Hypertensie bij katten: dierenarts beoordeelde tekenen, oorzaken en zorg

Katten zijn geliefde familieleden die op hun mensen vertrouwen voor liefde, gezelschap en zorg. Katten die liefde, voedsel van hoge kwaliteit en veel lichaamsbeweging ontvangen, hebben echter soms medische aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk of hypertensie.

Onbehandeld kan hypertensie ernstige nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben, waaronder hartaandoeningen en epileptische aanvallen.1 Het kan zelfs leiden tot blindheid bij sommige katten. Hypertensie wordt soms veroorzaakt door onderliggende aandoeningen, waardoor een nauwkeurige diagnose noodzakelijk is voor de behandeling.

3 kat face divider

Wat is katachtige hypertensie?

Kattenbloeddrukmetingen omvatten twee getallen: systolische en diastolische druk. De eerste meet de arteriële druk wanneer het hart van uw kat samentrekt. Dierenartsen vertrouwen meestal op systolische metingen bij het diagnosticeren van hoge bloeddruk.

Hypertensie treedt op wanneer de systolische bloeddruk (SBP) van een kat hoger is dan 160 mmHg.2 Metingen van 150mmHg of minder worden als normaal beschouwd. Maar katten met bloeddrukmetingen van 150 mmHg worden als hypertensief beschouwd als ze ook tekenen van orgaanbetrokkenheid hebben, zoals verlies van het gezichtsvermogen. Meerdere metingen zijn vereist om nauwkeurige metingen te verkrijgen. Hoge bloeddruk is gerelateerd aan een onderliggende aandoening bij een verbluffende 80% van de katten gediagnosticeerd met de ziekte.

De ziekte kan de nieren, het hart en de ogen van uw kat beschadigen zonder snelle behandeling. Verlies van het gezichtsvermogen is een van de meest voorkomende vroege tekenen van de aandoening. Katten met een hoge bloeddruk lijden vaak ook aan hersen- en neurologische schade. Onbehandeld kan het leiden tot epileptische aanvallen en zelfs de dood door hartfalen bij katten.

dierenarts controleert de bloeddruk van katten
Afbeelding credit: David Herraez Calzada, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Wat zijn de tekenen van hypertensie?

Hypertensie wordt vaak niet gediagnosticeerd omdat er zo weinig tekenen zijn vroeg in het ziekteproces. Vroege tekenen van de aandoening zijn subtiel, waardoor het moeilijk is om hypertensie te vangen op basis van de tekenen alleen. Veel dierenartsen raden aan dat huisdieren ouder dan 7 jaar regelmatig bloeddrukmetingen ondergaan.

Verlies van het gezichtsvermogen is vaak een van de eerste tekenen van hoge bloeddruk. Katten met hypertensie-gerelateerde zichtproblemen botsen soms tegen dingen en hebben meestal vaste en verwijde pupillen. Desoriëntatie en gedragsveranderingen kunnen wijzen op een neurologisch probleem, en veranderingen in de eetlust en verhoogd urineren wijzen soms op door hypertensie veroorzaakte nierschade. Katten met hartproblemen veroorzaakt door hoge bloeddruk hebben soms moeite om op adem te komen en lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van congestief hartfalen.

Mannelijke Noorse Boskat die buiten plast
Afbeelding credit: Elisa Putti, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Wat zijn de oorzaken van hypertensie?

Er zijn eigenlijk twee soorten kattenhypertensie: primaire en secundaire. Primaire hypertensie wordt gediagnosticeerd wanneer de aandoening niet gerelateerd is aan een onderliggende ziekte. Secundaire hypertensie is het gevolg van een onderliggende aandoening. Secundaire hypertensie heeft de neiging om veel vaker te worden gezien dan primaire hypertensie.

Ziekte

Ziekten die vaak verband houden met de ontwikkeling van kattenhypertensie omvatten chronische nierziekte (CDK), hyperthyreoïdie en enkele zeldzame bijnieraandoeningen. Maar CDK is meestal de grootste boosdoener voor hypertensie; Het is aanwezig bij meer dan 60% van de katten met hoge bloeddruk. Hyperthyreoïdie wordt gediagnosticeerd als de onderliggende oorzaak bij ongeveer 20% van de katten met hypertensie.

Obesitas

Obesitas is vaak een belangrijke factor die bijdraagt aan hypertensie. Ervoor zorgen dat katten een passend gewicht behouden, is van cruciaal belang voor hun algehele gezondheid en welzijn en essentieel voor het beperken van hun risico op het ontwikkelen van kwaliteit van leven afnemende chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen, CDK en hypertensie.

dikke kat die buiten zit
Afbeelding Credit: Piqsels

Tumoren

Veel gevallen van hyperthyreoïdie bij katten zijn gekoppeld aan goedaardige tumoren. Hoge bloeddruk wordt vaker gezien bij oudere katten, omdat oudere huisdieren meer kans hebben op onderliggende aandoeningen die hypertensie veroorzaken.

verdeler-catclaw1

Hoe zorg ik voor een kat met hypertensie?

De behandeling is grotendeels gebaseerd op de vraag of de diagnose primaire of secundaire hypertensie is. Primaire hypertensie wordt vaak behandeld met medicatie en veranderingen in levensstijl, inclusief gewichtsverlies indien van toepassing.

Het aanpakken van secundaire hypertensie is vaak een beetje ingewikkelder, omdat de behandeling van zowel hoge bloeddruk als de onderliggende ziekte noodzakelijk is. Zodra hypertensie is gediagnosticeerd, screenen de meeste dierenartsen op onderliggende aandoeningen die vaak verband houden met CDK, hyperthyreoïdie en sommige soorten hartaandoeningen. Behandeling van katten met secundaire hypertensie hangt grotendeels af van de onderliggende diagnose.

Nebelung kat in dierenkliniek
Image Credit: Juice Flair, Shutterstock

Onderliggende oorzaken behandelen

Hoewel CDK niet te genezen is, is het vaak mogelijk om de progressie van de ziekte te vertragen met medicatie, veranderingen in het dieet en verhoogde hydratatie. Hyperthyreoïdie kan meestal worden behandeld met medicatie of radioactief jodium therapie. Huisdieren met hartaandoeningen hebben vaak baat bij medicatie om de vochtophoping onder controle te houden en de hartspier te ontspannen.

Veel aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, artrose en sommige hartaandoeningen, zijn gekoppeld aan obesitas bij katten. Katten met de diagnose hoge bloeddruk die te veel wegen, kunnen baat hebben bij het laten vallen van een paar kilo. Vraag uw dierenarts of uw kat baat zou hebben bij een beetje afslanken.

Verbetering van de hydratatie

Veel binnenkatten consumeren niet genoeg water om een goede hydratatie te garanderen. Uitdroging is moeilijk voor de nieren van een kat. Katten met nier- en blaasproblemen hebben vaak baat bij een verhoogde waterinname. Kattenfonteinen verleiden kieskeurige katten vaak om meer te drinken, en het verhogen van de hoeveelheid natvoer in het dieet van uw huisdier is een smakelijke manier om hun waterinname te stimuleren om onderliggende nieraandoeningen te helpen beheersen.

kat drinkwater uit fontein
Afbeelding credit: Daria Kulkova, Shutterstock

Medicatie

Veel katten met de diagnose kattenhypertensie moeten de rest van hun leven medicatie nemen. Als uw kat weigert pillen te nemen, vraag dan uw dierenarts naar gearomatiseerde vloeibare opties die mogelijk smakelijker zijn voor uw buddy. Katten met hypertensie en een onderliggende chronische aandoening hebben er vaak baat bij om elke 3 tot 6 maanden te worden gecontroleerd.

verdeler-catclaw1

Veelgestelde vragen

Hoe wordt hypertensie gediagnosticeerd?

De aandoening kan meestal worden geïdentificeerd met behulp van een apparaat dat aan de poot of staart van uw kat is bevestigd. Het is ook mogelijk om bloeddrukmetingen te krijgen met behulp van echografieapparaten. Verschillende metingen zijn over het algemeen vereist om een nauwkeurige meting te verkrijgen, omdat sommige katten gestrest raken en tijdens het proces bewegen.

Meerdere metingen op verschillende dagen leveren vaak de meest nauwkeurige diagnose op. Bloeddrukmetingen zijn vaak meer op doel nadat katten 5 tot 10 minuten in een rustgevende kamer hebben gelegen. Hoge systolische druk duidt op hypertensie.

kat onderzocht door dierenartsen
Afbeelding credit: Kzenon, Shutterstock

Kan schade veroorzaakt door hoge bloeddruk worden teruggedraaid?

Dat hangt ervan af. Als de aandoening vroeg genoeg wordt ontdekt, is het soms mogelijk om het verlies van het gezichtsvermogen bij sommige katten om te keren. Veel katten die hun gezichtsvermogen verliezen vanwege hoge bloeddruk, krijgen hun zicht echter niet terug, zelfs niet met een snelle behandeling. Hypertensie kan ook tekenen veroorzaken zoals spierzwakte, evenwichtsproblemen en gedragsveranderingen bij sommige huisdieren. Deze tekenen verdwijnen vaak als de aandoening vroeg genoeg wordt geïdentificeerd en aangepakt.

3 kat face divider

Conclusie

Hypertensie is een relatief veel voorkomende gezondheidstoestand. Het is vaak gekoppeld aan de aanwezigheid van onderliggende aandoeningen zoals CKD of hyperthyreoïdie, maar veel gevallen hebben geen duidelijke oorzaak. Hypertensie wordt gediagnosticeerd door de bloeddruk van uw kat te meten met een manchet of echografie. Als hypertensie wordt gediagnosticeerd, voeren de meeste dierenartsen tests uit voor onderliggende ziekten die vaak verband houden met de aandoening. De behandeling omvat het aanpakken van eventuele onderliggende aandoeningen en bloeddrukverlagende maatregelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ekaterina_str, Shutterstock