Ik vond bloed in de urine van mijn kat: dierenarts beoordeelde tekenen, behandeling en zorg

Kattenurine is normaal gesproken lichtgeel met een sterke ammoniakachtige geur, maar sommige aandoeningen, waaronder urineweginfecties en urethrale obstructies, kunnen ervoor zorgen dat katten bloederige urine hebben en moeite hebben met plassen. Hematurie is de medische term voor de aandoening.1 Bloed in de urine van uw kat is bijna altijd een teken dat er iets aan de hand is met uw huisdier dat moet worden geëvalueerd. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts voor begeleiding.

3 kat face divider

Hoe ziet bloed in kattenurine eruit?

Het kan soms moeilijk zijn om bloed in de urine van uw kat te zien, vooral als er slechts een kleine hoeveelheid aanwezig is. Uw dierenarts kan de urine van uw kat onder een microscoop onderzoeken als ze hematurie vermoeden, of een urinepeilstok gebruiken om het te detecteren.

Katten die moeite hebben met plassen gaan soms liever naar de badkamer op koele, gladde oppervlakken. Ze spannen ook vaak en produceren slechts kleine hoeveelheden urine. De beste manier om er zeker van te zijn dat alles in orde is met uw kat, is door een foto te maken van alles waardoor u zich zorgen maakt en een dierenarts te laten kijken.

kattenplas in bed
Image Credit: cunaplus, Shutterstock

kattenpootverdeler

Welke informatie heb ik nodig om de dierenarts te verstrekken?

Maak een paar foto’s van de urine, zodat uw dierenarts precies kan zien waar u zich zorgen over maakt. Noteer voordat u belt de gezondheidssignalen van uw kat, zodat u eraan kunt denken om alle relevante details te vermelden. Wees voorbereid om de dierenarts te vertellen wanneer u de bloederige urine voor het eerst hebt gezien en hoe vaak uw huisdier naar de badkamer gaat.

Laat het hen weten als uw kat zich inspant of pijn lijkt te hebben tijdens het plassen of de kattenbak heeft gebruikt of elders heeft geplast. Zorg er ook voor dat u andere relevante informatie verstrekt, ook als uw kat lusteloos lijkt of onlangs meer of minder heeft gegeten of gedronken dan normaal.

Wanneer moet ik contact opnemen met de dierenarts?

Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als uw kat zich begint in te spannen om te plassen of naar de badkamer buiten de kattenbak begint te gaan, vooral als ze slechts kleine hoeveelheden plas produceren wanneer ze dat doen. Wacht niet tot je kat bloed begint te plassen om hem door de dierenarts te laten zien.

Bloed in de urine van uw kat is een noodgeval; Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts en wees bereid om uw kat op te nemen voor een onderzoek. Tekenen zoals lethargie, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en gedragsveranderingen wijzen vaak op ziekte. De meeste aandoeningen zijn gemakkelijker aan te pakken wanneer ze vroeg worden gevangen.

Kat eet geen voedsel
Afbeelding credit: Elena Kutepova, Shutterstock

Hoe wordt de aandoening behandeld?

Hematurie is geen ziekte of aandoening; Het is gewoon een manier om de aanwezigheid van bloed in de urine te beschrijven. Het is abnormaal en kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder urineweginfecties (UTI’s), blaasaandoeningen en zelfs urethrale blokkades.

Om te bepalen hoe verder te gaan, vertrouwen dierenartsen vaak op lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, urineculturen en beeldvormingsstudies zoals röntgenfoto’s en echografieën. Informatie die u verstrekt over de gezondheid van uw kat en wat u hebt waargenomen, wordt ook meegenomen in de diagnose. De behandeling hangt vooral af van de onderliggende oorzaak.

Katten met UTI’s worden vaak behandeld met antibiotica en pijnmedicatie als dat nodig is. Verhoogde waterinname en veranderingen in het dieet kunnen vaak blaasstenen en urinekristallen aanpakken. Katten met urethrale blokkades moeten vaak worden verdoofd en gekatheteriseerd, en sommige vereisen ziekenhuisopname. Dierenartsen schrijven vaak pijn- en anti-misselijkheidsmedicijnen voor om het ongemak van katten tijdens de genezing te verlichten.

kat en dierenarts
Image Credit: Stock-Asso, Shutterstock

kattenpootverdeler

Is er iets wat ik kan doen om de situatie te voorkomen?

U kunt verschillende dingen doen om de kans van uw kat op het ontwikkelen van urineweg- en nierproblemen te verminderen, waaronder ervoor zorgen dat uw kat voldoende water en lichaamsbeweging krijgt. Het verminderen van de stress van uw huisdier door verrijkingsactiviteiten te bieden en een katachtige omgeving te creëren, kan ook helpen.

Moedig uw kat aan om meer water te drinken

Katten geven over het algemeen de voorkeur aan stromend water en het is een van de redenen waarom ze graag uit kranen drinken. Sommigen houden niet van het drinken van stilstaand water, vooral als het wordt geserveerd in kommen met bacteriën of nare geuren. Houd er rekening mee dat katten verbluffende reukzintuigen hebben en in staat zijn om geuren op te pikken die mensen niet kunnen detecteren. Overweeg om je maatje een kattenfontein te geven, omdat het stromende water katten vaak aanmoedigt om meer te drinken, wat uitstekend is voor de gezondheid van de nieren en de urinewegen.

Het verhogen van de amoHet eten van natvoer dat uw kat eet, is een andere manier om zijn waterinname te verhogen. Natvoer bevat over het algemeen een aanzienlijke hoeveelheid (tot 78%) vocht in vergelijking met droogvoer, dat bijna geen vocht bevat. De meeste katten houden van de smaak van natvoer, dus het is vaak een gemakkelijke manier om ze te verleiden om voldoende water te consumeren.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding credit: Daria Kulkova, Shutterstock

Houd het gewicht van uw kat onder controle

Blaas- en urinewegaandoeningen komen vaker voor bij binnenkatten met overgewicht. Overgewicht draagt ook bij aan chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en hoge bloeddruk.

Ervoor zorgen dat uw huisdier een gezond gewicht behoudt, kan een lange weg gaan naar het bijdragen aan hun algehele welzijn. Katten hebben fysieke activiteit nodig om gelukkig en gezond te blijven, en spelen met je kat is een geweldige manier om ze te helpen een gezond gewicht te behouden. Streef naar meerdere korte dagelijkse speelsessies om je metgezel geïnteresseerd te houden.

Geef je kat veel speelgoed en manieren om betrokken te blijven

Als u uw kat voldoende mentale stimulatie geeft, kan dit ook het stressniveau verlagen. Sommige bijzonder gevoelige katten kunnen blaas- en urinewegaandoeningen ontwikkelen wanneer ze gestrest zijn. Katten doen het vaak het beste als ze voldoende mogelijkheden krijgen om met hun omgeving om te gaan op manieren die ze leuk vinden.

Ga helemaal los met de krabpalen! Geef je kat verschillende keuzes, waaronder berichten met verschillende texturen. Sommige katten houden van tapijten en anderen kunnen hun klauwen niet uit karton houden. Krabben is niet alleen een favoriete kattenactiviteit; Het is instinctief en kan helpen stress te verlichten.

Andere manieren om kattenstress te verminderen, zijn het gebruik van voedselpuzzels en spelletjes om verveling te verminderen en uw kat in staat te stellen zijn slimheid te gebruiken om traktaties te bevrijden. Geef je kat voldoende speelgoed waar hij van kan genieten als je niet beschikbaar bent voor speeltijd. Ontspannende feromoonverspreiders kunnen ook helpen het stressniveau van uw kat te verminderen.

een kat die met speelgoed speelt
Image Credit: winni-design, Shutterstock

Verbeter je kattenbakspel

Als uw kat urineweg- of blaasproblemen heeft, overweeg dan om uw kattenbakspel te verhogen om uw maatje een piepende schone plek te geven om zichzelf te ontlasten. Maak hun kattenbakomgeving zo aangenaam mogelijk; De meeste katten willen niet omgaan met onhygiënische omstandigheden bovenop het feit dat ze zich niet goed voelen.

Overweeg om het nest vaker dan normaal te scheppen en te vervangen als uw huisdier gezondheidsproblemen heeft. Door vaker te scheppen kunt u ook in de gaten houden of uw kat beter wordt of niet.

3 kat face divider

Conclusie

Bloed in de urine van uw kat duidt bijna altijd op een onderliggend medisch probleem dat moet worden aangepakt. Omdat verschillende aandoeningen die vaak bloederige urine veroorzaken behoorlijk ernstig kunnen zijn, is het essentieel om contact op te nemen met uw dierenarts voor begeleiding. Noteer de gezondheidssignalen van uw kat en hoe lang de problemen al aan de gang zijn om ervoor te zorgen dat u de dierenarts nauwkeurige informatie verstrekt. Foto’s zijn nuttig en kunnen uw dierenarts voorzien van informatie die nuttig kan zijn tijdens het diagnostische proces.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Yaya Photos, Shutterstock