Melatonine voor katten: overzicht, dosering, & Bijwerkingen

Kat die moeite heeft om te slapen terwijl hij op een bank ligt

Melatonine is een hormoon dat kan worden aangevuld voor katten, vooral om te helpen bij slaapproblemen en gedragsstoornissen. In dit artikel leer je wat melatonine is, enkele indicaties die het kan hebben voor katten, bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Melatonine voor katten Overzicht

Type medicatie:

Hormoon, neutraceutical

Medicatie vorm:

Orale vormen omvatten tabletten, capsules, gummies en kauwtabletten. Er is ook een implantaatvorm beschikbaar.

Merknamen:

Verkrijgbaar als neutraceutical/supplement onder vele bedrijfsnamen. Dermatonin is een merk van implantaten op de markt gebracht voor dieren.

Effecten:

Kan een kalme stemming omvatten of helpen bij slaapcycli. Wanneer het wordt gegeven aan het fokken van vrouwelijke katten, kan melatonine de periode tussen oestrus (hitte) cycli verlengen.

Beschikbare doseringen:

Supplementen zijn verkrijgbaar in vele doseringen, maar 1 – 10mg is het meest gebruikelijk. Het bereik kan zo laag zijn als 0,5 mg en zo hoog als 20 mg.

Mogelijke bijwerkingen:

Kan sedatie veroorzaken en de secretie/vruchtbaarheid van geslachtshormonen beïnvloeden

Voorzorgsmaatregelen:

Melatonine moet zeer voorzichtig worden gebruikt bij elke kat die bedoeld is voor de fokkerij, mannelijk of vrouwelijk.

Contra-indicaties:

Melatonine mag niet worden gebruikt bij katten met een bekende gevoeligheid.

Over melatonine voor katten

Melatonine is een hormoon dat van nature door het lichaam wordt geproduceerd als reactie op duisternis. Wanneer melatonine wordt vrijgegeven, zorgt het voor een ontspannend effect en helpt het het lichaam zich voor te bereiden op de slaap.

Vanwege de slaapverwekkende eigenschappen wordt melatonine al lange tijd bij huisdieren gebruikt als supplement om te helpen bij aandoeningen van de slaap-waakcyclus. Het kan ook nuttig zijn voor andere gedragsproblemen waarbij het opwekken van een gevoel van kalme slaperigheid gewenst is.

Als hormoon blijkt melatonine een effect te hebben op geslachtshormonen en vruchtbaarheid. Dit attribuut kan van voordeel zijn voor katten die worden gebruikt voor de fokkerij om de hittecycli van vrouwelijke katten te helpen beheersen.

Dag/nacht cycli en veranderingen in de fotoperiode (daglichtlengte) gedurende het jaar kunnen de haarvachtgroei beïnvloeden. Hoewel het vaker voorkomt bij honden, kan melatonine ook worden gebruikt om katten te behandelen die seizoensgebonden haaruitval (alopecia) of andere vormen van haaruitval ontwikkelen die niet kunnen worden verklaard door allergie of een huidinfectie.

Er is geen door de FDA goedgekeurde vorm van melatonine die wordt gebruikt voor katten. Melatonine is op grote schaal beschikbaar als een oraal supplement dat wordt geproduceerd door meerdere bedrijven in verschillende dosering hoeveelheden.

Melatonine komt ook in de vorm van een implantaat dat onder de huid gaat. Het meest voorkomende merk dat op de markt wordt gebracht voor dieren, waaronder katten, is Dermatonin.

Dosis voor katten

Er is geen gelabelde dosis melatonine voor katten. De dosering is gebaseerd op klinische ervaring en beperkte studies. Omdat er een breed assortiment is, neem dan contact op met uw dierenarts voor de beste plaats om te beginnen met doseren voor uw kat.

Slaapstoornissen

Doses variëren van 1,5-6 mg voor het slapengaan. Doses zo hoog als 12 mg elke 12 uur zijn voorgeschreven.

Vergelijkbare dosering kan worden gebruikt voor andere gedragsproblemen waarbij een gevoel van rust gewenst is. Melatonine is niet aangetoond dat het zo succesvol is voor stressvolle gebeurtenissen als andere medicijnen zoals gabapentine. Er zijn echter doses gebruikt die vergelijkbaar zijn met die welke vóór het slapengaan worden gebruikt voor slaapstoornissen.

Voor onderdrukking van oestrus / warmte bij vrouwelijke katten

Voor onderdrukking van oestrus / warmte bij katten zijn doses van 4-30 mg per dag gebruikt. Er is ook een subcutaan implantaat (onder de huid) van 18 mg gebruikt, dat de oestrus gedurende 2-4 maanden onderdrukte.

Een hoge mate van variabiliteit is gevonden in het gebruik van melatonine voor fokcontrole bij katten. Het is het beste om een veterinaire voortplantingsspecialist / theriogenoloog te raadplegen voordat u een serieuze hormoontherapie voor fokkatten onderneemt.

Hoe melatonine toe te dienen aan katten

Grote grijze kat krijgt een toeslag

Orale vormen van melatonine supplementen beschikbaar over de toonbank komen in veel verschillende vormen, met inbegrip van tabletten, capsules, kauwtabletten, orale oplossingen, en gummies. Veel bedrijven voor huisdiergezondheidssupplementen hebben ook kauwen of traktaties ontwikkeld voor huisdieren.

Melatonine kan met of zonder voedsel worden gegeven. Het kan nuttig zijn om pillen in eerste instantie te verbergen in een kattentraktatie of wat ingeblikt voedsel. Als uw kat geen capsule of pil neemt of een kauwtablet niet erg lekker vindt, moet u uw kat mogelijk via de mond pillen.

Er is een onderhuids implantaat, zoals het merk Dermatonin, dat onder de huid gaat. Dit kan een optie zijn voor katten die helemaal geen orale medicatie nemen. Dit kan een voorkeursroute zijn voor katten die worden gebruikt voor de fokkerij of voor haargroeistoornissen die reageren op melatonine.

Als u geen ervaring heeft met het geven van injecties aan uw kat, is het het beste om uw dierenarts te raadplegen voordat u deze vorm van melatonine gebruikt. Verdere instructie of training kan nodig zijn, of het kan het beste zijn voor uw dierenarts om toezicht te houden op de injectie van het implantaat.

Bijwerkingen van melatonine voor katten

Melatonine wordt beschouwd als zeer veilig voor gebruik bij katten. Als een natuurlijk hormoon dat het lichaam al produceert, worden bijwerkingen als zeldzaam beschouwd.

Sedatie in de vorm van slaperigheid is heel gebruikelijk om te zien. Dit effect is vaak de reden waarom melatonine wordt gebruikt en dus kan worden verwacht en gewenst.

Wanneer gebruikt voor haargroeistoornissen, fokken of andere gevallen waarin we geen slaperige kat willen zien, kan een dosis orale melatonine gemakkelijk worden aangepast. Er zijn veel verschillende doses beschikbaar.

Melatonine moet zorgvuldig worden gecontroleerd bij katten die worden gebruikt voor de fokkerij, omdat het de vruchtbaarheidscycli kan verstoren en de zwangerschap kan beïnvloeden. Dit kan gewenst zijn om te helpen bij gecontroleerd fokken, maar als het wordt gebruikt voor gedrag of een ander doel bij een fokkoningin of tom, is het belangrijk om rekening te houden met de mogelijke impact op geslachtshormonen.

Overdosering en noodsituaties

Er is weinig klinisch bewijs voor overdoses van melatonine bij huisdieren. Hogere doses kunnen een kat vermoeider maken, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat een dosis die hoger is dan wat wordt aanbevolen een aanzienlijke invloed op de gezondheid zal hebben.

Er is veel variabiliteit in melatonine producten die beschikbaar zijn. Het is dus belangrijk om te stoppen met het toedienen van het product en onmiddellijk contact op te nemen met een van de volgende als u zich zorgen maakt over het zien van bijwerkingen na het geven van een dosis melatonine aan uw kat:

  • Uw dierenarts
  • ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435)
  • Pet Poison Hulplijn (1-855-764-7661)

Potentiële geneesmiddelinteracties met melatonine

Beeld van een kat die vredig slaapt en een sereen en rustgevend moment van katachtige ontspanning vastlegt.

Er zijn een paar medicijnen die interacties met melatonine kunnen hebben.

Met uitzondering van benzodiazepinen, die bij sommige katten kunnen worden gebruikt voor sedatie, angst of aanvalsbeheer, is het gebruik van de andere medicijnen in deze lijst zeldzaam bij katten of niet aanbevolen.

Dit betekent niet dat benzodiazepinen en melatonine niet samen kunnen worden gebruikt. Gebruik moet worden overwogen in het licht van de risico’s van mogelijke bijwerkingen versus potentiële voordelen.

  • Benzodiazepines (Valium, Xanax): Gebruik samen met melatonine kan sedatieve effecten verhogen.
  • Cimetidine (Tagamet): Zelden gebruikt bij katten.
  • Succinylcholine: Zelden gebruikt bij katten
  • Warfarine: Niet aanbevolen voor gebruik bij katten.

Bespreek het starten van nieuwe medicijnen of supplementen altijd met uw dierenarts om te zien hoe ze kunnen interageren met andere medicijnen die uw kat momenteel gebruikt.

Hoe melatonine op te slaan

Over het algemeen moet melatonine bij kamertemperatuur worden bewaard in luchtdichte containers. Omdat er veel melatonineproducten beschikbaar zijn, controleert u individuele producten op opslagrichtlijnen.

Veelgestelde vragen

Is melatonine veilig voor katten?

Melatonine is over het algemeen zeer veilig voor katten. Als een natuurlijk slaaphormoon geproduceerd door het lichaam, bijwerkingen anders dan het induceren van een staat van slaap of lichte sedatie is zeer zeldzaam.

Wat als ik een dosis melatonine?

Melatonine is over het algemeen zeer veilig en overdoses zijn zeldzaam. Het werkt 12-24 uur in het lichaam en veel huisdieren ontvangen het slechts één keer per dag. Als u een dosis mist, is er weinig risico om eerder een andere te geven binnen die periode van 12-24 uur. Er is echter waarschijnlijk geen extra voordeel aan het vaker dan om de 8 uur geven van melatonine.

Hoe lang kunnen katten melatonine innemen?

Studies naar langdurig gebruik ontbreken, maar als natuurlijk slaaphormoon zijn er ook geen zorgen over het gebruik op lange termijn geuit. In veel gevallen met slaap- of haargroeistoornissen, voordelen van melatonine worden waarschijnlijk gezien vanwege een tekort. Langdurig aanvullen is in deze gevallen simpelweg aanvullen wat het lichaam nodig heeft.

Op welk moment van de dag moeten katten melatonine nemen?

Wanneer gebruikt voor het helpen met nachtelijke gedragsstoornissen en om te helpen bij het reguleren van slaapcycli, kan melatonine het beste een uur of zo voor het slapengaan worden gegeven.

Wanneer gebruikt als onderdeel van een protocol om angst of stress veroorzaakt door specifieke gebeurtenissen te verlichten, wordt melatonine over het algemeen ten minste 2 uur voorafgaand aan het evenement gegeven.

Melatonine kan ’s morgens en’ s avonds worden gebruikt als onderdeel van een protocol voor gegeneraliseerd gedragOrders.

Kan ik mijn kat OTC melatonine geven?

Ja, in feite over de toonbank melatonine gevonden op een menselijke apotheek of apotheek afdeling is de meest voorkomende variëteit die wordt gebruikt. Omdat vrij verkrijgbare supplementproducten niet onderworpen zijn aan dezelfde voorschriften en beperkingen als voorgeschreven medicijnen, is het belangrijk om te zoeken naar producten van goede kwaliteit. Op zoek naar het USP-geverifieerde merk is een manier om je comfortabel te voelen over de kwaliteit van elk menselijk supplementproduct dat je voor een huisdier gebruikt.

Als u vragen heeft over een melatonineproduct of -dosis, neem dan contact op met uw dierenarts voordat u het aan uw kat geeft.

Bekijk bronnen

Dermatonine. Drugs.com. Geraadpleegd op 3 augustus 2023.

Gollakner, R. Melatonine. VCA Dierenziekenhuizen. Geraadpleegd op 3 augustus 2023.

Loodje DC. Melatonine. In: Plumb DC, ed. Plumb’s Veterinary Drug Handbook. 9e Ed

Ruviaro Tuleski GL, Silveira MF, Bastos RF, Pscheidt MJGR, Prieto W da S, Sousa MG. Gedrags- en cardiovasculaire effecten van een enkele dosis gabapentine of melatonine bij katten: een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2022; 24(12):E524-E534. DOI:10.1177/1098612X221124359

Schäfer-Somi S. Effect van melatonine op de voortplantingscyclus bij vrouwelijke katten: een overzicht van klinische ervaringen en eerdere studies. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2017; 19(1):5-12. DOI:10.1177/1098612X15610369