De buik van mijn kat voelt stevig aan: wanneer je je zorgen moet maken

Voel grijze kattenbuik

De buik (buik) van een kat bevat veel vitale organen, waaronder hun maag en darmen, lever, nieren en blaas. Een gezwollen buik kan slechts een teken zijn van gewichtstoename en een boodschap om kattenvoer te verminderen, maar het kan ook een symptoom zijn van veel gezondheidsproblemen, waarvan sommige levensbedreigend zijn.

Snel overzicht

01

De buik van een kat moet zacht en ontspannen aanvoelen, zonder zwelling, pijn of ongemak.

02

Mannelijke dingen kunnen een vergrote, stevige buik bij katten veroorzaken, waaronder zwangerschap, obesitas, wormen, constipatie, orgaanvergroting en vochtophoping.

03

Als uw kat een stevige, gezwollen buik heeft, raadpleeg dan een dierenarts. Uw kat heeft een volledig lichamelijk onderzoek nodig en mogelijk verder onderzoek zoals bloedonderzoek of diagnostische beeldvorming.

Als de maag van uw kat stevig en vergroot is, is het minder waarschijnlijk dat dit eenvoudige obesitas is, dus vraag veterinair advies om een onderliggende oorzaak te bepalen.

Lees ook: Hebben katten navels?

Waarom is de buik van mijn kat stevig?

Bengaalse kat met rozetten die gezond gewicht dragen

Een gezonde buik bij een kat met een normaal gewicht moet zacht aanvoelen en mag niet uitpuilen.

De buikstreek van een kat is meestal zacht en ontspannen, hoewel veel katten niet erg enthousiast zijn om hun buikgebied te laten onderzoeken! Bij volwassen katten in goede lichaamsconditie moet je de ribben kunnen voelen met zachte druk langs hun zijkanten en een ontspannen ronding van de buik eronder. Katten hebben vaak een kleine “plooi” van huid en vet die onder de buik hangt, de oerbuidel genoemd.

Er zijn veel oorzaken van buikvergroting bij katten, sommige fysiologisch en sommige meer zorgwekkend. De buikholte kan groot en stevig worden als er overtollig vocht of gas aanwezig is, of als een orgaan vergroot is, zoals bij tumoren.

Lees verder om de meest voorkomende oorzaken van een gezwollen buik bij katten te onderzoeken.

Lees ook: Waarom laten katten hun buik zien?

1. Obesitas

zwaarlijvige kat

Buiken die vergroot zijn omdat een kat overgewicht heeft, voelen meestal zacht aan in plaats van stevig.

Te veel eten kan leiden tot een hangbuik of een opgeblazen blik op de buik van uw kat. De buik is echter vaak zacht wanneer overtollige vetophopingen de oorzaak zijn van de vergroting, in plaats van hard of pijnlijk. Vetafzettingen rond en onder de buik worden vaker gezien bij de vrouwelijke kat, vooral als ze wordt gesteriliseerd, maar deze kunnen voorkomen bij elke huiskat met een hoge voedselinname.

Lees ook: Kattenobesitasgrafiek: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

2. Zwangerschap

De buik van een zwangere kat lijkt groot en gezwollen en voelt stevig aan.

Katten worden geslachtsrijp vanaf ongeveer 4 tot 6 maanden oud en vrij rondlopende vrouwtjes kunnen gemakkelijk op jonge leeftijd zwanger worden. De zwangerschap van de kat duurt ongeveer 63 tot 65 dagen en de buikvergroting zal halverwege de late stadia plaatsvinden. Zwangere katten kunnen gedragsveranderingen vertonen, zoals nestelen en een gezwollen, harde buik.

Lees ook: Hoe u kunt zien of uw kat zwanger is (Top 10 tekenen)

3. Obstipatie

schattige kat ontspannend

Wanneer katten verstopt raken, kunnen hun buiken stevig aanvoelen en de kat wil misschien niet dat je ze daar aanraakt.

Een opeenhoping van uitwerpselen in de dikke darm (constipatie) kan ervoor zorgen dat de buik van een kat stevig aanvoelt. Dit kan ongemakkelijk zijn en katten kunnen ervoor terugdeinzen dat hun buik wordt aangeraakt. Je merkt misschien ook dat ze constant in en uit de kattenbak reizen of veranderingen in hun eetlust zien.

Lees ook: Beste kattenvoer voor constipatie

4. Darmparasieten

Darmwormen, die veel voorkomen bij kittens, kunnen een hangbuikachtig uiterlijk veroorzaken.

Wormen die het maagdarmkanaal infecteren, kunnen het uiterlijk van een opgeblazen maag geven, vooral als er een grote parasietbesmetting is. Dit komt vaker voor bij kittens dan bij oudere katten. Aangetaste katten hebben een ontwormingsbehandeling nodig, die de hangbuikige look zou moeten oplossen.

5. Orgaanvergroting

Dierenarts palpateert kattenbuik gevoel maag

Organen die abnormaal vergroot zijn, kunnen ervoor zorgen dat de buik van een kat stevig en gezwollen aanvoelt.

Als een orgaan in de buikholte ontstoken, geïnfecteerd, ziek of kankerachtig wordt, kan het opzwellen en vergroten. Dit kan extern merkbaar worden, wat leidt tot het verschijnen van een gezwollen buik, die vaak stevig aanvoelt wanneer het voorzichtig wordt onderzocht.

Organen kunnen om een paar redenen van vorm en grootte veranderen, waaronder:

 • Tumoren kunnen vergrote organen veroorzaken met abnormale vorm en grootte, zoals de lever, milt, maagdarmkanaal of nieren.
 • Organen kunnen ook vergroot bij infectie of ontstokenheid, bijvoorbeeld bij hepatitis of nierziekte.
 • De blaas kan hard en gezwollen worden als er een urinewegblokkade is, meestal als gevolg van stenen, infectie of ontsteking.
 • Het maagdarmkanaal kan ook geblokkeerd raken, misschien met iets dat de kat heeft gegeten, voedsel of poep, haarballen of wormen.
 • De baarmoeder kan hard en gezwollen worden als er een baarmoederinfectie (pyometra) aanwezig is, waardoor het orgaan wordt gevuld met grote hoeveelheden pus en vocht.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

6. Buikvocht

Kat met gezwollen buikvocht in buik ascites

Vocht in de buik, een aandoening die bekend staat als ascites, maakt de buik gezwollen en hard.

De ophoping van vrij vocht in de buikholte kan leiden tot een stevig, opgeblazen uiterlijk van de buik van een kat. Het is altijd een reden tot zorg. De vloeistof kan door een dierenarts worden bemonsterd om het type te ontdekken: dit kan urine, bloed of een effusie zijn (vloeistof gelekt uit lichaamsweefsels).

 • Urine zal aanwezig zijn als er schade is aan de blaas of het urinewegstelsel.
 • Bloed kan worden gevonden na trauma / letsel, na de operatie, met bepaalde tumoren of als gevolg van een bloedstollingsstoornis.
 • Verschillende soorten effusie zullen worden gelekt met gezondheidsproblemen zoals kanker, leverziekte, hartaandoeningen en infectie of ontsteking van de buik zelf.
 • Sommige infectieziekten zoals feline infectieuze peritonitis (FIP) kunnen ervoor zorgen dat vocht zich ophoopt in de buik.

Lees ook: Waarom vinden katten het niet leuk om hun buik aan te raken?

7. Andere oorzaken van gezwollen buik bij katten

kattenmaag

Katten kunnen een gezwollen buik ontwikkelen als gevolg van gasophoping of in sommige gevallen ernstige ziekten zoals hypothyreoïdie.

Er zijn enkele andere redenen waarom de buik van uw kat stevig kan aanvoelen, maar ze zijn minder waarschijnlijk bij katten. Gasaccumulatie, de ziekte van Cushing en hypothyreoïdie zijn allemaal zeldzame oorzaken van een gezwollen buik bij katten. Kittens zijn meer vatbaar voor een gasvormig opgeblazen gevoel na een grote maaltijd, net als volwassen katten die heel snel eten of veel lucht slikken terwijl ze eten.

Lees ook: Hyperthyreoïdie bij katten: symptomen, behandeling en oorzaken

Wanneer maak je je zorgen?

Dierenarts voelt en palpeert kat

Als de buik van uw kat stevig aanvoelt en u niet zeker weet wat de oorzaak is, plan dan een afspraak met uw dierenarts voor een controle.

Het kan moeilijk zijn om te weten wanneer je je zorgen moet maken als het gaat om je geliefde kat. Het is een goede gewoonte voor eigenaren van gezelschapsdieren om hun huisdieren regelmatig te controleren, kijkend naar hun huid en vacht, oren, ogen, tanden, buik en poten om te controleren op eventuele veranderingen of afwijkingen. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan als onderdeel van een verzorgingsregime. Weten hoe de buik van je kat meestal aanvoelt, is handig om eventuele veranderingen vroegtijdig te kunnen detecteren.

Als je hebt gemerkt dat de buik van je kat stevig aanvoelt, zijn hier enkele nuttige vragen om jezelf te stellen:

 • Heb je onlangs het voer van je kat veranderd? Denk aan de eetlust van uw kat en controleer of uw kat de juiste hoeveelheid krijgt voor zijn leeftijd en grootte.
 • Kan je kat zwanger zijn? Als uw kat een is, niet wordt betaald en toegang heeft tot de buitenlucht, is dit een duidelijke waarschijnlijkheid.
 • Hoe zijn de eetlust, dorst en kattenbakgewoonten van uw kat? Een verandering in drinken, plassen, poep of eetlust kan aanzienlijk zijn.
 • Is de buik van je kat snel van grootte veranderd? Of is hun buik in de loop van de tijd heel langzaam gegroeid? Een snelle verandering is zorgwekkender voor de onderliggende ziekte.
 • Ziet je kat er verder goed uit? Overweeg andere symptomen, zoals braken of diarree, hoesten of niezen, eventuele afscheiding of tekenen van ongemak.

Als uw kat een vergrote buik heeft, is het altijd het beste om veterinair advies in te winnen. Zij kunnen uw kat grondig onderzoeken en eventuele problemen bespreken. Uw dierenarts kan verdere tests aanbevelen, zoals bloedonderzoek, urineonderzoek en beeldvorming zoals röntgenfoto’s. Als er vloeistof wordt gevonden, kan dit worden bemonsterd met behulp van een naald (abdominocentese) en kunnen tumoren een biopsie vereisen.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

Kattenbuik voelt stevig: laatste gedachten

Tenzij een kat zwanger is, is een gezwollen en stevige buik meestal niet normaal, dus het is altijd het beste om uw kat te laten controleren.

Katten zijn er in alle soorten en maten, en sommige zijn zeker aan de dikkere kant dan andere. Een gezwollen of stevige buik is echter niet normaal bij katten en kan wijzen op een gezondheidsprobleem. Als de buik van uw kat is veranderd en groot, gezwollen of stevig aanvoelt, is het tijd voor een afspraak met een dierenarts voor onderzoek.

Lees ook: 9 gedragsverandering van kattens Om je zorgen over te maken

Veelgestelde vragen

Waarom is de maag van mijn kat opgeblazen en hard?

Een vergrote buik bij katten kan te wijten zijn aan obesitas, zwangerschap, constipatie of darmparasieten. Het kan ook worden veroorzaakt door orgaanvergroting door kanker, infectie of ontsteking, of door vochtophoping als gevolg van verschillende gezondheidsproblemen.

Kunnen wormen een kat opgeblazen maken?

Darmwormen kunnen ervoor zorgen dat een kat er opgeblazen of hangbuikig uitziet, hoewel dit meestal een vrij hoge parasietlast vereist. Katten met wormen kunnen subtielere symptomen vertonen, zoals een verhoogde eetlust, gewichtsverlies of diarree.

Hoe weet ik of de maag van mijn kat pijn doet?

Een kat met een pijnlijke buik zal waarschijnlijk stoppen met eten en kan zijn toiletgewoonten veranderen. Ze kunnen zich verstoppen, negatief reageren op aanraking, een gebogen, opgekrulde houding hebben en meer janken of vocaliseren.