Moet ik mijn kat buiten laten?

Kat buiten

Veel experts raden aan om katten binnen te houden om ze te beschermen tegen de gevaren van het buitenleven. Binnen blijven kan helpen om katten veilig te houden, maar een levensstijl die alleen binnenshuis is, heeft enkele nadelen. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van het buitenlaten van je kat.

Binnen vs. buiten

De buitenwereld brengt veel gevaren met zich mee voor katten, of het nu gaat om menselijke activiteit, andere dieren of het milieu. Buitenkatten hebben zelfs een kortere levensduur dan hun tegenhangers die alleen binnenshuis zijn.

Enkele veel voorkomende gevaren voor buitenkatten zijn onder meer:

 • Roofdieren /wilde dieren (coyotes, wolven, haviken, uilen en andere gevaarlijke dieren in het wild)
 • Vergiftiging (slakken- en slakkenaas, rodenticiden, herbiciden, kunstmest, antivries en andere vergiften)
 • Dierenvallen
 • Aangereden door auto
 • Diefstal door mensen
 • Lastiggevallen of mishandeld worden door mensen of andere dieren
 • Kattengevechten
 • Verwondingen (vallen, oogletsel, gescheurde nagels, enz.)
 • Afdwalen of verdwalen
 • Parasieten zoals vlooien, teken en darmparasieten
 • Infectieziekte van andere katten of dieren in het wild, waaronder kattenleukemievirus (FeLV), feline infectieuze peritonitis (FIP), kattenziekte, feline immunodeficiëntievirus (FIV) en hondsdolheid
 • Blootstelling aan slecht weer en extreme temperaturen (hitteberoerte en onderkoeling)

Nadelen van het binnen houden van katten

Oranje kat die op hek klimt

Katten die van nature naar buiten gaan, krijgen meer beweging terwijl ze verkennen.

Na het lezen van die lange lijst met potentiële buitengevaren, lijkt het misschien een no-brainer om je kat strikt binnen te houden, zodat je haar veilig kunt houden.

Maar een leven volledig binnenin kan katten ontberingen bezorgen, waaronder de volgende:

 • Verveling
 • Gebrek aan lichaamsbeweging
 • Gewichtstoename of obesitas
 • Onvermogen om natuurlijk gedrag uit te drukken, zoals jagen, klimmen, krabben
 • Gebrek aan mentale stimulatie
 • Overmatig miauwen/joggen
 • Stress, angst of depressie
 • Gedragsproblemen (urinemarkering, kleine doosvermijding, destructief krabben)
 • Vechten tussen huiskatten
 • Agressie jegens mensen

De grootste problemen voor katten die alleen binnenshuis zijn, zijn gebrek aan mentale stimulatie, gebrek aan lichaamsbeweging en het onvermogen om het natuurlijke gedrag uit te drukken dat een kat tot een kat maakt. Dit kan ervoor zorgen dat katten zich vervelen, gestrest en depressief worden.

Lees ook: Wat te doen als je binnenkat naar buiten gaat

Verveelde katten liggen vaak een groot deel van de dag rond en het meest opwindende om te doen is de voerbak keer op keer bezoeken voor een snack. Inactiviteit en te veel eten leiden tot gewichtstoename, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals diabetes en artritis.

Gestreste en depressieve katten kunnen gedragsproblemen ontwikkelen zoals kattenbakproblemen, destructief krabben, vechten met andere huisdieren of zelfs agressie tegen mensen.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Voordelen van katten buiten laten

Kat die buiten springt

Katten die naar buiten gaan, genieten de vrijheid om natuurlijk gedrag te vertonen.

De American Association of Feline Practitioners handhaaft een standpuntverklaring met betrekking tot het debat binnen / buiten, erkennend dat hoewel binnen veiliger is, het toestaan van uw kat om buiten te verkennen een aantal behoorlijk belangrijke voordelen kan bieden voor haar fysieke en mentale gezondheid.

Enkele van die voordelen zijn:

 • Oefening: Katten die naar buiten rennen, klimmen, krabben en spelen. Dit betekent dat ze meer beweging krijgen, wat veel gezonde fysieke stimulatie biedt en ook ongewenste gewichtstoename afweert.
 • Het uiten van natuurlijk gedrag: Hoewel huiskatten geen huiskatten hoeven te jagen op hun voedsel, triggert het buiten zijn met bladeren die in de wind waaien en insecten of andere kleine beestjes die rondkruipen de instincten van je kat om te stalken, te springen en te achtervolgen. Katten doen ook veel meer aan klimmen, krabben en verkennen.
 • Mentale stimulatie: Buiten zijn is gewoon interessant! Katten vinden zoveel te zien, ruiken, horen en aanraken, van gras tot spelende kinderen tot vogels die overvliegen en eekhoorns die door de tuin rennen. Zelfs gewoon indommelen in de zon en de bries voelen die haar vacht rukt, is meer stimulerend voor uw kat dan binnen te rusten.
 • Algehele vermindering van stress en gedragsproblemen: Wanneer een kat actief is, gestimuleerd en ze mag haar natuurlijke instincten uiten, ze is gelukkiger en tevredener, wat leidt tot minder stressgerelateerde gedragsproblemen.

Beste van twee werelden

Krab in krabpaal

Geef je kat veel plaatsen om te klimmen, te zitten en zich te verstoppen om haar binnenomgeving te verrijken.

Er zijn manieren om een kat die alleen binnenshuis is, zowel gelukkig als veilig te houden. Milieuverrijking kan uw kat aanmoedigen om te oefenen en in uw huis te verkennen. Probeer kattenbomen om te klimmen en te zitten. Zet ze voor ramen, zodat je kat naar boven kan klimmen en het reilen en zeilen buiten kan bekijken.

Sommige katteneigenaren installeren wandhellingen voor katten om te doorkruisen en te klimmen. Introduceer verschillende soorten krabbers, zodat uw kat voldoende mogelijkheden heeft om “goedgekeurd” te krabben. Voor variatie, bied zowel horizontale als verticale krabpalen van verschillende materialen (tapijt, sisal en karton).

Het betrekken van uw binnenkat tijdens het spelen is een uitstekende manier om mentale stimulatie en lichaamsbeweging te bieden. Probeer te spelen met kattenspeelgoed zoals verenstokjes, gooi jingle bell balls of kattenkruid gevulde speelgoedmuizen, of heb een achtervolgings- en springsessie met een laserpointer (zorg er wel voor dat je de straal niet in de buurt van de ogen van je kat richt). Automatisch speelgoed dat draait of rolt, kan bijna elke kat verleiden om te spelen.

Puzzelspeelgoed waarbij je kat moet werken en haar hersenen moet gebruiken om bij de traktaties binnenin te komen, zijn zeer stimulerend. Behandelspeelgoed dat moet worden rondgeslagen om hun goodies vrij te geven, biedt zowel lichaamsbeweging als mentale stimulatie.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Kat in outdoor catio

Een “catio” is een verblijf waarmee uw kat veilig kan genieten van het buiten zijn.

Het voeren van uw kat maaltijden van puzzelspeelgoed of traktatie-uitdelend speelgoed kan helpen bij het nabootsen van het jacht- en foerageergedrag dat ze meestal niet kan uiten. Plant wat kattengras zodat je kat kan genieten van het knabbelen.

U kunt ook enkele van deze veiligere manieren proberen waarop uw kat buitentijd kan ervaren:

 • Koop of bouw een “catio”: Een veilige behuizing in uw tuin of op uw terras kan katten in staat stellen om wat frisse lucht te krijgen en het buitenleven te zien, ruiken en horen terwijl ze worden beschermd tegen schade. Catios kan groot en uitgebreid zijn, met veel verschillende zitstokken, of zo eenvoudig als een grote draad hondenkrat. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot schaduw en water als ze in een catio rondhangt.
 • Laat uw kat uw veilig omheinde tuin verkennen: Een hoog hek kan uw kat in uw tuin houden en roofdieren ervan weerhouden toegang te krijgen. Om haar beter in de gaten te houden, blijf je buiten met je kat terwijl ze buiten is.
 • Probeer leibandwandelingen of kinderwagenwandelingen: Veel katten kunnen leren een harnas te dragen en aangelijnde wandelingen in uw buurt te maken. Zorg ervoor dat uw kat zich op zijn gemak voelt en blij is met deze regeling – wandelingen mogen niet stressvol zijn. Zorg ervoor dat het harnas goed past, zodat uw kat niet kan uitglijden, en houd uw oog open voor losse honden of zwerfkatten die kunnen naderen (pak uw kat op als u gevaar ziet). Sommige katten haten harnassen, maar genieten van wandelingen in een afgesloten kattenwagen. Ze kunnen de bezienswaardigheden bekijken terwijl ze veilig en knus binnen blijven.

Veiligheid voorop

Kat draagt halsband en tag

Katten die tijd buiten doorbrengen, moeten worden gechipt en een halsband en ID-tag dragen.

Als u ervoor kiest om uw kat buiten te laten, neem dan enkele voorzorgsmaatregelen om ervoor te zorgen dat ze veilig blijft.

 • Identificatie: Zorg ervoor dat uw kat een microchip heeft en altijd een halsband en ID-tag met actuele contactgegevens draagt. GPS-halsbanden zijn een uitstekende technische gadget waarmee u uw kat in de gaten kunt houden als ze rondloopt.
 • Preventieve zorg: Houd uw kat het hele jaar door op breedspectrum parasietpreventie die vlooien, teken, hartworm en darmparasieten behandelt en bestrijdt. Zorg er ook voor dat ze op de hoogte blijft van al haar vaccinaties (laat uw dierenarts weten dat uw kat naar buiten gaat).
 • Schuilplaats: Als uw kat alleen buiten is, zorg er dan voor dat ze toegang heeft tot schaduw, beschutting tegen regen en ander weer, voedsel en water, of zorg ervoor dat ze het huis kan binnenkomen via een luik.

Veelgestelde vragen

Is het erg om mijn binnenkat buiten te laten?

Hoewel binnen het veiligst is voor katten, kan naar buiten gaan enkele mentale en fysieke gezondheidsvoordelen bieden. Om de tijd buitenshuis veiliger te maken, laat je je kat chippen en zorg je ervoor dat ze altijd een halsband en ID draagt. Een omheinde tuin kan uw kat veilig op uw terrein houden en roofdieren ervan weerhouden uw tuin binnen te komen. Overweeg om buiten te blijven met uw kat om haar in de gaten te houden, of om een buiten “catio” s te kopen of te bouweno uw kat kan genieten van het veilig buiten zijn.

Is het beter om katten binnen of buiten te houden?

Katten binnen houden is de veiligste optie, maar katten die alleen binnenshuis zijn, kunnen zich vervelen en gestrest raken als ze niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgen. Zorg ervoor dat je binnenkat genoeg speelgoed heeft om mee te spelen en dingen om op te klimmen en neer te zitten. Er zijn ook veel manieren om uw kat veilig het buitenleven te laten verkennen voor een verandering van omgeving.

Is het wreed om van een buitenkat een binnenkat te maken?

Katten die gewend zijn om een groot deel van hun dag buiten door te brengen, vinden het leven binnenshuis misschien een harde aanpassing. Het is echter mogelijk om een buitenkat over te zetten naar een binnenlevensstijl door binnenshuis veel omgevingsverrijking te bieden en de kat van buiten te laten genieten via een omheinde tuin of een afgesloten “catio”.

Waarom wil mijn kat naar buiten?

Voordat ze werden gedomesticeerd, waren katten gewend om een groot deel van hun dag buiten door te brengen.