Depo-Medrol voor katten

Depo-Medrol voor katten is een langwerkende steroïde injectie. Het wordt gebruikt voor inflammatoire, immuungemedieerde of allergie-achtige aandoeningen. In dit artikel leert u wat Depo-Medrol is, wanneer het kan worden gebruikt, de bijwerkingen waarop u moet letten en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Depo-Medrol voor katten

Formulier:

Suspensie voor injectie.

Recept vereist?:

Ja

Veel voorkomende namen:

Methylprednisolonacetaat

Beschikbare doseringen:

De Depo-Medrol suspensie wordt geleverd in concentraties van 20 mg / ml, 40 mg / ml en 80 mg / ml. 40mg en 80mg komen in 1ml fles grootte. Alle drie de concentraties zijn verkrijgbaar in flesgrootte van 5 ml en 10 ml.

Vervaldatum:

De inhoud van de injectieflacon moet worden gebruikt binnen 12 weken nadat de injectieflacon is aangeprikt. Het product moet bij kamertemperatuur worden bewaard.

Over Depo-Medrol voor katten

Depo-medrol voor katten wordt geïnjecteerd in plaats van oraal toegediend, waardoor het langdurig en gemakkelijker toe te dienen is.

Depo-Medrol is een merknaam voor het injecteerbare steroïde medicijn methylprednisolonacetaat. Het wordt vervaardigd door Zoetis Animal Health.

Er zijn een paar verschillende soorten steroïden. Steroïde hormonen, zoals progesteron en testosteron, fungeren als signaalboodschappers in het lichaam. Anabole steroïden, zoals die worden gebruikt door professionele bodybuilders, zijn degenen die werken om spier- en botgroei te verhogen.

Corticosteroïden zijn een derde klasse steroïden. Corticosteroïden zijn betrokken bij een verscheidenheid aan mechanismen in het lichaam, waaronder stressrespons, immuunrespons, regulatie van ontstekingen en andere.

Wanneer we corticosteroïden gebruiken, is het meestal voor ontstekingsremmende activiteit om zwelling en ontsteking in het lichaam te helpen verminderen. Bij hogere doses onderdrukt het het immuunsysteem, wat een goede of slechte zaak kan zijn, afhankelijk van de ziekte die wordt behandeld.

Hoewel vergelijkbaar met andere glucocorticoïde steroïden zoals prednison of hydrocortison, methylprednisolon is veel krachtiger. Het is 4-5 keer krachtiger dan hydrocortison.

Methylprednisolon komt in orale tabletten en een paar injecteerbare vormen, maar het merk Depo-Medrol verwijst alleen naar een langwerkende injecteerbare vorm van het medicijn.

Lees ook: De 8 beste kattenvitamines en -supplementen

Wat doet Depo-Medrol voor katten?

Depo-Medrol is ideaal voor katten die niet goed reageren op het oraal innemen van medicatie.

Depo-Medrol wordt gebruikt in dezelfde soorten situaties waarin een orale steroïde zoals prednisolon kan worden gebruikt.

Dit omvat meestal ontstekingsaandoeningen, immuungemedieerde aandoeningen waarbij het immuunsysteem overdreven reageert op een stimulus en schade toebrengt aan het lichaam, en in het geval van allergische aandoeningen.

In het bijzonder kan dit ontsteking omvatten die secundair is aan een wond of infectie, een immuungemedieerde aandoening zoals die welke bloedaandoeningen zoals lage rode bloedcellen of bloedplaatjes veroorzaken. Het omvat ook inflammatoire allergieaandoeningen zoals atopische dermatitis, inflammatoire darmziekte (IBD) of kattenastma. Het wordt ook gebruikt voor bepaalde soorten kanker die reageren op corticosteroïde therapie, zoals lymfoom.

In de meeste gevallen zal de voorkeur voor het type steroïde oraal zijn. Oraal prednisolon bij katten kan zeer nauwkeurig worden gedoseerd. Doses kunnen worden aangepast in het geval van ongewenste bijwerkingen of wanneer de dosis mogelijk moet worden verhoogd om effectief te zijn.

Katten zijn vrij berucht voor het afwijzen van orale medicatie. Ze spugen ze vaak uit of kwijlen daarna overmatig. Omdat katten het niet leuk vinden om medicijnen oraal te krijgen, lopen katteneigenaren het risico gebeten of gekrabd te worden wanneer ze dit thuis proberen te doen.

Het is meestal in deze situaties dat dierenartsen naar Depo-Medrol grijpen. Depo-Medrol voor katten wordt geïnjecteerd en een dosis duurt weken of maanden.

Hoewel dit erg handig lijkt, dragen de potentie en de lange werkingsduur van methylprednisolonacetaat ook het risico op meer significante bijwerkingen. Hierdoor is het vaak een laatste keuze voor veel dierenartsen wanneer ze een kat met steroïden willen behandelen

Lees ook: Beste kattenvoer voor IBD

Bijwerkingen van Depo-Medrol voor katten

Bijwerkingen van Depo-Medrol kunnen optreden bij katten, maar ze zijn vaak milder dan bij honden.

Over het algemeen, in vergelijking met honden, hebben katten hogere doses van een steroïde nodig om dezelfde effecten te bereiken. Toch zijn merkbare bijwerkingen veel minder duidelijk bij katten.

De uitzondering is wanneer steroïden worden gebruikt voor een langere periode van tijd. Omdat Depo-Medrol altijd een krachtiger en langer werkend medicijn is in vergelijking met prednisolon, zijn de bijwerkingen meer nietijsbaar, zorgwekkender en vereisen meer zorgvuldige monitoring.

De bijwerkingen van elke steroïde omvatten verhoogde dorst, urineren, en eetlust. Er zijn ook spijsverteringsstoornissen, waarbij diarree het meest voorkomt bij katten met het potentieel voor braken of verminderde eetlust. Hoewel het vaker voorkomt bij honden, kunnen zweren van de maag en het bovenste spijsverteringskanaal ook een potentieel risico vormen.

Deze worden minder gewaardeerd bij katten, vooral op de korte termijn. Als deze bijwerkingen verschijnen, verdwijnen ze over het algemeen wanneer de steroïde wordt stopgezet met wat extra ondersteunende zorg die soms nodig is.

Met een Depo-Medrol-injectie kan de langzame absorptie echter leiden tot effecten die weken tot maanden kunnen duren en voor elke kat anders kunnen zijn. Dus zelfs met slechts een enkele Depo-Medrol-injectie, moeten we rekening houden met de langetermijngebruikseffecten van steroïden om op te letten.

Andere risico’s en overwegingen

Kattenpoep

Depo-Medrol is niet geschikt voor alle katten. Een dierenarts zal u helpen beslissen of het geschikt is voor uw kat.

Een krachtige langwerkende steroïde moet voorzichtig worden gebruikt met actieve bacteriële of virale infecties, vooral ernstige infecties. Orale steroïden worden vaak gegeven naast antibiotica voor bepaalde soorten infecties. Omdat Depo-Medrol krachtiger is en de volledige duur ervan bij een katachtige patiënt niet volledig voorspelbaar is, kan dit het vermogen van het immuunsysteem om infecties te bestrijden beïnvloeden.

De grootste risico’s voor katten die Depo-Medrol gebruiken, zijn de ontwikkeling van diabetes mellitus en congestief hartfalen.

Het gebruik van corticosteroïden in het lichaam kan leiden tot een zekere mate van resistentie tegen insuline, het hormoon dat nodig is om de bloedsuikerspiegel uit de bloedbaan naar cellen te transporteren. Dit heeft zelden gevolgen op de korte termijn, maar op lange termijn kan deze weerstand leiden tot de volledige ontwikkeling van diabetes.

Katten met overgewicht of obesitas en al een hoger risico lopen op het ontwikkelen van diabetes, lopen het grootste risico om deze drempel te overschrijden als een Depo-Medrol-injectie wordt gebruikt. Langwerkend steroïde gebruik kan ook leiden tot gewichtstoename.

Langwerkend gebruik van steroïden kan een kat met hartaandoeningen leiden tot hartfalen. Dit gebeurt wanneer vocht zich begint op te hopen in of rond de longen en soms ook rond het hart zelf, evenals de buik.

Deze twee significante risico’s van Depo-Medrol gebruik hebben ertoe geleid dat veel dierenartsen katten screenen op risico’s voordat ze met Depo-Medrol beginnen als een primaire behandelingskeuze. Dit omvat het controleren van de bloedsuikerspiegel en het hart zelf op afwijkingen. Dit wordt gedaan met behulp van een bloedtest, röntgenfoto’s of een echografie van het hart.

Het gebruik van Depo-Medrol moet worden vermeden bij zwangere katten en voorzichtig worden gebruikt voor zogende dieren.

Interacties met andere medicijnen en overdoses

Dierenarts die kat vaccineert in een dierenkliniek

Steroïden vaak interageren met andere geneesmiddelen en moeten zorgvuldig worden gebruikt.

Er zijn veel medicijnen die interageren met steroïde gebruik, vooral langwerkende steroïden. Veel voorkomende zijn andere immunosuppressieve geneesmiddelen zoals cyclosporine, niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen (zoals meloxicam of robenacoxib), en bepaalde diuretische geneesmiddelen zoals furosemide.

Hoewel het gebruik van Depo-Medrol wordt vermeden bij diabetische katten, zal het gebruik ervan vaak leiden tot verhoogde insulinebehoeften om de aandoening te beheersen.

Als steroïden worden gebruikt voor immunosuppressie, moet vaccinatie zorgvuldig worden overwogen, Dit geldt vooral voor levend verzwakte virale vaccins, omdat het immuunsysteem mogelijk niet goed reageert. De vaccins voor panleukopenievirus, herpesvirus, calicivirus en Chlamydia kunnen levend worden gewijzigd, terwijl vaccins voor rabiës en kattenleukemievirus (FeLV) dat niet zijn.

Omdat Depo-Medrol intramusculair wordt toegediend met een naald en spuit, kan er enige voorbijgaande pijn aanwezig zijn op de injectieplaats van uw kat. Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw dierenarts als de merkbare pijn langer dan 24 uur aanhoudt.

Overdoses met Depo-Medrol zijn ongewoon, omdat dit medicijn altijd wordt toegediend door een erkende dierenarts in overeenstemming met de richtlijnen en niet thuis wordt gegeven. Zelfs met een aanvaardbare dosis zijn bijwerkingen echter mogelijk.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen of toxiciteit heeft ontwikkeld na het ontvangen van Depo-Medrol, neem dan contact op met uw dierenarts, de ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435), of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) direct voor verder advies.

Lees ook: Drugsvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Depo-Medrol voor katten Dosering

De dosering van Depo-Medrol varieert afhankelijk van de behoeften van uw kat.

Depo-Medrol is door de FDA goedgekeurd voor intramusculair injectiegebruik bij katten.

Het gebruikelijke intramusculaire (IM) dosisbereik voor Depo-Medrol voor katten ligt tussen 10 mg en 20 mg per kat. De gebruikte dosering is afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. Er zijn verschillende concentraties Depo-Medrol beschikbaar, dus het volume van de injectie in milliliter (ml) kan verschillen, afhankelijk van welke concentratie uw dierenarts draagt.

Het doel van elke steroïde therapie is om de laagste effectieve dosis en de langste intervallen tussen doses te gebruiken die nog steeds tekenen van ziekte beheersen. Het is gebruikelijk dat Depo-Medrol-injecties elke 4-6 weken worden gegeven voor chronische aandoeningen, of eerder als tekenen van ziekte terugkeren.

Laatste gedachten

Langdurig gebruik van Depo-Medrol bij katten brengt bepaalde risico’s met zich mee, die nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden.

Depo-Medrol voor katten is een krachtige langwerkende steroïde. Het wordt gebruikt voor zeer vergelijkbare doeleinden als andere steroïden zoals prednisolon, maar vanwege de potentie en duur en het risico op bijwerkingen op lange termijn, is het vaak beperkt tot gebruik in gevallen waarin een kat geen oraal medicijn praktisch of veilig kan worden toegediend. Elke kattenouder wiens kat een Depo-Medrol-injectie krijgt, moet zich bewust zijn van de mogelijke risico’s en alternatieven voor het gebruik ervan, indien aanwezig.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Veelgestelde vragen

Wat doet Depo-Medrol voor katten?

Depo-Medrol is een langwerkende steroïde injectie. Het wordt vaker gebruikt in gevallen waarin een orale steroïde niet veilig of praktisch is om aan een kat toe te dienen, vooral wanneer steroïde therapie nodig is voor een langere periode van tijd.

Depo-Medrol voor katten wordt gebruikt in gevallen van ontsteking en immuungemedieerde ziekte om het immuunsysteem te onderdrukken tegen schade aan het lichaam, allergische ziekten zoals atopische dermatitis of kattenastma, en in gevallen van sommige kankers, zoals lymfoom.

Hoe lang duurt een Depo-Medrol-opname bij katten?

Het begin van verlichting, ontstekingsremmend effect of immuunonderdrukkende duur van een Depo-Medrol-injectie zal variëren van kat tot kat. Het is gelabeld als een injectie voor intramusculaire toediening en de langzame absorptie ervan kan bij sommige patiënten leiden tot een duur van weken tot zelfs een paar maanden.

Om te weten hoe lang een Depo-Medrol-injectie kan duren, moeten tekenen van terugkeer van de ziekte worden gecontroleerd. Gemeenschappelijke intervallen voor Depo-Medrol injecties kunnen elke 4-6 weken voor chronische aandoeningen, of eerder als tekenen van de ziekte sneller terugkeren.

Wat zijn de bijwerkingen van een steroïde shot bij een kat?

Katten vertonen vaak niet veel op korte termijn bijwerkingen van steroïde gebruik. Met langwerkende injecties zoals Depo-Medrol kunnen bijwerkingen echter duidelijker en soms ernstiger zijn.

Overmatige dorst, urineren, eetlust en gewichtstoename zijn allemaal mogelijk, evenals spijsverteringsverstorende effecten zoals diarree, braken en een afname van de eetlust.

Katten met een risico op diabetes mellitus, vooral katten met overgewicht of obesitas, kunnen een hoger risico lopen op een langwerkende krachtige steroïde die diabetes induceert.

Katten die een onderliggende hartaandoening hebben of die risico lopen op een onderliggende hartaandoening, zoals hypertrofische cardiomyopathie (HCM), kunnen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van congestief hartfalen (CHF) door het gebruik van steroïden.