Waarom plassen katten op dingen? 5 mogelijke redenen

Volgens de ASPCA is ongepast urineren het meest voorkomende gedragsprobleem dat door eigenaren van gezelschapsdieren wordt gemeld, en ongeveer 10% van de katten zal op een bepaald moment in hun leven buiten de kattenbak plassen. Eventuele veranderingen in de toiletgewoonten van uw kat kunnen een zorg zijn, om nog maar te zwijgen van lastig om mee om te gaan in uw huis.

Snel overzicht

01

Stress en gezondheidsproblemen zijn de meest voorkomende oorzaken van ongepast urineren bij katten.

02

Als u een verandering in de toiletgewoonten van uw kat opmerkt, laat ze dan controleren door hun dierenarts om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

03

Het aanbrengen van veranderingen in de omgeving en goed onderhoud van de kattenbak kan plasproblemen in huis helpen voorkomen.

Katten zullen op dingen in huis plassen als er iets mis is. Het is uiterst zeldzaam dat ze het doen uit wrok of luiheid. Laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken van ongepast urineren.

Lees ook: De ultieme gids voor kattenplas

#1 Kattenbak problemen

Nierfalen bij katten Symptomen Kat in kattenbak

De meeste katten zullen geen kattenbak gebruiken die niet erg schoon wordt gehouden, maar ervoor kiezen om in plaats daarvan naar andere plaatsen in huis te gaan.

Als je kat buiten de doos plast, kan het zijn omdat het vies is of omdat ze de locatie niet leuk vinden. Katten zijn ongelooflijk kieskeurig, dus de kattenbak moet spik en span worden en precies goed worden geplaatst, zodat uw kat hem wil gebruiken.

De kattenbak moet ergens worden geplaatst dat gemakkelijk toegankelijk en rustig is. Als je kat ergens anders plast, kan dat zijn omdat hij niet gemakkelijk bij de kattenbak kan komen of omdat het daar luidruchtig en druk is. Het kan ook zijn dat je kat niet houdt van de stijl van de kattenbak of het kattenbak dat je gebruikt.

Als je meerdere katten hebt, bedenk dan hoeveel kattenbakken je hebt. In de regel heb je één kattenbak per kat nodig, plus één. Dus als je twee katten hebt, betekent dat drie kattenbakken. Dit is om ervoor te zorgen dat er voldoende schone plaatsen zijn om naartoe te gaan, en katten houden er niet zo van om te delen.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

#2 Markeringsgebied

Met urinemarkering, die meestal gerelateerd is aan territorium, bevindt de plas zich meestal op verticale oppervlakken zoals muren of struiken.

Katten zijn erg territoriaal en ze willen dat hun ruimtes naar hen ruiken. Je hebt misschien gemerkt dat je kat graag met zijn hoofd over items in je huis en over jou wrijft. Intacte mannelijke katten spuiten vaak urine. Dit is hun manier om andere katten te laten weten dat deze ruimte van hen is.

Urine is een goede manier voor een kat om zijn territorium te markeren, en in huishoudens met meerdere katten en hele mannetjes is dit een bijzonder veel voorkomend probleem. Ze kunnen plassen op beddengoed, meubels of in bepaalde kamers in huis.

Het kan lastig zijn om het verschil te zien tussen een kattenbakprobleem en urinemarkering. Urinemarkering vindt meestal plaats op verticale oppervlakken – een kat zal meestal omkeren naar een verticaal object zoals een muur of een boom en er urine op spuiten.

Urinemarkering heeft ook de neiging om minder volume te hebben dan wanneer ze normaal plassen, en het ruikt erg sterk. Wanneer katten spuiten, geven ze meer af dan alleen urine – het bevat veel andere chemicaliën die vreselijk ruiken voor mensen, maar het is de manier van een kat om met elkaar te communiceren.

Lees ook: Waarom plassen en poepen katten in schoenen?

#3 Stress

Waarom plast mijn kat buiten de kattenbak

Een gestreste kat kan buiten de kattenbak plassen in een poging zichzelf te kalmeren door zijn geur achter te laten.

Een van de meest voorkomende redenen waarom katten op dingen plassen, is stress. Katten zijn hoogsensitieve dieren en ze houden van routine en consistentie in hun omgeving. Zelfs het kleinste ding kan hen genoeg van streek maken om een vies protest te doen. Plassen op dingen is de manier van je katten om de angst te verlichten en hun territorium te markeren.

Veel voorkomende oorzaken van stress bij katten zijn:

 • Een nieuw huisdier
 • Bezoekers in het huis
 • Verhuizen
 • Decoratie- en bouwwerkzaamheden thuis
 • Een naburige kat die hen van streek maakt
 • Een probleem met een andere kat in huis
 • Lang alleen gelaten worden
 • Een verandering in de voedingsroutine
 • Gebrek aan mentale en fysieke stimulatie
 • Gebrek aan toegang tot een tuin of buitenruimte

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#4 Gezondheidsproblemen

Wat te doen als uw kat begint te hoesten

Bepaalde medische problemen kunnen ervoor zorgen dat katten buiten de doos plassen, dus de eerste stap moet altijd een controle bij een dierenarts zijn.

Medische problemen kunnen veranderingen in de toiletgewoonten van uw kat veroorzaken en leiden er vaak toe dat ze door het huis plassen of ongelukken krijgen. Als u een verandering in de plasgewoonten of routine van uw kat opmerkt, neem dan contact op met uw gebruikelijke dierenarts en laat uw kat controleren.

De dierenarts zal u vragen stellen over eventuele veranderingen in uw huis onlangs of mogelijke oorzaken van stress. Ze zullen uw kat onderzoeken en kunnen u vragen om een monster van hun urine te verzamelen om te testen. Dit zal hen helpen om te zoeken naar infectie of andere afwijkingen die dit gedrag kunnen verklaren.

Veel voorkomende medische oorzaken van ongepast urineren zijn:

Als een medische aandoening wordt gediagnosticeerd, zal uw kat meestal na behandeling stoppen met plassen op dingen en teruggaan naar zijn gebruikelijke gewoonten.

Lees ook: 10 gevaarlijkste ziekten bij katten

#5 Gedragsproblemen

Ongepast urineren kan lastig zijn om erachter te komen, maar een dierengedragsdeskundige kan meestal helpen.

Als je gezondheidsproblemen hebt uitgesloten als de oorzaak van het ongepaste urineren van je katten en de kattenbak en hun stressniveaus hebt gecontroleerd, voel je je misschien een beetje stomverbaasd over waarom dit gebeurt.

Er kunnen andere gedragsproblemen zijn die ertoe leiden dat katten plassen op plaatsen waar ze dat niet zouden moeten doen. Een gekwalificeerde kattengedragsdeskundige kan u helpen de problemen van uw kat te identificeren en aan een plan te werken om dingen te verbeteren.

Lees ook: 10 veelvoorkomende gedragsproblemen van katten die u moet kennen

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat op dingen plast?

tekenen dat uw kat u vertrouwt

Ruim rommel op met een enzymatische reiniger om alle sporen van geur te verwijderen en werk eraan om te identificeren wat uw kat zou kunnen triggeren.

Het vinden van plassen rond je huis of kattenplas op je tapijt en meubels kan zo frustrerend zijn, en ook erg stinken! Het eerste en belangrijkste dat u moet doen, is uw kat laten controleren door een dierenarts om medische problemen uit te sluiten en te behandelen, omdat het probleem na behandeling meestal zal verdwijnen.

Maar als uw kat gestrest is, zijn territorium markeert of lijdt aan een gedragsprobleem, dan zijn er enkele andere manieren waarop u kunt helpen en dingen die u thuis kunt doen om uw kat te helpen ontspannen.

 • Gebruik synthetische feromonen rond uw huis om een kalmerende omgeving te creëren, bijvoorbeeld een Feliway-diffuser
 • Gebruik supplementen die zijn ontworpen voor het ondersteunen van urinewegproblemen bij katten (raadpleeg altijd eerst uw dierenarts voordat u supplementen geeft)
 • Houd de kattenbak van uw kat op dezelfde plek die stil en gemakkelijk toegankelijk is
 • Verander het type nest in een nest dat uw kat verkiest (dit kan wat vallen en opstaan met zich meebrengen)
 • Zorg ervoor dat je genoeg kattenbakken hebt voor je katten – één voor elke kat, plus een extra
 • Houd de kattenbak schoon met dagelijks scheppen en wekelijks schoonmaken
 • Zorg ervoor dat uw kat indien mogelijk toegang heeft tot een veilige buitenruimte
 • Zorg voor veel speelgoed, spelletjes en krabpalen
 • Laat je kat niet lang alleen
 • Zorg ervoor dat uw kat een veilige, rustige schuilplaats en een eigen beddengoed heeft
 • Castreer uw kater om geurmarkering/sproeien te voorkomen
 • Ruim eventuele ongelukken op met een enzymatische reiniger die is ontworpen om de geur van kattenurine te neutraliseren

Bij het behandelen van ongepaste plasproblemen, straf uw kat nooit. Je moet niet tegen ze schreeuwen of hun neus in hun urine wrijven, omdat dit hen alleen maar meer gestrest en mogelijk zelfs bang voor je zal maken. Je moet ook het gebruik van op ammoniak gebaseerde reinigingsmiddelen vermijden, omdat de geur van ammoniak je kat zelfs terug naar die plek kan trekken om weer te plassen.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van kattenplasgeur?

Laatste gedachten

Het maken van bepaalde aanpassingen thuis is vaak genoeg om een kat weer regelmatig zijn kattenbak te laten gebruiken.

Katten kunnen om verschillende redenen op dingen in je huis plassen. De eerste stap om het probleem op te lossen is het identificeren van de oorzaak. Ongepast urineren is een van de meest voorkomende gedragsproblemen bij katten, dus je bent niet de enige in deze situatie.

Het is belangrijk om met uw dierenarts te praten om medische problemen uit te sluiten en te behandelen, en vervolgens hun kattenbak en andere omgevingsfactoren te bekijken om de oorzaak van hun stress te identificeren. Zodra het probleem is geïdentificeerd en opgelost, gaan de meeste katten terug naar hun normale toiletgewoonten in de kattenbak.

Lees ook: Hoe een kat te stoppen met plassen op het tapijt

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat sproeit of plast?

Katten spuiten meestal op verticale oppervlakken en elimineren een kleiner volume urine dan wanneer ze alleen plassen. Spray zal ook een bijzonder penetrante geur hebben in vergelijking met urine. Niet-gecastreerde mannelijke katten typically zal spuiten.

Waarom plast mijn kat op dingen?

Katten plassen op dingen als ze een medisch probleem hebben, zoals een urineweginfectie, als ze gestrest zijn of als er een probleem is met hun kattenbak.

Hoe voorkom ik dat mijn kat op dingen plast?

Straf je kat nooit voor het plassen in je huis. U kunt enkele veranderingen in de omgeving aanbrengen om stress te verminderen, hun routine consistent te houden en een goede kattenbakhygiëne te handhaven. Eventuele medische problemen moeten op de juiste manier worden behandeld door een dierenarts.

Bekijk bronnen