Nestgedrag bij katten: wat het is en waarom ze het doen

Als je ooit zwanger bent geweest of een zwangere persoon hebt gekend, ben je waarschijnlijk bekend met de drang om te “nestelen” of het huis voor te bereiden op die nieuwe aankomst. Wist je echter dat dit nestinstinct ook geldt voor kattengedrag? In dit artikel zullen we overwegen wat normaal is als het gaat om zwangerschap en bevalling bij katten, inclusief alles wat u moet weten over nestgedrag.

Snel overzicht

01

Nestgedrag is de manier van uw kat om een veilige plek te creëren om haar kittens te baren.

02

U kunt uw kat een nestkast aanbieden, maar misschien vindt ze liever haar eigen ruimte.

03

Neem contact op met uw nooddierenarts als uw gesteriliseerde vrouwelijke kat nestgedrag vertoont, omdat dit kan wijzen op een medisch probleem.

Wat is normaal in kattenwarmtecycli?

De timing van kattenwarmtecycli varieert afhankelijk van waar de kat woont.

Onbezoldigde poezen kunnen zwanger worden vanaf ongeveer 4 maanden oud. Belangrijk is dat ze zwanger kunnen worden door te paren met een broer of zus, dus overweeg altijd om broers en zussen van het andere geslacht te castreren wanneer ze bij elkaar worden gehouden.

Katten zijn polyoestrus, wat betekent dat ze meerdere keren fietsen tijdens het broedseizoen. De tijd van het jaar dat vrouwelijke katten een warmtecyclus of bronstcyclus starten, hangt af van geografie en daglichturen. Katten op het noordelijk halfrond fietsen meestal van januari tot de herfst, maar sommige binnenkatten of katten in tropische klimaten kunnen het hele jaar door fietsen.

De gemiddelde duur van de bronstcyclus is ongeveer drie weken; dit kan enorm variëren. Uw kat kan op elk moment tijdens haar cyclus zwanger worden.

Tekenen van bronst zijn onder meer:

Vrouwelijke katten kunnen zo aandringend zijn met dit gedrag dat ze frustrerend worden voor veel huisdierouders.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Wat is normaal bij kattenzwangerschappen?

Katten zijn ongeveer twee maanden zwanger voordat ze hun kittens afleveren.

De gemiddelde draagtijd van de kat is 63 dagen. Sommige katten zullen hun kittens een paar dagen langer dragen, dus een normaal bereik wordt beschouwd als 63 tot 65 dagen, iets meer dan twee maanden. Sommige katten zullen al na 58 dagen bevallen, terwijl anderen 68 dagen kunnen dragen. Tekenen van zwangerschap zijn onder meer:

 • Gewichtstoename
 • Afronding of zwelling van de buik
 • Verhoogde eetlust
 • Verandering in het uiterlijk van de tepel
 • Gedragsveranderingen (zoals verhoogde genegenheid)
 • Nestgedrag

Als uw intacte poes enkele van deze tekenen vertoont, kan ze zwanger zijn. Uw dierenarts kan dit bevestigen via echografie of röntgenfoto’s. Uw dierenarts zal u ook adviseren over voeding en preventieve gezondheidszorg voor uw zwangere kat, die beide van vitaal belang zijn om goed te worden.

Lees ook: Loopse kat: tekenen, symptomen en verzorging

Wat is nestgedrag?

Katten die nestelen, zoeken naar een donkere, veilige ruimte om te bevallen, zoals de achterkant van een kast of onder het bed.

Nestgedrag is de drive die een moederdier ervaart om een omgeving voor te bereiden op hun nieuwkomers. Het komt voort uit het natuurlijke instinct van de wilde tegenhangers van uw kat om hun kittens te beschermen tegen roofdieren.

Nestelen wordt aangedreven door de werking van verschillende hormonen, waaronder estradiol, progesteron en prolactine. Bij katten presenteert nestgedrag zich meestal als uw kat die een donkere, warme en veilige ruimte vindt, zoals de achterkant van een kledingkast of onder het bed. Ze kan ook kleding of stof naar dit nest dragen.

Sommige huisdierouders voorzien hun katten van een nestkast. Dit hoeft niet chique te zijn en een eenvoudige kartonnen doos bekleed met handdoeken is voldoende. Wees niet beledigd als uw kat ervoor kiest om uw nestkast niet te gebruiken. Probeer haar niet te dwingen om het te gebruiken, omdat dit haar meer gestrest kan maken.

Lees ook: Een zwangere kat koesteren: wat moet je weten?

Waarom nestelen huiskatten?

Nestelen is de manier van een kat om een veilige en comfortabele plek te creëren om haar kittens te baren en groot te brengen.

Als u nestgedrag bij uw hele vrouwelijke kat ziet, is ze waarschijnlijk zwanger en kan ze binnen een week of zo bevallen. U zult waarschijnlijk andere hierboven beschreven tekenen hebben opgemerkt, maar soms kan het onduidelijk zijn.

Dit geldt vooral als uw kat slechts één kitten draagt; ze is misschien niet zoveel aangekomen of heeft een gezwollen buik. Nestelen is de manier van uw kat om een veilige ruimte en comfortabele plek voor haar te creëren om haar kittens op te voeden.

Als uw kat gesteriliseerd is en nestgedrag vertoont, is het raadzaam om met uw dierenarts te praten. Dit kan een teken zijn van een hormonale onbalans of zou kunnen betekenen dat ze een ‘ovarieel overblijfsel’ heeft. Deze aandoeningen kunnen haar meer risico geven op het ontwikkelen van een baarmoederinfectie, of pyometra, in het kleine deel van haar baarmoeder dat overblijft na de operatie.

Lees ook: Cat Uterus Infection (Pyometra): Oorzaken, Symptomen, &Behandeling

Wat maakt het ideale nest voor mijn kat?

U kunt uw kat een kartonnen doos aanbieden die is bekleed met handdoeken of dekens om te nestelen.

Als uw kat zwanger is, wilt u haar waarschijnlijk op elke mogelijke manier helpen. Als je haar een nestkast geeft, zorg er dan voor dat je deze ergens donker en rustig plaatst. Dit zal haar een veilig en geborgen gevoel geven. Het is belangrijk om ergens te kiezen dat tochtvrij is. In de begindagen kunnen pasgeboren kittens hun lichaamstemperatuur niet reguleren en als ze zich op een tochtige plek bevinden, kunnen ze snel koud worden of zelfs sterven.

Bekleed je nestkastje met oude handdoeken of kleding. Katten hebben de neiging om erg schoon te zijn als ze bevallen, maar een beetje vocht is te verwachten en misschien wilt u het beddengoed daarna weggooien.

Het kan nuttig zijn om de middelen van uw kat in dezelfde kamer als haar nest te brengen (haar voedsel- en waterbakken en kattenbak). In die vroege dagen kan ze terughoudend zijn om haar kittens achter te laten, en het kan helpen om in de buurt te hebben wat ze nodig heeft.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Hoe weet ik of mijn kat aan het bevallen is?

Een kat die aan het bevallen is, kan bepaald gedrag vertonen, zoals rusteloosheid, hijgen of zich verstoppen.

Naarmate uw kat zich klaarmaakt om haar kittens te krijgen, zal haar geboortekanaal beginnen te ontspannen en zich te verbreden. Deze fase duurt meestal ongeveer zes tot 12 uur en u kunt enkele gedragsveranderingen zien, waaronder rusteloosheid, hijgen of wegstoppen.

Naarmate haar actieve bevalling nadert, zal ze zich waarschijnlijk settelen in haar nestkast of schuilplaats. Er is echter een kleine subset van katten die ervoor kiezen om hun huisdierouder te zoeken voor comfort tijdens actieve arbeid.

Wat is normaal voor een kat tijdens de bevalling?

Het typische interval tussen kittens is ongeveer 10 minuten tot een uur.

Bij katten vindt normale arbeid plaats in drie fasen:

1. Eerste fase arbeid

Gedurende deze tijd ontspannen de baarmoederhals- en bekkenspieren terwijl de baarmoeder begint samen te trekken. Afscheiding uit de vagina is zeldzaam. Uw kat kan van haar eten afgaan en herhaalde uitstapjes naar haar nest maken. Als dit haar eerste nestje is, kan dit tot 36 uur duren.

2. Tweede fase arbeid

Op dit punt nemen de samentrekkingen van de baarmoeder toe. De waterzak rond het kitten zal scheuren. In deze fase zal uw kat bloot worden en het kitten naar buiten duwen. Meestal duurt deze fase tussen de vijf en 30 minuten.

3. Derde fase arbeid

Dit is waar de foetale membranen en placenta worden doorgegeven. Meestal gebeurt dit na elk kitten, maar soms kan het worden uitgesteld als het tweede kitten snel arriveert. De moeder zal over het algemeen de nageboorte eten, dus je ziet deze misschien niet tenzij je kijkt. Het typische interval tussen kittens is ongeveer 10 minuten tot een uur.

Af en toe zullen katten een onderbroken bevalling hebben, waarbij ze pauzeren tussen kittens om te rusten. Dit kan tot 24 tot 36 uur duren en kan worden verwacht. Bel uw dierenarts als u niet zeker bent over de bevalling van uw kat.

Lees ook: Bevallende kat: wat moet je weten?

Wanneer moet ik mijn dierenarts bellen?

Als er iets mis lijkt te zijn terwijl uw kat aan het bevallen is, aarzel dan niet om uw dierenarts te bellen voor advies.

Katten kunnen over het algemeen gemakkelijk bevallen en bevallen zonder tussenkomst, maar soms gaat het mis. Het is raadzaam om uw kat in de gaten te houden terwijl ze haar baby’s heeft en uw dierenarts te bellen als u een van de volgende dingen opmerkt:

 • Overmatig bloeden
 • Groene afscheiding uit de vulva/achterkant van uw kat
 • Tekenen van nood
 • Onproductieve overbelasting
 • Tekenen van uitputting
 • Een kitten komt vast te zitten

Bel onmiddellijk uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat er iets mis is in een bepaald stadium van de bevalling van uw kat. Keizersnedes zijn ongebruikelijk voor katten, maar ze zijn niet ongehoord. Snelle veterinaire interventie verhoogt de kans op een succesvol resultaat. Als uw kat tekenen van zwangerschap vertoont nadat hij is gesteriliseerd, is het ook essentieel om met uw dierenarts te praten.

Lees ook: Sterilisatie op jonge leeftijd &castratie van katten

Laatste gedachten

Als u merkt dat uw niet-betaalde vrouwelijke kat nestgedrag vertoont, bereid u dan voor op de komst van kittens.

Nestgedrag is de manier van uw kat om een veilige omgeving voor haar kittens te creëren. Daarom, als je hebt gemerkt dat je hele vrouwelijke kat nestgedrag begint te vertonen, gefeliciteerd, want ikt is misschien tijd om jezelf voor te bereiden op een aantal zoete nieuwkomers! Als dit echter als een verrassing komt, u extra ondersteuning nodig heeft of uw kat wordt gesteriliseerd, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Veelgestelde vragen

Waarom nestelt mijn poes?

Als uw poes intact is en nestgedrag vertoont, kan dit betekenen dat ze zwanger is. Als uw kat is gesteriliseerd maar nestgedrag vertoont, kan dit wijzen op een hormonale stoornis. In beide gevallen moet u met uw dierenarts praten voor advies.

Hoe lang nadat mijn kat begint te nestelen, zal ze bevallen?

Nestgedrag kan op elk moment in de laatste week van de zwangerschap bij katten worden gezien. Daarom kan het zijn dat uw kat binnenkort haar kittens heeft, of dat u een paar dagen moet wachten voordat u ze ontmoet.

Moet ik bij mijn kat blijven terwijl ze bevalt?

Er is geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Sommige katten zullen hun eigenaar tijdens de bevalling opzoeken voor comfort. De meerderheid zal er echter voor kiezen om ergens rustig en veilig te werken, alleen. Laat je leiden door je kat en respecteer haar grenzen als ze besluit zich te verstoppen terwijl ze haar baby’s heeft.

Hoeveel maanden is een kat zwanger?

De gemiddelde draagtijd voor een kat is 63 dagen, hoewel sommige katten hun kittens een paar dagen langer zullen dragen. Dit komt neer op iets meer dan twee maanden.

Bronnen weergeven

Holst. B (2022) Kattenfokkerij en zwangerschapsmanagement: wat is normaal en wanneer moet worden ingegrepen. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 24 221-231. DOI [Retrieved 5th September 2022]

Jennet. A et al. (2015) Bewijs voor seizoensgebonden reproductie bij Britse huiskatten. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. 18:10 804-808. DOI [Retreieved 5th September 2022]