[VA] Kan ik mijn kat aspirine geven voor artritis? Waarom het misschien geen goed idee is (Vet Antwoord)

Dierenarts goedgekeurd door Dr. Chantal Villeneuve MS BVetMed

Geef uw kat geen aspirine voor artritis zonder erg duidelijke en specifieke aanwijzingen van uw dierenarts. Aspirine kan dodelijk zijn bij katten. En het punt is, er zijn zoveel andere medicijnen die speciaal zijn ontworpen voor katten die niet alleen minder schadelijk zijn, maar ook beter werken.

Maar voordat we daarop ingaan, zal dit artikel ingaan op waarom ik niet aanbeveel om menselijke medicijnen uit je kasten aan katten te geven, in het algemeen.

3 kat face divider

Menselijke drugs en katten

De dosis van een medicijn bepaalt niet alleen hoe effectief het zal zijn, maar ook hoe giftig het is. Te veel medicatie – van welke medicatie dan ook – kan verwoestend zijn, zelfs dodelijk. Omgekeerd kan te weinig van de medicatie betekenen dat het geen van de gunstige effecten heeft, maar nog steeds negatieve bijwerkingen heeft.

Dierenartsen besteden veel tijd aan het berekenen van de exacte hoeveelheid medicijn die uw kat nodig heeft om effectief en, belangrijker nog, veilig te zijn. Gewicht is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van hoeveel medicatie te geven. Een kleine kat heeft minder medicatie nodig dan een grote kat.

En katten zijn veel kleiner dan mensen! Dus meestal zijn menselijke medicijnen te krachtig en te veel voor onze katten. Zelfs als het je lukt om een tablet op te delen in een tiende van zijn grootte, is de hoeveelheid fouten in die schatting te groot.

Het is heel moeilijk om te garanderen dat je niet te veel menselijke medicatie aan je kat geeft.

diverse geneesmiddelen close-up
Afbeelding credit: JumpStory

De hoeveelheid medicatie wordt niet bepaald door de grootte van een pil

Bovendien is het verwarrend omdat de grootte van een pil niet correleert met de hoeveelheid medicatie die erin zit.

Medicatie wordt in verschillende concentraties gemaakt. Een blikje sinaasappelsapconcentraat heeft net zoveel sinaasappel in zich als een kruik, maar is veel kleiner. Geconcentreerde kleine pillen kunnen meer medicatie bevatten dan verdunde grote pillen. Waardoor het heel gemakkelijk is om per ongeluk te veel medicatie te geven.

Hoe het medicijn wordt gemaakt, bepaalt de potentie ervan

Menselijke medicijnen, inclusief aspirine, zijn geformuleerd voor menselijke lichamen om te absorberen. Katten zijn geen mensen. Hun spijsverteringskanaal is anders. Het kan dus zijn dat ze de medicatie niet op dezelfde manier opnemen.

De beschermende barrière die aspirine omringt, kan bijvoorbeeld betekenen dat tabletten onverteerd in hun maag zitten, zich op elkaar verzamelen, totdat iets hen triggert om verder te gaan, te worden verteerd en het systeem binnen te gaan, allemaal op hetzelfde giftige moment.

Hoe medicatie door het lichaam wordt opgenomen, heeft invloed op hoe giftig het kan zijn. En omdat menselijke medicijnen niet zijn ontworpen voor katten, kunnen ze problemen veroorzaken.

Medicijn
Afbeelding credit: JumpStory

Aspirine-specifieke gevaren

Katten scheiden aspirine niet zo snel uit als mensen. Dit betekent dat het langer in hun lichaam blijft dan iemand zou verwachten. In feite kan het twee dagen duren voordat het hun systeem verlaat. Als gevolg hiervan is het heel gemakkelijk om een kat een overdosis aspirine te geven. Als het te snel wordt gegeven, kan het zich intern in het lichaam ophopen tot toxische niveaus.

Als uw dierenarts aspirine voorschrijft voor uw kat, volg dan het doseringsschema zeer nauwlettend. Niet verdubbelen als u een dosis mist. En controleer uw kat zorgvuldig op bijwerkingen.

Aspirine is een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). Ze verlichten pijn door ontstekingen te onderbreken terwijl deze zich vormt. Helaas is een bijwerking van die onderbreking dat ze ook enkele andere functies van het lichaam onderbreken.

Belangrijk is dat NSAID’s het maagdarmkanaal en de nieren kunnen onderbreken om normaal te werken als ze te sterk zijn. Dus als er tegelijkertijd te veel aspirine in het systeem van uw kat zit, kan dit de nieren en het maagdarmkanaal beschadigen.

De veiligheidsmarge van aspirine bij katten is klein en daarom gevaarlijk.

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Wat is aspirine toxiciteit?

Als uw kat per ongeluk aspirine eet, kan hij een zogenaamde aspirinetoxiciteit hebben. Verschillende lichaamssystemen kunnen worden beïnvloed, voornamelijk het maagdarmkanaal, de lever en / of de nieren.

Breng ze meteen naar een dierenarts als je weet dat je kat aspirine heeft ingenomen – en hoe eerder, hoe beter!

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding credit: chie hidaka, Shutterstock

Hoe weet ik of mijn kat aspirinetoxiciteit heeft?

Hieronder staan enkele van de tekenen om op te letten in geval van aspirinetoxiciteit:

 • Lethargie en depressie
 • Te snel ademhalen
 • Vangsten
 • Coma
 • Maagzweren
 • Lever ziekte
 • Gastro-intestinale problemen – braken, diarree
 • Nierziekte

Kan mijn kat aspirine krijgen met zijn andere medicijnen?

Andere medicijnen kunnen de bijwerkingen van aspirine verergeren.

Artritis is meestal een oude kattenziekte. En helaas hebben oude katten vaak meer dan één gezondheidsprobleem. Dit kan het geven van aspirine nog gevaarlijker maken, omdat complicaties van de ziekte of andere medicijnen die worden gebruikt om de ziekte te behandelen gemakkelijk kunnen optreden met aspirine.

Andere medicijnen die in dezelfde categorie van pijnverlichting vallen, NSAID’s, hebben allemaal vergelijkbare bijwerkingen. En als er twee verschillende soorten worden gegeven, dan worden de bijwerkingen zoveel erger gemaakt. Veel katten zijn op steroïden. Steroïden verminderen ontstekingen, vergelijkbaar maar niet precies zoals aspirine en NSAID’s. Als gevolg hiervan, als aspirine en steroïden samen worden gegeven, kunnen ze ernstige bijwerkingen hebben.

Zieke kat, IV, uitdroging, druppelaar
mage Credit: Vladimir Gudvin, Shutterstock

Kan mijn kat aspirine hebben met hartaandoeningen?

Veel van de gemeenschappelijke hartmedicijnen die bij katten worden gebruikt, kunnen toxiciteiten veroorzaken bij gebruik met aspirine of minder effectief worden in het helpen van het hart, wat ook een zeer gevaarlijke situatie is. Enkele voorbeelden van die hartmedicijnen zijn:

 • Furosemide
 • Spironolacton
 • ACE-remmers

Kan mijn kat aspirine hebben met een nierziekte?

Nierziekte komt vaak voor bij katten. En dus moeten medicijnen die de nieren beïnvloeden met extra voorzichtigheid worden gebruikt, zoals aspirine. Omdat een van de belangrijkste bijwerkingen van aspirine de nieren is, kan het bijzonder gevaarlijk zijn.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Geef uw kat geen aspirine uit uw kast. Het is het risico gewoon niet waard. Er is een potentieel dodelijk risico, vooral als je het één keer per dag geeft, omdat het twee dagen duurt om het te verwerken. Als u zich zorgen maakt over hun pijnlijke artritis, breng ze dan naar de dierenarts voor betere medicijnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Lightspruch, Shutterstock