Kunnen katten spinazie eten en is deze veggie goed voor hen?


Zoals we allemaal weten, zijn katten obligate carnivoren. Ze moeten dus vlees eten om gezond te blijven en aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

Maar soms kan het lastig zijn om te beslissen of een kat ander, niet-vleesvoedsel moet eten. Spinazie bijvoorbeeld. Deze groente is een zeer gunstig voedsel voor mensen, ondersteunt hun ooggezondheid en vermindert stress, en staat er zelfs om bekend dat het de bloeddruk verlaagt.

Klinkt als heerlijk eten, toch? Dus een beetje spinazie kan ook goed zijn voor katachtigen?

Over het algemeen kunnen katten spinazie eten. Natuurlijk moet je deze groene bladgroente niet te vaak aan je kat geven. Ook moet u eerst bij uw dierenarts nagaan of spinazie een goed idee is voor uw kitten.

Is spinazie goed voor katten?

Verse spinazieblaadjes in kom op rustieke houten tafel

Spinazie kan goed zijn voor katten. Er zijn verschillende kenmerken van deze groente die het geschikt maken voor katachtigen.

Laten we naar elk van hen kijken.

1. Vitaminen en mineralen

Spinazie is rijk aan mineralen en vitamines, zoals A, C, B2 en B6. Zelfs sommige van de beste droge kattenvoer op de markt hebben spinazie als ingrediënt!

Volgens de Nationale Academies [1], vitamine A is cruciaal voor de visuele en immuunfunctie van een kat, terwijl vitamine B6 gunstig is voor de hormoonregulatie en de functie van rode bloedcellen.

Als het gaat om mineralen, heeft spinazie mangaan en ijzer. Terwijl mangaan het zenuwstelsel van een kat ondersteunt, is ijzer verantwoordelijk voor het zuurstoftransport in haar lichaam.

2. Vezels

Spinazie bevat ook vezels, die gunstig kunnen zijn voor Katachtigen met gastro-intestinale problemen.

Dus als uw kat problemen heeft met diarree of constipatie, kan een voedsel dat vezels bevat, zoals spinazie, nuttig zijn voor haar spijsvertering.

Sommige dierenartsen kunnen ook aanbevelen om vezels aan het dieet van uw kat toe te voegen als ze problemen heeft met obesitas.

3. Laag in calorieën

Een ander groot voordeel van spinazie is dat ondanks dat het zoveel essentiële voedingsstoffen bevat, Het is laag in calorieën op hetzelfde moment!

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kat zwaarlijvig wordt door af en toe wat spinazie te eten.

Dit betekent natuurlijk niet dat je deze groente te vaak aan je kat moet geven. Katten hebben immers eigenlijk geen spinazie nodig als onderdeel van hun normale dieet.

Dit kan af en toe een leuke traktatie zijn, maar alleen als je dierenarts je hier groen licht voor heeft gegeven.

Hoe spinazie aan katten te serveren?

Je kunt een kleine hoeveelheid rauwe spinazie aan je kat geven; Dit is de manier voor spinazie om de hoogste hoeveelheid vitamines en mineralen te behouden.

Je kunt de spinazie ook stomen en aan de kat aanbieden zonder olie, zout of andere kruiden.

Hoeveel spinazie moet een kat hebben?

kattenrassen Sfinx eet spinaziebladeren

Een algemene regel voor het geven van traktaties aan katachtigen is het beperken van hun hoeveelheid tot 10% van hun dagelijkse calorieën.

Spinazie kan worden beschouwd als een soort gezonde traktatie voor uw kat, maar u moet het nog steeds slechts af en toe aan uw kat geven.

Neem altijd contact op met uw dierenarts voor alle vragen met betrekking tot het dieet van uw kat en houd u aan voeding op basis van vlees.

En deze algemene regel betekent niet dat je kat eigenlijk dagelijks spinazie moet eten!

Houden katten zelfs van spinazie?

Dit is moeilijk te beantwoorden.

Ik geloof dat velen van jullie moeite hebben gehad om lekker eten te vinden voor je kieskeurige kitten. Sommige katten eten echter gewoon alles wat je ze serveert. Ze zullen het ook leuk vinden om wat van je eten te stelen!

Spinazie is waarschijnlijk geen standaard onderdeel van het dieet van uw kat, dus ze kan verrast zijn door de smaak. Sommige katten zullen het uiteindelijk leuk vinden, terwijl anderen zullen weigeren het te eten.

De enige manier om daar achter te komen is om de reactie van je kat op deze veggie te zien!

Maar kan spinazie slecht zijn voor katten?

De kat eet thuis blad van spinazie

Spinazie zou niet slecht moeten zijn voor gezonde katten. Katten met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen echter een probleem hebben met deze groente.

Als uw kat een urine- of nierprobleem heeft, moet u haar geen spinazie geven, Omdat deze groente calciumoxalaat bevat, wat stenen in haar urinewegen kan veroorzaken.

Urolithiasis is een term voor stenen die te vinden zijn in de blaas of nieren van een kat. Volgens aan Joseph Bartges [2], calciumoxalaat is goed voor 40-50% van de urolithiasis bij katachtigen.

Daarom is spinazie absoluut het soort voedsel dat een kat met urine- of nierproblemen nooit zou moeten eten!

Het oordeel over de spinaziekwestie

Katten kunnen spinazie eten en deze groente kan gunstige effecten hebben op hun gezondheid.

Houd er echter rekening mee dat Uw kitten is een carnivoor, dus het beste type dieet voor haar is gebaseerd op vlees, waarbij groenten slechts af en toe mogen worden geserveerd.

Spinazie kan, net als alle andere groenten, vlees en de voordelen ervan voor katachtigen niet vervangen.

Hoewel een soort menselijk voedsel theoretisch veilig is voor katten, moet u nog steeds altijd contact opnemen met uw dierenarts voordat u een van deze voedingsmiddelen aan uw kitten serveert.

Verwijzingen:

[1] National Research Council of the National Academics: De voedingsbehoeften van uw kat: een op wetenschap gebaseerde gids voor eigenaren van gezelschapsdieren. DOI, geraadpleegd op 21 april 2023.

[2] Bartges JW: Feline Calcium Oxalate Urolithiasis: Risicofactoren en rationele behandelingsbenaderingen. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2016;18(9):712-722. DOI, geraadpleegd op 21 april 2023.