Kan mijn kat altijd een harnas dragen? Risico’s & Veiligheidstips

Wie zegt dat je geen kat kunt uitlaten? Toegegeven, niet alle katachtigen zijn bereid om geharnast en aangelijnd te zijn om met je naar buiten te gaan voor een mooie wandeling, maar velen genieten wel van de activiteit. Het aan- en uittrekken van een harnas van een kat kan echter een uitdagende ervaring zijn. Onze katten zijn niet altijd fan van het proces! Dus, wat als we het harnas gewoon de hele tijd aan zouden laten?

Kan je kat altijd een tuigje dragen? Hoewel het slim lijkt, is het in theorie niet aan te raden om je kat te allen tijde een harnas te laten dragen. Harnassen zijn geweldig voor bepaalde situaties, maar er zijn risico’s om ze fulltime aan te laten staan. Wat zijn die risico’s? Lees verder voor meer informatie!

3 kattenverdelers

Risico’s van het dragen van een harnas de hele tijd

Hoewel harnassen ongetwijfeld nuttig kunnen zijn om katten te helpen de wereld veilig te verkennen, heeft het dragen van een lange termijn een paar risico’s.

1. Veiligheidsproblemen

Het grootste probleem met een kat die de hele tijd een harnas draagt, is veiligheid. Als uw kat een harnas draagt terwijl hij op pad gaat, kan het harnas gemakkelijk vast komen te zitten op een meubelstuk, of uw huisdier kan erin verstrikt raken. En een van deze kan leiden tot letsel of schade aan uw katachtige. En als dit gebeurt terwijl je op je werk bent en er niemand thuis is, dan zal je huisdier gekwetst of verdrietig zijn voor wie weet hoe lang totdat je thuiskomt. Het is het gewoon niet waard.

oranjegele kat draagt een rode harness_NINA IN SANTORINI_shutterstock
Image Credit: NINA IN SANTORINI, Shutterstock
thematische pauze

2. Kan ongemak veroorzaken

Zelfs als uw kat zich comfortabel voelt bij het dragen van een harnas tijdens het verkennen van de buitenwereld, betekent dit niet dat het harnas comfortabel zal zijn als het fulltime wordt gedragen. Het te vaak dragen van een harnas kan haaruitval en huidirritatie veroorzaken doordat het harnas tegen uw huisdier wrijft. Dit is nog waarschijnlijker als het harnas iets te strak of net iets te los zit.

thematische pauze

3. Kan stress veroorzaken

Als u uw kat langer dan nodig in een harnas houdt, kan dit er ook toe leiden dat de kat gestrest, gefrustreerd of angstig wordt. Je wilt immers niet ergens vastzitten of in iets wat je niet leuk vond, toch? En stress en angst kunnen leiden tot negatief gedrag zoals agressie en overmatige verzorging. Uw huisdier kan zelfs proberen aan het harnas te ontsnappen door erop te kauwen of uit te glijden; Een van beide kan uw huisdier verwonden.

tabby kat die geel harnas draagt
Afbeelding credit: Simol1407, Shutterstock
thematische pauze

4. Staat verzorging in de weg

Als uw huisdier de hele tijd een harnas draagt, betekent dit dat er plaatsen op zijn lichaam zijn die het niet kan verzorgen omdat het harnas in de weg zit. En niet in staat zijn om goed te verzorgen kan eindigen in gematteerde vacht en hygiëneproblemen.

thematische pauze

5. Gezondheidsproblemen

Ten slotte kan langdurig gebruik van het harnas leiden tot gezondheidsproblemen voor uw kat (anders dan huidirritatie of mentale stress). Een harnas beperkt de beweging voor uw huisdier, wat kan betekenen dat ze niet elke dag voldoende beweging krijgen, wat resulteert in problemen zoals spieratrofie en obesitas.

Alle bovenstaande risico’s kunnen worden geminimaliseerd door simpelweg een harnas te gebruiken zoals voorgeschreven – voor korte periodes en altijd onder toezicht. En deze risico’s betekenen niet dat er niet ook voordelen zijn voor uw huisdier om een harnas te dragen als dat nodig is. Harnassen stellen de kat in staat om de buitenwereld veilig te verkennen, wat mentale stimulatie biedt. Bovendien betekent het uitlaten van uw kat aan de lijn terwijl hij een harnas draagt, dat uw huisdier voldoende beweging krijgt!

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Hoe u veilig een harnas met uw kat kunt gebruiken

Als u af en toe een harnas gebruikt om uw kat aan de lijn te laten, moet u er zeker van zijn dat u het op de juiste manier gebruikt. Hieronder staan enkele tips over hoe je dat kunt doen!


  • Kies het juiste harnas. Je wilt geen tuigje uitzoeken dat bedoeld is voor een hond (zelfs een kleine) omdat het niet geschikt is voor je katachtige. Gebruik in plaats daarvan een katspecifiek harnas om ervoor te zorgen dat het goed bij uw huisdier past. Een harnas dat goed past, zal niet te strak of te los zitten, maar zal alleen goed passen. Je kunt de juiste maat harnas bepalen door de omtrek van de borst van de kat te meten.

  • Introduceer het harnas langzaam. Katachtigen zijn geen fans van verandering, dus je wilt je huisdier niet zomaar oppakken en in een harnas proppen. Dat zal alleen maar leiden tot een haat tegen tuigjes aan het uiteinde van je kat. Je moet het harnas langzaam introduceren. Begin door je huisdier ernaar te laten kijken en rond te laten snuffelen. Ga dan verder met het aanbrengen van het harnas op uw huisdier terwijl u binnen bent voor korte periodes. Werk ten slotte naar je kat toe die het harnas langere tijd draagt en ga dan verder met het buiten dragen van het harnas.

  • Houd uw huisdier in de gaten terwijl het het harnas draagt. Als u tekenen van ongemak of angst ziet, verwijder uw kat dan uit het harnas of pas het indien nodig aan om het comfortabel te maken. En als de kat absoluut een hekel heeft aan het harnas en er niet van leert genieten, dwing hem dan niet om het te dragen!

3 kattenverdelers

Laatste gedachten

Uw kat moet niet altijd een harnas dragen, omdat er een handvol risico’s verbonden zijn aan het langdurig dragen van een harnas. Sommige van deze risico’s omvatten stress, angst, ongemak, gezondheidsproblemen en het risico op letsel. Uw huisdier een harnas laten dragen zoals voorgeschreven (alleen voor korte periodes) is veel veiliger.

Om het dragen van een harnas zo comfortabel mogelijk te maken voor uw huisdier, moet u ervoor zorgen dat u een katspecifiek harnas krijgt dat goed bij hen past. Introduceer vervolgens het harnas langzaam om ze eraan te laten wennen. Sommige katten zullen nooit voor een harnas gaan, dus forceer je huisdier niet als het er niet van geniet. Maar veel katachtigen zullen zich comfortabel voelen met een harnas en zullen het leuk vinden om het buitenleven te verkennen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock