Hoe een kattenbum te scheren: 6 eenvoudige stappen

Als je een onaangename geur begint op te merken die je kat volgt, en als je onaangename overblijfselen in hun onderwereld begint te zien, is het misschien tijd voor een sanitaire trim. Het is voor niemand een leuk proces, maar als je kat het nodig heeft, moet je doen wat het beste voor hem is.

Met dat in gedachten zullen we alles wat je moet weten om de billen van je kat te scheren opsplitsen en je zelfs enkele nuttige tips geven over waarom dit in de eerste plaats zou kunnen gebeuren en of er iets is dat je eraan kunt doen.

3 kat face divider

Wat je nodig hebt

Voordat je aan de slag gaat met de onaangename taak om de billen van je kat te trimmen, wil je alles wat je nodig hebt klaar hebben voordat je begint. Daarom hebben we de tijd genomen om hier alle benodigde benodigdheden voor u uit te lichten:


  • Verzorgingsschaar

  • Sanitaire doekjes voor katten

  • Handdoek

  • Een partner

  • Borstel

  • Vuilniszak

Het lijkt misschien niet veel, maar we beloven dat het alles is wat je nodig hebt en wilt bij het voltooien van een sanitaire trim van de billen van je kat!

Mekong Bobtail Reu Kat
Afbeelding credit: Seregraff, Shutterstock

3 kat face divider

De 6 stappen om een kattenbum te scheren

Nu je alle benodigde benodigdheden hebt, is het tijd om verder te gaan met het scheerproces. Volg onze gids stap voor stap en je zult de klus in een mum van tijd klaren!

1. Borstel je kat

Voordat je begint met het trimmen van alles, wil je je kat uitborstelen. Dit helpt niet alleen om eventuele verontreinigingen en knopen in hun vacht te verwijderen, maar het fungeert ook als een manier om uw kat te ontspannen. Je wilt dat je kat zich zo comfortabel mogelijk voelt, zodat hij minder zal bewegen, en de tijd nemen om hem eerst uit te borstelen zal een lange weg gaan.

Ragdoll kattenhaar borstelen
Image Credit: Chameleon Pictures, Shutterstock
thematische pauze

2. Gebruik een doekje

Zodra u klaar bent met het borstelen van uw kat, raden we u ten zeerste aan een sanitair doekje rond de anus te gebruiken voordat u begint met het trimproces. Technisch gezien is deze stap niet helemaal nodig, maar we hebben er de voorkeur aan dat het werkoppervlak zo schoon mogelijk blijft.

thematische pauze

3. Houd je kat stil

Dit is waar je je partner nodig hebt. Je wilt je kat niet in paniek brengen door hem te strak vast te houden, maar je wilt hem zo stil mogelijk houden voor de volgende stap. Het hebben van een partner om hierbij te helpen, zal een lange weg gaan.

thematische pauze

4. Gebruik een schaar

Als je aan scheren denkt, denk je waarschijnlijk aan een soort elektrisch scheermes. En hoewel daar niets mis mee is, als je een elektrisch scheermes op je kat probeert te gebruiken, kunnen het geluid en de trillingen hen in paniek brengen. Scharen voorkomen dit probleem en helpen het risico te verkleinen dat u ze per ongeluk tijdens het knippen snijdt.

verzorging ragdoll kat
Image Credit: Pxhere
thematische pauze

5. Knip niet te dicht

U hoeft het gebied niet volledig te scheren om de gewenste resultaten te krijgen. Als u te dichtbij snijdt, loopt u het risico het gebied te irriteren, wat leidt tot meer problemen. Knip het haar af, maar je hoeft het niet helemaal te scheren.

Als ze het volledig geschoren nodig hebben voor een medische procedure, laat het dan aan de dierenarts over om de klus te klaren terwijl uw kat onder narcose is.

thematische pauze

6. Afval weggooien & handen wassen

Zodra je klaar bent met het trimmen van het gebied, stop je al het maaisel in een vuilniszak en gooi je ze weg. Zodra alles in de prullenbak ligt, ga je gang en doe jezelf een plezier en was je handen. Je had net te maken met een intieme regio en je wilt daarna afwassen.verdeler-catclaw1

Redenen om een kattenbum te trimmen

Hoewel er een paar verschillende redenen zijn waarom uw kat misschien een sanitaire trim rond zijn anus nodig heeft, is het een terugkerend iets dat u moet bijhouden. Gemiddeld moet je ongeveer eens in de 6 weken een sanitaire trimbeurt voltooien om het haar kort genoeg te houden om toekomstige problemen te voorkomen.

Met dat in gedachten hebben we hier drie verschillende redenen gemarkeerd waarom ze mogelijk een sanitaire afwerking voor u nodig hebben:

1. Lang haar

Dit is een van de meest voorkomende redenen om een sanitaire trim van de regio te moeten voltooien. Als je kat lang haar heeft, is de kans veel groter dat hij mat wordt en in de weg zit wanneer je kat zichzelf ontlast. Het inkorten van het gebied elimineert deze zorg volledig.

thematische pauze

2. Overgewicht

Als uw kat dit probleem niet had en nu wel, kan het probleem zijn gewicht zijn. Katten met overgewicht hebben niet zoveel duidelijkheide in dat gebied, waardoor de kans groter is dat het haar in de weg zit. Dit geldt vooral als uw kat al lang haar heeft en onlangs een beetje extra gewicht heeft gekregen.

Dikke kat die op het gras zit
Afbeelding credit: Dennis van de Water, Shutterstock
thematische pauze

3. Dieet van lage kwaliteit

Wat erin gaat, moet eruit komen, en hoe minder kwaliteit het erin gaat, hoe lager de kwaliteit dat het eruit gaat. De voedselkwaliteit is hier een grote boosdoener, maar het kan ook een voedselallergie zijn die je kat heeft. Je kunt proberen het voedsel zelf te verwisselen om te zien wat werkt, maar vaak is de betere manier van handelen een ongemakkelijk gesprek met de dierenarts.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Het is voor niemand een leuke baan, maar als je de tijd neemt, is er geen reden waarom je niet met succes een sanitaire trim van de billen van je kat kunt voltooien. Neem de tijd en blijf bij met het werk en het zou de volgende keer lang niet zo rommelig of ingewikkeld moeten zijn.

Natuurlijk kunt u betalen voor een professional om het voor u te doen, maar dat is een extra kostenpost die u elke maand moet bijhouden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Studio Peace, Shutterstock