Kat drinkt geen water, maar eet natvoer: moet ik me zorgen maken? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Water is van vitaal belang voor katten omdat het hun lichaam in staat stelt om goed te functioneren en hun algehele welzijn bevordert. Katten die natvoer eten, drinken mogelijk lange tijd geen water uit hun kom, wat zorgelijk kan worden voor hun gezin. Als uw kat een natvoerdieet volgt en u merkt dat hij geen water drinkt, moet u zich dan zorgen maken?

Katten die geen water drinken maar natvoer consumeren, krijgen waarschijnlijk voldoende hydratatie uit hun voedsel. Veel katten die natvoer eten, hoeven niet zoveel water te drinken als katten die droogvoer eten, Het is dus niet nodig om meteen stress te hebben over deze situatie.

Dat gezegd hebbende, zonder voldoende water kunnen katten last hebben van verschillende problemen, daarom moet je nog steeds voorzichtig zijn als je kat geen water uit zijn kom drinkt en ervoor zorgen dat alles in orde is met hen.

In dit artikel praten we meer over katten die natvoer eten en wanneer u zich zorgen moet maken over de gewoonte van uw kat om geen water te drinken.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Moet u zich zorgen maken als uw kat natvoer eet en geen water drinkt?

Veel katten op natvoerdiëten hebben de neiging om minder water te drinken dan katten op droogvoerdiëten. De meeste natte kattenvoeding bevat tussen de 70% en 80% water, wat de hydratatie van uw kat bevordert en hem in staat stelt om vocht op te nemen tijdens het eten.

Vanwege het hoge watergehalte in nat kattenvoer, kan het vaak voldoende hydratatie zijn voor katten om de hoeveelheid die ze moeten drinken te minimaliseren. Velen vinden ook andere plaatsen, zoals kranen en fonteinen, om water te krijgen naast hun waterbak. U hoeft zich dus over het algemeen geen zorgen te maken als uw auto geen water drinkt, maar nat kattenvoer eet, zolang ze er maar gezond en gelukkig uitzien.

Sommige katten kunnen echter extra water nodig hebben, ongeacht het eten van nat kattenvoer, daarom is het belangrijk om op te merken of de waterdrinkgewoonten van uw kat zijn veranderd en met uw dierenarts te praten als u zich zorgen maakt. Als uw kat plotseling is gestopt met het drinken van water of meer drinkt dan normaal, kan er een onderliggend gezondheidsprobleem zijn. Je moet weten hoe je problemen kunt herkennen en er op tijd op kunt reageren.

kat die thuis nat tonijnvoer van het witte bord eet
Afbeelding credit: Veera, Shutterstock

Waarom moeten katten die droogvoer eten meer water drinken dan katten die natvoer eten?

Katten met een droogvoerdieet moeten meer water drinken dan katten met een natvoerdieet. Nat kattenvoer bevat een veel hoger vochtgehalte dan droog kattenvoer1.

Droog kattenvoer bevat meestal ongeveer 10% water, terwijl de rest bestaat uit vitamines, koolhydraten, eiwitten en vetten. Nat kattenvoer bevat ongeveer 70% water (of meer, afhankelijk van de fabrikant).

Katten die geen natvoer consumeren, hebben extra hydratatie nodig door vers water te drinken.

Hoeveel water moeten katten dagelijks drinken?

Idealiter zouden katten dagelijks 3,5-4,5 gram water moeten drinken voor elke 5 pond totaal lichaamsgewicht 2. Dat gezegd hebbende, dit zijn algemene richtlijnen en elke kat is anders; Sommige katten hebben meer water nodig, terwijl anderen minder nodig hebben. De waterinname van een kat moet worden aangepast aan hun huidige dieet en gezondheid.

Je moet je kat in de gaten houden en ervoor zorgen dat je harige vriend de hele dag door de nodige hydratatie krijgt. Als het lijkt alsof je kat niet genoeg water drinkt, moet je uitzoeken waarom dit gebeurt en hoe je hem meer vocht kunt laten opnemen.

Waarom stoppen katten met het drinken van water?

Katten kunnen om verschillende redenen stoppen met het drinken van water. Als uw kat bijvoorbeeld een natvoerdieet volgt, kan het zijn dat hij al voldoende gehydrateerd is.

Andere redenen waarom katten kunnen stoppen met het drinken van water zijn:

 • De kom van de kat is niet schoon of het water binnenin is vies.
 • De waterbak bevindt zich in een onvriendelijk gebied of op een moeilijk bereikbare plek.
 • Uw kat kan medische problemen ondervinden, wat leidt tot een gebrek aan dorst.

Hoewel het normaal is dat katten met een natvoerdieet minder water consumeren dan katten met een droog dieet, moet u er toch voor zorgen dat uw kat voldoende water binnenkrijgt. Als uw kat niet de benodigde hydratatie krijgt, kan er een onderliggend medisch probleem zijn.

Maine Coon kat dompelt zijn poot in een waterbak
Image Credit: Pickless, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Wat kan er gebeuren met katten die niet genoeg water drinken?

Katten die niet genoeg water drinken, kunnen tal van problemen ervaren, te beginnen met uitdroging, wat de gezondheid van uw kat verder kan schaden. Omdat uitdroging kan levensbedreigend zijn, alle kattenouders moeten weten hoe ze de tekenen van uitdroging kunnen herkennen en dienovereenkomstig kunnen reageren.

Uitdroging bij katten

Uitdroging treedt op wanneer een kat niet voldoende vocht binnenkrijgt dat nodig is voor een goede werking en hun lichaam meer vocht verliest dan ze absorberen.

Soms kan uitdroging optreden als gevolg van het niet drinken van voldoende water, terwijl het in andere gevallen kan optreden als gevolg van onderliggende medische problemen, zoals:

 • Koorts
 • Suikerziekte
 • Braken
 • Diarree
 • Chronische nierziekte

Afhankelijk van de intensiteit van uitdroging variëren de problemen en tekenen die katten ervaren van mild tot ernstig. Veel voorkomende tekenen van uitdroging van katten zijn:

 • Ingevallen ogen
 • Gebrek aan energie
 • Afname van de eetlust
 • Constipatie
 • Droog tandvlees
 • Verhoogde huidtenten

Katten met onderliggende gezondheidsproblemen, vooral die welke de nieren beïnvloeden, zoals diabetes of chronische nierziekte, lopen een groter risico op uitdroging, ongeacht hun dieet, dus zorg ervoor dat u deze katten nauwlettend in de gaten houdt.

Zieke tabby kat liggend op het bed
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Hoe kun je je kat aanmoedigen om meer water te drinken?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen als u uw kat wilt aanmoedigen om meer water te drinken:

 • Plaats meerdere waterbakken rond het huis op gemakkelijk bereikbare locaties.
 • Maak de waterbakken elke dag schoon en vul ze met vers water.
 • Verander het materiaal van de waterbak; Ideale opties zijn roestvrij staal of keramiek.
 • Bied vaker nat kattenvoer aan.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Als uw kat een natvoerdieet volgt en niet te veel water drinkt, maar er gezond uitziet en geen tekenen van uitdroging vertoont, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als u echter tekenen van uitdroging bij uw kat opmerkt, is het het beste om met uw dierenarts te praten en hun advies in te winnen om uw harige metgezel te helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Impact Photography, Shutterstock