Cheristin voor katten: Dosering, Veiligheid &bijwerkingen

Cheristin is een keer per maand actuele vlooienbehandelingsoplossing ontwikkeld door Elanco Animal Health voor het doden van volwassen vlooien bij katten. In dit artikel leert u wat Cheristin voor katten is, hoe het werkt, mogelijke bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Cheristin voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Topisch vlooieninsecticide (semisynthetisch derivaat van de tweede generatie van spinosad)

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Dit actuele medicijn is goedgekeurd door de EPA voor gebruik bij katten.

Levensfase:

Katten en kittens van 8 weken en ouder (en met een gewicht van 1,8 pond of meer)

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing van 0,019 oz (0,57 ml) in een enkele maat voor elke kat met een gewicht van 20 pond of minder.

Verloopbereik:

Bewaren in een koele, droge ruimte. Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt.

Over Cheristin for Cats

Cheristin is de merknaam voor het medicijn spinetoram, dat is goedgekeurd voor gebruik bij katten om volwassen vlooien te doden.

Volgens de fabrikant begint een enkele dosis Cheristin voor katten binnen 30 minuten volwassen vlooien te doden, met een onderzoek waaruit blijkt dat 98-100% van de vlooien binnen 12 uur wordt gedood.

Lees ook: Kattenvlooien: identificatie, levenscyclus en behandeling

Cheristin treft alleen volwassen vlooien en heeft geen directe actie tegen andere levensfasen, waaronder vlooieneieren en vlooienlarven. Bij voortgezet maandelijks gebruik zullen echter nieuw uitkomende of zich ontwikkelende vlooien blijven worden gedood, waardoor uiteindelijk een huisplaag wordt geëlimineerd naast milieumaatregelen.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Cheristin lijkt geen werkzaamheid te hebben tegen andere parasieten dan vlooien, waaronder teken of oormijt. Omdat het alleen topisch in de huid wordt opgenomen, heeft het geen werkzaamheid tegen inwendige parasieten zoals darmwormen of hartwormen.

Lees ook: Cat Darmparasieten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat doet Cheristin voor katten?

Kattenverzorging buik

Vlooienallergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van huidirritatie en haartrekken bij katten.

Spinetoram werkt op twee verschillende neurotransmitters in insecten waar het effectief tegen is, GABA en acetylcholine. GABA is een remmende neurotransmitter, terwijl acetylcholine verantwoordelijk is voor veel functies van het zenuwstelsel, waaronder spierbewegingen.

Wanneer spinetoram werkt tegen zowel GABA als acetylcholine, leidt dit tot overstimulatie van het zenuwstelsel van de vlo, gevolgd door verlamming en de dood.

Hoewel maandelijkse toepassing van de actuele oplossing door de fabrikant wordt geadviseerd voor vlooienbestrijding, toonde een studie aan dat Cheristin tot 6 weken effectief was tegen volwassen vlooien.

Bijwerkingen van Cheristin voor katten

bijwerkingen van cheristin voor katten

Zoals vrijwel alle medicijnen, Cheristin kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken. De meest gemelde bijwerkingen zijn haaruitval, roodheid en jeuk op de toedieningsplaats.

Cheristin is alleen gelabeld voor katten en kittens ouder dan 8 weken oud en met een gewicht van meer dan 1,8 pond. Voor alle lezers met pups thuis,

De meest voorkomende bijwerkingen die bij katten worden gemeld, zijn reacties op de toedieningsplaats, waaronder haaruitval, roodheid of jeuk op de toedieningsplaats. Braken en inappetentie werden ook minder vaak gemeld.

Cheristin mag niet worden ingenomen. Zorg ervoor dat elk actueel product wordt gebruikt om het aan de basis van de nek aan te brengen, net voor de schouderbladen, omdat dit een gebied is waar een kat niet bij kan om zichzelf te verzorgen of het product af te likken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

In huishoudens met meerdere katten mogen kattenhuisgenoten elkaar niet verzorgen na het aanbrengen van Cheristin totdat het product droog is. Hoewel er geen informatie beschikbaar is over hoe lang dit specifiek voor Cheristin duurt, wordt het vaak aanbevolen om huisdieren gescheiden te houden gedurende 24 uur na het aanbrengen van een actueel product.

Kan Cheristin voor katten worden gebruikt op honden?

Meest voorkomende kattenallergenen

Cheristin is niet bedoeld voor gebruik bij honden en honden lijken in feite gevoelig te zijn voor spinetoram.

Er zijn beperkte gegevens beschikbaar voor het gebruik van Cheristin bij zwangerschappennt dieren en het werd niet getest bij zogende dieren, dus het moet zeer voorzichtig worden gebruikt bij drachtige of zogende koninginnen.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Cheristin van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center of Pet Poison Helpline voor verder advies.

Cheristin voor katten dosering

Persoon die een dosis vlooienmedicatie op de rug van zijn kat aanbrengt

Cheristin is uniek omdat het een one-size-fits-all product is. Zolang uw kat meer dan 1,8 lb heeft, is één injectieflacon Cheristin de juiste dosis.

Cheristin is uniek, omdat het een one size fits all product is!

Er is slechts één dosering voor Cheristin voor katten, ongeacht het gewicht, zolang een kat meer dan 1,8 pond is. Zelfs voor katten van meer dan 20 pond benadrukt de fabrikant dat slechts één injectieflacon mag worden gebruikt.

Hoe cheristin voor katten toe te passen

Meest voorkomende kattenallergenen

Om Cheristin aan te brengen, moet de dop van de injectieflacon met applicator eerst worden ingedrukt totdat een “klik” wordt gehoord om aan te geven dat de injectieflacon is doorboord. De dop wordt vervolgens verwijderd.

De vacht over een gebied aan de achterkant van de nek, net voor de schouders, moet worden geselecteerd en voorbereid. Dit zorgt ervoor dat een kat het product niet van zichzelf af kan likken.

Plaats de buis direct boven de huid en knijp 2-4 keer in de buis om ervoor te zorgen dat al het product is uitgeknepen.

De fabrikant stelt dat een kleine hoeveelheid vloeistof na het aanbrengen in de injectieflacon kan achterblijven, wat normaal is.

Werkt Cheristin voor katten

Cheristin voor katten is een fatsoenlijk product om te overwegen voor de behandeling van een kat voor vlooien. Het heeft slechts een enkele dosisgrootte, wat nuttig kan zijn in huishoudens met katten met verschillende gewichten.

Het werkt ook snel om volwassen vlooien te doden. Het heeft echter een zeer beperkt behandelingsbereik omdat het zich alleen richt op volwassen vlooien, wat iets langer kan duren om een vlooienplaag in huis aan te pakken in vergelijking met een product dat zich richt op alle levensfasen van vlooien.

Veelgestelde vragen

Werkt Cheristin voor katten?

Cheristin lijkt een goede werkzaamheid te hebben tegen volwassen vlooien.

De kwestie van vlooien- of tekenresistentie tegen deze producten en het idee dat ze niet werken, komt echter vaak voor. Het artikel uit 2017 “Perception vs. Reality: Insecticide Resistance in Fleas” van DVM360 dat verwijst naar een artikel dat datzelfde jaar in American Veterinarian is gepubliceerd, behandelt dit onderwerp.

Een professor in de entomologie (“bug science”) van de Universiteit van Californië heeft deze vraag zwaar onderzocht en concludeerde dat hoewel er resistentie is waargenomen tegen sommige vlooienbehandelings- of preventieproducten, echte chemische resistentie bij vlooien met fipronil, imidacloprid en sommige andere nieuwere producten op de markt nog niet is aangetoond.

In veel gevallen, wanneer een pup of kitty-ouder nog steeds levende vlooien op hun huisdier ziet nadat een product is aangebracht, kan dit probleem meestal worden herleid tot onjuist gebruik of toepassing van het product, evenals slechte verwachtingen.

Hieronder volgen enkele veelvoorkomende fouten of misvattingen:

  • Onjuiste toepassing (d.w.z. aangebracht op de vacht en niet op de huid, niet het volledige volume van het product aanbrengen, een injectieflacon niet goed doorboren of openen voordat u het aanbrengt)
  • Niet van toepassing op alle huisdieren in het huishouden. Als een huisdier vlooien naar binnen brengt, kunnen ze op alle huisdieren in huis springen. Als niet alle huisdieren tegelijkertijd worden behandeld, kunnen vlooienbesmettingen aanhouden.
  • Baden. Baden zijn een veel voorkomende go-to, vooral wanneer levende vlooien worden gezien. Echter, zoals veel actuele vlooienproducten, heeft Cheristin waarschijnlijk 24 uur nodig om zich door de oliën op de huid te verspreiden. Baden kort voor of na het aanbrengen verwijdert oliën van de huid en mogelijk het product zelf.
  • Niet lang genoeg behandelen. Het kan soms wel 3 maanden duren om een vlooienplaag op te ruimen. Dus hoewel de meeste dierenartsen het hele jaar door bescherming tegen vlooien en teken adviseren, moet een product zoals Cheristin elke maand gedurende ten minste 3 maanden worden gebruikt tijdens een actieve besmetting. Vlooieneieren die niet uit de thuisomgeving worden verwijderd, zullen waarschijnlijk om de paar weken blijven uitkomen, wat betekent dat een kat die slechts één maandelijkse dosis Cheristin heeft gekregen, een paar weken later opnieuw besmet kan raken als de dosis de volgende maand niet wordt herhaald.
  • Niet het hele jaar door behandelen. Van vlooien is bekend dat ze binnenshuis overwinteren. Het behandelen van huisdieren gedurende slechts bepaalde maanden van het jaar kan open gaten laten in de preventie van plagen.
  • Het niet behandelen van de Milieu. Omdat één vlo op één dag tot 50 eieren kan leggen, kan de hoeveelheid eieren in een thuisomgeving met vlooien duizelingwekkend zijn. Als de omgeving niet effectief wordt behandeld, kunnen voortdurend uitkomende vlooien op een behandeld huisdier worden aangetroffen.
  • Producten waarnemen als insectenwerende middelen. Onthoud altijd dat de meeste actuele producten zoals Cheristin geen afstotende werking hebben, wat betekent dat vlooien en teken in contact moeten komen met de huid om te worden gedood. Zwaar besmette buitenruimtes en slecht behandelde binnenplagen kunnen bronnen zijn voor grote aantallen volwassen vlooien om “plotseling” op een behandeld huisdier te verschijnen.
  • Cheristin maakt vlooien hyper. Cheristin’s actie tegen de neurologische paden van vlooien zorgt ervoor dat ze hyper opgewonden raken voordat ze sterven. Dit betekent dat je in eerste instantie meer van hen kunt bekijken na het aanbrengen terwijl ze naar het oppervlak van de harige vacht van een kat springen.
  • Als u nog steeds denkt dat er een echt productprobleem is. Als u denkt dat u een product op de juiste manier hebt aangebracht en een vlooienplaag aanpakt volgens de instructies van uw dierenarts en nog steeds het gevoel hebt dat een product niet goed werkt, zorg er dan voor dat u die zorgen naar uw dierenarts brengt of contact opneemt met de fabrikant van het product.

Doodt Cheristin voor katten oormijt?

Voor zover de auteur weet, kan Cheristin oormijt niet doden. Er is geen vermelding van de fabrikant met betrekking tot dit doel en er is ook geen informatie te vinden over het gebruik van Cheristin op een off-label manier hiervoor.

De meeste actuele vlooienproducten richten zich niet op oormijt, met uitzondering van een paar die systemisch door het lichaam worden opgenomen. Dit omvat Revolution voor katten, Revolution Plus voor katten en Advantage Multi voor katten (maar niet Advantage II voor katten).

Heeft u een recept nodig voor Cheristin voor katten?

Nee, een recept is niet nodig. Als een actueel product dat niet systemisch door het lichaam wordt opgenomen, valt Cheristin onder EPA, niet FDA, regelgeving. Cheristin kan over de toonbank worden gekocht.

Wat is de sterkste vlooienbehandeling voor katten?

Elk vlooienbehandelingsproduct heeft voor- en nadelen, waardoor het belangrijk is om te begrijpen wat uw doelen zijn.

Cheristin doodt vlooien snel, begint binnen 30 minuten en doodt ze bijna allemaal binnen 12 uur. Dit maakt het vergelijkbaar met Frontline GOLD en Advantage II voor katten.

Het doden van volwassen vlooien is echter alles wat het doet. Producten zoals Frontline GOLD en Advantage II die zich ook richten op vlooieneieren en larven kunnen helpen om een huisbesmetting sneller en vollediger te beëindigen, vooral bij meerdere katten.

Als uw kat ook wordt blootgesteld aan teken, is Frontline of Advantage II beter te gebruiken met hun bredere werkingsspectrum. Als uw kat in een gebied woont dat endemisch is voor door muggen overgedragen hartworm of mogelijk het risico loopt om sommige darmparasieten op te pikken (vooral buitenkatten), zouden Revolution, Revolution Plus of Advantage Multi een betere dekking bieden.