7 verklaringen voor kattenhaaruitval op oren


Heb je kale plekken op de oren van je kat opgemerkt? Dit heeft je waarschijnlijk verrast en zelfs bang gemaakt.

Welnu, de waarheid is dat er verschillende medische oorzaken zijn voor deze huidverandering bij katachtigen.

Gelukkig zijn er behandelingen! Raak ook nooit in paniek wanneer u een bepaalde verandering in de huid, vacht of het gedrag van uw kat opmerkt. Onthoud altijd dat uw dierenarts slechts één telefoontje verwijderd is!

Laten we eens kijken naar de meest voorkomende redenen voor een kat om haar op oren te verliezen.

1. Genetica

Ringworm op de oren van een kat.

Genetica is cruciaal bij het bepalen van de fysieke kenmerken van uw kat, zoals haar grootte en vachtkleur. Maar genetica is ook een zeer belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid van uw kat.

Een kat die haar op haar oren verliest, kan deze eigenschap van haar ouders hebben geërfd. Volgens petMD zijn rassen die gevoelig zijn voor erfelijk haarverlies Devon Rex, Siamese, Birmese en Birmaanse katten.

Als dit de deal is met je kat, hoef je je nergens zorgen over te maken. Ze ervaart geen pijn of ongemak; Ze erfde gewoon de haaruitval eigenschap van haar ouders. Je kunt er dus niet veel aan doen.

2. Vlooienbeten

Vlooien bijten en trekken niet alleen het bloed van de kat eruit; Hun speeksel kan ook allergische ontsteking van de huid van een kat veroorzaken. Volgens Amaury Briand en zijn medewerkers [1], vlooienbeet wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van allergische dermatitis bij katten.

Katten die last hebben van allergische reacties op vlooienbeten worden onrustig en krijgen te maken met jeuk. Een kat zal zichzelf intensief gaan krabben, wat leidt tot haaruitval op haar oren. Sommige katten kunnen ook roodheid van de huid vertonen.

Dit soort huidproblemen bij katachtigen kan op verschillende manieren worden behandeld tegen vlooien, zoals halsbanden, sprays, poeders of druppels. Natuurlijk moet u eerst uw dierenarts raadplegen over de beste soort medicatie voor uw kitten.

3. Voedselallergieën

kale plekken bij oren.

Katachtigen kunnen ook te maken krijgen met voedselallergieën, waardoor ze hun huid krabben en overmatig verzorgen, wat leidt tot haaruitval op bepaalde delen van het lichaam, zoals de oren.

Naast haaruitval kunnen sommige katten ook symptomen hebben zoals niezen en tranende ogen, en zelfs diarree en braken.

Uw dierenarts zal aanbevelen om te stoppen met het voedsel dat uw kat gewoonlijk eet en dat ze minstens 12 weken op dieet gaat.

Als uit deze periode blijkt dat uw kat inderdaad allergisch was voor een bepaald ingrediënt uit haar standaarddieet, de dierenarts zal haar een speciaal dieet voorschrijven, en zal u uitleggen wat de beste manier is om nieuw voedsel aan uw kitten te introduceren.

4. Oormijt

Oormijt zijn kleine parasieten in de gehoorgang van de kat. De meeste kattenouders zullen het moeilijk hebben om deze parasieten op te merken, maar sommige symptomen kunnen erop wijzen dat uw kat ermee te maken heeft.

Een kat zal zich intensief aan haar oren krabben, waardoor er haaruitval ontstaat. Ook kun je merken dat je kat haar oren trekt, problemen heeft met het evenwicht en zelfs wat gedroogd bloed in haar gehoorgangen.

Omdat oormijt zeer besmettelijk is, moet u, als u deze symptomen bij uw kitten opmerkt, haar onmiddellijk isoleren, vooral als u in een huishouden met meerdere huisdieren woont.

En natuurlijk moet je zo snel mogelijk de dierenarts bellen!

5. Schimmelinfecties

Siberische kat met groene ogen bij het raam

Kattenhaaruitval op oren kan ook worden veroorzaakt door schimmelinfectie; een ringworm, om precies te zijn.

Wanneer deze schimmelinfectie de haarschacht van de kat infecteert, wordt haar haar zwak en valt het af. Dergelijke laesies worden meestal gevonden op de huid op het hoofd van de kat, zoals op haar oren, en ook op de borst en wervelkolom.

Katten kunnen ringworm krijgen door direct contact te hebben met een besmet dier, of door een besmet oppervlak.

Kittens en oudere katten lopen een hoger risico op ringworminfectie, evenals buitenkatten. Als u deze schimmelinfectie bij uw kat vermoedt, moet u een dierenarts raadplegen.

De behandeling omvat orale medicatie en het aanbrengen van medicatie op de huid van uw kat.

6. Schurft

Oh ja, een kat met kale plekken op haar oren kan ook te maken hebben met schurft.

Schurft bij katten is een soort parasitaire infectie van de huid, veroorzaakt door kleine parasieten – mijten. Als de kat de immuniteit heeft verzwakt, wordt ze vatbaar voor ziekten; Zo vermenigvuldigen mijten zich sneller in haar huid en vacht.

SymptoMS of Mange zijn het frequente krabben en likken van de huid door de kat, haaruitval en het verschijnen van zweren en korstjes op de huid. Natuurlijk moet je de korstjes van een kat nooit zelf verwijderen!

Als het op tijd wordt behandeld, zal schurft geen blijvende effecten op uw kat achterlaten. Daarom moet u natuurlijk zo snel mogelijk reageren, net als bij elk ander gezondheidsprobleem!

Dit huidprobleem bij katachtigen wordt behandeld door lokaal een actuele behandeling toe te passen op het getroffen gebied. Als er een secundaire bacteriële infectie is, zal de dierenarts ook antibiotica voorschrijven.

7. Zonnedermatitis

Vrouw die de oren van de kat thuis schoonmaakt met wol

Zonnedermatitis is een ander gezondheidsprobleem dat ervoor kan zorgen dat uw kat oorhaar verliest.

Katten houden ervan om te zonnebaden, zoals we allemaal weten, maar katten met een lichte vacht hebben een gevoelige huid en de Zonnestralen kunnen bij hen een allergische reactie veroorzaken.

Deze allergische reactie is meestal onmiddellijk merkbaar op de toppen van de oren van de kat en op de huid van de neus. Symptomen van zonnedermatitis zijn rode huid, haaruitval en korstjes op de huid.

Als Pucheu-Haston [2] suggereert dat het belangrijkste bij de behandeling van zonnedermatitis bij katachtigen is de beperking van extra blootstelling aan de zon.

Een kat moet dus binnen worden gehouden tijdens de behandeling; Ze moet zelfs uit de buurt zijn van open ramen of deuren.

Uw dierenarts zal de medicijnen voorschrijven en u uitleggen hoe u de wond moet verzorgen. Sommige katten hebben zelfs een Elizabethaanse halsband nodig – om te voorkomen dat ze de wond krabben.

Wat moet je doen?

Uw kat kan haar op zijn oren verliezen als gevolg van genetica of een soort gezondheidsprobleem.

Het maakt niet uit wat deze aandoening bij haar heeft veroorzaakt, het enige dat u hoeft te doen, is een dierenarts raadplegen.

Hoe eerder u dit doet , hoe beter het zal zijn voor uw kitten! Jij bent de persoon die haar het beste kent en degene die dit soort veranderingen onmiddellijk in haar zal opmerken.

En maak je geen zorgen, want je dierenarts weet precies wat hij moet doen om je kat weer gezond te maken!

Verwijzingen:

[1] Briand, A et al. Open veldstudie naar de werkzaamheid van fluralaner topische oplossing voor langdurige controle van vlooienbeetallergiedermatitis bij katten die eigendom zijn van klanten in de regio Ile-de-France. BMC Dierenarts Res 15, 337 (2019). DOI, geraadpleegd op 24 april 2023.

[2] Pucheu-Haston, CM. Zonnedermatitis. World Small Animal Veterinary Association Congress Proceedings, 2017. DOI, geraadpleegd op 25 april 2023.