Capromorelin (Elura) voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Capromorelin voor katten: Dosering, Veiligheid &bijwerkingen

Capromorelin is een vloeibare drank medicatie gebruikt voor eetlust stimulatie bij honden en katten. Momenteel zijn er twee merken medicijnen die worden gebruikt voor huisdieren, beide ontwikkeld en vervaardigd door Elanco Animal Health. Entyce is het product dat door de FDA is goedgekeurd voor honden.

Capromorelin voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Ghreline-receptor agonist eetlust stimulerende stimulerende

Formulier:

Orale vloeibare gearomatiseerde oplossing

Recept vereist?:

Ja

FDA goedgekeurd?:

Ja (maar alleen Elura is door de FDA goedgekeurd voor katten)

Levensfase:

Veilig gebruik van Elura is niet vastgesteld bij katten jonger dan 5 maanden.

Merknamen:

Elura (Entyce)

Algemene namen:

Capromorelin

Beschikbare doseringen:

Elura: 20mg/ml in 15ml flesgrootte. Entyce: 30mg/ml in 10ml, 15ml en 30ml flesgrootte.

Verloopbereik:

Moet worden bewaard bij of onder 30 graden C (86 graden F). Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt.

Elura, dat onlangs beschikbaar kwam in 2020, is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten. In dit artikel leert u hoe capromorelin werkt, inclusief meer informatie over de Elura product, mogelijke bijwerkingen en veelgestelde vragen.

Over Capromorelin voor katten

Capromorelin is geclassificeerd als een eetlustopwekker en wordt gebruikt om de eetlust van katten met een slechte eetlust of gewichtsverlies te verhogen. Elura is specifiek door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten met chronische nierziekte (CKD) om hen te helpen aankomen.

Lees ook: Nierfalen bij katten: symptomen, diagnose, & Behandeling

Capromorelin is een ghreline-receptoragonist of stimulator, die op zijn beurt de afgifte van groeihormoon stimuleert, waardoor het hongergevoel ontstaat dat leidt tot stimulatie van de eetlust.

Ghreline is een natuurlijk hormoon in het lichaam, en capromorelin bootst in wezen een deel van de route na die leidt tot de afgifte ervan. Interessant is dat ghreline ook enkele andere gunstige effecten heeft aangetoond, waaronder het stimuleren van botvorming, het vergroten van de spiermassa en het vertonen van enkele ontstekingsremmende en immuunsysteemmodulerende effecten.

Wat doet Capromorelin voor katten?

Wat doet Capromorelin voor katten

In veldstudies met ongeveer 120 katten die Elura kregen, vertoonden een toename van 5,2% in lichaamsgewicht na 8 weken.

Capromorelin is de enige door de FDA goedgekeurde eetlustopwekkende stof die beschikbaar is voor katten.

Het katspecifieke product Elura werd onderzocht bij katten met chronische nierziekte (CKD). In veldstudies met ongeveer 120 katten die Elura kregen, werd een toename van 3,3% in lichaamsgewicht gezien na 2 weken met een toename van 5,2% na 8 weken.

Bijwerkingen van Capromorelin voor katten

Verlies van eetlust

Capromorelin wordt over het algemeen beschouwd als goed verdragen door de meeste katten. De meest voorkomende bijwerkingen die werden waargenomen tijdens het onderzoek van katten met CKD waren braken, hypersalivatie (kwijlen), inappetentie, gedragsverandering en lethargie. Iets minder dan 30% van de katten werd waargenomen om wat braken te hebben, terwijl andere frequenties lager waren. Alle andere vermelde bijwerkingen werden gezien bij minder dan 10% van de katten.

De katten in de CKD-studie waarin capromoreline werd gebruikt, waren gemiddeld 15 jaar oud en de meesten hadden een of meer andere ziekten of aandoeningen naast CKD. Dit omvatte ziekten zoals hyperthyreoïdie, hartaandoeningen, feline gingivitis en hoge bloeddruk.

De veiligheid van Elura voor zowel langere behandelingsduur als buitengewoon hoge doses is geëvalueerd.

Katten die Elura kregen in 3 keer de gelabelde dosering gedurende maximaal 90 dagen, verdroegen de behandeling goed en vertoonden geen nadelige gezondheidseffecten. Katten die tot 30 keer de gelabelde dosering gedurende 2 weken kregen, ervoeren een hogere frequentie van braken, kwijlen en lethargie, maar geen andere nadelige effecten.

Voorzichtig gebruik van Elura wordt geadviseerd in gevallen van katten met hartaandoeningen, leverdisfunctie en ernstige uitdroging. Omdat het inwerkt op groeihormoon, moet het gebruik ervan worden vermeden bij katten met de diagnose van de zeldzame aandoening acromegalie, waarbij het lichaam al te veel van zijn eigen groeihormoon produceert.

Omdat Elura werd gevonden om verhoging van de bloedsuikerspiegel gedurende enkele uren na toediening bij sommige katten, het gebruik ervan bij diabetische of prediabetische katten moet zorgvuldig worden overwogen en is mogelijk niet geschikt.

Lees ook: Feline Diabetes: Diagnose, Behandeling en Remissie Gedemystificeerd

Bij het toedienen van een drank aan een kat, is het belangrijk om te onthouden dat katten erg gevoelig zijn voor smaak en een bittere smaak kunnen ervaren. Hoewel mogelijk geen echte bijwerkingen, kunnen tekenen zoals braken, verhoogde speekselvloed, lipsmakken en hoofdschudden onmiddellijk na toediening, maar binnen een paar minuten verdwijnen, worden gezien als gevolg van een smaakrespons.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit als gevolg van het gebruik van Elura, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Capromorelin voor katten dosering

Capromorelin voor katten dosering

Hoewel er geen beperkingen zijn vermeld voor de duur van het gebruik van Capromorelin bij katten, mogen de meeste eetlustopwekkende middelen alleen worden gebruikt als dat nodig is.

De door de FDA goedgekeurde dosering voor katten voor Elura is 2 mg / kg (0,9 mg / lb) of 0,1 ml / kg (0,045 ml / lb) lichaamsgewicht eenmaal daags. Er is geen beperking vermeld in termen van hoe lang Elura kan worden gebruikt.

De meeste eetlustopwekkende middelen mogen echter alleen worden gebruikt als dat nodig is. Uw dierenarts kan de beste begeleiding bieden in termen van hoe lang Elura moet worden gebruikt en hoe vaak.

Er is geen leeftijdsbeperking verklaard voor Elura ook, maar het is niet onderzocht bij katten jonger dan 5 maanden oud. Het is ook niet geëvalueerd voor gebruik bij zwangere of zogende koninginnen.

De Elura fles wordt geleverd met een eigen doseerspuit en gebruiksaanwijzing. Hieronder volgt een samenvatting van het toedienen van Elura op basis van de informatie van de fabrikant.

De dop moet eerst worden verwijderd. De doseerspuit moet in het gat in de bovenkant van de fles worden gestoken. De fles wordt vervolgens ondersteboven gedraaid met de spuit erin.

Met de fles ondersteboven wordt de zuiger van de spuit vervolgens teruggetrokken om het juiste volume oplossing op te zuigen. De fles wordt rechtop gezet, de spuit wordt verwijderd en de dop wordt vervangen.

Om de oplossing toe te dienen, moet deze rechtstreeks in de mond van de kat worden gespoten. Dit kan het beste worden bereikt door uw kat op uw schoot te laten zitten met het gezicht van u af.

Steek de spuit in de mondhoek van uw kat totdat hij/zij de mond in een reflex opent. Maak van deze gelegenheid gebruik om de spuit verder in te brengen en de zuiger naar beneden te duwen om de oplossing te verdrijven.

Als uw kat moeilijk te behandelen is, praat dan met uw dierenarts over methoden die het beste kunnen werken. Soms kan het wikkelen van uw kat in een handdoek (gewoonlijk een “kitty burrito” genoemd) helpen om sommige katten lang genoeg te kalmeren en te immobiliseren om een oraal medicijn toe te dienen.

Elura kan het beste 30 minuten voor het voeden op een lege maag worden gegeven. Volgens doseringsstudies kan het een vertraagd begin van actie hebben als het bij een maaltijd wordt gegeven. Het kan waarschijnlijk de werkzaamheid hebben verminderd als de oplossing eenvoudigweg op het voedsel van een kat wordt gespoten in de hoop dat hij / zij de oplossing zal innemen tijdens het eten van voedsel.

De fabrikant beveelt aan om Elura opnieuw te gebruiken als een kat binnen 15 minuten na de eerste toediening braakt.

Conclusie

Elura is een uiterst nuttig medicijn om te gebruiken om katten te helpen die lijden aan gewichtsverlies, slechte gewichtstoename of een algehele verminderde eetlust.

Momenteel is het de enige door de FDA goedgekeurde eetlustopwekkende stof die beschikbaar is voor katten. Het enige nadeel kan zijn dat sommige katten nadelig zijn voor vloeibare medicijnen.

Veelgestelde vragen

Kan Entyce worden gebruikt bij katten?

Entyce is het door de FDA goedgekeurde capromorelin-product voor honden. Momenteel, met Elura op de markt, is het veel minder nodig om te overwegen om Entyce bij katten te gebruiken.

Volgens veterinaire oncologen Chad Johannes en Margaret Musser in een artikel dat ze co-auteur waren getiteld “Het gebruik van Capromorelin voor het klinische probleem van inappetentie” gepubliceerd in Today’s Veterinary Practice in 2019, kon een dosis capromoreline, vermoedelijk Entyce (omdat het het enige capromorelin-product was dat op dat moment beschikbaar was), worden gebruikt met 2 mg / kg eenmaal daags. Opgemerkt moet worden dat op het moment dat het artikel werd geschreven, Elura nog niet op de markt was.

Het gebruik van Entyce is niet langer nodig met Elura nu beschikbaar, dat doserings- en veiligheidsstudies beschikbaar heeft specifiek voor katten. Als u Entyce thuis heeft voor een pup en het voor uw kat wilt gebruiken, moet u dit met uw dierenarts bespreken, omdat dit zou worden beschouwd als extra-label gebruik van Entyce.

Hoe lang duurt mirtazapine om te werken bij katten?

Voordat capromorelin producten beschikbaar waren, mirtazapine was een van de weinige eetlust stimulerende middelen beschikbaarin staat om te gebruiken voor katten. In de ervaring van de auteur moet de eetlust van een kat worden gezien om binnen een paar uur na toediening van een geschikte dosis van de orale tabletvorm toe te nemen. Effectieve dosering van mirtazapine is voor veel katten ongeveer eens in de 48-72 uur gebleken.

De transdermale vorm van mirtazapine (het merk Mirataz gemaakt door Dechra) kan tot 16 uur duren om de piekconcentratie te bereiken met de eerste dosis, maar slechts ongeveer 2 uur na de daaropvolgende dagelijkse doses.

Ter vergelijking: Elura bereikt zijn piekconcentratie in ongeveer 15 tot 60 minuten, dus het kan veel sneller werken.

Bij het beslissen welke eetlustopwekker te gebruiken, kan het vaak neerkomen op wat het handigst is om te doseren. Mirtazapine tabletten hoeven slechts eenmaal per 48 uur te worden gegeven, het vaakst voor een kat. In gevallen waarin een oraal medicijn niet redelijk is voor een bepaalde kat, kan de transdermale Mirataz zeer nuttig zijn. Maar als een kat een vloeibare oplossing niet erg vindt en een sneller begin van actie gewenst is, is Elura misschien het beste.

De meeste dierenartspraktijken zullen ten minste twee van deze producten dragen, zo niet alle drie, dus zorg ervoor dat u de opties en hun voordelen / tegenstanders met uw dierenarts bespreekt.