Hoe een Brits dierenpaspoort te krijgen in 2023: een deskundige gids

In het Verenigd Koninkrijk werd een dierenpaspoort gebruikt om gemakkelijk met uw huisdieren door Europa te reizen. Sinds 2021, toen het VK de Europese Unie (EU) verliet, zijn dierenpaspoorten echter vervangen door het Animal Health Certificate (AHC).

De AHC kan iets duurder en lastiger zijn dan het dierenpaspoort, maar het is van vitaal belang om alle documentatie zo vroeg mogelijk in te vullen. De beste manier om dat te doen is om precies te weten wat je nodig hebt en waar je het kunt krijgen, dus laten we eens kijken!

3 kat face divider

Wat is een diergezondheidscertificaat?

De AHC bewijst dat gedomesticeerde honden, katten en fretten veilig zijn om buiten het VK te reizen. Het is 10 dagen geldig zodra het is ondertekend, maar wanneer u het land verlaat, wordt het 4 maanden geldig binnen Europa en Noord-Ierland.

Als u van plan bent om naar een niet-EU-land te reizen, hebt u een ander document nodig, een Export Health Certificate (EHC). Als u momenteel in Engeland, Wales of Schotland woont, moet u ook een exportaanvraagformulier (EXA) invullen. Alle informatie die u nodig heeft, is te vinden op de website van de Britse overheid.1

Deze documenten bewijzen dat uw huisdier voldoet aan alle relevante gezondheidseisen om naar een specifiek land te reizen. Het is ongelooflijk belangrijk dat u precies onderzoekt wat u nodig heeft voordat u op reis gaat, omdat verschillende landen verschillende beperkingen en vereisten hebben.

internationaal veterinair certificaat voor katten
Afbeelding credit: KateYudina, Shutterstock

Wat u moet weten voordat u op reis gaat

Wat betreft de AHC geldt dat uw huisdier minimaal 12 weken oud moet zijn omdat het oud genoeg moet zijn om alle relevante vaccinaties te hebben. Maar wat moet je nog meer weten?

1. Laat uw huisdier chippen

Als uw huisdier niet is gechipt, moet u het voor elkaar krijgen. U hebt ook een bewijs nodig dat uw huisdier een microchip heeft om een AHC te krijgen. De chip koppelt uw huisdier aan de documenten die u aan immigratiebeambten verstrekt.

Microchip implantaat voor kat
Afbeelding credit: Ivonne Wierink, Shutterstock
thematische pauze

2. Laat uw huisdier vaccineren

De vaccinaties van uw huisdier moeten up-to-date zijn en het dier moet ook ten minste 21 dagen voordat u op reis gaat worden gevaccineerd tegen hondsdolheid. Het is belangrijk om met uw dierenarts te communiceren waar u van plan bent te reizen, omdat verschillende landen verschillende vaccinaties vereisen.

U heeft een up-to-date lintwormbehandeling nodig om naar Ierland, Noord-Ierland, Noorwegen, Malta of Finland te gaan. Uw huisdier moet ook 24-120 uur voordat hij terugkeert naar het VK worden behandeld voor lintwormen door een erkende dierenarts.

thematische pauze

3. Zoek een officiële dierenarts

De AHC kan alleen worden afgetekend door een officiële dierenarts (OV), dus u moet er een vinden die dat wel kan als uw lokale dierenarts het niet kan. Uw dierenarts kan u misschien in de juiste richting wijzen als u niet zeker weet waar u er een kunt vinden.

dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock
thematische pauze

4. Houd er rekening mee dat de AHC duur kan zijn

De kosten van een AHC kunnen drastisch variëren, afhankelijk van waar u woont en hoeveel uw dierenarts in rekening brengt. Prijzen kunnen variëren van £ 100 tot meer dan £ 200.

Ten minste vijf huisdieren kunnen op één AHC worden opgenomen, maar sommige dierenklinieken kunnen ongeveer £ 100 in rekening brengen voor elk extra huisdier, terwijl anderen niets in rekening brengen. Anderen hebben vaste tarieven, maar verhogen hun prijzen als je niet genoeg tijd hebt overgehouden voordat je op reis gaat, dus het kost je meer om er haast mee te maken. Het is een goed idee om dit allemaal te onderzoeken voordat u zich aan één kliniek verbindt, zodat u weet wat het u zal kosten.

thematische pauze

5. Controleer uw verzekering

Hoewel uw verzekering waarschijnlijk de kosten van een AHC niet dekt, kunt u misschien nog steeds iets terugvorderen als het deel uitmaakt van hun welzijnscontrole. Het is ook een goed idee om te zien of u gedekt bent voor dierenartsbezoeken als er iets gebeurt terwijl u in het buitenland bent.

bril bovenop verzekeringsdocumenten
Image Credit: MikhailNilov, Pexels

kattenpootverdeler

Is reizen naar het Verenigd Koninkrijk vanuit andere landen veranderd?

Als u vanuit Europa naar het VK reist, kunt u een dierenpaspoort gebruiken omdat u nog steeds de status “Deel 1 vermeld” heeft. Het is een goed idee om te controleren of uw land deel 1, 2 of niet in de lijst staat, omdat elk land verschillende toegangsvereisten heeft.

U hebt een gezondheidscertificaat voor huisdieren nodig als u uit een deel 2-vermeld land komt, zoals de VS. Het is vergelijkbaar met een AHC; het moet binnen 10 dagen worden ingediend door een erkende dierenarts voordat het het VK verlaat. Net als bij een AHC moet uw huisdier zijn gechipt, gevaccineerd en een ra hebben gekregenBIES vaccinatie en lintworm behandeling als het een hond is. Als je uit Australië komt met een kat of Maleisië met een kat of hond, zijn er meer regels die je moet volgen, dus zorg ervoor dat je dit onderzoekt voordat je vertrekt.

Als uw land niet op de lijst staat, heeft u ook een huisdiercertificaat nodig en zijn er specifieke regels die u moet volgen met betrekking tot vaccinaties, bloedtesten en de rabiësvaccinatie.

Als u vergeet alle formulieren in te dienen of als uw huisdier niet aan alle juiste criteria voldoet, moet het mogelijk een quarantaineperiode ondergaan wanneer u in het VK aankomt. Bovendien zijn bepaalde hondenrassen verboden in het VK, dus zorg ervoor dat uw pup niet op de lijst staat.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Wanneer u buiten het VK reist, zijn er een paar dingen die u moet organiseren, en hoe eerder u ze gesorteerd krijgt, hoe gemakkelijker uw reisplannen zullen zijn. In plaats van een dierenpaspoort heeft u een diergezondheidscertificaat nodig om binnen Europa en Noord-Ierland te reizen. Als uw huisdier niet over de juiste documenten beschikt om te bewijzen dat hij veilig is om te reizen, moet u hem achterlaten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Nieuw Afrika, Shutterstock