5 antwoorden voor waarom uw kat heldere vloeistof gooide en stierf


Het verliezen van een huisdier is een van de moeilijkste ervaringen, ongeacht hoe lang je harige vriend aan je zijde is geweest.

Een ding is weten dat je kat ziek is en op de een of andere manier tijd heeft om zich voor te bereiden, zal ze snel weg zijn. Plotseling je kat verliezen is iets heel anders en een zeer schokkend en verwoestend gevoel voor kattenbezitters.

Je bent je er terdege van bewust dat niets je kat nu terug kan brengen, maar je wilt een aantal antwoorden krijgen voor deze onverwachte uitkomst.

Je hebt geen andere symptomen opgemerkt dan dat je kat overgeeft vlak voordat hij sterft.

Mijn kat gooide heldere vloeistof op en stierf: Waarom gebeurde dit?

Laten we meer leren over de vijf mogelijke verklaringen voor dit voorval.

1. Een gevorderde leeftijd

kat overgeven

De gemiddelde levensduur van een kat gaat van 12 tot 18 jaar, en het kan veel afhangen van een aantal dingen. Deze omvatten de algemene gezondheid van een kat, dieet, levensstijlomstandigheden, mogelijkheden om te oefenen, enz.

Natuurlijk ben je je er terdege van bewust dat je kat niet zo lang aan je zijde zal staan als je zou willen, hoe goed haar gezondheid ook is.

Er zijn enkele aanwijzingen dat uw kat het einde van haar leven nadert, en het braken van heldere vloeistof kan er een van zijn.

Sommige stervende katten kunnen gastro-intestinale problemen ervaren tegen het einde van hun leven. Soms veroorzaakt een chronische medische aandoening deze gevolgen bij katten. Maar dit is niet altijd het geval.

Soms kunnen oudere katten kort voor hun overlijden spijsverteringsproblemen ondervinden.

Deze uitkomst is erg moeilijk te begrijpen, vooral in het begin. Maar dit is iets dat gewoon soms gebeurt bij oudere katachtigen.

2. Hartwormen

Hartwormen kunnen een reden zijn waarom uw huisdier heldere vloeistof opgooide en plotseling stierf.

Deze wormen kunnen ernstige longaandoeningen en hartfalen veroorzaken, zoals uitgelegd door de American Heartworm Society.

Enkele van de meest voorkomende dragers van hartwormen zijn wilde soorten zoals coyotes en vossen. D. Pană en zijn compagnon [1] wijzen erop dat de levensstijl in de buitenlucht een risicofactor lijkt te zijn voor hartworminfecties, maar dit betekent niet dat strikt binnenkatten er volledig tegen beschermd zijn.

Helaas is er geen waterdichte manier om ervoor te zorgen dat uw kat volledig immuun blijft voor deze ziekte.

Symptomen van hartwormziekte bij katten kunnen in sommige gevallen zo subtiel zijn, tot het punt waarop ze onopgemerkt kunnen blijven. Dit kan leiden tot een nog grotere schok wanneer uw kat plotseling overlijdt.

In andere gevallen kan een geïnfecteerde kat echter, samen met het braken van heldere vloeistof, enkele andere symptomen ervaren. Sommigen van hen zijn moeite met lopen, zwaar ademhalen en epileptische aanvallen.

3. Vergiftiging

kat overgeven in tuin

Er is ook een kans dat Uw kat heeft een giftige stof ingenomen, waardoor ze heldere vloeistof overgeeft en sterft.

Vergiftiging komt niet zo vaak voor bij katachtigen, maar het kan nog steeds gebeuren en het kan fataal voor hen zijn.

Volgens het Dunnellon Animal Hospital zijn sommige van de stoffen die extreem giftig zijn voor katten menselijke pijnstillers, ongediertebestrijdingschemicaliën en antivries.

Ook chocolade, uien, knoflook, alcohol en xylitol kunnen potentieel dodelijk zijn voor katten.

Vergiftiging kan ertoe leiden dat een kat gewoon heldere vloeistof overgeeft en sterft, terwijl het in sommige gevallen gepaard kan gaan met andere symptomen. Enkele van de meest voorkomende zijn schuimen in de mond, epileptische aanvallen hebben en overmatig kwijlen.

4. Darmblokkade

Darmblokkade is een andere ernstige aandoening die een kat kan doden, en braken kan er een symptoom van zijn.

Alle inhoud van de maag van een kat wordt naar haar dunne darm geduwd. Van daaruit gaat het naar de dikke darm en vervolgens naar de dikke darm. Ten slotte gaat de maaginhoud uit het rectum en de anus van de kat.

Wanneer er een darmblokkade optreedt, kan er niets doorheen. In plaats daarvan dwingt het alle inhoud om terug te keren in de maag van de kat, wat leidt tot braken als gevolg.

Gedeeltelijke obstructie treedt meestal op wanneer een kat vreemde voorwerpen inslikt, zoals een stuk doek of een klein speeltje. In de meeste gevallen wordt dit behandeld door haar IV-vloeistoffen te geven om haar te helpen het item te passeren.

Maar wanneer een kat een groot voorwerp of meerdere kleine voorwerpen inslikt, treedt een volledig gebrek aan doorgang van darminhoud op. Dit kan resulteren in haar plotselinge dood.

5. Zadel Trombus

tabby kat overgeven

Tot slot een medische Noodgeval genaamd zadeltrombus kan de reden zijn waarom uw kat heldere vloeistof overgeeft en daarna sterft.

People’s Dispensary for Sick Animals legt uit hoe zadeltrombus een bloedstolsel is dat katten kunnen ervaren. Dit stolsel blokkeert de bloedtoevoer naar hun achterpoten.

Deze aandoening treedt plotseling op en voor de meeste katten zal dit stolsel dat in hun aorta reist meestal fataal voor hen zijn.

Zadeltrombus komt het meest voor bij katachtigen met hartaandoeningen. Het is zo’n ernstige aandoening dat een kat heldere vloeistof kan braken vanwege de bijbehorende pijn en stress.

Helaas is er geen manier om deze aandoening te voorkomen. Zelfs als je weet dat je kat een hartaandoening heeft, is het enige dat je kunt doen, haar meenemen voor regelmatige controles door de dierenarts.

Helaas zal deze uitkomst voor sommige katten gewoon onvermijdelijk zijn.

Conclusie

Kat gooide heldere vloeistof op en stierf is echt een verwoestend scenario voor een katteneigenaar.

Dit is iets waar je niet op voorbereid was en je hebt waarschijnlijk het gevoel dat het zo oneerlijk is. Soms kunnen medische noodsituaties optreden en een fatale afloop bij katachtigen veroorzaken. Dit is iets waar we niet echt invloed op kunnen uitoefenen.

Ik weet zeker dat je wat antwoorden wilt krijgen. U kunt contact opnemen met een dierenarts en vragen naar een autopsie.

Maar je moet je ervan bewust zijn dat dit misschien niet helpt. Zelfs als een autopsie je een antwoord geeft, krijg je je harige vriend nog steeds niet terug.

Dit is erg pijnlijk en frustrerend, maar het is gewoon wat het leven soms is.

Ondanks het trieste einde, vergeet niet om alle prachtige momenten die je met je favoriete huisdier hebt doorgebracht te koesteren.

Verwijzingen:

[1] Pană D, Rădulescu A, Mitrea IL, Ionita M. Eerste rapport over klinische feline hartworm (Dirofilaria immitis) infectie in Roemenië. Helminthologie. 2020 januari 25; 57(1):49-56. DOI, geraadpleegd op 19 september 2023.