3 redenen waarom een kat blijft niezen, maar lijkt prima


Oh, dat vervelende niezen. We hebben er allemaal wel eens mee te maken en we kunnen allemaal niet wachten tot het stopt! Dit voorval is niet alleen mensspecifiek; Onze katachtigen kunnen ook tegen niezen.

Je hebt gemerkt dat je kat blijft niezen, maar verder lijkt ze helemaal in orde? Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Is dit een gezondheidsgerelateerd probleem?

Het zou kunnen. Katten kunnen om verschillende redenen niezen, maar ze zullen geen andere vorm van angst of pijn vertonen.

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken waarom uw kat zich zo zou gedragen.

1. Allergieën

Schattige kat Scottish Fold staat op het punt om te niezen

Ik begin veel te niezen in de voorjaarssessie, en dit is meestal een moment waarop een van mijn vrienden vraagt: Het is weer het allergieseizoen, toch?

Nou, ik en de rest van de mensheid zijn niet de enigen die worstelen met allergieën; Onze kittens kunnen ook een allergische reactie hebben.

Dus als je kat verder in orde lijkt te zijn, maar ze blijft niezen, is ze waarschijnlijk allergisch voor iets in haar omgeving.

Volgens Katie Burns, Veel omgevingsallergenen zijn te vinden in het huis van de eigenaar van een typische kat; zoals schimmels, huidschilfers, pollen of schoonmaakmiddelen.

Kattenbakvulling kan ook chemicaliën of geurstoffen bevatten die ervoor kunnen zorgen dat uw kat allergieën vertoont.

Het lijkt misschien gemakkelijk om het constante niezen van uw kat te stoppen door simpelweg het allergeen van haar te verwijderen.

Maar u kunt het moeilijk vinden om erachter te komen wat precies een allergische reactie bij uw kitten heeft veroorzaakt. Naast het allergeen dat ik hierboven noemde, kunnen katachtigen ook allergisch zijn voor vlooienbeten, voedselingrediënten of sigarettenrook.

Dus om het niezen veroorzaakt door een allergische reactie bij uw kat te verlichten, moet u uw dierenarts raadplegen. Hij zal alle noodzakelijke tests uitvoeren om de allergietrigger te bepalen, en zal u adviseren over hoe u het op de beste manier kunt behandelen.

2. Een irriterend middel in hun neus

Grijze tabby kat niest en zit op het asfalt

Uw kat niest misschien, maar vertoont geen andere symptomen omdat iets haar neusholtes irriteert.

Katten kunnen per ongeluk een vreemd voorwerp inademen dat vast kan komen te zitten in hun neus en hun neusholtes blokkeren. Hierdoor kunnen katachtigen moeite hebben met ademhalen door hun neus, dus zullen ze blijven niezen in een poging om het object te verwijderen.

Wat voor vreemd voorwerp kan uw kat inademen? Allerlei soorten, zoals zaden, kleine insecten of gras. Als ze plotseling vaak begint te niezen, is dit de meest waarschijnlijke oorzaak.

In de meeste gevallen zal een kat het vreemde voorwerp uit zichzelf niezen. Als ze echter niet stopt met niezen en niet in staat is om haar neus zelf schoon te maken, moet de dierenarts haar neus uitwassen en het object verwijderen.

3. Vaccinatie bijwerkingen

Niezen maine coon ras kat

Ik weet zeker dat jullie allemaal verantwoordelijke kattenouders zijn die zich bewust zijn van het belang van vaccinaties voor katachtigen.

Uw kat krijgt haar eerste vaccinatieprikken terwijl ze nog in de cattery zit. Later is het uw verantwoordelijkheid om haar te blijven nemen voor vaccinaties volgens de instructies van uw dierenarts.

Volgens Ian Tizard [1], kernvaccins voor katachtigen zijn gericht tegen kattencalicivirus, herpesvirus en parvovirus, terwijl het vaccin tegen kattenleukemie en hondsdolheid ook twee belangrijke zijn.

De meeste gevallen zullen het effect van vaccinaties niet eens voelen. Sommige kunnen echter milde bijwerkingen vertonen, zoals niezen.

Dus, als uw kat net een van de vaccinatieprikken heeft gekregen en begint te niezen, maar geen andere symptomen vertoont, Dit is waarschijnlijk de reactie van haar lichaam op de vaccinbehandeling.

Niezen zou binnen een paar dagen moeten stoppen, en dit is niets om je zorgen over te maken. Als het echter niet stopt en als uw kat andere tekenen vertoont die erop wijzen dat ze niet goed is, zoals hoge koorts of ernstige lethargie, moet u de dierenarts bellen.

Kun je stoppen met niezen van je kat?

Baby kat niezen

Als niezen bij uw kat optreedt zonder andere begeleidende symptomen, zal het waarschijnlijk snel vanzelf stoppen.

Toch zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het uw kat gemakkelijker te maken.

Wees voorzichtig met de geuren in je huis, zoals schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en kaarsen, Omdat intense geuren een allergische reaction bij katten. Hetzelfde geldt voor sigarettenrook!

Kies verder een van de hypoallergene kattenbakvullingen. Het zou ook goed zijn om een luchtreiniger, die de lucht in uw huis vrij houdt van onzuiverheden, zoals stof en geuren die irriterend kunnen zijn voor de neusholtes van uw kat.

Tot slot

Mijn kat blijft niezen maar lijkt prima; moet ik me zorgen maken?

In de meeste gevallen is niezen geen teken van ernstige problemen bij katachtigen.

Als je kat in orde lijkt, is ze dat waarschijnlijk ook en zal haar niezen slechts tijdelijk zijn! Als dit wordt veroorzaakt door het inademen van een schoon product of als bijwerking van een vaccinatieprik, zal ze waarschijnlijk binnen een dag of twee stoppen met niezen.

Dus als uw kitten geen extra symptomen vertoont, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Observeer haar gewoon een paar uur en controleer of ze zich normaal gedraagt.

U moet uw dierenarts bellen als u andere tekenen van nood bij uw kat opmerkt, zoals hoesten, koorts, diarree of lethargie.

Verwijzingen:

[1] Tizard, IR: Kattenvaccins. Vaccins voor dierenartsen. Elsevier Public Health Emergency Collection, 2021:167–178, DOI, Geraadpleegd op 27 april 2023.