Rondwormen bij katten: oorzaken, tekenen en zorg (Antwoord van de dierenarts)

We bezetten de planeet met allerlei soorten wezens, en hoewel we er niet graag over nadenken, lijken wormen te geloven dat onze huisdieren (en zelfs wij!) comfortabele en voedende huizen zijn waarin ze kunnen gedijen. Helaas wordt deze overtuiging echter niet beantwoord door hun gastheren en wormen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor onze katachtige vrienden.

Spoelwormen zijn een van de meest voorkomende darmparasieten bij katten, dus het is belangrijk dat ze op de radar van een katteneigenaar staan. Lees verder voor meer informatie!

3 kattenverdelers

Wat zijn rondwormen bij katten?

Spoelwormen zijn een veel voorkomende parasiet die zijn intrek neemt in de darmen van katten. Dit is de perfecte locatie voor rondwormen om zich te vestigen, waar ze het voedsel kunnen consumeren dat is afgebroken en verteerd door de maag van de kat, uitgroeien tot volwassenen en hun levenscyclus voortzetten. Rondwormen zijn grote witte of lichtbruine wormen die gemiddeld 3-6 centimeter lang zijn en soms duidelijk met het blote oog te zien zijn in het braaksel of de ontlasting van een kat. Vaak zien we ze echter nooit.

Er zijn talloze soorten rondwormen, met twee soorten die ziekte bij katten veroorzaken: Toxocara Cati | en Toxocara Leonina. Nogal alarmerend is dat bijna alle katten tijdens hun leven besmet raken met rondwormen.

katten spoelwormen
Afbeelding credit; Todorean-Gabriel, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Wat zijn de tekenen van rondwormen?

Gezonde volwassen katten vertonen mogelijk nooit tekenen van spoelworminfectie. Een grote wormlast bij jonge kittens, oudere katten of mensen met onderliggende gezondheidsproblemen kan echter uiterst schadelijk en soms levensbedreigend zijn. Klinische symptomen om op te letten zijn onder meer de volgende:

  • Braken en diarree
  • Gewichtsverlies
  • Lethargie en vermoeidheid
  • Een dikbuikig uiterlijk
  • Een doffe, matte vacht
  • Slechte groei
  • Hoesten
  • Longontsteking

Wat zijn de oorzaken van rondwormen?

Bij het begrijpen van de oorzaak van rondwormen, is het nuttig om een korte achtergrond in de levenscyclus te hebben, een slim staaltje biologie dat hun voortdurende overleving in het dierenrijk garandeert.

Laten we beginnen met de volwassen worm die vrij in de darm van uw kat zwemt. Zodra deze volwassen rondworm volwassen is, zal hij eieren doorgeven in de ontlasting van de kat. Dit ei bevat de embryonale worm en zal zich nu, in de omgeving, 2-4 weken ontwikkelen tot larven voordat het een nieuwe “gastheer” of kat kan infecteren.

Deze eieren zijn extreem winterhard en kunnen maanden of jaren besmettelijk blijven in de omgeving. Dit betekent dat zelfs als de uitwerpselen eenmaal in de grond zijn opgelost, de wormeieren in de grond blijven en in staat zijn om elke kat te infecteren die toevallig tegenkomt en vervolgens inslikt.

Ze kunnen echter ook andere dieren infecteren, zoals knaagdieren of vogels, die fungeren als “transport” -gastheren. De larven zullen zich binnen deze dieren niet ontwikkelen tot volwassen volwassenen, maar ze kunnen in hun weefsels opgesloten blijven, wachtend op het moment dat een nietsvermoedende kat de transportgastheer zal innemen en geïnfecteerd zal raken.

Eenmaal in het lichaam van de kat nestelen de larven zich niet onmiddellijk in de darm, maar migreren ze naar de lever (waar ze slapend zullen gaan en cysten vormen) en de longen. In de longen zullen ze hun ontwikkeling voortzetten, zich ingraven in de kleine luchtwegen voordat ze naar de keel reizen, waar ze worden opgehoest en terug in het darmkanaal worden geslikt. Nu zijn we terug waar we begonnen: de wormen zullen volwassen worden, klaar om eieren vrij te geven en de levenscyclus helemaal opnieuw te beginnen.

Als de geïnfecteerde kat een zwangere of zogende moeder is, kunnen ze ook migreren naar de borstklieren, waar ze zogende kittens via de melk zullen infecteren.

Bengaalse kat en dierenarts
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Hoe zorg ik voor een kat met rondwormen?

Als u vermoedt dat uw kat wormen heeft, is het belangrijk om veterinaire aandacht te zoeken. Gelukkig is de behandeling voor rondwormen relatief eenvoudig en kosteneffectief en zal uw dierenarts de juiste ontwormer voorschrijven die is ontworpen om de volwassen wormen in de darmen te doden.

Omdat de ontwormer niet inwerkt op de migrerende larven in de longen, zijn twee of drie doses van het medicijn vereist, meestal toegediend met tussenpozen van 2-3 weken. Bij kittens en zwangere moeders is het vooral belangrijk dat ze ontwormingsmedicatie krijgen, dus praat met uw dierenarts over het juiste protocol voor preventie. Evenzo moeten alle volwassen katten op een ontwormingspr zijnEvention-protocol, en dit wordt normaal gesproken gedekt bij de jaarlijkse gezondheidscontrole en boostervaccinaties van uw kat.

Voor preventie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat eventuele kattenbakken in het huis dagelijks worden schoongemaakt en dat uitwerpselen in de tuin of speelruimtes worden verwijderd.

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen

Kunnen mensen rondwormen vangen van katten?

Spoelwormen kunnen een impact hebben op de menselijke gezondheid. Er wordt gedacht dat de incidentie van Toxocara cati bij mensen is onderschat en dat kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor gezondheidsimplicaties als ze worden geïnfecteerd door rondwormen. De onvolgroeide stadia van de worm – de larven – kunnen cysten in verschillende organen en, in zeldzame gevallen, blindheid veroorzaken.

Daarom is het, vooral in huishoudens waar katten samenwonen met kinderen, belangrijk dat de katten de juiste parasietpreventie hebben. Kinderen mogen geen toegang hebben tot kattenbakken en, idealiter, geen toegang tot gebieden waar de kattentoiletten buiten zijn. Dit kan natuurlijk moeilijk zijn in een tuin, waar grote aantallen eieren zich in de grond kunnen ophopen, dus zorg ervoor dat de kinderen na het spelen een strikte handwasroutine hebben. Houd rekening met de risico’s van kinderen die spelen in onbedekte zandbakken en parken.

kat die op schoot van eigenaren zit
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hoe worden rondwormen gediagnosticeerd bij katten?

Uw dierenarts kan de infectie bevestigen door middel van een test die een “fecale flotatietest” wordt genoemd. Een monster van de ontlasting van uw kat wordt gemengd met een oplossing waarmee de eieren naar de bovenkant van de oplossing kunnen drijven, waar ze op een glazen dia kunnen worden bemonsterd en onder een microscoop kunnen worden geïnspecteerd. Wormeieren hebben allemaal verschillende kenmerken die een juiste identificatie mogelijk maken. Dus, hoewel het misschien slimme kleine wezens zijn, heeft de menselijke nieuwsgierigheid om deze microscopische wereld te begrijpen ons de mogelijkheid gegeven om parasieten effectief te kunnen behandelen.

3 kattenverdelers

Conclusie

Ondanks de algemene huivering die langs onze stekels gaat wanneer we denken aan wormen die het lichaam van onze kat bezetten, vormen spoelwormen een belangrijk gezondheidsrisico dat onze aandachtsspanne lang genoeg vereist om passende preventieve maatregelen te overwegen. Als u een katteneigenaar bent, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat regelmatig ontwormer krijgt, vooral als u onlangs een kitten hebt gekregen of verantwoordelijk bent voor een zwangere of zogende koningin. Spoelworminfectie kan verraderlijk zijn en volledig ongezien blijven, dus zoals altijd laat ik je achter met het favoriete advies van een dierenarts: voorkomen is beter dan genezen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Kristi Blokhin, Shutterstock