Kunnen katten ringworm krijgen? Alles wat u moet weten

Ringworm is een huidinfectie die mensen, katten en andere dieren treft. Het is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij huisdieren en, als het vroeg wordt gevangen, is het gemakkelijk te behandelen en reageert het meestal goed. Het is echter zeer besmettelijk en kan tijd kosten om te genezen. Blijf lezen om meer te weten te komen over ringworm bij katten, de tekenen en wat u kunt doen als u vermoedt dat uw kat het heeft.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is Ringworm?

De naam kan behoorlijk misleidend zijn, omdat ringworm niets te maken heeft met de darmparasieten die wormen worden genoemd. Ringworm is een schimmelinfectie die meestal op de huid voorkomt, maar ook klauwen, nagelbedden of andere gebieden kan aantasten. Het wordt veroorzaakt door dermatofyten, microscopische organismen die meestal in de bodem worden aangetroffen. Hierdoor komt ringworm veel vaker voor bij katten die tijd buitenshuis doorbrengen.

Allergische huidziekten bij huiskatten
Afbeelding Credit: eremeevdv, Shutterstock

Hoe krijgen katten het?

Deze schimmelinfectie kan mensen, katten en andere huisdieren treffen die huid-op-huidcontact hebben of in de buurt van elkaar wonen. Het kan elke kat treffen, maar wordt vaker gezien bij kittens omdat hun immuunsysteem er vatbaarder voor is, en velen delen hun ruimte met andere kittens of hun moeder die het mogelijk heeft. Langharige katten hebben ook meer kans op ringworm omdat het moeilijker is om hun huid vrij te houden van de organismen die de infectie veroorzaken.

Wat zijn de tekenen van ringworm bij katten?

Het kan een uitdaging zijn om ringworm bij katten te identificeren, vooral in milde gevallen waar het enige teken een geïrriteerde of droge huid kan zijn. In meer ernstige gevallen kan een kat verdikte plekken op de huid, open laesies en haaruitval ontwikkelen. De ringwormschimmel kan zich verspreiden naar de klauwen als uw kat zijn geïrriteerde en ontstoken huid krabt. Hun klauwen kunnen ruw worden en uiteindelijk misvormd raken als de infectie vordert.

Omdat ringworm zo gemakkelijk wordt verspreid tussen katten, andere huisdieren en zelfs mensen die in huis wonen, is het essentieel om waakzaam te zijn voor het spotten van tekenen van de schimmel of andere abnormale symptomen die uw huisdier kan vertonen. Ze kunnen de huidinfectie enige tijd verspreiden zonder het te beseffen.

Hoe ernstig is Feline Ringworm?

Hoewel ringworm meestal geen ernstig gezondheidsrisico vormt, kan het geruime tijd ongemak veroorzaken terwijl het wordt behandeld. Het reageert meestal goed op de behandeling bij zowel katten als mensen. Toch is herinfectie mogelijk en moeten behandelplannen nauwlettend worden gevolgd om terugkerende infecties te voorkomen.

Close-up van een uitslag op de huid van de oren van de kat
Afbeelding credit: Yaya Foto’s, Shutterstock

Hoe wordt ringworm behandeld?

Ringwormbehandeling bestaat uit verschillende delen en ze zijn allemaal nodig om ervoor te zorgen dat de schimmel niet alleen van de huid, maar ook van het huis wordt verwijderd. Kleine gevallen die vroeg worden gevangen en waarbij geen andere gevallen van ringworm in huis zijn gevonden, hebben mogelijk alleen een plaatselijke behandeling nodig. De meeste patiënten krijgen echter topische therapie en orale medicatie om de infectie te behandelen.

Het wordt ook aanbevolen dat het huis grondig wordt schoongemaakt zodra ringworm is gediagnosticeerd. Schimmelsporen kunnen zijn afgeworpen zonder dat je het doorhebt. Uw dierenarts kan voorstellen om de vacht van uw kat te knippen om meer schimmelsporen af te stoten en uw kat beperkt te houden tot een specifiek gebied. Dagelijks stofzuigen en dweilen van het huis gedurende enkele weken kan alle oppervlaktesporen verwijderen en de overdracht van de infectie naar andere huisdieren en mensen, vooral kinderen, beperken.

Wat als het onbehandeld blijft?

Ringworm is zeer besmettelijk en, indien onbehandeld, zal zich waarschijnlijk verspreiden naar anderen. Uw kat kan echter binnen 12 tot 18 maanden zelfstandig de infectie bestrijden zonder enige medische zorg. Als ze ouder zijn of medische aandoeningen hebben, kan het langer duren, of ze kunnen dat misschien niet. Het is ten zeerste aanbevolen om zo snel mogelijk dierenartszorg te zoeken voor deze infectie.

Zou het iets anders kunnen zijn?

Als uw kat vlooien heeft of ze onlangs heeft gehad, kan hun huidirritatie een reactie zijn op de vlooien of de medicatie die wordt gebruikt om ze te behandelen. Zelfs seizoensgebonden allergieën kunnen de huid beïnvloeden, zoals stuifmeel van gras of bomen dat zich aan de vacht of huid hecht. Ze kunnen een rode of ontstoken huid veroorzaken, mogelijk zelfs haaruitval. De beste manier van handelen is om hun dierenarts te bezoeken voor een evaluatie. Ze kunnen het probleem diagnosticeren en de beste behandeling voorschrijven.

kattenpootverdeler

Conclusie

Ringworm bij katten klinkt misschien eng, maar dat is het alleen als het uit de hand loopt. Uw dierenarts is uw beste bondgenoot bij de behandeling ervan, vooral als uw kat een ernstig geval heeft. Volgens hun voorgeschreven medicijnen en het zorgvuldig schoonmaken van de thuisomgeving kunnen helpen het risico op verspreiding van de schimmelinfectie naar andere huisdieren en mensen te verminderen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Pixel-Shot, Shutterstock