Hoe u uw kat kunt kalmeren tijdens een onweersbui

Binnenshuis tabby kat die in het raam zit, wordt verrast door de storm en regen

De meeste katten houden niet van onweer en daar zijn verschillende goede redenen voor. Onweersbuien zijn luid met plotselinge flitsen van fel licht. Dit is eng voor sommige mensen, dus voor een kat, met hun gevoelige gehoor en onvermogen om te begrijpen wat er gebeurt, kan het ronduit angstaanjagend zijn.

Snel overzicht

01

Veel katten houden niet van onweer, omdat ze luid en helder zijn en ze gemakkelijk de veranderingen in atmosferische druk kunnen oppikken die gepaard gaan met een storm.

02

Tekenen van een bange kat kunnen zijn, zich verstoppen, rusteloosheid, trillen, een verhoogde hartslag en ongepast urineren of ontlasten.

03

Er zijn veel manieren om een kat in nood te helpen tijdens een onweersbui, van het gebruik van kalmerende supplementen en kalmerende synthetische hormonen tot het zorgen voor toegankelijke schuilplaatsen met een favoriete deken of speeltje.

Als je een kat hebt die bang is voor onweer, lees dan verder om te leren waarom ze zo bang worden en wat je kunt doen om te helpen.

Waarom zijn katten bang voor onweer?

Sommige katten zullen natuurlijk niet al te veel last hebben van een onweersbui. Maar voor de meeste katten zijn onweersbuien een echt beangstigende gebeurtenis. Laten we eens nader bekijken waarom:

1. Katten kunnen voelen wanneer er een storm op komst is

Katten zijn gevoelig voor de veranderingen in atmosferische druk en de opbouw van statische elektriciteit in de lucht die optreden ruim voordat een storm arriveert. Snorharen (vibrissae) zijn extreem gevoelig voor deze veranderingen in de omgeving.

Er zijn zenuwuiteinden aan de snorharen die informatie doorgeven aan de hersenen waar het vervolgens wordt verwerkt. Dit alles betekent dat de angst ruim voor het onweer zelf begint.

2. Katten hebben een uitstekend gehoor

Katten zijn extreem gevoelig voor geluid en horen veel beter dan wij, en zelfs beter dan de meeste honden. Die luide donderslagen die ons soms verrassen, klinken nog harder voor je kat. Voordat het onweer begint, kan het geluid van zware regen of hagel ook beangstigend zijn voor uw huisdier, vooral wanneer u tegen ramen slaat of op een dak of dakraam valt.

Houd er rekening mee dat katten geluiden 4-5 keer verder weg kunnen horen dan mensen, dus je kat hoort de storm ruim voordat jij dat doet.

3. Katten kunnen trillingen voelen

Katten kunnen kleine trillingen in de grond detecteren via hun voetzolen. De voetzolen van een kat bevatten zenuwuiteinden die Pacinische bloedlichaampjes worden genoemd en waarmee ze trillingsfrequenties tussen 80 en 240 Hz kunnen detecteren.

Dit betekent dat uw kat waarschijnlijk het verre gerommel van donder door zijn poten kan detecteren. De pootjes van een kat zijn zoveel meer dan alleen schattige kleine teenbonen!

4. Katten hebben een uitstekend zicht

Witte kat die thuis naast een raam zit

Sommige katten zullen niet van streek zijn tijdens een onweersbui, maar velen vinden stormen erg beangstigend.

Katten kunnen zes keer beter zien bij weinig licht dan een mens. De plotselinge flitsen van felle bliksem die gepaard gaan met alle harde geluiden van een storm zullen bijdragen aan de angst van uw kat.

5. Katten zijn altijd alert

Katten zijn vaak in een staat van hyper-waakzaamheid vanwege hun sterk aangepaste zintuigen. Dit betekent dat ze soms overdreven reageren op dingen die eigenlijk onschadelijk zijn. Een enkel plotseling hard geluid, zoals een dichtslaande deur, kan uw kat bijvoorbeeld naar dekking sturen.

Hoewel deze vecht- of vluchtreactie katten goed geschikt maakt om in het wild te overleven, betekent dit ook dat ze waarschijnlijk al in een verhoogde staat van angst zijn wanneer een onweersbui begint, waardoor hun angstreactie nog verder wordt overdreven.

6. Katten weten niet wat er gaat komen

Wanneer er een storm komt, hebben we geleerd om de bijbehorende donderslagen, bliksemflitsen en stortregens te verwachten. Voor een kat zijn stormen onvoorspelbaar en weten ze niet wat er gaat gebeuren. De bezienswaardigheden en de geluiden komen schijnbaar uit het niets, waardoor ze eng zijn.

7. Sommige katten kunnen vatbaar zijn voor angst

Katten met onbekende achtergronden, een geschiedenis van verwaarlozing of gegeneraliseerde angst, zijn meer vatbaar voor onweersfobie. Als een kat eerder ergens tijdens een storm gevangen is geweest of alleen is gelaten, hebben ze meer kans op een verhoogde angstreactie op een onweersbui in de toekomst.

Hoe weet ik of mijn kat bang is voor een onweersbui?

Katten verbergen soms tekenen van angst of angst beter dan zelfs honden, dus misschien moet je je kat goed in de gaten houden tijdens een onweersbui om te controleren of het goed met hem gaat. Tekenen of gedragingen dat uw kat bang is, kunnen zijn:

  • Weglopen
  • Verbergen
  • Bevend
  • Rusteloosheid
  • Verhoogde vocalisatie
  • Verhoogde hartslag
  • Ongepast urineren/poepen
  • Verminderde eetlust
  • Overmatig krabben

Wat kan ik doen om mijn kat te kalmeren tijdens een onweersbui?

1. Creëer een veilige ruimte

Wanneer een kat bang is, verstoppen ze zich meestal liever ergens. Zorg ervoor dat uw kat voldoende opties heeft waar hij beschutting en comfort kan zoeken en wacht de storm af totdat deze voorbij is.

Plaats een favoriet speeltje of dekentje waar ze zich lekker bij kunnen nestelen. Zorg ervoor dat het favoriete bed van uw kat toegankelijk is voor het geval dit is waar ze zich het veiligst voelt. Als je kat ervoor kiest om zich te verstoppen tijdens een onweersbui, dan is het het beste om hem met rust te laten, in plaats van te proberen hem te verleiden.

2. Houd ze binnen

Als je weet dat er een storm op komst is, houd je kat dan binnen totdat hij voorbij is. Vergeet niet om iedereen in het gezin te laten weten dat je je kat niet uit moet laten en zorg ervoor dat je het kattenluik tijdelijk op slot doet.

Als de storm al is begonnen en je denkt dat je kat zich misschien ergens in de buurt buiten verstopt, probeer hem dan naar binnen te lokken door voedseldozen te rammelen of speelgoed te slingeren.

3. Sluit ramen en gordijnen

Het sluiten van ramen helpt het geluidsniveau van het geluid van donder te verminderen en het sluiten van gordijnen of jaloezieën vermindert de impact van felle bliksemflitsen. Dit zal helpen om een rustige omgeving te creëren waarin uw kat zich veilig kan voelen.

4. Gebruik een feromoon diffuser

Een kleine witte kat slaapt vredig

Een favoriete deken of speeltje kan veel doen om een verontruste kat te helpen zich rustiger te voelen tijdens een storm.

Feromoonverspreiders zoals Feliway kunnen zeer effectief zijn in het helpen verlichten van angst bij katten.  Deze synthetische feromonen zullen meer een kalmerend effect hebben als ze de hele tijd worden aangesloten en ingeschakeld, in plaats van alleen als een storm begint.

Er zijn ook andere feromoonproducten die u kunt proberen, zoals sprays om op het beddengoed van uw kat te spuiten, of in het gebied waar ze zich graag verstoppen.

5. Zet de radio aan

Het afspelen van muziek via een radio of tv helpt de enge geluiden van stormen te maskeren. Een studie uitgevoerd door de Schotse SPCA en de Universiteit van Glasgow toonde aan dat het spelen van klassieke muziek een rustgevend effect heeft op honden, en hetzelfde geldt waarschijnlijk voor katten.

6. Probeer ontspannen te blijven

Je kat kan subtiele tekenen van stress of zorgen oppikken die je misschien laat zien en dit kan zijn angst vergroten. Blijf zelf kalm en ontspannen, vooral als je kat ervoor heeft gekozen om zich in dezelfde kamer als jij te verstoppen. U kunt helpen om uw kat gerust te stellen door zacht en rustig tegen hem te praten.

7. Bied afleiding

Sommige katten waarderen misschien een afleiding van de bezienswaardigheden en geluiden van een onweersbui. Kattenkruidspeelgoed, puzzelvoeders en zelfs eenvoudige items zoals een kartonnen doos, bieden allemaal een goede afleiding voor uw kat totdat de storm voorbij is. Sommige katten willen zich misschien gewoon verstoppen, en dat is prima; Dwing ze nooit om te spelen als ze gelukkiger zijn als ze zich onder het bed of in een kast verstoppen.

8. Gebruik kalmerende supplementen

Kalmerende supplementen in de vorm van vloeistof, tabletten of capsules die kunnen worden geopend en op voedsel kunnen worden gestrooid, kunnen uw kat soms helpen ontspannen tijdens een storm. De meeste supplementen kun je vaak het beste een paar dagen voor de enge gebeurtenis starten, zeker als je weet dat er een storm wordt voorspeld.

9. Probeer desensibilisatie

Om uw kat te helpen beter om te gaan met toekomstige onweersbuien, probeert u hem ongevoelig te maken voor de geluiden van onweer. Er zijn dondergeluidseffecten online beschikbaar die voor dit gebruik zijn ontworpen.

Speel ze heel rustig om mee te beginnen en speel in elke sessie de geluiden een beetje harder, terwijl je ondertussen controleert of je kat zich nog steeds op zijn gemak voelt. Bied traktaties aan terwijl de geluiden spelen om een positieve associatie voor uw kat te creëren. Als uw kat op enig moment tekenen van angstig gedrag vertoont, ga dan terug naar de vorige volume-instelling en bouw geleidelijk op.

Het is normaal dat een kat bang is voor onweer en ze zullen zich vaak verstoppen totdat ze voorbij zijn. Als uw kat bijzonder bang lijkt, of niet snel herstelt na de storm, neem dan contact op met uw dierenarts voor verdere hulp en advies.

Lees ook: Agressie aaien bij katten: wat het is en hoe het te stoppen

Veelgestelde vragen

Is mijn kat in orde tijdens een onweersbui?

Katten kunnen tekenen van angst en bezorgdheid vertonen tijdens een storm, maar ze gaan hier meestal mee om door zich ergens te verstoppen waar ze zich veilig voelen en ze zullen meestal herstellenty snel na het evenement. Als uw kat extreme tekenen van angst vertoont tijdens een storm, neem dan contact op met uw dierenarts voor verder advies.

Moet ik mijn kat opsluiten tijdens een onweersbui?

De meeste katten zullen veiliger zijn en zich minder bang voelen als ze zich kunnen verstoppen in het comfort van hun eigen huis. Het is meestal het beste om je kat binnen te houden tijdens een storm, waarbij je weet dat ze veilig zijn en de beelden en geluiden van de storm worden gedempt.

Kan ik mijn kat iets geven om hem te kalmeren tijdens een onweersbui?

Er zijn verschillende kalmerende supplementen voor katten die kunnen helpen bij het verlichten van eventuele angst die uw kat voelt tijdens een onweersbui. Ze zijn meestal het meest effectief als ze een paar dagen voor het evenement worden gestart. Praat met uw dierenarts voor meer advies over welke supplementen het beste kunnen werken voor uw kat.