Vestibulaire ziekte bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

 

Actieve Maine Coon-kat in beweging, slenterend door een tuin met een sfeer van nieuwsgierigheid en verkenning

Snel overzicht: vestibulaire ziekte bij katten

klok
Urgentie: Hoog, moet worden behandeld als een noodgeval
thuis
Huismiddeltjes: Algemene verpleging inclusief hulp bij voeding, drinken en algemene zorg zijn belangrijke aspecten van de behandeling.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Geen
jam-medisch
Behandelingsopties: Kan anti-misselijkheid medicatie, anti-inflammatoire medicatie, specifieke behandelingen zoals antibiotica of zelfs chirurgie voor sommige gevallen (bijv. Middenoorontsteking of tumoren) omvatten.
schakel-ketting
Kan gekoppeld zijn aanSommige systemische ziekten, waaronder trauma, sommige virale infecties en hoge bloeddruk.
medisch-dossiers
Diagnose: Meestal door een veterinair onderzoek, maar uitgebreider onderzoek, met een reeks tests, is vaak nodig.
pil
Vereist doorlopende medicatieDe meeste katten herstellen en voortdurende medicatie is niet nodig.
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Bewegen op een ongecoördineerde manier, verlies van evenwicht, hoofd kantelen, abnormale positie van het hoofd, algemene zwakte, leunen of vallen naar één kant.
tekstgrootte
Andere namen: Kan ten onrechte worden aangeduid als een “beroerte”.
kat
Gediagnosticeerd bij katten: Dit is een veel voorkomend probleem bij huiskatten.
thuisbehandeling
ThuisbehandelingHoewel thuisverpleging belangrijk is, moeten gevallen van vestibulaire ziekte altijd door een dierenarts worden onderzocht voordat een thuisbehandeling wordt gegeven.

Katten staan bekend om hun vermogen om gemakkelijk en gestaag te zitten, staan, lopen, rennen en springen, met een uitstekende balans en coördinatie. De fysieke structuren die katten in staat stellen om zo fysiek wendbaar en goed in balans te zijn, staan bekend als het “vestibulaire systeem”.

Als dit systeem niet goed functioneert, staat dit bekend als “vestibulaire ziekte” (ook bekend als vestibulair syndroom) en het resulteert in een onvermogen voor de kat om zo soepel te bewegen als normaal. Het komt vrij vaak voor bij katten en resulteert in onze meestal behendige huisdieren die op een onevenwichtige en ongecoördineerde manier bewegen.

Oorzaken van vestibulaire ziekte

Het vestibulaire systeem is verdeeld in twee secties die samenwerken. Het perifere vestibulaire systeem bestaat uit receptoren die zich naast het slakkenhuis in het binnenoor bevinden. Het centrale vestibulaire systeem, gelegen in de hersenen en het ruggenmerg, bestaat uit drie delen: de hersenschors (voorhersenen), het cerebellum en het ruggenmerg.

Elke aandoening die een van deze componenten van het vestibulaire systeem verstoort, kan vestibulaire ziekte veroorzaken.

De volgende zijn de meest voorkomende oorzaken:

 • Otitis media (ontsteking van het middenoor) en otitis interna (ontsteking van het binnenoor): Ontsteking van deze delen van het oor, zoals na een oorontsteking, kan leiden tot perifere vestibulaire ziekte.
 • Nasofaryngeale poliepen: dit zijn goedaardige gezwellen die beginnen in de buis die de keelholte (achterkant van de keel) verbindt met het middenoor.
 • Feline infectieuze peritonitis (FIP)
 • Meningitis of encefalitis: Ontsteking van het centrale zenuwstelsel kan het centrale vestibulaire systeem beïnvloeden.
 • Vasculaire infarcten (bloedstolsels) of bloeding: deze verstoren de bloedtoevoer naar componenten van het vestibulaire systeem.
 • Congenitale misvormingen van componenten van het vestibulaire systeem en erfelijke CZS-stapelingsziekten: deze worden vaker gezien bij bepaalde kattenrassen, waaronder Birmezen, Siamees en Tonkinees, en de aanvangsleeftijd is meestal wanneer ze slechts een paar weken oud zijn.
 • Kanker (tumoren): kan componenten van het vestibulaire systeem beïnvloeden.
 • Algemene systemische ziekten: dit omvat hypertensie (hoge bloeddruk), thiaminedeficiëntie en toxines (waaronder sommige geneesmiddelen).
 • Idiopathische aandoeningen: Dit betekent dat de oorzaak van de vestibulaire ziekte onbekend blijft, ondanks onderzoeken die proberen de oorzaak te achterhalen.
 • Trauma: Hoofd- of ruggenmergtrauma kan directe fysieke schade aan componenten van het vestibulaire systeem veroorzaken.

Symptomen van vestibulaire ziekte

Grijswitte Maine Coon langharige kat die bovenop een krabpaal rust en zijn hoofd kantelt in een charmante pose

Het plotselinge begin van een kanteling van het hoofd, of een cirkelende, duizelingwekkende wandeling, zijn Veel voorkomende symptomen van vestibulaire ziekte.

Een normale gezondheidskat kan lopen, rennen en springen en op een gecoördineerde manier bewegen. Een kat met vestibulaire ziekte verliest dit vermogen en begint op een ongecoördineerde manier te bewegen en verliest zijn evenwichtsgevoel. Ze kunnen zich ook erg misselijk voelen, wat de eetlust beïnvloedt.

Deze combinatie van factoren presenteert zich als deze symptomen:

 • Hoofd kantelen
 • Abnormale positie van het hoofd
 • Algemene zwakte
 • Naar één kant leunen
 • Opzij vallen
 • Onthutsend
 • Incoördinatie van de ledematen
 • Steeds weer rollen
 • Nystagmus (ogen die snel van links naar rechts of op en neer flikkeren)
 • Gezichtsverlamming
 • Braken
 • Verlies van eetlust

Diagnose van vestibulaire ziekte

Als uw kat een van de bovenstaande symptomen ontwikkelt, moet u ze onmiddellijk naar uw DVM-dierenarts brengen, zodat een diagnose van de oorzaak van het probleem kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden gegeven.

Uw dierenarts zal beginnen met het bespreken van de toestand van uw kat en hun algehele algemene gezondheid met u, inclusief eventuele geschiedenis van trauma of blootstelling aan vergiften. Vervolgens zal uw dierenarts het lichaam van uw kat zorgvuldig controleren, controleren op eventuele fysieke afwijkingen, de temperatuur van de kat opnemen en met een stethoscoop naar hun borst luisteren. Ze zullen bijzondere aandacht besteden aan het onderzoeken van de ogen van uw kat (meestal met een oftalmoscoop) en oren (met een otoscoop). Ze zullen ook een neurologisch onderzoek uitvoeren, waarbij de reflexen en proprioceptie van uw kat worden gecontroleerd.

Het is zeer waarschijnlijk dat uw dierenarts bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief de gebruikelijke minimale database met diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen (inclusief belangrijke elektrolyten zoals kalium). Uw dierenarts kan specifieke bloedonderzoeken aanbevelen voor sommige virale infecties zoals FeLV en FIV, omdat er aanzienlijke implicaties zijn als uw kat positief is voor een van deze. Uw kat zal ook zijn bloeddruk laten meten.

Als de zaak van uw kat ingewikkelder is, kan verder onderzoek nodig zijn. Dit kan röntgenfoto’s, CT- of MRI-scans omvatten om de details van de interne structuren van uw kat te onderzoeken, urinetests, analyse van hersenvocht en culturen van potentiële infectiegebieden zoals de oren.

Behandeling voor vestibulaire ziekte

Scottish Fold-kat ondergaat intraveneuze vloeistoftherapie in een dierenkliniek

Veel patiënten met vestibulaire ziekte zullen ziekenhuisopname nodig hebben voor vloeistoftherapie en medicatie.

Behandeling voor vestibulaire ziekte hangt af van de onderliggende oorzaak van het probleem, maar gewoonlijk is de behandeling afhankelijk van symptomatische zorg en algemene verpleging.

Medicatie kan worden gegeven om misselijkheid te verminderen: Maropitant citraat (Cerenia®) is het meest voorkomende medicijn dat wordt gebruikt. Uw kat kan ook ontstekingsremmende medicatie krijgen. Meer specifieke behandelingen zullen afhangen van de diagnose, maar kunnen antibioticabehandeling en chirurgische drainage van het middenoor omvatten in gevallen van otitis media of chirurgische verwijdering van tumoren.

Omdat vestibulaire ziekte misselijkheid veroorzaakt, hebben veel katten moeite om goed te eten en te drinken. In sommige gevallen kan intraveneuze of subcutane vloeistoftherapie worden gegeven als een kat niet in staat is om zelf te eten of te drinken. Verpleegkundige zorg is ook enorm belangrijk, thuis of in een dierenziekenhuis, om de inname van water en voedingsstoffen te stimuleren.

Het is onmogelijk om de kosten van de behandeling te schatten, omdat er zoveel mogelijke factoren zijn die zich voordoen op de achtergrond van individuele gevallen. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u ermee instemt om door te gaan met de behandeling. De kosten kunnen variëren van € 400 voor een eenvoudig geval dat geen significante interventie vereist tot € 6000 of meer voor een uitzonderlijk complex geval (bijvoorbeeld met MRI-scans en chirurgie van het centrale zenuwstelsel).

De prognose hangt af van de onderliggende oorzaak. Katten met idiopathische vestibulaire ziekte, otitis media / interna en cerebrovasculaire ziekte beginnen vaak binnen een paar dagen te verbeteren en herstellen geleidelijk gedurende twee of drie weken. In sommige gevallen kunnen bepaalde symptomen (zoals hoofdkanteling en gezichtsverlamming) permanent blijven.

Tips voor kattenverzorging

Katten met vestibulaire ziekte hebben thuis goede ondersteuning nodig om hen te helpen met basistaken.

 • Geassisteerde voeding: Katten moeten in een rechtopstaande positie worden ondersteund tijdens het eten of drinken om hen te helpen eten en om het risico op aspiratie van voedsel of vocht te verminderen.
 • Kalm en stil: Katten zijn gevoelige wezens en elke extra stress kan tekenen van vestibulaire ziekte verergeren. Katten zullen beter herstellen op rustige, rustige plaatsen, weg van drukke verkeersaders.
 • Verwijder obstAcles: Obstakels en risico’s (zoals stappen) moeten worden vermeden, zodat de kat zich veilig kan verplaatsen.
 • Licht: Het gezichtsvermogen van de kat kan worden aangetast door de aandoening, dus houd de kamers helder verlicht.

Preventie van vestibulaire ziekte

Er zijn geen specifieke manieren om vestibulaire ziekte bij katten te voorkomen. Regelmatige gezondheidscontroles met een dierenarts en vaccinatie tegen vermijdbare ziekten worden ook aanbevolen. Snelle behandeling van oorinfecties kan de kans verkleinen dat het probleem zich naar het midden- of binnenoor verspreidt.

Veelgestelde vragen

Wat kan vestibulaire ziekte bij katten veroorzaken?

Otitis media (ontsteking van het middenoor) en otitis interna (ontsteking van het binnenoor), Nasofaryngeale poliepen, Feline Infectieuze Peritonitis (FIP), Meningitis of encefalitis (ontsteking van het centrale zenuwstelsel), vasculaire infarcten (bloedstolsels) of bloeding, ongenitale misvormingen van componenten van het vestibulaire systeem, erfelijke CZS-stapelingsziekten, neoplasie (tumoren) en systemische ziekten zoals hypertensie (hoge bloeddruk), thiaminedeficiëntie en toxines (inclusief sommige geneesmiddelen) en trauma (bijvoorbeeld een klap op het hoofd). Idiopathische vestibulaire ziekte komt vaak voor: dit betekent dat de oorzaak onbekend blijft, ondanks onderzoek.

Hoe weet ik of mijn kat vestibulaire ziekte heeft?

Als uw kat moeite heeft met lopen, rennen, springen vanwege een gebrek aan coördinatie, dan is vestibulaire ziekte een mogelijkheid. Andere veel voorkomende tekenen zijn een kanteling van het hoofd of ogen die van links naar rechts bewegen.

Kan een kat vestibulaire ziekte overleven?

De meeste gevallen van vestibulaire ziekte reageren op de behandeling, maar er zijn soms ongewoon ernstige gevallen of zeer ernstige onderliggende oorzaken (zoals hersentumoren) waarbij een succesvolle behandeling onmogelijk kan zijn, en uw dierenarts kan euthanasie aanbevelen.

Hoe ernstig is vestibulaire ziekte bij katten?

Dit is een ernstige aandoening die altijd een snel onderzoek door uw DVM-dierenarts vereist.

Lees ook

Populair