Houden katten ervan om zichzelf te plezieren?

Bruine tabby kat liggend in bed

Meestal associëren we masturbatie en neuriën met hondengedrag. Maar wat veel katteneigenaren niet weten, is dat katten het ook graag doen. Je kunt je kat betrappen op neuriën of zichzelf ergens over wrijven – wat vaak je schoot kan zijn!

Snel overzicht

01

Katten vertonen seksueel gedrag, waaronder masturbatie, die worden aangedreven door het geslachtshormoon testosteron.

02

Gecastreerde katten vertonen minder snel seksueel gedrag omdat ze geen testosteron meer produceren.

03

Hyperseksueel gedrag kan worden veroorzaakt door stress, pijn of onderliggende medische problemen.

Het klinkt misschien onaangenaam en veel katteneigenaren walgen er misschien van, maar katten houden er inderdaad van om zichzelf te plezieren. Soms kan het een normaal en zeldzaam gedrag zijn, maar soms kan het een reden tot bezorgdheid zijn.

Lees ook: Houden katten van seks?

Waarom vermaken katten zichzelf?

Intacte mannelijke katten hebben de meeste kans om zichzelf te vermaken, vaak met dekens, kussens of speelgoed.

Om het simpel te zeggen, katten zullen zichzelf om dezelfde reden vermaken als mensen, en als ze er in het verleden plezier aan hebben beleefd, zullen ze het waarschijnlijk blijven doen. Soms kan het een vertoning van dominantie zijn, en soms kunnen jonge mannelijke katten een andere kat monteren of een deken bulten, gewoon omdat het leuk is en goed voelt.

Over het algemeen wordt masturbatie geassocieerd met hele mannelijke katten, omdat het een hormoongestuurd gedrag is en minder een probleem is bij gecastreerde mannelijke katten. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon dat de meeste van hun seksuele gedragingen aandrijft, waaronder sproeien, neuriën, masturberen en het zoeken naar vrouwen.

Wanneer een kat wordt gecastreerd, zal de testosteronproductie stoppen, wat leidt tot een vermindering van hormoongestuurd gedrag. Maar het kan tot zes weken duren voordat de testosteronspiegel daalt, dus het kan enige tijd duren voordat dit gedrag verdwijnt.

Als katten zichzelf blijven vermaken na castratie, kan het zijn dat ze iets ouder waren toen ze werden gecastreerd, wat betekent dat het gedrag een aangeleerde gewoonte is geworden. Of het kan betekenen dat er iets anders aan de hand is – uw kat kan gestrest of onwel zijn.

Misschien heb je gemerkt dat je kat af en toe een bult van zijn deken of een stapel wasgoed heeft, of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar dit onderwerp. Hoewel het vaak gemakkelijk te herkennen is als je kat zichzelf behaagt, kan het een vrij subtiel gedrag zijn. Enkele van de tekenen dat uw kat masturbeert, of de intentie heeft om op te nemen:

 • Brommen
 • Wrijven over hun geslachtsdelen op voorwerpen zoals beddengoed of dekens
 • Overmatig likken van hun geslachtsdelen
 • Overgrooming
 • Overmatig kneden
 • Spinnen
 • Kwijlen

Wanneer moet u zich zorgen maken

Huiskatten paren

Katten kunnen andere katten in het huishouden of levenloze voorwerpen neuriën.

Af en toe neuriën of masturbatie kan worden verwacht van een hele mannelijke kat, omdat testosteron hen vaak drijft om dit gedrag te vertonen. En de meeste katten zullen het maar af en toe doen, en het zou hen (of jou) geen problemen moeten bezorgen. Het kan zeker geen kwaad om je kat af en toe een beetje zelfgenoegzaamheid te laten genieten.

Maar in sommige zeldzame gevallen kan seksueel gedrag problematisch en dwangmatig worden. Hyperseksueel gedrag is wanneer een kat regelmatig overmatig of obsessief seksueel gedrag vertoont.

Hyperseksueel gedrag bij katten wordt meestal gekenmerkt door:

 • In de nek bijten
 • Montage
 • Brommen
 • Penis erectie
 • Ejaculatie
 • Masturbatie

Hyperseksueel gedrag heeft verschillende oorzaken, waaronder:

 • Onvoldoende castratie
 • Cryptorchidisme
 • Bijnierhyperplasie of neoplasie
 • FIP
 • Primaire gedragsstoornissen
 • Temporale kwab epilepsie
 • Neurologische aandoeningen
 • Stress
 • Sociale dominantie
 • Slechte socialisatie

Lees ook: Hoeveel kost het om een kat te steriliseren of te castreren?

1. Stress

Als een of meer katten in een huishouden stress ervaren, kan dit hyperseksueel gedrag veroorzaken.

Katten zijn erg gevoelig voor hun omgeving en ze voelen stress net als wij. Elke verandering in hun omgeving, zoals luidruchtige gasten, nieuwe huisdieren, verhuizen of iets dat hen beangstigt, kan ervoor zorgen dat ze zich gestrest en onrustig voelen.

Wanneer katten zich gestrest voelen, hebben ze de neiging om te zoeken naar manieren om het te verlichten, en het kan leiden tot wat we dwangmatig gedrag noemen. Sommige katten kiezen ervoor om zichzelf te behagen en kunnen dit meerdere keren doenIMES een dag, wat een reden tot zorg is.

Als je merkt dat je kat dwangmatig masturbeert, moet je proberen de oorzaak van zijn stress te achterhalen. Misschien heb je een nieuw huisdier, of valt de kat van de buurman ze lastig, of heb je gasten gehad die verbleven. Misschien is je routine veranderd en breng je minder tijd thuis door. Binnenkatten hebben ook meer kans op stressgerelateerde gedragsproblemen.

Dus als je eenmaal hebt vastgesteld wat je kat stress kan bezorgen, kun je kijken hoe je hem kunt troosten en hem zich thuis comfortabeler kunt laten voelen. Dit kan zijn dat je ze hun eigen ruimte geeft, weg van nieuwe huisdieren of baby’s, dat je ze meer bedden en speelgoed geeft, of dat je wat meer aandacht van jezelf krijgt.

Je kunt ook kalmerende feromonen zoals Feliway rond je huis gebruiken om de omgeving meer ontspannen te maken. Het is altijd belangrijk om ook met uw dierenarts te praten als u merkt dat uw kat zich anders gedraagt.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

2. Gezondheidsproblemen

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen gedragsveranderingen veroorzaken, waaronder hyperseksueel gedrag.

Hyperseksueel gedrag wordt vaak veroorzaakt door onderliggende medische problemen, in het bijzonder wordt het meestal geassocieerd met aandoeningen van de hersenen, waaronder hersenbeschadiging, hersentumoren en epilepsie. Er is slechts een kleine hoeveelheid onderzoek naar hyperseksualiteit bij katten, dus het is iets waar wetenschappers nog steeds de hele tijd over leren.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat tekenen van hyperseksueel gedrag vertoont, is het belangrijk om met uw dierenarts te praten. Ze zullen uw kat willen onderzoeken en enkele tests willen uitvoeren om de oorzaak te achterhalen.

Het karakteriseren van het gedrag van uw kat en het beoordelen van zijn omgeving en gewoonten kan helpen om omgevingsoorzaken zoals stress of sociale dominantie uit te sluiten, en een gekwalificeerde gedragsdeskundige kan hier helpen.

Als uw dierenarts een neurologisch probleem vermoedt, kunnen ze u doorverwijzen naar een gespecialiseerde neuroloog voor verdere beoordeling en beeldvorming, zoals MRI- en CT-scans om het probleem in de hersenen te lokaliseren.

Sommige studies tonen aan dat het gebruik van een geneesmiddel genaamd fenobarbital kan helpen om hyperseksueel gedrag te verminderen. Een studie wees uit dat het op lange termijn effectief is in het voorkomen van ongewenst seksueel gedrag.

Lees ook: Waarom schreeuwen katten bij het paren?

Wat moet je doen als je kat zichzelf te veel behaagt?

Als het hyperseksuele gedrag van uw kat storend wordt, raadpleeg dan uw dierenarts.

Het meeste seksuele gedrag bij katten is meestal ongewenst door hun eigenaren, en het is een van de vele redenen waarom eigenaren ervoor kiezen om hun kat te laten castreren. Als je kat zichzelf af en toe behaagt, kan het geen kwaad en is het zeker oké om hem te laten genieten!

Maar als je merkt dat het te vaak gebeurt of als je je zorgen maakt over het seksuele gedrag van je katten, is het eerste wat je moet doen met je gebruikelijke dierenarts praten en medische oorzaken voor het probleem uitsluiten. Uw dierenarts kan ook castratie aanbevelen als dit nog niet is gedaan, omdat het verwijderen van testosteron seksueel gedrag aanzienlijk kan verminderen.

Een gekwalificeerde kattengedragsdeskundige kan u helpen bij het aanpakken van sociale of milieuproblemen die kunnen leiden tot het dwangmatige seksuele gedrag van uw katten. Ze kunnen veranderingen in de omgeving of routine van uw kat aanbevelen of het gebruik van feromonen of kalmerende supplementen voorstellen om uw kat te helpen zich meer ontspannen te voelen.

Lees ook: Kunnen katten homo zijn?

Laatste gedachten

Oranje kattenmand

Het kan normaal zijn dat intacte mannelijke katten zichzelf af en toe plezieren, maar castratie kan dit gedrag vaak oplossen.

Veel katteneigenaren weten of merken niet eens dat hun katten zichzelf vermaken, maar ze doen het zeker! Het is belangrijk om te weten dat het geen schadelijk of slecht gedrag is, en meestal wordt het alleen gezien bij jonge katten en hele mannetjes.

In sommige zeer zeldzame gevallen kunnen katten echter hyperseksualiteitsstoornissen ontwikkelen waarbij ze overmatig of dwangmatig seksueel gedrag vertonen, zoals opstijgen, neuriën en masturberen. Als u veranderingen in het gedrag van uw kat opmerkt of als u zich zorgen maakt over hyperseksualiteit, dan is het belangrijk om met uw gebruikelijke dierenarts te praten voor advies.

Lees ook: Kat loops (oestruscycli): tekenen, symptomen en zorg

Veelgestelde vragen

Masturberen katten?

Net als mensen, en vele andere soorten, masturberen katten. Hoewel het geen gebruikelijk gedrag is en meestal alleen wordt gezien bij intacte mannetjes of katten met hyperseksualiteitsstoornissen.

Waarom masturberen katten?

Testosteron stimuleert seksueel gedrag bij katten, inclusief zelfgenoegzaamheid. Over het algemeen doen ze het omdat het leuk is en voelt goed. Maar het kan ook te maken hebben met sociale dominantie, slechte socialisatie, stress en onderliggende medische problemen.

Voorkomt castratie dat katten brommen?

Castratie stopt de productie van testosteron, dus vermindert seksueel gedrag. Het houdt ze echter niet altijd volledig tegen, omdat andere omgevingsfactoren van invloed zijn op gedrag, waaronder stress, gezondheidsproblemen, sociale dominantie en gewoonte.

Bekijk bronnen