis bij katten zijn:

Kittens voeren

Katten die kittens voeren, zijn meer vatbaar voor mastitis dan andere katten. Mastitis kan optreden als een klier niet volledig wordt geleegd tijdens het voeden en zich ophoopt met melk. Dit kan een ontsteking van de klier veroorzaken, wat leidt tot pijn en mogelijk een bacteriële infectie. De speenperiode of een plotselinge stopzetting van de borstvoeding (bijvoorbeeld met de dood van een kitten), kan dit veroorzaken.

Infectie uit omgeving

Borstklieren bevinden zich dicht bij de grond wanneer een kat staat of ligt. De klieren kunnen geïnfecteerd raken wanneer bacteriën uit de omgeving de speen in de klier brengen. Dit komt vaker voor in onhygiënische, vochtige omgevingen en katten die kittens voeren.

Beschadigde speen

Als een speen beschadigd of getraumatiseerd raakt (bijvoorbeeld door het zogen van kittens of een niet-gerelateerde verwonding), kan dit ervoor zorgen dat bacteriën de klier binnendringen en een infectie veroorzaken. Beschadigde spenen kunnen ook problemen hebben met legen en kunnen zich ophopen met melk, wat leidt tot mastitis.

Schade aan de klier

Als de borstklier zelf beschadigd raakt (zoals door een val of stomp trauma) en ontstoken raakt, kan dit mastitis veroorzaken, zonder de aanwezigheid van een infectie of kittens.

Hyperplasie van de borst

Vergroting van de borstklieren als gevolg van hormonale invloed of borstneoplasie (kanker) kan soms op mastitis lijken. Ze zullen beide vergrote klieren veroorzaken en er kan pijn, kleurverandering van de huid of afscheiding uit de klier zijn.

Symptomen van mastitis bij katten

Nu je weet wat mastitis veroorzaakt, is het belangrijk dat je weet hoe je de tekenen ervan kunt herkennen. Mastitis is pijnlijk en kan ernstige schade aan de borstklieren veroorzaken. Hoe eerder uw kat behandeld wordt, hoe groter de kans op herstel.

Veel voorkomende tekenen van mastitis zijn:

 • Vergrote borstklier
 • Rode klier
 • Warmte rond klier
 • Afscheiding uit speen – kan bloed of pus hebben
 • Melk met bloed of pus
 • Kleurverandering in de huid (paars of rood)
 • Pijn bij aanraking van de klier
 • Open wond of abces op de klier

Naast deze specifieke tekenen van borstklieren, kunnen er ook andere tekenen zijn in de latere stadia dat uw kat onwel is:

Complicaties van het hebben van mastitis

Dierenarts die een massage geeft aan de borstklier van een kat met mastitis om geïnfecteerde melk af te kolven

Mastitis is pijnlijk en kan de melkproductie beïnvloeden, dus wees voorzichtig als er jonge kittens zijn die afhankelijk zijn van de moederkat voor melk.

Naast het veroorzaken van ongemak voor de kat, kan mastitis complicaties veroorzaken als ze kittens voedt. Katten die last hebben van mastitis willen misschien geen kittens in de buurt van hun aangetaste klieren of zelfs als ze de kittens laten eten, kunnen de kittens mogelijk geen melk krijgen als de klier niet kan legen. Dit kan ertoe leiden dat kittens ondergewicht krijgen of niet gedijen. Als u een moederkat en kittens heeft en u merkt problemen met kittens, controleer dan de borstklieren van de moeder.

Diagnose van mastitis bij katten

Als u denkt dat uw kat tekenen van mastitis heeft zoals hierboven beschreven, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Mastitis is een zeer pijnlijke aandoening, maar gelukkig kan uw dierenarts medicijnen voorschrijven.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk mastitis diagnosticeren op basis van de geschiedenis die u verstrekt en het lichamelijk onderzoek van uw kat. Als de mastitis ernstig of gecompliceerd is, kan uw dierenarts een melkmonster uit de klier nemen. Ze kunnen dit gebruiken om te controleren of bacteriën aanwezig zijn in de klier en zo ja, ze kunnen testen om te zien welke bacteriën groeien en welk antibioticum het beste is om de infectie te behandelen.

Bij katten die erg ziek zijn, kan uw dierenarts ook een aantal routinematige bloed- en urinetests uitvoeren om hun onderliggende orgaanfunctie te controleren.

Behandeling voor mastitis bij katten

Na de diagnose zal de behandeling van mastitis meestal draaien om antibiotica en adequate pijnverlichting. Het kan gaan om ontstekingsremmers en pijnstillers. Uw dierenarts kan antibiotica voorschrijven op basis van een cultuur van de melk.

In gevallen waarin katten ernstig onwel zijn, is het mogelijk dat de infectie van de klier zich naar hun lichaam heeft verspreid. Deze gevallen kunnen ziekenhuisopname vereisen voor intraveneuze vloeistoffen en intraveneuze breedspectrumantibiotica. Sommige klieren met mastitis kunnen een abces vormen of necrotisch afstervend weefsel hebben, in deze gevallen moet uw dierenarts mogelijk een operatie uitvoeren om de klier te verwijderen.

Uw dierenarts kan aanbevelen dat de klier om de 6 uur of zo met de hand moet worden gemolken. Dit zal de klier legen, wat zal helpen bij pijn en het zal ook bacteriën helpen om af te voeren. Gezwollen klieren zijn een veel voorkomende oorzaak van mastitis en zo niet de belangrijkste oorzaak in bepaalde gevallen, het zal het probleem zeker erger maken.

Tips voor kattenverzorging

Postoperatieve zorg na sterilisatie van de kat

Katten met mastitis voelen zich vaak onwel en kunnen wat hulp nodig hebben bij basisverzorging zoals eten en drinken.

De meeste gevallen van mastitis worden thuis behandeld. In dit geval moet u voor uw kat zorgen en haar voortgang volgen. We hebben enkele tips om voor uw kat met mastitis te zorgen;

 • Houd je aan het medicatieschema: Ervoor zorgen dat uw kat al haar antibiotica en pijnstillers op de juiste momenten krijgt, zal helpen om haar herstel te versnellen. Gemiste doses of half opgegeten doses zullen haar vooruitgang belemmeren. Als je moeite hebt om medicatie aan je kat te geven, vraag dan je dierenarts om andere opties en advies.
 • Koele of warme kompressen: Uw dierenarts kan koele of warme kompressen aanbevelen om de klier te helpen genezen. Koolbladeren worden ook vaak gebruikt en worden tegen de klier gehouden of vastgezet.
 • Veel TLC: Uw kat heeft veel zorg en borstvoeding nodig als hij onwel is. Ze hebben misschien hulp nodig om te eten en te drinken als het pijnlijk voor ze is om te bewegen, in dit geval moet je misschien de kommen naar hen toe brengen. Houd er rekening mee dat uw kat onwel en pijnlijk is en mogelijk hulp nodig heeft om thuis kleine dingen te doen.

Bel altijd uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat niet verbetert of het niet zo goed doet als u zou verwachten.

Preventie van mastitis bij katten

Omdat mastitis het meest voorkomt bij katten die zwanger zijn of kittens voeden, is het steriliseren van katten een belangrijk preventief middel voor mastitis. Bespreek dit met uw dierenarts, omdat zij de sterilisatieoperatie mogelijk willen uitstellen totdat uw kat volledig is hersteld van mastitis.

Als uw kat kittens heeft gehad, houd ze dan goed in de gaten om ervoor te zorgen dat ze regelmatig voeden en voeden met alle klieren van de moeder. Dit kan stuwing helpen voorkomen, wat een risicofactor is voor mastitis.

Lees ook: Jonge leeftijd sterilisatie & castratie van katten

Veelgestelde vragen

Hoe behandel je mastitis bij katten?

Mastitis bij katten wordt vaak behandeld met antibiotica en pijnstillers. Ernstige gevallen kunnen een operatie nodig hebben.

Kan mastitis bij katten verdwijnen?

Ja, mastitis bij katten kan verdwijnen, maar het vereist wel de juiste medische behandeling. De meeste gevallen hebben 1-3 weken behandeling van hun dierenartsen nodig.

Kun je mastitis bij katten thuis behandelen?

De meeste gevallen van mastitis bij katten worden thuis behandeld, maar moeten door een dierenarts worden gediagnosticeerd en medicatie worden voorgeschreven. Uw dierenarts kan u ook adviseren over thuiszorg, zoals handmelk om de klier te legen en kompressen aan te brengen.

Hoe voelt mastitis bij katten?

Mastitis is een zeer pijnlijke en ongemakkelijke aandoening. Aangetaste katten kunnen pijnlijk zijn en zich onwel voelen, vaak met een verminderde eetlust en koorts.