Hoe het geslacht van een kitten te vertellen in 6 eenvoudige stappen

Twee jonge tabby kittens

Als u een nieuw kitten hebt gekocht of een poes heeft die onlangs een nest heeft geproduceerd, is een deel van de kittenzorg weten hoe u hun geslacht correct kunt bepalen. Benieuwd of je meisjes- of jongenskittens hebt? Het kan moeilijk zijn om het geslacht van kittens te bepalen, vooral als ze erg jong zijn, maar deze eenvoudige gids biedt deskundige tips om het gemakkelijker te maken.

Snel overzicht

01

Kittens moeten de eerste paar weken onbehandeld blijven om een band met hun moeder op te bouwen en vervolgens alleen heel voorzichtig worden behandeld.

02

De belangrijkste beoordeling van het geslacht is door visuele beoordeling van de genitaliën, met een zorgvuldig lichamelijk onderzoek indien nodig.

03

Vachtkleur en gedrag kunnen enkele aanwijzingen geven over het geslacht van een kitten, maar zijn veel minder betrouwbaar.

Lees ook: Kittens sexen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

Hoe het geslacht van een kitten te bepalen: 6 eenvoudige stappen

De meest nauwkeurige manier om het geslacht van een kitten te vertellen, is door naar hun geslachtsdelen te kijken, maar dit leren doen kan lastig zijn.

Er zijn een paar eenvoudige stappen om te volgen, waaronder wachten op het juiste moment, juiste behandeling en vervolgens visuele en fysieke beoordeling van hun genitale regio. Vachtkleur kan soms een aanwijzing bieden (hallo, torties!), maar de beste manier is om naar de geslachtsdelen te kijken. Vrouwtjes hebben een kleinere opening tussen de anus en de genitale opening en jongenskatten hebben kleine testikels tussen hun anus en penis. Klaar om het geslacht van uw kittens te beoordelen? Volg deze stappen:

#1 Heb geduld

Moeder kat die kittens zogt

Wacht tot de kittens 2 tot 3 weken oud zijn voordat je ze probeert te seksen.

Als je een moederkat hebt die onlangs is bevallen van een nest kittens, is het altijd spannend om erachter te komen welke mix van geslachten je hebt! Maar de band tussen moeder en kitten heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en het verstoren van de stroom van deze belangrijke relatie kan problemen veroorzaken. Menselijke behandeling van pasgeboren kittens kan leiden tot afwijzing van de koningin, dus probeer geduldig te zijn.

Het is raadzaam om jonge kittens met rust te laten totdat ze minstens 2 tot 3 weken oud zijn voordat ze proberen het geslacht van de kittens te bepalen. Geduld is ook op een andere manier nuttig – het bepalen van het geslacht van een kitten is lastig als ze erg klein zijn!

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding kittens

#2 Voorzichtige hantering

Wees voorzichtig bij het omgaan met jonge kittens en probeer een kitten niet te lang uit de buurt van hun moeder en nestgenoten te houden.

Om het geslacht van uw kitten te beoordelen, moet u het hanteren om zijn genitaliën te observeren. Jonge kittens zijn kwetsbaar en gemakkelijk gestrest. Pak ze voorzichtig op, blijf dicht bij hun nestgenoten en moeder en houd ze dicht tegen je aan, zodat ze zich veiliger voelen.

Krabben langs hun rug naar de basis van de staart zal hopelijk het responsieve optillen van de staart van het kitten activeren, zodat u hun geslachtsdelen kunt visualiseren zonder al te veel hantering.

Lees ook: Hoe de kont van een kat schoon te maken in 6 eenvoudige stappen

#3 Visuele beoordeling van de genitaliën

Het controleren van kittens geslachtsdelen op seks mannelijk of vrouwelijk

De vulva van een vrouwelijk kitten is een verticale spleet dicht bij de anus (links); De penis van een man is lager, met de testikels tussen de penis en de anus (rechts).

Het bepalen van het geslacht van een kitten kan meestal worden bereikt door visuele beoordeling van hun achterkant.

De geslachtsdelen van een vrouwelijk kitten bestaan uit de verticale spleet van de vulva die dicht onder de anus zit. De opening tussen de anus en de vulva is klein en samen lijken ze op een omgekeerd uitroepteken of een kleine letter ‘i’.

De geslachtsdelen van een mannelijk kitten bestaan uit een paar testikels onder de anus, met de penis eronder. De opening tussen de anus en de genitale opening is daarom groter bij mannen, en het gebied lijkt meer op een dikke darm (:).

Als u het moeilijk vindt om het geslacht van een individueel kitten te vertellen, kan het nuttig zijn om twee kittens visueel met elkaar te vergelijken, totdat u er twee vindt die er anders uitzien, en door een nauwe vergelijking van de twee naast elkaar kan het duidelijker worden welke vrouwelijke kittens zijn en welke katers zijn.

Lees ook: Feline Genitalia Guide: wat u moet weten

#4 Fysieke beoordeling

Kitje vasthouden om seks te controleren

Als het moeilijk is om de genitaliën te visualiseren, kunt u zachtjes onder de anus voelen om te proberen twee kleine knobbeltjes (teelballen) te lokaliseren om het kitten als mannelijk te identificeren.

Visuele signalen moeten voldoende zijn om kittens te seksen, maar als ze allemaal te veel op elkaar lijken, zachte physical beoordeling kan noodzakelijk zijn. Neem een kitten waarvan je denkt dat het een jongen is en gebruik heel voorzichtig je duim en vinger om het scrotum, net onder de anus, te palperen.

Bij een mannelijke kat kunt u misschien twee kleine, ovale knobbels onder de huid voelen – dit zijn de teelballen in het scrotum, wat bevestigt dat het kitten mannelijk is.

#5 Vachtkleur

Nestje kittens met calico en tabby

Calico en schildpad kittens zijn bijna altijd vrouwelijk, terwijl oranje tabby kittens heel vaak mannelijk zijn.

Als je wanhopig bent om het geslacht van kittens te weten voordat ze oud genoeg zijn om ermee om te gaan, kan hun vachtkleur een indicatie geven, hoewel dit geen volledig betrouwbare methode is.

Driekleurige katten, zoals calico of schildpadkatten, zijn bijna altijd vrouwelijk. Dit komt omdat dit kleurpatroon genetisch geslachtsgebonden is, bepaald door de chromosomen, en dus alleen aanwezig is bij vrouwelijke katten. Minder betrouwbaar, gember of oranje tabby katten zijn vaker mannelijk, waarbij ongeveer 80% van deze vachtkleur katers zijn.

Lees ook: De verschillende soorten zwart-witte kattenvachtpatronen

#6 Gedrag

Het observeren van het gedrag van kittens is geen nauwkeurige manier om hun geslacht te bepalen.

Sommige katteneigenaren en fokkers zijn onvermurwbaar dat je het geslacht van een kat kunt onderscheiden aan hun gedrag en persoonlijkheidskenmerken. Dit kan leuk zijn om te proberen, maar is zeker geen betrouwbare methode om het geslacht van een kitten te vertellen. Mannetjes en vrouwtjes kunnen beide individuele persoonlijkheden en duidelijke karaktereigenschappen hebben en het bepalen van geslacht door hoe vriendelijk, loyaal of onafhankelijk katten zijn, is onmogelijk.

Volwassen mannelijke katten zijn echter zeer territoriaal en hebben meer kans om rond te zwerven. Ze kunnen ook urinespray om hun territorium te vestigen en agressief te worden tegenover indringers. Vrouwelijke katten worden geslachtsrijp vanaf ongeveer 4 tot 5 maanden oud en komen in regelmatige oestrus tijdens het broedseizoen. Dit kan gedragsveranderingen met zich meebrengen, zoals bellen, verhoogde genegenheid, rondrollen op de vloer en urine spuiten.

Lees ook: Kat loops (oestruscycli): tekenen, symptomen en zorg

Ongewenste nesten voorkomen

Nest kittens dat borstvoeding geeft van moederkat

Het is het beste om kittens te laten steriliseren of castreren voordat ze geslachtsrijp zijn, wat kan gebeuren vóór de leeftijd van 6 maanden.

Het hebben van een nestje kittens is een enorme verantwoordelijkheid. Kittens worden geslachtsrijp vanaf ongeveer 4 maanden oud en kunnen vanaf deze tijd zwanger worden als ze met succes worden gedekt. Katten zijn seizoensgebonden fokkers en vrouwtjes hebben meerdere oestruscycli gedurende het seizoen (februari tot augustus op het noordelijk halfrond). Met vier tot zes kittens geproduceerd per nest, en het vermogen voor meerlingzwangerschappen, Katten zijn productieve fokkers.

Tenzij katten een sterilisatie- of castratieprocedure ondergaan, kunnen ze al op zeer jonge leeftijd nesten kittens produceren. Ze zullen zelfs paren met hun broers en zussen als ze allebei intact en samen worden gehouden. Als u twee of meer kittens van het andere geslacht heeft, praat dan met een dierenarts over Castratie om ongewenste nesten te voorkomen.

Lees ook: Wat is TNR voor katten?

Kittens sexen: laatste gedachten

Geslacht van kitten controleren

Als je eenmaal weet waar je op moet letten, kan het identificeren van het geslacht van een jong kitten een eenvoudige taak zijn, zoals in het geval van dit mannelijke kitten.

Pasgeboren kittens moeten de eerste weken goed alleen worden gelaten om een band met hun moeder op te bouwen. In dat stadium kunnen ze veilig voorzichtig worden behandeld om hun geslacht te beoordelen. Vrouwelijke kittens hebben een vulva-opening die een verticale spleet is, net onder de anus. Mannelijke kittens hebben een grotere opening tussen de anus en de penis, met het scrotum ertussen.

Kleine testikels kunnen voorzichtig worden gepalpeerd in het scrotum. Vachtkleur kan ook enkele aanwijzingen geven voor het geslacht van een kitten, waarbij driekleurige katten genetisch bepaald zijn dat ze vrouwelijk zijn en oranjeharige katten vaker mannelijk zijn. Seksueel gedrag kan al vanaf de leeftijd van 4 maanden beginnen, dus verantwoordelijke katteneigenaren moeten castratie overwegen op advies van een dierenarts als ze kittens van meer dan één geslacht hebben.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of mijn kitten een jongen of een meisje is?

De beste manier om het geslacht bij kittens te bepalen, is door naar hun genitaliën te kijken. Bij vrouwen ziet de vulva eruit als een verticale spleet en bevindt zich direct onder de anus. Bij mannen is de penis afgerond en bevindt zich verder van de anus met de testikels ertussen.

Kun je de vraag van een kitten vertellen? Geslacht door zijn gezicht?

Er wordt vaak gedacht dat mannelijke katten vollere gezichten hebben dan de meer delicate vrouwtjes, maar de enige duidelijke manier om het geslacht van een kitten te beoordelen, is door visuele beoordeling van hun genitaliën.

Hoe zien de privates van vrouwelijke kittens eruit?

Vrouwelijke kittens hebben een vulva die eruitziet als een kleine verticale spleet. Het bevindt zich direct onder hun anus. Hun genitale regio lijkt daarom een beetje op de kleine letter ‘i’.