Hoeveel kost een Brits dierenpaspoort in 2023? Vereisten & Uitsplitsing

Als u een reis naar het buitenland plant en uw huisdieren meeneemt, moet u ervoor zorgen dat u al uw documenten op orde hebt. Tussen 2000 en 2020, als u van plan was om met een hond, kat of fret door Europa en Noord-Ierland te reizen, kunt u een ‘dierenpaspoort’ kopen. Dierenpaspoorten zijn sinds de Brexit echter niet meer nodig. In plaats daarvan heeft u een diergezondheidscertificaat (AHC) nodig.

Om uw huisdier in aanmerking te laten komen, moet het aan bepaalde criteria voldoen en moet u mogelijk extra betalen bovenop het verkrijgen van de AHC. Laten we dus eens kijken hoeveel dit allemaal u precies zou kunnen kosten.

3 kat face divider

Het belang van een Brits dierenpaspoort

Wat je nodig hebt, hangt ook af van waar je naartoe wilt. Voor reizen binnen Europa en Noord-Ierland heb je de AHC nodig, die 10 dagen geldig is na afgifte. Zodra je het hebt gebruikt om te reizen, is het 4 maanden geldig. U kunt maximaal vijf huisdieren toevoegen aan één certificaat. Als u geen geldige AHC krijgt, kunt u uw huisdier niet meenemen op reis.

Als u naar een niet-EU-land reist, heeft u een Export Health Certificate (EHC) nodig. Als u in Engeland, Wales of Schotland woont, moet u een exportaanvraagformulier (EXA) invullen. Het proces is iets ingewikkelder dan een AHC, maar alle informatie die u nodig hebt, staat op de website van de Britse overheid.1

Deze documenten zijn allemaal essentieel omdat ze bewijzen dat uw huisdier voldoet aan de relevante gezondheidsvereisten om te reizen. Het is belangrijk om uw onderzoek te doen voordat u op reis gaat, omdat elk land andere vereisten heeft.

Vrouw die kat draagt op de luchthaven
Afbeelding credit: Molfar, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Hoeveel kost een dierenpaspoort?

Een AHC kost gemiddeld £ 110, maar dit kan verschillen afhankelijk van uw dierenartsenkliniek en waar u woont. We raden u aan om met uw dierenarts over de AHC te praten zodra u overweegt te reizen. Een AHC moet worden ondertekend door een officiële dierenarts (OV); Als uw dierenarts er geen is, kunnen ze u misschien wijzen in de richting van iemand die dit voor u kan doen.

Wanneer u naar de dierenarts gaat, moet u een paar dingen meenemen:


  • Identificatie

  • Microchip informatie

  • Vaccinatieboekje

  • Uw huisdier

Zoals we al zeiden, kun je maximaal vijf huisdieren toevoegen aan de AHC, dus elk huisdier kost je geld, omdat elk huisdier door de dierenarts moet worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze kunnen reizen. Sommige dierenartsklinieken brengen u geen extra kosten in rekening voor het toevoegen van meer huisdieren aan het certificaat, terwijl anderen ongeveer £ 100 in rekening brengen.

Anderen kunnen u extra kosten in rekening brengen als u het papierwerk als een noodgeval indient en ze nodig hebben om alles sneller dan normaal bij u terug te krijgen. We vonden enkele gemiddelde prijzen, afhankelijk van de locatie:

Plaats AHC Kosten Bijkomende kosten
Edinburgh – Glasgow £ 59 – £ 99 £ 10 – £ 30 als u zich buiten het gebied bevindt
Leeds 190 pond £ 70 voor extra huisdieren
Londen 212 pond £ 106 voor extra huisdieren
Nottingham 100 pond £ 150 – £ 200 voor nooddiensten en £ 30 – £ 50 voor extra huisdieren

Zoals u kunt zien, variëren de prijzen drastisch, dus het is een goed idee om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om de kosten te bespreken.

Brian Goodman, Shutterstock
Afbeelding credit: Kzenon, Shutterstock

Extra kosten om op te anticiperen

De AHC is 10 dagen geldig voordat u op reis gaat en uw huisdier moet ten minste 21 dagen voor vertrek zijn gevaccineerd tegen hondsdolheid, dus u moet rekening houden met deze termijnen. Als u uw huisdier moet laten chippen en vaccineren, moet u deze kosten in uw plan opnemen.

Microchipping kost £ 15 tot £ 20, rabiësvaccinaties kosten £ 15 – £ 60, afhankelijk van waar je woont, en lintwormbehandeling kost £ 20 – £ 30. Als u buiten Europa en Noord-Ierland reist, moet u controleren aan welke vereisten uw huisdier moet voldoen; Mogelijk hebt u een huisdierenverzekering, aanvullende vaccinaties of een bloedtest tegen hondsdolheid nodig.

verdeler-catclaw1

De vereisten voor een dierenpaspoort

Om uw huisdier als veilig te beschouwen om te reizen, moet het aan bepaalde vereisten voldoen.

Uw huisdier moet:


  • minstens 12 weken oud

  • gechipt

  • gevaccineerd tegen hondsdolheid

Als u naar Finland, Noord-Ierland, Ierland, Noorwegen of Malta reist, heeft u ook een up-to-date lintwormbehandeling nodig. U moet 24-120 uur voordat u terugkeert naar het VK een lintwormbehandeling voor uw hond krijgen. Zorg ervoor dat u de documenten bewaart om te bewijzen dat u ve dit gedaan, of het kan je vertragen om terug te keren naar het land.

kat met paspoort en ticket
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Dekt de huisdierenverzekering dierenpaspoorten?

Een huisdierenverzekering dekt helaas niet de kosten van de AHC, maar het is de moeite waard om bij uw provider na te gaan of u iets terug kunt claimen als het wordt gedekt als onderdeel van hun wellnesspakket. De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken echter geen vaccinaties of chippen.

Het is de moeite waard om te controleren of uw huisdier gedekt is terwijl u in het buitenland bent en of de kosten van een dierenartsbezoek worden gedekt als er iets gebeurt terwijl u op reis bent.

3 kat face divider

Conclusie

Reizen naar het buitenland is altijd spannend, maar het organiseren van reizen kan een hoofdpijn zijn. Het dierenpaspoort was aantoonbaar handiger. De AHC is echter eenvoudiger dan het op het eerste gezicht lijkt wanneer u voldoende tijd plant om het proces te voltooien.

Prijzen kunnen variëren, afhankelijk van waar u woont en of uw lokale dierenarts u een AHC kan geven. Als je alles op tijd binnen hebt, bespaar je ongetwijfeld geld, dus haal het papierwerk zo snel mogelijk binnen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Niik Leuangboriboon, Shutterstock