De vijf zintuigen van uw kat begrijpen

Tussen snoozen op zonnige plekken op de vloer en sprints op volle snelheid in het midden van de nacht, heeft uw kat hopelijk een comfortabele en lonende levensstijl.

Katteneigenaren doen hun best om alles te bieden wat hun kattenvrienden nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. De sleutel tot deze taak is begrijpen hoe uw kat de wereld ziet en hoe hun vijf zintuigen hun dagelijks leven beïnvloeden.

Welke zintuigen hebben katten?

Het maakt niet uit hoe verbonden u zich voelt met uw kat, het is belangrijk om te onthouden dat katten aanzienlijk verschillende biologische behoeften en functies hebben in vergelijking met mensen. Hun zintuigen van geur, zicht, smaak, gehoor en aanraking beïnvloeden hoe ze de wereld om hen heen ervaren.

Hier is een basisoverzicht van hoe het zicht, het gehoor, de geur, de smaak en de aanraking van uw kat hun levenservaringen beïnvloeden en hoe die ervaringen uw relatie beïnvloeden.

#1 Ruiken

Ongeveer 40 keer krachtiger dan een menselijke neus, is de schattige knoopneus van uw kitten een belangrijke bron van informatie.

Het reukvermogen van een kat is een van hun sterkste superkrachten. Ongeveer 40 keer krachtiger dan een menselijke neus, is de schattige knoopneus van uw kitten een belangrijke bron van informatie.

Katten gebruiken hun reukvermogen voor een lange lijst van essentiële doeleinden. Met een enkele snuif kan je kat bepalen of zijn voedsel slecht is geworden, waar potentiële prooien zich verbergen, met wie je hebt rondgehangen en hoe hij zijn weg naar huis kan vinden als hij verdwaald is.

Katten gebruiken ook geuren om met andere dieren te communiceren. Wanneer uw kat tegen voorwerpen wrijft, laat hij zijn geur achter om zijn territorium te markeren. Wanneer een andere kat die geurmarker ruikt, weten ze dat ze zich moeten terugtrekken. Deze truc werkt voor fysiek territorium en grenzen, objecten en zelfs mensen.

Het reukvermogen van een kat is zo krachtig dat ze zelfs kunnen “ruiken” zonder hun neus te gebruiken. Katten hebben een speciale reukreceptor genaamd het vomeronasale orgaan op het dak van de mond. In plaats van geuren in de lucht op te pikken, ruikt deze speciale sensor chemische handtekeningen, waaronder feromonen.

Wanneer je ziet dat je kat een voorwerp of een andere kat “besnuffelt” met zijn mond open, gebruikt hij waarschijnlijk zijn vomeronasale orgaan om een nog beter vleugje te krijgen van wat er aan de hand is.

Leuk weetje : het reukvermogen van een kat is hun belangrijkste manier om mensen te identificeren. Uw kat zal uw geur herkennen voordat hij uw gezicht herkent.

#2 Zicht

de zintuigen van uw kat begrijpen

Hun middelste visie, op ongeveer 20 voet afstand, is hun sweet spot waar objecten het duidelijkst en scherpst zijn.

Hoewel katten sterk afhankelijk zijn van hun reukvermogen, heeft kattenzicht ook verschillende voordelen. Het meest opvallende is dat katten een uitstekend nachtzicht hebben. Ze kunnen niet zien in totale duisternis, maar kattenogen zijn speciaal ontworpen om te zien bij weinig licht.

In vergelijking met mensen hebben katten veel meer lichtgevoelige fotoreceptoren die staafjes worden genoemd. Deze speciale cellen absorberen licht en geven katten de mogelijkheid om zes tot acht keer beter te zien dan mensen bij weinig licht. De vorm van hun pupillen en een reflecterend membraan genaamd het tapetum lucidum dragen ook bij aan hun superkrachtige nachtzicht.

Katten gebruiken hun lichtgevoelige ogen om te jagen en te navigeren bij zonsopgang en zonsondergang. Ze worstelen echter met het zien van objecten ver weg. Hun middelste visie, op ongeveer 20 voet afstand, is hun sweet spot waar objecten het duidelijkst en scherpst zijn.

Een ander aspect van kattenzicht dat van invloed is op hoe ze de wereld ervaren, is hun vermogen om kleur te zien. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen katten sommige kleuren zien. Ze hebben minder kleurgevoelige receptoren in hun netvlies dan mensen, en dit beperkt hun vermogen om kleuren in het rood-groene bereik te zien. De beste manier om kattenkleurenzicht met mensen te vergelijken, is als je de wereld zou kunnen zien als iemand die rood-groen kleurenblind is.

Met dit type visie zijn kleuren zoals blauw en geel helder, maar rood ziet er meer groenachtig uit. Andere kleuren, zoals bruin, hebben een grijsachtige tint die het moeilijk maakt om te onderscheiden wat de werkelijke kleur is.

Leuk weetje : terwijl mensen een perifeer zicht van ongeveer 180 graden hebben, kunnen katten ongeveer 200 graden zien. Dit komt door de vorm en locatie van hun ogen.

#3 Gehoor

Er wordt aangenomen dat ze frequenties rond 64.000 Hz kunnen horen in vergelijking met mensen bij 20.000 Hz.

Katten zijn miniatuurroofdieren en veel van hun zintuigen, vooral het gehoor, zijn ontworpen om hen te helpen jagen. De vorm en interne anatomie van kattenoren maken ze bijzonder bedreven in het detecteren van geluiden.

De meeste kattenrassen hebben grote, driehoekige oren die naar specifieke geluiden kunnen draaien. De kegel shape van het buitenoor versterkt vervolgens het geluid terwijl de trillingen overgaan in het midden- en binnenoor.

Katten hebben proportioneel grote oren in vergelijking met menselijke oren, maar ze hebben vergelijkbare limieten als het gaat om het horen van geluiden aan de onderkant van de octaafschaal. Aan de andere kant van de schaal zijn katten echter in staat om geluiden te detecteren die veel hoger zijn dan wat mensen kunnen horen.

Er wordt aangenomen dat ze frequenties kunnen horen rond 64.000 Hz vergeleken met mensen bij 20.000 Hz. De meeste katten zijn zelfs gevoeliger voor deze hoge geluiden dan honden.

Leuk weetje : Het kunnen horen van hoge tonen is essentieel voor de jacht. De meeste prooien van een kat, waaronder muizen en vogels, maken hoge geluiden.

#4 Aanraken

de zintuigen van uw kat begrijpen

Zoals alle zoogdieren hebben katten zenuwuiteinden waardoor ze druk en textuur over hun hele lichaam kunnen voelen. Het zijn echter hun snorharen en voetzolen die het meest gevoelig zijn.

Zoals alle zoogdieren hebben katten zenuwuiteinden waardoor ze druk en textuur over hun hele lichaam kunnen voelen. Het zijn echter hun snorharen en voetzolen die het meest gevoelig zijn.

De snorharen van de kat bevinden zich op hun wangen, boven hun ogen, in de buurt van hun oren, op hun kin en op de voorpoten. Snorharen zijn haarzakjes die lijken op de gewone vacht van een kat, maar snorharen barsten uit een diepere huidlaag en zijn dikker en gevoeliger.

Katten gebruiken hun snorharen om de wereld om hen heen te voelen. Wanneer een kat zijn snorharen tegen een object borstelt, leren ze belangrijke informatie, waaronder de temperatuur en textuur van het object. Snorharen zijn ongeveer net zo gevoelig als menselijke vingers.

Naast het gebruik van hun snorharen, gebruiken katten ook zeer gevoelige voetzolen. Katachtige voetzolen zijn bedekt met zenuwreceptoren. Deze receptoren geven informatie door aan de hersenen en helpen katten om door moeilijk terrein te navigeren zonder er zelfs maar over na te denken en interessante objecten te onderzoeken. De tastzin van een kat omvat zelfs het voelen van geluidstrillingen door hun voetzolen.

Leuk weetje : het aanraken van de snorharen van een kat triggert de ogen om te knipperen. Dit is een beschermend instinct om te voorkomen dat de kat in het oog wordt gestoken of geraakt.

#5 Smaken

Met minder dan 500 smaakpapillen gerangschikt over die krassende tongen, zijn katten niet in staat om bepaalde smaken te proeven. Ze kunnen bijvoorbeeld niet detecteren wanneer iets zoet is.

Vergeleken met zicht, gehoor en geur is het smaakvermogen van een kat misschien wel de zwakste van hun vijf zintuigen. Met minder dan 500 smaakpapillen gerangschikt over die krassende tongen, zijn katten niet in staat om bepaalde smaken te proeven. Ze kunnen bijvoorbeeld niet detecteren wanneer iets zoet is. Als carnivoren heeft dit geen invloed op hen.

Ter vergelijking: mensen hebben ongeveer 9.000 smaakreceptoren waardoor we kunnen genieten van een breed scala aan voedingsmiddelen. Katten krijgen echter wel een lichte boost dankzij hun reukvermogen. Hun sterke reuksysteem helpt de eetlust aan te moedigen, en hoe een voedsel ruikt, is vaak meer een factor dan hoe een voedsel smaakt.

Een relatief zwak smaakgevoel weerhoudt sommige katten er niet van om kieskeurige eters te zijn. Veel katten ontwikkelen voorkeuren voor zowel smaak als textuur, en als je niet het juiste voedsel koopt, kun je te maken krijgen met een hongerstaking. Als je eenmaal het soort voedsel hebt gevonden dat je kat het lekkerst vindt, wees dan niet verbaasd als ze weigeren iets anders te eten. Katten houden van voorspelbaarheid en routine, en dat kan zelfs veel katten ervan weerhouden om menselijk voedsel te proeven.

Leuk weetje : Katten zijn bijzonder gevoelig voor bittere smaken. Er wordt aangenomen dat ze op deze manier zijn geëvolueerd om zichzelf te beschermen tegen het eten van giftige en giftige materialen.

Door de zintuigen van je kat beter te begrijpen, ben je een paar stappen dichter bij het bieden van precies wat hij nodig heeft. Van het kennen van de soorten voedsel die ze graag respecteren hun gevoeligheden voor harde geluiden en sterke geuren, zal uw kat uw aandacht waarderen.

feiten over de zintuigen van uw kat

Van het kennen van de soorten voedsel die ze graag respecteren hun gevoeligheden voor harde geluiden en sterke geuren, zal uw kat uw aandacht waarderen.

Bronnen weergeven