Wat zijn Tomcat Jowls (Wangen) bij mannelijke katten?

Heeft je kat grote, mollige wangen? Of misschien is de kat die in je tuin hangt een beetje aan de “jowly” kant. Zouden het ongecastreerde mannetjes kunnen zijn? Tomcat jowls, ook bekend als “stud cheeks”, “stud jowls” of “schilden”, komen vaak voor bij intacte mannelijke katten die niet zijn gecastreerd.

Snel overzicht

01

Tomcat jowls zijn ronde, dikke, vlezige gebieden die aan weerszijden van hun gezicht verschijnen bij niet-gecastreerde mannelijke katten, gevormd als gevolg van de effecten van het hormoon testosteron.

02

Tomcat jowls bieden bescherming tijdens kattengevechten en nekbijten en geven vrouwelijke katten aan dat het mannetje een potentiële partner is.

03

Bij gecastreerde mannelijke katten of vrouwelijke katten kunnen gezwollen wangen worden veroorzaakt door een medisch probleem.

Deze kenmerken ontwikkelen zich omdat hun hormoonspiegels verschillen van hun gecastreerde tegenhangers terwijl ze door de adolescentie gaan. Hoge testosteronspiegels tijdens de puberteit kunnen leiden tot dit karakteristieke uiterlijk, samen met allerlei andere fysieke eigenschappen en gedragingen.

Dus is deze verandering altijd te wijten aan hormonen? Of zou er iets anders aan de hand kunnen zijn? Lees verder om meer te weten te komen over onze knappe katers!

Wat bedoelen we met Tomcat Jowls?

Tomcat jowls ontwikkelen zich vanwege het hormoon testosteron.

Tomcat jowls zijn de vlezige gebieden die rond en dik lijken aan weerszijden van hun gezicht. Bij intacte mannen is dit meer ontwikkeld vanwege de effecten van het hormoon testosteron. Hun indrukwekkende jowls geven aan een vrouwelijke kat aan dat ze een potentiële partner heeft ontmoet.

Samen met een bredere nek en een dikkere huid bieden deze fysieke eigenschappen bescherming tijdens kattengevechten en nek bijten, een veel voorkomend verschijnsel tussen territoriale mannelijke katten. Tomcat jowls zijn niets om je zorgen over te maken en kunnen er nogal knap uitzien, maar dit alleen zou geen invloed moeten hebben op je beslissing over castratie.

Lees ook: Waarom hebben mannelijke katten grote hoofden?

Puberteit bij katten

Kittens gaan op veel jongere leeftijd door de puberteit dan mensen.

Kittens raken in de adolescentie en kunnen seksueel actief zijn vanaf slechts 6 maanden oud, wat ongelooflijk is als je erover nadenkt! Dit is de reden waarom het gebruikelijk is om kittens te castreren terwijl ze nog erg jong zijn voordat ze geslachtsrijp zijn, tenzij u van plan bent een dekreu te hebben.

Kittens zullen blijven groeien totdat ze hun volledige gewicht bereiken op de leeftijd van 18 tot 24 maanden. Dat is veel groeien onder invloed van veel hormonen. Intacte mannelijke katten met hogere testosteronspiegels zullen meer kans hebben om veel andere typische katerkenmerken te ontwikkelen. Deze omvatten:

  • Grotere wangen
  • Dikkere nek
  • Groter hoofd
  • Gespierder lichaam
  • Grotere lichaamsgrootte
  • Dikkere huid
  • Een sterke geur

Grote, ronde kattenwangen ontwikkelen zich langzaam in de loop van de tijd; niet elke kater zal ze hebben, maar ze kunnen heel onderscheidend zijn. Als dierenarts kan ik meestal een hele kater spotten die in de operatie is gekomen. Ze hebben niet allemaal de karakteristieke grote wangen, maar ze hebben over het algemeen een paar van de hierboven genoemde kenmerken. Vaak is de geur een grote weggever! Katers hebben ook de neiging om een zeer dikke huid te hebben, dus het geven van injecties door de huid kan een beetje lastiger zijn.

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding van kittens

Hele reuen vertonen ander gedrag

Intacte kater is vaak territoria territorialer en agressiever tegen andere katten.

Katten die niet gecastreerd zijn, gedragen zich vaak anders dan hun gecastreerde leeftijdsgenoten. Katers zijn vaak territoria territorialer. Ze kunnen meer agressie vertonen tegen andere katten of kunnen vaak urinespray rond hun territorium. Dit territoriale spuiten kan rond uw huis plaatsvinden en hun urine heeft een krachtige en vervelende geur.

Als ze andere katten tegenkomen, kun je tekenen van vechten zien, vooral als ze ’s nachts uitgaan. Veel voorkomende verwondingen zijn wonden en abcessen (een wond die geïnfecteerd en gezwollen is geraakt als het gebied zich vult met pus). Daarnaast zal je kater op zoek zijn naar een partner. Dit kan ertoe leiden dat hij iets verder zwierf dan je verwacht.

Katers kunnen langdurig vermist raken tijdens het zwerven en hebben meer kans om gewond, verloren of gewond te raken. Dus, zoals u kunt zien, kunnen er indirecte gezondheidsvoordelen zijn aan het castreren van uw kater.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Andere oorzaken van grote wangen bij katten

Bij gecastreerde mannelijke katten of vrouwelijke katten kunnen gezwollen wangen worden veroorzaakt door een medisch probleem.

Maar wat als je hebt opgemerkt wat lijkt op katerwangen op je kat, en hij is geen kater? Zou er iets anders aan de hand kunnen zijn? Nou, als this een nieuwe of plotselinge verandering in het gezicht van uw kat, er kan zich een ander probleem ontwikkelen. Katten krijgen vaak abcessen op hun gezicht na een gevecht met een andere kat of misschien secundair aan een tandheelkundige ziekte.

Sommige katten krijgen plotselinge algemene zwelling als gevolg van een voedsel- of omgevingsallergie. Oudere katten kunnen tumoren op hun gezicht of in hun mond ontwikkelen die aanzienlijke zwelling kunnen veroorzaken. Tylenol toxiciteit is een meer ongebruikelijke reden waarom een kat een gezwollen gezicht kan hebben.

De veranderingen kunnen snel en dramatisch zijn met toxiciteiten en een dringende reis naar de eerste hulp is vereist. Ongeacht de oorzaak, elke nieuwe zwelling van het gezicht is een zorg en moet worden gecontroleerd door een bezoek aan uw dierenarts.

Als uw kat altijd een groter gezicht heeft gehad, maar jong is gecastreerd, is er een kleine kans dat hij acromegalie heeft. Dit is een hormonale aandoening die een deel van de hersenen aantast, de hypofyse genaamd. De ziekte veroorzaakt overmatige productie van groeihormoon, en katten met acromegalie hebben de neiging om diabetes mellitus te ontwikkelen.

U kunt meer lezen over diabetes en acromegalie hier. Diabetische katten zullen ook veel andere symptomen hebben (overmatige dorst en honger, gewichtsverlies, lethargie en meer), dus zorg ervoor dat u met uw dierenarts praat als u zich zorgen maakt.

Lees ook: Kunnen katten zwangerschap voelen?

Laatste woorden

Als het gaat om castratie, wegen de gedragsvoordelen en de impact op de zwerfkattenpopulatie over het algemeen op tegen eventuele negatieven.

Het castreren van katten is een complex en omstreden onderwerp, maar over het algemeen wegen de gedragsvoordelen en de impact op de zwerfkattenpopulatie op tegen eventuele negatieven. Dat gezegd hebbende, of je kater nu gecastreerd is of niet, ze zijn nog steeds geweldige metgezellen, en natuurlijk zijn ze allemaal superknap op zichzelf!

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Veelgestelde vragen

Wat maakt een kater een kater?

Het is eigenlijk heel simpel. Een niet-gecastreerde volwassen kater is een kater. Als de kat later wordt gecastreerd, is hij geen kater meer. Het kan echter verwarrend zijn wanneer de kat nog niet helemaal volwassen is of op latere leeftijd wordt gecastreerd.

Hoe weet ik of mijn kat een kater is?

Stel dat u enkele van de beschreven fysieke kenmerken hebt opgemerkt en niet zeker weet of uw kat is gecastreerd. Katten komen vaak uit het niets in ons leven en hun medische geschiedenis kan een compleet mysterie zijn. De meeste dierenasielen zullen mannelijke katten castreren, maar dit is niet altijd het geval.

Als u het niet zeker weet, is het meestal gemakkelijk te controleren. Til de staart van je kat voorzichtig op en kijk eronder, net onder de anus. Intacte mannetjes hebben twee kleine, stevige zwellingen. Als de kater is gecastreerd, is er niets. Af en toe heeft een volwassen kater een testikel die niet volledig is ingedaald en zich nog steeds in de buik van de kat bevindt. Het komt echter zelden voor dat dit bij beide teelballen gebeurt.

Als u het nog steeds niet zeker weet, plan dan een dierenartscontrole in. Als er sprake is van behouden testikels, kan uw dierenarts u een bloedtest aanbieden om de testosteronspiegel van uw kat te controleren.

Gaan tomcat jowls weg?

Niet echt. Als katten katerwangen ontwikkelen en vervolgens als volwassenen gonadectomie (castratie) ondergaan, hebben ze de neiging om hun knappe jowls te behouden! Dit kan echter variëren en ze kunnen aanzienlijk of helemaal niet verminderen. Als u een gecastreerde reddingskat heeft met deze onderscheidende kenmerken, is het waarschijnlijk dat hij als volwassene is gecastreerd.

Zal het castreren van mijn kat hem kleiner maken?

Katten die zonder castratie volwassen zijn geworden, kunnen een iets grotere botstructuur en spiermassa hebben. Gecastreerde katten hebben meer kans om aan te komen en zwaarlijvig te worden.

Daarom kunnen gecastreerde mannetjes daardoor groter lijken. Studies suggereren dat obesitas bij gecastreerde mannelijke katten verband houdt met hormoonveranderingen die honger veroorzaken. Veel andere factoren, waaronder metabole en gedragsveranderingen, kunnen echter ook hun gewicht en grootte beïnvloeden.

Bronnen weergeven

Spanje CV, Scarlett JM, Houpt KA. (2004). Langetermijnrisico’s en voordelen van gonadectomie op jonge leeftijd bij katten. Tijdschrift van de American Veterinary Medical Association. Feb 1;224(3):372-9. Geraadpleegd op 15 september 2022

Wei A, Fascetti AJ, Kim K, Lee A, Graham JL, Havel PJ, Ramsey JJ. (2014). Vroege effecten van castratie op het energieverbruik bij volwassen mannelijke katten. PLoS Een. 26 februari;9(2). Geraadpleegd op 15 september 2022