7 tekenen van hoofdtrauma bij katten en hoe te helpen

Hoofdtrauma bij katten kan een zeer levensbedreigende medische aandoening zijn, die vroege herkenning van tekenen en behandeling vereist voor het beste resultaat. In dit artikel leert u de top 7 tekenen die worden gezien met hoofdtrauma bij katten, evenals veelvoorkomende oorzaken, hoe verwondingen worden behandeld, hoe u deze verwondingen kunt voorkomen en enkele veelgestelde vragen.

Lees ook: 9 veel voorkomende tekenen dat uw kat getraumatiseerd is en hoe u kunt helpen

Wat is hoofdtrauma bij katten?

Hoofdtrauma bij katten omvat een verwonding aan de schedel en soms structuren binnenin zoals de hersenen en het zenuwstelsel. Er kan echter sprake zijn van klein en groot hoofdtrauma. De meeste katten zullen prima zijn na een kleine toevallige klop op het hoofd.

Maar een aanzienlijke impact of verwonding van een object of als gevolg van een val van een hoge plaats kan leiden tot ernstiger effecten. Schedelfracturen, waaronder fracturen van de neusbeenderen, kunnen voorkomen.

Zelfs als een penetrerend letsel of fracturen niet gebeuren, kan bloeding (bloeding) of zwelling in de schedel alleen door een impact of stomp trauma leiden tot secundair letsel aan de hersenen door de verhoogde druk, die intracraniale druk (ICP) wordt genoemd. Verhoogde ICP draagt bij aan compressie van de hersenen en slechte zuurstoftoevoer naar hersenweefsels (cerebrale perfusie). Deze secundaire effecten kunnen na verloop van tijd verergeren, waardoor het belangrijk is voor vroege evaluatie en behandeling.

Lees ook: Wat te doen als uw kat wordt aangereden door een auto: een stapsgewijze handleiding

Veel voorkomende oorzaken van hoofdtrauma bij katten

kat in een boom

Vallen van hoge plaatsen kan leiden tot hoofdtrauma.

Helaas kan hoofdtrauma bij katten heel gewoon zijn. En hoewel het risico hoger is voor buitenkatten, hebben binnenkatten ook hun deel van de risico’s.

Katten die buiten rondlopen, vooral intacte mannelijke katten, lopen altijd een hoog risico om te worden aangereden door een bewegend voertuig. Hoofdtrauma kan ook optreden als een kat ruzie krijgt met een ander dier, vooral een veel groter dier, zoals een grote hond.

Of het nu uit voorkeur is of als gevolg van het proberen te ontsnappen aan een bron van gevaar, buitenkatten zullen ook hoge locaties zoeken, zoals bomen en hekken. Het verkeerd inschatten van een sprong of uitglijden kan leiden tot een slechte val.

Hoewel katten geconditioneerd zijn om op hun voeten te landen, kan dit niet altijd gebeuren als de locatie te hoog is, of als het beoordelingsvermogen van de kat wordt aangetast en probeert te ontsnappen aan een bron van gevaar.

Binnenkatten hebben ook hun deel van de risico’s. Katten kunnen van boekenplanken, kasten, de koelkast en soortgelijke hoge plaatsen vallen. Vaak is het bereiken van een hoge plaats één ding, maar sommige katten kunnen moeite hebben om een veilige route terug naar beneden te vinden. Katten kunnen ook verkeerd inschatten wat nodig is voor een zeer hoge sprong en kunnen hun landing of slip missen.

Katten die op een hogere verdieping van een flatgebouw of herenhuis wonen en toegang hebben tot een balkon of open raam, kunnen lijden aan een gebeurtenis die het “hoogbouwsyndroom” wordt genoemd, waarbij ze van een zeer grote hoogte kunnen vallen en verwondingen kunnen oplopen.

Naast vallen kunnen katten ook worden blootgesteld aan ongelukken veroorzaakt door hun menselijke familie. Katten geven de voorkeur aan rustige, donkere plaatsen zoals kasten, onder dekens en kussens of onder meubels, en kunnen gewond raken door op te zitten of een zwaar voorwerp onbewust bovenop hen te plaatsen.

Stomp trauma in huis kan ook voorkomen. Hoewel dit tragisch genoeg in sommige gevallen opzettelijk kan zijn, gebeuren er ook ongelukken. Een veel voorkomend voorbeeld is in het hoofd worden geslagen of bovenop vallen door een jong kind in de waanzin van het spelen in huis. Huishoudelijke voorwerpen zoals bloempotten of vazen kunnen ook worden geslagen en erop vallen.

Lees ook: Waarom vinden katten het leuk om high te zijn?

De top 7 klinische symptomen van hoofdtrauma bij katten

kat met kantelbare kop

Een kanteling van het hoofd kan een teken zijn van trauma, naast een veranderde mentatie en oogpositie.

Bij een kat die een recent hoofdtrauma heeft meegemaakt, zijn er belangrijke afwijkingen om naar te zoeken. Deze kunnen u helpen een idee te krijgen van zowel de waarschijnlijkheid dat hoofdtrauma is opgetreden, als hoe ernstig het kan zijn.

#1 Abnormaal gedrag/mentatie

Een kat die hoofdtrauma ervaart, kan verbijsterd, gedesoriënteerd en niet volledig bewust lijken. Mentatie verwijst naar het bewustzijnsniveau van een kat: zijn alertheid en vermogen om zijn omgeving te verwerken. Deze veranderingen kunnen ook gepaard gaan met abnormaal vocaliseren zoals luid miauwen, joggen of sissen.

#2 Moeite met lopen of staan

Samen met een verdoofde en veranderde mentale toestand, kan hoofdtrauma bij katten ook leiden tot een onvermogen om normaal te lopen. Een kat kan het moeilijk hebben om op te staan. Als een kat loopt, kan hij moeite hebben om zijn evenwicht te bewaren, wat leidt tot struikelen en omvallen.

#3 Abnormaal uiterlijk en beweging van de ogen

De pupillen bij een kat kunnen erg klein (miotisch) of heel groot (mydriatisch) zijn. Meestal zit de pupilgrootte van een kat er ergens tussenin. Als de pupillen van een kat ongeveer middelgroot zijn na hoofdtrauma, is dit een heel goed teken.

Zeer kleine pupillen kunnen worden gezien in gevallen van pijn door hoofdletsel. Zeer grote pupillen, vooral bij een kat die slecht reageert na hoofdtrauma, is het meest zorgwekkend voor hersentrauma.

Abnormale bewegingen van de ogen, die nystagmus wordt genoemd, is ook zeer zorgwekkend om te zien. Dit is een onwillekeurige, vaak zijwaartse beweging van beide ogen die optreedt, ook al wordt het hoofd van de kat perfect stil gehouden. Dit teken ondersteunt ook potentieel traumatisch hersenletsel als hoofdtrauma is opgetreden.

Lees ook: Waarom verwijden kattenogen?

#4 Hoofd kantelen

Een kanteling van het hoofd na hoofdtrauma bij een kat roept bezorgdheid op over mogelijk hersenletsel. Meestal gaat een kanteling van het hoofd ook gepaard met abnormale oogbewegingen. In de meeste gevallen is de kant waar het hoofd naartoe is gekanteld de kant van de hersenen die het meest wordt beïnvloed door letsel.

Lees ook: Krijgen katten hoofdpijn?

#5 Vangsten

Epileptische aanvallen kunnen optreden na hoofdtrauma als er hersenschade is opgetreden. Deze kunnen in ernstige gevallen onmiddellijk zijn, maar kunnen ook worden gezien als langetermijneffecten, afhankelijk van de aard van het letsel. Epileptische aanvallen kunnen de klassieke grand-mal aanvallen omvatten met bewustzijnsverlies, stuiptrekkingen, peddelen, speekselvloed en verlies van lichaamsfuncties.

Er kunnen ook mildere focale aanvallen worden gezien, waaronder spiertrekkingen van het hoofd of de ledematen, korte perioden van “afstand houden” of andere onwillekeurige bewegingen die optreden terwijl een kat nog bij bewustzijn is.

Lees ook: Hersenschudding bij katten: overzicht, tekenen en behandeling

#6 Braken

Braken kan om vele redenen gebeuren bij katten. In het geval van hoofdtrauma is braken zorgwekkend om te zien, omdat het kan optreden bij hoge intracraniale druk in de schedel door bloeding of zwelling, waardoor de hersenen worden beïnvloed.

Lees ook: Wanneer moet je kattenbraken opwekken?

#7 Verlies van bewustzijn

Dit is misschien wel het meest ernstige en zorgwekkende teken om te zien na hoofdtrauma. De meeste katten zullen nog steeds bij bewustzijn zijn na een val of impact. Als een kat niet bij bewustzijn is, en vooral als de pupillen erg groot zijn, is er waarschijnlijk ernstig hersenletsel opgetreden.

Diagnose van hoofdtrauma bij katten

Kat met een verpleegster

Alle katten met een vermoedelijk hoofdtrauma moeten naar een dierenarts worden gebracht.

Omdat de besproken symptomen afzonderlijk kunnen optreden bij verschillende situaties en medische aandoeningen, is het belangrijk om uw kat zo snel mogelijk naar uw DVM te brengen als hoofdtrauma wordt vermoed. De belangrijkste taak van een dierenarts in gevallen van hoofdtrauma is om te bepalen of zwelling in de schedel kan optreden, wat kan leiden tot zuurstofverlies en letsel aan de hersenen.

Tijdens een lichamelijk onderzoek kan uw dierenarts al tekenen zien die een hoofdtrauma ondersteunen. Dit kan bloedingen uit de neus of mond, gebroken tanden, snijwonden, krassen of andere wonden omvatten. Uw dierenarts zal de neurologische status van uw kat controleren op tekenen van ernstige bezorgdheid dat zwelling of letsel van de hersenen aanwezig is, waaronder pupilgrootte, abnormale oogbewegingen en een veranderd mentaal bewustzijn en reactie.

In gevallen van vermoedelijk hoofdtrauma, of zelfs alleen in gevallen van bepaalde tekenen die een kattenouder kan opmerken (zoals een kanteling van het hoofd), zal uw dierenarts worden gevraagd om een grondiger neurologisch onderzoek uit te voeren.

Het evalueren van de hartslag is ook erg belangrijk bij hoofdtrauma. De meeste katten hebben een zeer snelle hartslag als ze van streek zijn of pijn hebben. Als bloeding of zwelling rond de hersenen optreedt door trauma, zal de verhoogde druk in de schedel leiden tot een zeer lage hartslag (bradycardie). Deze bevinding is zeer ernstig en rechtvaardigt spoedbehandelingen.

Bloeddruk wordt vaak genomen in het geval van nood. De meeste patiënten in shock door een blessure zullen een lage bloeddruk hebben, samen met een hoge hartslag. Maar in het geval van ernstig hoofdtrauma kan de hartslag erg laag zijn in combinatie met een abnormaal hoge bloeddruk. Deze combinatie, de reflex van Cushing genoemd, rechtvaardigt ook onmiddellijke noodbehandeling voor hoge druk door zwelling of bloeding in de schedel.

Andere tests kunnen worden geadviseerd in het geval van hoofdtrauma, hoewel ze alleen worden geïndiceerd nadat een patiënt is gestabiliseerd. Deze kunnen zijn:

 • Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s), die kunnen worden gebruikt om te zoeken naar fracturen.
 • Computertomografie (een CT-scan), die kan worden gebruikt om te evalueren voor zowel fracturen als zwelling van vocht in de schedel.
 • Magnetische resonance imaging (MRI), waarbij het beste kan worden gekeken naar de effecten op het hersenweefsel zelf.
 • Bloedonderzoek, inclusief het controleren van bloedgas en bloedglucose
 • Bemonstering van cerebrospinale vloeistof (CSF)

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidsproblemen en kosten)

Behandeling van hoofdtrauma bij katten

kat die zuurstof krijgt

Katten met een ernstig hoofdtrauma kunnen zuurstoftherapie en andere stabilisatie nodig hebben.

Op zijn minst zal een kat die een hoofdtrauma heeft opgelopen, maar geen ernstige gevolgen heeft zoals fracturen of hersenletsel, pijnmedicatie krijgen. Voor een buitenkat worden eventuele open wonden schoongemaakt en kunnen antibiotica worden voorgeschreven.

Bij katten met een zeer ernstig hoofdtrauma dat resulteert in bloedingen of zwellingen in de schedel, is een focus van noodinspanningen om zuurstof te leveren en de druk in het hoofd te verminderen het belangrijkst. Een dierenarts kan zien of dit waarschijnlijk is door het neurologische onderzoek in combinatie met hartslag en bloeddruk.

Omdat de hersenen zuurstofarm kunnen zijn door trauma of druk, wordt zuurstofondersteuning geboden tijdens de behandeling, meestal met een masker in de buurt van of over het gezicht. Vloeistoftherapie wordt gebruikt om de bloeddruk en het bloedvolume te ondersteunen. Bepaalde intraveneuze vloeistoffen zoals mannitol worden gebruikt om vocht uit de schedel te trekken en de druk op de hersenen te verlichten. Hoe eerder deze zorg wordt verleend, hoe beter.

Actieve aanvallen kunnen anticonvulsieve medicijnen vereisen en katten die reactief zijn of niet veilig kunnen worden behandeld vanwege pijn of veranderd gedrag, kunnen zorgvuldig gebruik van sedativa en aanvullende pijnstillers vereisen.

Chirurgie voor hoofdtrauma komt minder vaak voor. In gevallen van fracturen, penetrerende verwondingen aan het hoofd, of als medische pogingen om zwelling in de schedel te verminderen niet succesvol zijn, kan chirurgische behandeling worden voortgezet. Meestal wordt elke operatie waarbij de schedel, hersenen, hersenstam of ruggenmerg betrokken zijn, uitgevoerd door een gecertificeerde veterinaire chirurgische of neurologiespecialist.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Prognose voor katten met hoofdtrauma

Kat die wordt gevoed

Katten kunnen voortdurende ondersteuning nodig hebben na trauma, zoals bij voeding en mobiliteit.

Voor hoofdtraumapatiënten met een normale pupilgrootte en geen veranderde mentatie of evenwichtsproblemen, is de prognose voor herstel op lange termijn uitstekend.

Voor katten die enkele van de besproken abnormale symptomen vertonen, kan de prognose op lange termijn afhangen van hoe snel zorg met een effectieve behandeling wordt gezocht. Snelle behandeling die de zwelling van de hersenen vermindert en de hersenen van zuurstof voorziet, vermindert de secundaire effecten op de hersenen aanzienlijk en verbetert de resultaten op lange termijn.

De prognose kan ook afhangen van de aard van het letsel en andere verwondingen die zich aan het lichaam voordoen. Een kat die is aangereden door een auto of van een gebouw met 5 verdiepingen valt, heeft waarschijnlijk andere lichamelijke verwondingen die complicaties kunnen veroorzaken.

Katten met hersenletsel door hoofdtrauma die een goed onmiddellijk herstel maken, kunnen nog weken of zelfs maanden blijvende effecten hebben. Deze katten kunnen nog steeds enkele evenwichts- en mentatieveranderingen hebben, moeite met eten of epileptische aanvallen die ondersteunende zorg, voedingsondersteuning, management thuis en verdere follow-up vereisen. Maar zelfs met enkele permanente veranderingen kan een kat met gevolgen van hoofdtrauma en hersenletsel nog steeds een goede kwaliteit van leven hebben.

Lees ook: Hoe u kunt voorkomen dat uw kat springt na een operatie

Preventie van hoofdtrauma bij katten

kat hoog

Houd katten waar mogelijk uit de buurt van onveilige, hoge plaatsen om verwondingen te verminderen.

Katten zullen katten zijn en soms is het volledig voorkomen van hoofdtrauma niet altijd mogelijk, maar er zijn manieren om het risico te verminderen.

 • Buitenkatten lopen altijd een hoger risico. Het binnenhouden van een kat kan het risico aanzienlijk verminderen, vooral van bewegende voertuigen, gevechten met andere dieren en vallen van bomen, hekken of gebouwen.
 • Voor binnenkatten, houd rekening met hoge plaatsen die uw kat kan proberen te bereiken. Zoek een manier om dat gebied af te sluiten, of zorg voor een veilige manier voor uw kat om dit gebied te bereiken en weer naar beneden te gaan.
 • Evalueer uw huis op zware voorwerpen die van een hoge plaats op uw kat kunnen vallen.
 • Als u op een hogere verdieping van een gebouw woont, wees dan voorzichtig met het toestaan van toegang tot open ramen of balkons. Er zijn veel afgeschermde boxen beschikbaar die veel veiliger zijn voor uw kat om van het buitenleven te genieten.
 • Als jonge kinderen thuis zijn, houd dan toezicht op het spelen met huisdieren in de buurt en stimuleer bewustzijn van de omgeving en hoe acties van invloed kunnen zijn op harige familieleden.
 • Hoofdtrauma kan ook optreden wanneer u met uw kat in een voertuig reist als er plotselinge stops, bochten of een ongelukkigehet ongeluk. Zorg er altijd voor dat uw kat veilig, stevig en comfortabel in een reismand zit (bij voorkeur op een achterbank) en dat de reismand zelf ook vastzit.

Conclusie

Hoofdtrauma bij katten kan helaas een veel voorkomend verschijnsel zijn als gevolg van zowel kattenvoorkeuren en -gedrag als ongelukken. Buitenkatten lopen een hoger risico op bepaalde verwondingen, maar binnenkatten hebben ook een deel van het risico. In elk geval van hoofdtrauma kunnen vroege herkenning en behandeling van vitaal belang zijn om hersenletsel te beperken en te helpen bij een gunstigere prognose op lange termijn.

Lees ook: Angst voor nieuwe katteneigenaren: waarom het gebeurt en hoe het te overwinnen

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat een hoofdtrauma heeft?

Als u getuige bent van een val- of impactletsel en uw kat ziet er daarna niet normaal uit of gedraagt zich niet normaal, moet hoofdtrauma worden vermoed. Als een traumagebeurtenis niet is waargenomen, is het belangrijker om veterinaire zorg te zoeken als er tekenen van bezorgdheid worden gezien, of hoofdtrauma nu wordt vermoed of niet.

Deze tekenen kunnen abnormaal gedrag, veranderd vermogen of onvermogen om te lopen, een depressieve of saaie mentale toestand en vocaliseren van pijn of nood omvatten. Als uw kat ooit dergelijke tekenen vertoont, is het belangrijk voor een zo snel mogelijke veterinaire evaluatie. Een andere oorzaak kan verantwoordelijk zijn, maar uw dierenarts zal de beste tests en behandelingen bepalen.

Hoe ziet hoofdtrauma eruit bij katten?

Hoofdtrauma kan leiden tot externe verwondingen zoals snijwonden, schaafwonden of bloedingen uit de neus of mond. Het is echter niet altijd duidelijk aan wonden op het hoofd zelf. Veranderingen in de mentale toestand en het gedrag van een kat, zoals lethargie, saaiheid en slechte reacties, kunnen aanwezig zijn.

Hoofdtrauma kan ook leiden tot veranderingen in het uiterlijk, de positie en de beweging van de ogen. Een kat kan mogelijk niet normaal staan of lopen, pijn of evenwichtsproblemen ervaren.

Omdat sommige van deze veranderingen kunnen worden vertraagd door bloedingen of zwellingen van of rond de hersenen die niet zichtbaar zijn, is het erg belangrijk voor een snelle evaluatie als hoofdtrauma wordt vermoed.

Wat gebeurt er als een kat zijn hoofd hard slaat?

Als een impact hard genoeg is, kan een kat last krijgen van een hersenschudding, net zoals een persoon dat kan. De impact kan leiden tot bloedingen en zwelling van de hersenen of weefsels eromheen. Omdat de schedel een stijve, vaste structuur is, veroorzaakt de verhoogde druk van bloedingen en zwelling compressie van de hersenen, slechte bloedstroom en een gebrek aan zuurstof die hersenweefsels bereikt.

Deze veranderingen leiden tot de tekenen van hoofdtrauma en hersenletsel zoals een saaie of depressieve mentale toestand, problemen met lopen en bewegen en andere neurologische veranderingen.

Kunnen katten herstellen van hoofdtrauma?

Ja, katten kunnen herstellen van hoofdtrauma. Herstel hangt af van de ernst van het letsel, evenals eventuele andere verwondingen die ook op andere plaatsen van het lichaam zijn opgetreden. Vroege herkenning van tekenen van hoofdtrauma is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat veterinaire zorg zo snel mogelijk wordt gezocht.

Met vroege en passende veterinaire zorg om de effecten van secundair hersenletsel door bloeding of zwelling te verminderen, zullen de prognose en het herstel op lange termijn sterk worden verbeterd.