Heeft mijn kat een veterinaire neuroloog nodig? 5 tekenen om op te letten

Niets is angstaanjagender dan uw kat te laten diagnosticeren met elk type gezondheidsprobleem. Het is moeilijk om ze te zien lijden, of het nu gaat om een klein trauma tijdens het spelen of een onderliggende neurologische aandoening.

Veel katten vertonen prominente tekenen wanneer ze een veterinaire neuroloog nodig hebben, maar soms slagen hun eigenaren er niet in om ze te identificeren. Als je op een vergelijkbare bandwagon zit, moet je niet denken dat je een slechte huisdierouder bent. Je hebt immers niet de expertise van een dierenarts-neuroloog.

Daarom raden experts eigenaren aan om hun katten naar een dierenarts te brengen voor regelmatige controles. Laten we meer in detail treden over de vraag of uw geliefde kat misschien een veterinaire neuroloog moet zien.

Klik hieronder om vooruit te springen:

 • Neurologische aandoeningen bij katten
 • Tekenen dat uw kat een veterinaire neuroloog nodig heeft
 • Hoe dierenartsen neuroloog de toestand van uw kat diagnosticeren
 • Behandelingen voor katten met neurologische aandoeningen

cat + lijnverdeler

Wat zijn sommige neurologische aandoeningen bij katten?

Neurologische aandoeningen beïnvloeden het zenuwstelsel van een kat en veroorzaken verschillende symptomen, afhankelijk van het getroffen gebied1. Als een verantwoordelijke eigenaar van een huisdier, moet je een beetje over hen weten om op tijd hulp te zoeken voor je harige vriend.

Het zenuwstelsel van alle katten is hetzelfde, bestaande uit vijf regio’s: hersenstam, voorhersenen, perifere zenuw, cerebellum, ruggenmerg en spieraandoeningen.

Hieronder staan enkele problemen bij katten die verband houden met defecten van het zenuwstelsel:

 • Neoplastische ziekte – De meest voorkomende neoplastische ziekte wordt meningeoom genoemd. Dit is een type tumor dat zich ontwikkelt in de dunne laag weefsel over de hersenen. Deze tumoren kunnen goedaardig zijn, maar naarmate ze groeien, kunnen ze druk op de hersenen van de kat veroorzaken, wat leidt tot epileptische aanvallen, bewegingsproblemen en zichtproblemen.
 • Vestibulair syndroom – Dit kan ervoor zorgen dat uw kat evenwichtsproblemen heeft. Het kan ook duizeligheid veroorzaken, waardoor de kat cirkelt, valt of zijn hoofd naar één kant kantelt.
 • Epilepsie Dit probleem kan worden veroorzaakt door tal van situaties, maar epilepsie beïnvloedt de elektrische activiteit in de hersenen.
 • Aangeboren aandoeningen – Aangeboren aandoeningen kunnen worden doorgegeven van de ouders van de kat of worden veroorzaakt door omgevingsproblemen terwijl ze nog in de baarmoeder zijn.
 • Infectieziekte Ziekten zoals feline infectieuze peritonitis virus kunnen neurologische aandoeningen veroorzaken.
 • Trauma en dementie Een traumatisch letsel aan het hoofd of gewoon veroudering kan ook leiden tot neurologische aandoeningen bij katten.
Vermoeide zieke kat liggend op bed
Afbeelding credit: Natata, Shutterstock

kattenpootverdelerDe 5 tekenen dat uw kat een veterinaire neuroloog nodig heeft

De bovenstaande neurologische aandoeningen hebben u mogelijk een idee gegeven van hoe gevaarlijk ze kunnen zijn voor de gezondheid van uw kat. Als verantwoordelijke kattenouder moet je het gedrag van je harige vriend in de gaten houden en naar een dierenarts brengen als er iets ongewoons gebeurt.

Hieronder staan enkele tekenen dat uw kat een veterinaire neuroloog nodig heeft.

1. Gebrek aan balans

Een teken dat uw kat dringend een bezoek aan de dierenarts nodig heeft, is een gebrek aan evenwicht. Je kat kan leunen, vallen of iets overmatig omcirkelen. Ze kunnen ook sporadische oogbewegingen hebben.

Gebrek aan evenwicht veroorzaakt ook ongewone onhandigheid bij uw kat, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor onbedoelde valpartijen en trauma’s. Negeer dergelijke tekenen nooit en breng je harige vriend zo snel mogelijk naar een dierenarts. Op deze manier zorgt u niet alleen voor hun welzijn, maar beschermt u hen ook tegen ongelukken.

thematische pauze

2. Verwarring

Verwarring is een ander prominent teken van neurologische aandoeningen bij uw kat. Misschien zie je ze soms in de ruimte staren. Ze hebben vaak geen idee van hun omgeving en hoe ze specifieke problemen kunnen oplossen. Deze situatie wordt ook wel nerveuze desoriëntatie genoemd.

Je moet dus niet verdrietig of boos worden als je kat je commando’s niet begrijpt of zich gedraagt alsof hij je niet kent. Ze kunnen gedesoriënteerd of verward zijn en hebben onmiddellijke hulp nodig van een veterinaire neuroloog.

thematische pauze

3. Epileptische aanvallen

Een aanval verwijst naar plotselinge episodes van afwijkingen in spierbewegingen, sensaties, gedrag of de algehele staat van bewustzijn1. Het ontstaat vaak wanneer de elektrische activiteit of communicatie tussen hersencellen oncontroleerbaar wordt.

Als de aandoening echter nog niet is geïdentificeerd, maar u merkt dat uw kat epileptische aanvallen heeft, bezoek dan zo snel mogelijk een arts. De oorzaak van beroertes varieert meestal van individu tot individual, dus het zal de arts helpen de reden voor uw kat te vinden.

gele droevige zieke kat
Afbeelding credit: Nikolay Bassov, Shutterstock
thematische pauze

4. Moeite met lopen

Katten met ernstige rug- en nekpijn hebben moeite om te lopen, rennen en trappen te beklimmen. Als je kat vroeger dagelijks ging wandelen, kan hij ze gaan vermijden of geen opwinding meer vertonen. Katten met intense pijn in hun lumbale regio kunnen ook minder met hun staart kwispelen dan voorheen.

thematische pauze

5. Verlamming

Dit is een veel voorkomend teken bij katten die een trauma hebben meegemaakt. Kijk of uw kat een ledemaat of kaak niet kan bewegen, want dat kunnen tekenen van verlamming zijn. Hoewel trauma de meest voorkomende oorzaak van verlamming is, kunnen sommige ziekten verlamming veroorzaken.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

garen kogelverdeler

Hoe diagnosticeert een dierenarts neuroloog de toestand van uw kat?

Een professionele dierenarts neuroloog gebruikt moderne, geavanceerde hulpmiddelen om de toestand van uw kat te testen en het probleem snel te diagnosticeren. Ze geven prioriteit aan de veiligheid van je vriend boven alles. De veiligste en meest effectieve diagnosemethoden die dierenartsen gebruiken voor katten zijn:


 • Röntgenfoto’s – Röntgenfoto’s uitgevoerd en beoordeeld door een gespecialiseerde dierenartsradioloog zijn een uitstekend hulpmiddel voor het diagnosticeren van gezondheidsproblemen bij katten. De röntgenrapporten geven de dierenarts een duidelijk beeld van de oorzaak van neurologische aandoeningen.

 • CT-scans – Computeraxiale tomografie of CT-scan maakt gebruik van röntgenfoto’s van het lichaam van uw kat vanuit verschillende hoeken en combineert deze met computerverwerkingstechnieken. Hierdoor kunnen ze dwarsdoorsnedefoto’s maken voor een gedetailleerder beeld van het lichaam van het dier. De dierenarts zal uw kat voor deze methode onder zware narcose of sedatie brengen.

 • Magnetic Resonance Imaging (MRI) – Deze diagnosemethode combineert radiogolven, een gigantische magneet en een gespecialiseerde computer om de toestand van uw kat te beoordelen. De dierenarts maakt veel gedetailleerde, dwarsdoorsnedebeelden van je harige vriend. MRI is effectiever bij het diagnosticeren van ruggenmerg- en hersenaandoeningen. De dierenarts zal uw kat onder narcose brengen voor deze test, zoals CT-scans.

 • Spinale Tap – Als de dierenarts neurologische aandoeningen bij uw kat vermoedt, kunnen ze het hersenvocht rond het ruggenmerg en de hersenen evalueren. Het zal hen helpen bij het diagnosticeren van ontstekingsaandoeningen, tumoren en geïnfecteerde weefsels. In de ruggenprik brengt de dierenarts uw kat eerst onder narcose en verzamelt vervolgens hersenvocht via een naaldaspiraat.

3 kat face dividerTop 3 effectieve behandelingen voor katten met neurologische aandoeningen

Hoewel neurologische aandoeningen onmiddellijke medische aandacht vereisen, kunnen ze worden behandeld met geavanceerde chirurgische technieken. Natuurlijk zijn operaties pijnlijk, maar een professionele dierenarts neuroloog zal uw kat voldoende anesthesie geven om de pijn te minimaliseren.

Enkele van de meest effectieve behandelingsopties zijn:

1. Tussenwervelschijfchirurgie

Bij IVDD-chirurgie verwijdert de arts de gedegenereerde tussenwervelschijf uit het lichaam van de kat om de druk op de wervelkolom te verminderen. Het maakt ook plaats voor het bloed om correct te stromen en voorkomt schijfproblemen in de toekomst.

Sommige chirurgische benaderingen die effectief zijn bij de behandeling van IVDD zijn:


 • Ventrale Slot – De dierenarts kiest voor een ventrale sleuf in geval van hernia in de cervicale wervelkolom.

 • Hemilaminectomie – Deze aanpak is effectief voor de behandeling van de thoracolumbale wervelkolom. Hemilaminectomie verlicht veel pijnlijke symptomen bij katten, waaronder ongemak in de rug, onderrug en het hele been.

 • Dorsale laminectomie – Een dorsale laminectomie is ideaal voor de lumbosacrale wervelkolom, waarbij een deel van het wervelbot wordt verwijderd. De arts heeft dan toegang tot hun wervelkolom vanuit een klein raam.
thematische pauze

2. Hersenchirurgie

De dierenarts kan hersenchirurgie gebruiken om beschadigde botfragmenten van trauma te verwijderen, of om shunts of zelfs tumoren te plaatsen. Huisdieren met deze aandoeningen kunnen in eerste instantie veranderde sensaties ervaren, die zich kunnen ontwikkelen tot ernstige pijn.

thematische pauze

3. Neuromusculaire biopsieën

Als de dierenarts neuromusculaire aandoeningen bij uw kat vermoedt, zullen ze kiezen voor zenuw- en spierbiopten. Eerst zullen ze monsters verzamelen voor microscopisch onderzoek en deze vervolgens bestuderen om de aandoening of kanker te identificeren.

3 kat face divider

Conclusie

Nu u zich bewust bent van veel voorkomende neurologische aandoeningen bij uw kat, moet u de nodige maatregelen nemen voor hun gezondheid en veiligheid. Negeer nooit het ongewone gedrag van je kat. Observeer in plaats daarvan de veranderingen enige tijd en kijk of ze terugkeren. Zo ja, tBreng uw kat zo snel mogelijk naar een gespecialiseerde dierenarts-neuroloog.

Vergeet niet dat elke vertraging in het zoeken van hulp de toestand van uw kat kan verergeren. Neem uw kat dus mee voor regelmatige dierenartscontroles en praat op hun suggestie met een neuroloog.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Stock-Asso, Shutterstock