Waarom gapen katten?

Het is een waar beeld van tevredenheid: een kat uitgestrekt op een zonnige plek, ogen half gesloten, gapend. Katten gapen vaak, net als veel dieren, waaronder mensen, chimpansees en zelfs vissen! Maar is de geeuw van een kat altijd een teken dat ze een dutje nodig hebben? Of is er meer aan dit veel voorkomende kattengedrag dan vermoeidheid?

Snel overzicht

01

Gapend als je moe of verveeld bent, is het de poging van het lichaam om meer zuurstof naar de hersenen van de kat te krijgen.

02

Een geeuw kan er ook op wijzen dat uw kat zich een beetje ongemakkelijk voelt over iets, zoals een indringer in zijn territorium, een onbekende geur of iets dat zijn normale routine heeft verstoord.

03

Tandziekte en pijn in een tand, de kaak, tong of mond kunnen leiden tot een toename van gapend gedrag als gevolg van het feit dat de kat de mond uitstrekt in een poging om orale pijn te verlichten.

Het zal je niet verbazen om te horen dat hoewel katten gapen als ze slaperig zijn, ze de geeuw ook gebruiken als een vorm van communicatie, of zelfs als ze een probleem hebben met hun kaak of een tand. Lees verder voor meer!

Wat is een geeuw?

Is de adem van de kat normaal

Bij dieren en bij mensen is gapen een reflex, wat betekent dat het onvrijwillig is.

Een geeuw is een fysieke handeling waarbij de kaak wijd wordt geopend, diep wordt ingeademd en vervolgens snel weer naar buiten wordt gelaten. Gapen is een reflex, wat betekent dat het een onvrijwillig gedrag is dat niet kan worden gecontroleerd. Het is een veel voorkomend gedrag bij mensen en de meeste diersoorten. Bij sociale soorten zoals mensen en chimpansees kunnen gapen zelfs van het ene individu naar het andere worden gevangen.

Gapen wordt al lang geassocieerd met moe of verveeld zijn – ze zijn de poging van je lichaam om meer zuurstof naar hun hersenen te krijgen. Er zijn echter veel theorieën over welke andere functies een geeuw kan dienen, en dit kan per soort verschillen.

Lees ook: Slechte adem bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Waarom gapen katten?

Er is geen absoluut concreet bewijs waarom katten gapen, maar er zijn veel geloofwaardige theorieën gebaseerd op wat we weten over andere soorten die we nu zullen doormaken.

1. Slaperigheid

Oorzaken van slechte adem bij katten

Gapen wordt vaak geassocieerd met slaperigheid.

Net als wij gapen katten als ze zich moe voelen en een dutje nodig hebben. Persoonlijk, alleen al het denken aan slapen zorgt ervoor dat ik wil gapen!

Gapen veroorzaakt de inname van een diepe ademhaling, waardoor het zuurstofgehalte toeneemt en overtollige koolstofdioxide vrijkomt. Gapen signaleert ook een toename van de bloedtoevoer naar het hoofd, wat de hersenen koelt om vermoeidheid te verminderen en de kat aanmoedigt om alerter te zijn.

Van mensen is aangetoond dat ze ’s middags en’ s avonds meer gapen, net zoals de lichaamstemperatuur zijn hoogtepunt bereikt, en hetzelfde kan gelden voor onze huisdieren.

Interessant is dat in wat een compleet conflict lijkt te zijn, het ook lijkt dat gapen een van de signalen is voor het begin van de slaap. Alleen al het gapen is kalmerend voor katten, het nemen van die diepe ademhaling in de longen ontspant en bereidt hen voor op de slaap.

Gieren kunnen daarom het begin van de slaap voorkomen door de alertheid te verhogen, of de slaap aan te moedigen door hun kalmerende werking. Hoe vreemd! Maar dan is niets verrassend als het gaat om katten.

Lees ook: 11 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

2. Verveling

Het is mogelijk dat katten gapen als ze zich vervelen, net als mensen.

Mensen gapen als ze zich vervelen, en dit kan een reden zijn voor onze katten om ook te gapen. Net als wanneer je slaperig bent, kan gapen het zuurstofgehalte en de koeling in de hersenen verhogen. Dit moedigt waakzaamheid aan, handig bij het jagen op prooien of gewoon voorbereiden op speeltijd.

Lees ook: Hoe train je een kat die niet luistert?

3. Tevredenheid

Een kat die heel ontspannen is en zich tevreden voelt, kan daardoor gapen.

Katten die zich thuis, op een mooie zonnige plek of in een comfortabel bed bevinden, zullen vaak gapen, met half gesloten ogen en een ontspannen houding. Hier gapen duidt op de ultieme tevredenheid en vertrouwen in hun veilige omgeving voor onze geliefde huisdieren en is altijd een prachtig gezicht om te zien.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

4. Gedrag en communicatie

Anders dan ontspannen of slaperig gapen, treedt angstig gapen op wanneer een kat nerveus is over iets.

Katten gebruiken vaak zeer subtiele signalen als onderdeel van hun communicatie. Een geeuw kan erop wijzen dat uw kat zich een beetje ongemakkelijk voelt over iets, misschien een indringer in zijn territorium, een onbekende geur of iets dat zijn gebruikelijke kattenroutine zou kunnen hebben verstoord.

Als u niet zeker weet of uw kat ontspannen of angstige geeuw vertoont, kijk dan uit voor andere signs van stress. Een vaste blik duidt op afweer of agressie, terwijl slaperig oogcontact met langzaam knipperen aanhankelijk is.

De positie van de snorharen is ook veelzeggend: achterwaartse of neerwaartse snorharen signaleren onbehagen, terwijl rechtopstaande of voorwaartse snorharen meer een indicatie zijn van tevredenheid. Houding is meestal ook een weggevertje. Een kat die languit en ontspannen ligt, is kalm; een gebogen, gehurkte of opgetrokken houding is meer defensief of angstig.

Uw kat kan de geeuw ook gebruiken als een manier om agressie met andere katten te de-escaleren. Kattencommunicatie is vaak gebaseerd op subtiele lichaamstaal en fysieke agressie komt alleen voor als laatste stap.

Katten die in een ongemakkelijk scenario worden geplaatst, kunnen een grote geeuw geven om hun vreedzame bedoelingen aan te geven. Dit kan gepaard gaan met het opzettelijk wegkijken van de andere kat (vast oogcontact is een teken van agressie), of zelfs het tonen van hun buik als een onderdanig gedrag.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

5. Empathie

Het is mogelijk dat katten gapen als reactie op het zien van hun menselijke geeuw, besmettelijk gapen genoemd.

Het is bekend dat de geeuw van een mens besmettelijk is voor andere menselijke metgezellen. Er is ook vastgesteld dat de geeuw van een hond kan worden “gevangen” van de geeuw van zijn eigenaren, en dat gapen besmettelijk kan zijn tussen andere sociale soorten zoals primaten en ratten.

Dit type empathie moet nog worden getoond bij kattensoorten, die de neiging hebben om meer solitair te zijn, en daarom is het onbekend of besmettelijk gapen zich zou hebben ontwikkeld. Van leeuwen is bewezen dat ze geeuwen gebruiken als een vorm van communicatie, en er zijn studies aan de gang om te bepalen of katten een geeuw van een mens kunnen “vangen”.

Lees ook: Waarom zijn kattentongen ruw?

6. Ongemak

Een ongewone toename van geeuwen kan betekenen dat uw kat last heeft van pijn in zijn mond.

Gapen is een onvrijwillige reflex en is niet de belangrijkste indicator van een gezondheidsprobleem. Tandaandoeningen en andere oorzaken van pijn in een tand, de kaak, tong of mond kunnen echter leiden tot een toename van gapend gedrag als gevolg van het feit dat de kat de mond uitstrekt en orale pijn probeert te verlichten.

Dit gaat meestal gepaard met andere tekenen van gebitsproblemen, zoals kwijlen, slechte adem, poten aan de zijkant van de mond, een onvermogen om goed te kauwen, slechte eetlust of moeite met eten en gewichtsverlies.

Als u zich zorgen maakt over het gebit van uw kat, boek dan een afspraak met uw dierenarts. Ze kunnen een onderzoek uitvoeren om te controleren op iets van belang, zoals overtollige plaque of bewijs van ontsteking of infectie. Houd er rekening mee dat tandheelkundige zorg röntgenfoto’s onder anesthesie kan vereisen voor een volledig beeld van de tandheelkundige gezondheid van uw kat en plan een geschikte behandeling.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

Samenvatting

Katten gapen om veel verschillende redenen, waarvan de meeste normaal zijn en geen reden tot bezorgdheid.

Heb je een kat die veel geeuwt? Nou, we hopen dat dit nuttig is geweest om erachter te komen waarom! Katten kunnen gapen als gevolg van vermoeidheid, tevredenheid of verveling, net als wij, maar ze gebruiken gapen ook als een vorm van communicatie en het kan enkele signalen geven over hun humeur.

Lees ook: Kat plotseling lusteloos en zwak: oorzaken en behandeling

Veelgestelde vragen

Waarom gapen katten naar je?

Net als mensen gapen katten vaak als ze zich slaperig en tevreden voelen. Ze kunnen ook gapen als ze zich vervelen of om te proberen zichzelf wakker te maken en alert te blijven. Katten kunnen echter ook gapen om aan te geven dat ze niet-bedreigend zijn, wanneer ze zich ergens ongemakkelijk bij voelen of als ze tandheelkundig ongemak hebben.

Zijn katten blij als ze gapen?

Katten gapen vaak als ze tevreden, ontspannen en slaperig zijn. Ze gebruiken echter ook geeuwen om verveling, onbehagen of om agressie te de-escaleren. Af en toe kan gapen een teken zijn van tand- of mondpijn.

Waarom zetten katten hun oren terug als ze gapen?

Een kat met zijn oren afgeplatte rug duidt op angst of agressie. Gapen in dit scenario kan wijzen op onbehagen of een kat die conflicten probeert te vermijden, in plaats van vermoeidheid.

Gapen katten als ze gestrest zijn?

Ja, katten kunnen gapen als ze ergens angstig over zijn, proberen alert te blijven of proberen conflicten met een ander dier te vermijden. De meeste geeuw van katten is echter wanneer ze slaperig en ontspannen zijn.