Cerenia voor katten: hoe het werkt, bijwerkingen en meer

Cerenia voor katten injectie

Cerenia is de merknaam voor een medicijn genaamd maropitant, of om de volledige naam te gebruiken, maropitant citraat. Maropitant is een neurokinine-1 (NK1) receptorantagonist die door Zoetis (voorheen Pfizer) speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van reisziekte en braken bij honden.

Cerenia voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Anti-emetisch

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

16 weken of ouder

Algemene namen:

Maropitant Citraat

Beschikbare doseringen:

Tabletten: 16, 24, 60, &160 mg

Injectie: 10 mg/ml

Verloopbereik:

3 maanden gekoeld (injectie)

Het werd goedgekeurd door de FDA in de Verenigde Staten in 2007 voor gebruik bij honden, en vervolgens in 2012 voor katten. Cerenia wordt nu veel gebruikt voor katten in dierenklinieken over de hele wereld.

Hoe Cerenia werkt

Het primaire gebruik van Cerenia voor katten is als een anti-braakmiddel, d.w.z. om misselijkheid en braken te stoppen. Het werkt door in te grijpen in het braakproces in de hersenen.

Braken wordt normaal gesproken veroorzaakt wanneer impulsen van de chemoreceptor trigger zone (CRTZ) in de hersenen worden verzonden naar het braakcentrum in een ander deel van de hersenen dat bekend staat als het medulla.

Cerenia onderdrukt deze impulsen zodat er niet meer wordt aangegeven door braken.

Meer specifiek is Cerenia een neurokinine-1 (NK1) receptorantagonist dat voorkomt dat stof P zich bindt aan NK1-receptoren. NK1-receptoren zijn nauw betrokken bij het initiëren van braken. Evenals in de chemoreceptor trigger zone (CRTZ) en het braakcentrum in de hersenen, worden ze gevonden in de nervus vagus (dicht bij het spijsverteringskanaal).

Stof P is de belangrijkste neurotransmitter die betrokken is bij braken en wordt op alle drie deze locaties aangetroffen. Cerenia heeft een vergelijkbare structuur als Stof P, waardoor het op dezelfde manier als Stof P aan de NK1-receptoren kan binden, maar zonder dezelfde stimulatie te veroorzaken.

Het is de alomtegenwoordigheid van de werking van Cerenia – op drie verschillende plaatsen van het spijsverteringskanaal tot de hersenen – die het zo effectief maakt als een anti-braakmiddel.

Gebruik van Cerenia voor katten

Hier zijn een paar van de meest populaire toepassingen van Cerenia voor katten:

  • Cerenia wordt voornamelijk gebruikt om misselijkheid en braken bij katten onder controle te houden, waaronder reisziekte.
  • Een specifiek langdurig gebruik is om braken te voorkomen bij katten met Nierfalen.
  • Dierenartsen gebruiken Cerenia vaak om te behandelen acute braken episodes.
  • Cerenia kan ook worden gebruikt als een milde vorm van pijnverlichting. Het wordt soms gebruikt bij operaties, waardoor de pijn wordt verminderd die wordt gevoeld tijdens manipulatie van inwendige organen tijdens procedures zoals sterilisatie, en dus vermindering van de benodigde hoeveelheid algemeen anestheticum (dit staat bekend als een “verdovingssparende werking”).
  • Ten slotte is gebleken dat Cerenia helpt om jeuk bij katten te voorkomen met niet-vlooien, niet-voedsel-geïnduceerde overgevoeligheid dermatitis.

Hoe het wordt beheerd?

Cerenia injecties voor katten

Cerenia wordt gewoonlijk aan katten in injecteerbare vorm gegeven met een dosis van 1 mg/kg lichaamsgewicht (1 ml/10 kg lichaamsgewicht) als een subcutaan toegediende injectie, maar het kan ook worden toegediend als een intraveneuze injectie. Toediening van geneesmiddelen kan eenmaal daags gedurende maximaal vijf dagen doorgaan.

Cerenia tabletten voor katten

Cerenia tabletten zijn ook beschikbaar, geformuleerd voor oraal gebruik bij honden.  Hoewel Cerenia-tabletten geen vergunning hebben om aan katten te worden gegeven, adviseren sommige DVM-teksten dat dit mogelijk is voor bepaalde geselecteerde gevallen. Cerenia mag alleen op deze manier aan katten worden gegeven wanneer dit wordt aanbevolen door de adviserende dierenarts.

Bijwerkingen van Cerenia voor katten

De belangrijkste bijwerking is pijn en/of vocalisatie die wordt gemeld bij ongeveer één op de drie katten wanneer Cerenia wordt geïnjecteerd. Dit kan tot een paar minuten duren, maar gaat voorbij zonder dat behandeling nodig is. Als Cerenia injectable wordt gekoeld voordat de injectie wordt gegeven, kan deze pijnreactie worden verminderd in vergelijking met toediening bij kamertemperatuur.

Er zijn een paar andere veel voorkomende bijwerkingen.

Productinformatiebronnen vermelden dat zeldzamere bijwerkingen na het geven van de injecteerbare oplossing koorts / pyrexie, uitdroging, lethargie, anorexia, hematurie, hypersalivatie (kwijlen) en zwelling op de injectieplaats omvatten, maar elk van deze gebeurt alleen in minder dan 1-2% van de gevallen.

Zoals bij alle producten is ook een onverwachte allergische reactie mogelijk.

Sommige eigenaren kunnen zelf allergische huidreacties ervaren als gevolg van actuele blootstelling aan het medicijn na het hanteren van tabletten, misschien geassocieerd met huidsensibilisatie, dus het wordt geadviseerd dat mensen hun handen moeten wassen na het toedienen van tabletten aan hun huisdieren.

Geneesmiddelinteracties

is kattenverzekering echt de moeite waard

Cerenia is een eiwitgebonden geneesmiddel en het gebruik ervan op hetzelfde moment als andere eiwitgebonden geneesmiddelen is niet onderzocht. Dergelijke geneesmiddelen omvatten NSAID’s, cardiale en anticonvulsieve medicijnen.  Om deze reden moeten katten die dergelijke medicijnen tegelijkertijd krijgen, bijzonder nauwlettend worden gecontroleerd.

Risicofactoren

Het gebruik van Cerenia is niet onderzocht bij drachtige of zogende katten en mag niet worden gebruikt bij kittens jonger dan zestien weken.

Cerenia mag alleen worden gebruikt in specifieke, geschikte situaties met veel aandacht voor het voorschrijven van informatie. Veilig gebruik van Cerenia is niet beoordeeld in gevallen van braken waarbij de onderliggende oorzaak gastro-intestinale obstructie of inname van toxines is.

Dierenartsen kunnen zich zorgen maken over het risico dat de medicatie klinische symptomen kan maskeren, waardoor de illusie ontstaat dat zo’n patiënt herstelt omdat het belangrijkste teken van braken is onderdrukt, terwijl er in feite nog steeds een aanhoudend probleem is.

Cerenia moet met zorg worden gebruikt bij katten die lijden aan leverdisfunctie (leverziekte), omdat het geneesmiddel wordt gemetaboliseerd door de lever. Dierenartsen kunnen een verlaging van de dosis met 25-50% aanbevelen voor dergelijke patiënten.

Conclusie/Samenvatting

zieke kat

Cerenia (maropitant) is een nuttige aanvulling op de veterinaire apotheek voor de preventie van acuut braken, of om katten te helpen die misselijk zijn of last hebben van braken als gevolg van bepaalde oorzaken. Het is een zeer krachtig medicijn dat zeer veilig is, maar het moet in de juiste situaties worden gebruikt.

Veelgestelde vragen

Zal Cerenia voorkomen dat mijn kat gaat braken?

Cerenia is een receptplichtige anti-braaklegging. Het moet worden voorgeschreven door een dierenarts, in plaats van een medicijn dat door eigenaren van gezelschapsdieren moet worden geselecteerd. Het medicijn is niet geschikt voor elk geval van braken bij katten, dus de keuze van het product als een manier om een individueel geval te behandelen, is altijd een beslissing voor de dierenarts die een bepaald dier behandelt.

Zal Cerenia een kat helpen die lijdt aan gewichtsverlies?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van gewichtsverlies, en hoewel Cerenia sommige katten kan helpen die afvallen, deels veroorzaakt door herhaald braken, is het misschien niet geschikt voor andere gevallen. Daarom mag Cerenia alleen worden gegeven als dit wordt aanbevolen door een dierenarts.

Is Cerenia veilig voor katten?

Cerenia is een veilig product, met als enige veel voorkomende probleem de voorbijgaande pijnreactie die kan optreden wanneer de injectie wordt toegediend.

Wanneer katten gedurende vijftien opeenvolgende dagen dagelijks tot vijf keer de aanbevolen doseringsdoses kregen, waren er geen waarneembare bijwerkingen, noch klinisch (de dieren leken goed) noch in laboratoriumtests (met behulp van bloed- en urinemonsters).

Hoe lang duurt het voordat Cerenia in werking treedt?

Het medicijn werkt snel en bereikt zijn volledige effect binnen 30 minuten tot twee uur.

Wat als ik een dosis mis?

Als een eenmaal daags product, als een dosis wordt gemist, moet de normale dosis gewoon de volgende dag op het normale tijdstip worden gegeven. Het is niet nodig om een hogere dosis te geven.

Maakt Cerenia katten slaperig?

Slaperigheid is een zeldzame bijwerking. Minder dan een op de vijftig katten kan wat lethargie, slaperigheid of verlies van eetlust ervaren.

Waar kunt u Cerenia voor katten kopen?

Cerenia is een receptplichtige medicatie, wat betekent dat het alleen kan worden verkregen via dierenartsen, op hun aanbeveling voor een bepaald geval.