Skip to Content

Is de kaak van mijn kat gebroken? Hoe kan ik dat zien?

Katten verbergen instinctief hun pijn, dus het kan moeilijk zijn om te zien of er iets mis is. Als uw kat pijn heeft, wilt u uitkijken voor subtiele tekenen. Deze kunnen veranderingen in gedrag, routines of houding omvatten. Zelfs als het gaat om gebroken botten, hebben katten de neiging om hun ongemak te maskeren; het is echter veel moeilijker om het te verbergen als de pijn zo ernstig is.

Als u denkt dat de kaak van uw kat gebroken is, kunnen er enkele tekenen zijn die op een dergelijke breuk kunnen wijzen. Evenzo zijn er factoren die uw kat een hoger risico op het breken van botten kunnen geven. Lees hieronder verder voor meer informatie.

3 katten gezichtsverdeler

Tekenen dat de kaak van uw kat gebroken is

Een kaakbreuk bij katten wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een traumatisch letsel. Gelukkig zijn enkele van de primaire tekenen van kaakfracturen meestal duidelijk; u wilt echter nog steeds waakzaam zijn voor subtiele tekenen van pijn bij uw kat. Afhankelijk van de locatie en de ernst van de fractuur, kunnen de symptomen meer of minder duidelijk zijn.

Enkele aanwijzingen dat uw kat zijn kaak heeft gebroken, zijn de volgende:
 • Terughoudendheid om te eten
 • Overmatige speekselvloed
 • Onvermogen om de mond te openen of te sluiten
 • Bloederig kwijlen
 • Bloeden uit de mond of neus
 • Vreemde gezichtsmisvorming
 • Wonden of zwelling rond de mond

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts. Als hij deze symptomen niet heeft, maar toch pijn lijkt te hebben, moet u nog steeds uw dierenarts raadplegen.

Grappige kat meme
Afbeelding Credit: PakulinSergei, Shutterstock

Risicofactoren voor gebroken kaken bij katten

Als uw kat geen voorgeschiedenis heeft van fysiek trauma aan de kaak, betekent dat niet dat er geen mogelijkheid is voor een breuk. Alleen omdat een blessure de meest voorkomende oorzaak van een gebroken kaak is, betekent niet dat het de enige oorzaak is. Een pathologische fractuur kan ook de schuld hebben, die wordt veroorzaakt door ziekte.

Orale infecties zijn een waarschijnlijke oorzaak. Dit omvat aandoeningen zoals parodontitis (tandvleesaandoeningen) en osteomyelitis, een ontsteking van botweefsel. Andere aandoeningen, zoals kanker, kunnen uw kat ook een hoger risico op een kaakbreuk geven.

Oudere katten hebben meer kans op pathologische fracturen dan jongere katten, maar het is nog steeds een mogelijkheid voor elke kat. Als u zich niet bewust bent van enig letsel dat uw kat heeft opgelopen door nog steeds te vermoeden dat hij een kaakbreuk heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw dierenarts.

Diagnose en behandeling van een gebroken kaak

Voordat u een diagnose van uw dierenarts krijgt, moet u de volledige gezondheidsgeschiedenis van uw kat oppoetsen. Uw dierenarts zal waarschijnlijk vragen hebben over eerdere verwondingen of ziekten, dus hoe meer informatie u kunt verstrekken, hoe beter.

Uw dierenarts zal uw kat onderzoeken, met name de mondholtes, kaakbotten en andere gerelateerde kenmerken. Uw kat kan zelfs een röntgenfoto krijgen als dat nodig is.

Hoogstwaarschijnlijk zal een operatie nodig zijn om de fractuur te repareren. Verschillende chirurgische ingrepen kunnen de voorkeur hebben, afhankelijk van het type en de ernst van de fractuur. Pijnstillers en antibiotica zullen waarschijnlijk na de operatie worden voorgeschreven.

tong van een kat
Afbeelding Credit: Ukki Studio, Shutterstock

Nazorg en bijbehorende risico’s

Na de operatie moet u uw kat nauwlettend in de gaten houden. Uw kat mag niet met speelgoed of andere dieren spelen, omdat dit bestaande verwondingen kan verergeren. Als de fractuurplaats erger wordt gemaakt, zal dit het genezingsproces vertragen.

Het dieet van uw kat moet tijdelijk veranderen, omdat sommige katten zelfs via een voedingssonde moeten worden gevoerd. Brokjes moeten ofwel in water worden gedrenkt voordat ze aan uw kat worden gevoerd of moeten worden vervangen door zacht natvoer. Uw dierenarts kan aanbevelen hoe u het dieet van uw kat kunt wijzigen. Als een voedingssonde nodig is, zal uw dierenarts u laten zien hoe u deze op de juiste manier kunt gebruiken.

Als spalken of draden worden gebruikt, intern of extern, is de kans groot dat ze moeten worden schoongemaakt. Het uitspoelen van de mond van uw kat zal helpen om de interne structuren schoon te maken.

Er zijn mogelijke complicaties verbonden aan de procedure. Risico’s zijn infectie, langdurige of onvolledige genezing van het bot of een onvermogen voor het bot om te genezen. Een tand malocclusie, of de verkeerde uitlijning van tanden, kan optreden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel onze katten de neiging hebben om pijn te verbergen, kunnen kaakfracturen moeilijk te verbergen zijn. Als u op enig moment vermoedt dat uw kat onwel is, voor of na de behandeling, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen. Een gebroken kaak is een pijnlijke en ernstige aandoening voor katten, dus hoe eerder het kan worden behandeld en genezen, hoe beter.

Bronnen
 • ACVS
 • Huisdier MD
 • Huisdier MD
 • VCA Ziekenhuizen
 • Huisdier MD
 • ACVS
 • Huisdier MD
 • Huisdier MD
 • Huisdier MD
 • Huisdier MD
thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Taras Verkhovynets, Shutterstock

Het bericht Is de kaak van mijn kat gebroken? Hoe kan ik dat zien? verscheen eerst op Excited Cats.