Waarom jogt je kat ’s nachts en hoe zorg je ervoor dat hij stopt?

Sommige katten zijn luidruchtiger dan anderen, begroeten je met een miauw als je door de deur loopt, of jodelen naar je voor hun diner. Meestal is het best schattig als je kat tegen je “praat”. Maar wat als je kat ’s nachts aan het joggen is?

Snel overzicht

01

Jodelen is een heel ander geluid dan miauwen, en het betekent meestal dat je kat iets probeert te communiceren.

02

Katten kunnen ’s nachts joggen als gevolg van verveling, stress of angst.

03

’s Nachts joggen kan soms een signaal zijn van een medisch probleem, dus als het een recent gedrag is, is het belangrijk om uw kat door een dierenarts te laten controleren.

Dit kan een probleem zijn, vooral als de vocalisaties van je kat je broodnodige rust verstoren. Hoewel joggen ’s nachts normaal kan zijn voor sommige katten en niets te veel om je zorgen over te maken, kan het ook een teken zijn dat er iets mis is. Lees verder om meer te weten te komen over de mogelijke redenen voor het nachtelijke gejoel van uw kat en een paar dingen die u kunt doen om te proberen het te stoppen.

Waarom miauwen katten?

hoe katten communiceren

Katten miauwen naar mensen om te communiceren, maar ze doen dit niet met andere katten.

Wist je dat katten niet naar elkaar miauwen om te communiceren? Katten communiceren bij andere katten voornamelijk via geur en feromonen. Miauwen is een aangeleerd gedrag en wordt alleen gebruikt om met ons mensen te communiceren!

Dus als je kat naar je miauwt, probeert ze je iets belangrijks te vertellen. Verschillende miauwen kunnen heel verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de context van de situatie. Let op en je zult snel leren wat de miauw van je kat je probeert te vertellen!

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

Wat is Yowling?

Anders dan miauwen, is joggen luid en dramatisch.

Jodelen is een heel ander geluid dan een miauw en hoewel je kat iets probeert te communiceren, is het niet altijd per se op jou gericht. Katten kunnen ook andere geluiden maken, zoals gejank en gehuil. Als uw kat bijzonder volhardend of vastberaden is, kan hij “caterwaul”, wat een aanhoudend geluid is dat een kruising is tussen een gejoel, een gejank en een gehuil. Het kan luidruchtig zijn en heel dramatisch klinken.

Lees ook: De 10 geluiden waar katten het meest van houden

Waarom jogt mijn kat ’s nachts?

Jodelen ’s nachts stoort iedereen in het huishouden en het is normaal om je af te vragen waarom je kat in hemelsnaam zoveel lawaai maakt terwijl de rest van het huis probeert te slapen. Laten we dus eens kijken naar enkele mogelijke verklaringen voor de nachtelijke vocalisaties van uw kat.

Katten zijn ’s nachts actiever

Katten zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang, wat de normale slaaptijd van hun mensen kan onderbreken.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn katten niet nachtdieren, maar zijn ze eigenlijk crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang. Dit komt omdat dit tijden zijn waarin prooisoorten zoals kleine zoogdieren actiever zijn, dus het is een goed moment voor katten om te jagen.

Helaas liggen de meeste mensen in bed te slapen in de vroege uren van de ochtend, wanneer uw kat van nature actiever kan zijn. Katten doen dat over het algemeen wel. zich aan te passen aan de slaaproutine van hun eigenaar na verloop van tijd, maar als je een jonge kat hebt, kun je een paar vroege ochtend wake-up calls voordat ze zich aanpassen aan je schema!

Lees ook: Waarom zijn kattentongen ruw?

Ze vervelen zich

Als een kat zich verveelt en hoopt op wat interactie van jou, is joggen een zekere manier om je aandacht te trekken.

Je kat kan ’s nachts jodelen omdat hij zich verveelt en iemand wil om mee te spelen. Dit is vooral waarschijnlijk als uw kat overdag niet genoeg mentale stimulatie heeft gehad om hem te vermoeien.

Buitenkatten kunnen over het algemeen genoeg vinden om zichzelf bezig te houden, maar binnenkatten zijn gevoelig voor verveling omdat ze niet in staat zijn om hun natuurlijke jachtinstincten te bevredigen en geen nieuwe omgevingen hebben om te verkennen. Als uw kat overdag niet veel te doen heeft, zal hij er waarschijnlijk voor kiezen om meer te slapen, wat betekent dat tegen de tijd dat uw bedtijd rondkomt, uw kat klaarwakker is en klaar voor actie!

Lees ook: Hoe je ervoor zorgt dat je kat nog meer van je houdt [8 Ways]

Ze zijn angstig

Huilen of joggen is soms een symptoom van stress of angst.

Katten joggen of huilen soms ’s nachts als ze zich angstig voelen. Dit kan komen door een recente verhuizing of een nieuwe baby in het gezin. Het kan zelfs zijn dat ze zich bedreigd voelen door een nieuwe kat in de buurt.  Katten zijn wezens van routine en als deze routine wordt verstoord, kan dit hen onrustig maken en angstig.

Lees ook: Moet mijn kat ’s nachts bij mij slapen?

Ze willen naar buiten

’s Nachts jodelen kan gewoon de manier van je kat zijn om te zeggen dat hij naar buiten wil.

Het nachtelijke gejoel van je kat kan te maken hebben met zoiets simpels als naar buiten willen. Veel mensen kiezen ervoor om hun katten ’s nachts binnen te houden om ze veilig te houden of te voorkomen dat ze dode prooien binnenbrengen.

Zoals we al hebben geleerd, zijn katten actiever in de avond en vroege uren van de ochtend, wat betekent dat binnen worden gehouden tijdens deze tijden een bron van frustratie voor hen kan zijn.

Katten zijn ook veel slimmer dan we ze toedichten. Als je in het verleden je kat buiten hebt laten in een poging om de nachtelijke vrede te bewaren, zullen ze hebben geleerd dat jodelen eerder heeft gewerkt en waarschijnlijk zal blijven jodelen wanneer ze besluiten dat ze in de toekomst willen worden uitgelaten.

Lees ook: Wat te doen als je binnenkat naar buiten gaat

Ze is loops

Jodelen is gebruikelijk voor loopse vrouwelijke katten omdat ze een partner proberen aan te trekken.

Wanneer vrouwelijke katten loops worden, maken ze vaak allerlei verschillende geluiden, waaronder joggen om mannelijke katten in het gebied te laten weten dat ze klaar is om gedekt te worden. Dit wordt roeping genoemd. Mannelijke katten maken vaak zelf vreemde geluiden als reactie op deze oproepen.

Een poes zal meestal ongeveer een week loops zijn. Ze zal dan een paar dagen uit de hitte komen voordat ze weer loops wordt. Deze cyclus kan zich meerdere keren herhalen en kan vele maanden duren – dat is veel joggen om mee om te gaan!

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Ze verouderen

Oudere katten, inclusief katten die kattendementie ontwikkelen, kunnen joggen in verwarring of frustratie.

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze last krijgen van gehoorverlies en/of verminderd gezichtsvermogen. Dit kan ervoor zorgen dat katten meer gedesoriënteerd raken, vooral ’s nachts als het donker is en ze schijnbaar alleen zijn als iedereen in bed ligt.

Je kat kan gefrustreerd zijn omdat hij verward is en zich angstig voelt. Katten met gehoorverlies zullen waarschijnlijk nog harder joggen dan normaal, omdat ze niet in staat zijn om de volledige omvang van hun eigen geluid te horen.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Oudere katten kunnen ook lijden aan een aandoening die cognitieve disfunctie wordt genoemd, wat een beetje lijkt op dementie bij mensen. Het verstoort hun slaap-waakcyclus, wat kan betekenen dat uw kat wakker is op momenten dat hij dat vroeger nooit was.

Uw kat kan ook andere tekenen van cognitieve achteruitgang vertonen, zoals staren naar muren of op en neer gaan. Sommige katten lijken dingen te vergeten zoals waar het kattenluik is, of dat ze al dan niet hebben gegeten. Katten met cognitieve disfunctie zullen vaak ’s nachts joggen en huilen uit verwarring en frustratie.

Lees ook: De 6 beste gezonde kattenvoer voor oudere katten

Ze zijn ziek

’s Nachts joggen is soms een symptoom van een medisch probleem.

Overmatig miauwen ’s nachts kan soms een symptoom zijn van ziekten zoals een overactieve schildklier of nierziekte. Artritis kan soms nachtelijke vocalisatie veroorzaken omdat uw kat pijn heeft en moeite heeft om zich in een comfortabele rusthouding te nestelen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat ’s nachts gaat joggen?

Wat de oorzaak ook is, je zult willen voorkomen dat je kat ’s nachts jogt, niet alleen voor zijn eigen voordeel, maar ook voor dat van jou. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te proberen te voorkomen dat je kat ’s nachts jogt.

Zorg voor een kattenluik

Als je het niet erg vindt dat je kat ’s nachts naar buiten gaat, installeer dan een luik voor huisdieren, zodat ze vrij kunnen komen en gaan zonder je te storen.

Als uw kat ’s nachts aan het joggen is om naar buiten te worden gelaten, kunt u een kattenluik voorzien zodat hij kan komen en gaan wanneer hij wil, zonder het hele huishouden te hoeven storen.

Als dit niet mogelijk is, geef dan niet toe en sta ’s nachts op om je kat uit te laten, anders zullen ze leren dat huilen om je aandacht de moeite waard is omdat het werkt! Het kan even duren, maar uiteindelijk zal je kat leren dat joggen niet zal worden beantwoord en hopelijk zullen ze het opgeven.

Zorg voor mentale stimulatie

Het toevoegen van meer mentale stimulatie aan de dag van uw kat kan het joggen om aandacht ’s nachts verminderen.

Als je kat ’s nachts aan het joggen is omdat hij zich verveelt, is het waarschijnlijk dat hij overdag niet genoeg mentale stimulatie heeft gehad. Het bieden van voldoende mentale stimulatie is vooral belangrijk als je een binnenkat hebt.

Breng elke dag wat quality time door met spelen met je kat, maar houd speelsessies kort om ze niet te overdrijven. Als uw kat lange periodes zonder iemand anders thuis doorbrengt, laat dan wat interactief speelgoed achter waar hij mee kan spelen terwijl u weg bent. Traktatiedispensers, puzzelspeelgoed, kattenbomen en ballopen zijn allemaal geweldig speelgoed voor solo spelen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Feromoontherapie

Kunstmatige feromonen kunnen helpen uw kat te kalmeren en stress en angst te verminderen.

Als u vermoedt dat de overmatige vocalisatie van uw kat ’s nachts te wijten is aan angst, kunt u overwegen om kunstmatige feromonen te proberen. Hoewel ze niet detecteerbaar zijn voor mensen, zijn katten erg gevoelig voor de effecten van feromonen.

Wanneer katten hun hoofd of lichaam op oppervlakken rond uw huis of tegen u wrijven, geven ze feromonen vrij die aangeven dat ze ontspannen en gelukkig zijn. Feliway maakt synthetische feromonen in de vorm van sprays of plug-in diffusers en ze kunnen uw kat helpen zich meer ontspannen te voelen en angst te verlichten.

Lees ook: Overmatig miauwen bij katten uitgelegd (oorzaken en oplossingen)

Steriliseer of castreer uw kat

Sterilisatie en castratie bieden veel gezondheidsvoordelen en kunnen joggen beperken dat verband houdt met paringsgedrag.

Het steriliseren van uw poes zal voorkomen dat ze loops wordt en zo het bijbehorende joggen voorkomen. Het castreren van je kater vermindert de kans dat hij jogt om de oproepen van een loops vrouwtje te beantwoorden.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Breng uw kat naar de dierenarts

Als u de oorzaak van het gejoel van uw kat niet kunt achterhalen, breng hem dan naar de dierenarts voor een gezondheidscheck.

Als u andere oorzaken van nachtelijk joggen hebt uitgesloten, breng uw kat dan naar de dierenarts voor een onderzoek. Uw dierenarts kan controleren op onderliggende ziekten zoals artritis, cognitieve disfunctie, een overactieve schildklier of nierziekte, vooral als u een oudere kat heeft. Uw kat heeft mogelijk medicatie nodig, die soms het joggen ’s nachts kan verminderen of stoppen.

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

Pas uw huis aan

Voor katten met gezichtsverlies kunnen nachtlampjes die rond het huis zijn geïnstalleerd, uw kat helpen navigeren in het donker.

Als uw kat ouder wordt en zijn gezichtsvermogen verliest, kunnen nachtlampjes in huis hem helpen zijn weg te vinden en zijn verwarring te verminderen. Door uw kat ’s nachts toegang te geven tot uw slaapkamer, kunt u hem geruststellen dat u in de buurt bent en kan dit helpen om angstgerelateerd joggen te verminderen.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

In het kort

Als je kat ’s nachts aan het joggen is, probeert hij iets met je te communiceren, dus het is belangrijk om te proberen erachter te komen wat dat is.

Hoewel nachtelijk jodelen misschien niets ernstigs is, moet u het probleem aanpakken om ervoor te zorgen dat uw kat niet onwel is en dat aan zijn behoeften wordt voldaan. Als je een aantal van de suggesties in dit artikel hebt geprobeerd en je kat ’s nachts blijft vocaliseren, is het tijd om ze naar de dierenarts te brengen om ze te laten controleren, zodat je allemaal een vredige nachtrust kunt hebben.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn kat ’s nachts negeren?

Je moet je kat negeren die ’s nachts jogt als hij het voor aandacht doet. Als je kat leert dat joggen je aandacht trekt, zal hij het blijven doen. Er zijn echter veel redenen voor nachtelijk jodelen, en aandacht zoeken is er slechts één van. Sluit eerst de andere oorzaken uit voordat je besluit de nachtelijke vocalisaties van je kat te negeren.

Hoe kalmeer ik mijn kat ’s nachts?

Als uw kat ’s nachts angstig of onrustig lijkt, kan dit te wijten zijn aan een onderliggend medisch probleem. Breng uw kat naar de dierenarts om hem te laten controleren. Als uw kat ’s nachts angstig is vanwege een verandering in routine, kunnen kalmerende supplementen of het gebruik van Feliway helpen om hem kalm en ontspannen te houden.

Hoe voorkom ik dat mijn kat gaat joggen?

Om te voorkomen dat uw kat jogt, moet u eerst de reden voor het overmatige geluid bepalen. Breng je kat naar de dierenarts om hem te laten controleren als je niet zeker weet waarom hij aan het jodelen is. Vertel het je kat nooit af of straf hem nooit voor het joggen.