Huidkanker bij katten: soorten, oorzaken en behandeling (Vet Antwoord)

Huidkanker is een representatieve naam voor verschillende soorten huidkankerlaesies. Bij katten zijn de meest voorkomende vormen van huidkanker plaveiselcelcarcinoom, basaalcelcarcinoom, melanoom en mestceltumor.

Deze kankers kunnen in verschillende vormen op de huid van een kat verschijnen: zweren, korsten, knobbels, laesies of bulten. Daarom moet u aandacht besteden aan elke ongewone knobbel of bult die op de huid van uw kat verschijnt en ze zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen wanneer er een optreedt.

In dit artikel leert u wat huidkanker is bij katten, de oorzaken en klinische symptomen, hoe u voor een kat met huidkanker kunt zorgen en meer.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Wat is huidkanker bij katten?

Huidkanker treedt op wanneer gezonde huidcellen zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen en tumoren vormen. Normaal gesproken, wanneer huidcellen verouderen en afsterven, worden nieuwe cellen gevormd om ze te vervangen. Wanneer dit proces niet werkt zoals het zou moeten, vermenigvuldigen cellen zich sneller. Deze cellen kunnen niet-kankerachtig (goedaardig) zijn, wat betekent dat ze zich niet verspreiden naar andere weefsels en organen, of ze kunnen kankerachtig (kwaadaardig) zijn, wat betekent dat ze zich kunnen verspreiden.

Hier zijn de meest voorkomende soorten goedaardige huidkanker bij katten:

 • Lipoom (tumor van vet/vetweefsel)
 • Adenomen
 • Cysten
 • Plaveiselcelcarcinoom in situ
 • Basale celtumoren (het meest voorkomende type bij katten)
 • Melanoom (sommige kunnen kwaadaardig zijn) 1

De meest voorkomende kankerachtige (kwaadaardige) huidtumoren bij katten zijn:

 • Mestceltumoren
 • Wekedelensarcoom
 • Plaveiselcelcarcinoom
 • Maligne fibreuze histiocytomen

Goedaardige tumoren zijn over het algemeen onschadelijk in vergelijking met kankerachtige tumoren 2. Dat gezegd hebbende, kunnen ze zich ontwikkelen in gebieden die het vermogen van uw kat om normaal te functioneren kunnen belemmeren, waarbij een verwijderingsoperatie noodzakelijk is. Als uw kat bijvoorbeeld een grote lipoom op een van zijn ledematen heeft, kan dit het lopen verstoren en ongemak veroorzaken.

Alleen fijne naaldaspiratie of biopsie kan onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren. Om deze reden is het van vitaal belang om uw kat naar de dierenarts te brengen wanneer de eerste klinische symptomen optreden.

dierenarts die het gezicht van een witte kat controleert
Afbeelding credit: MakeStory Studio, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van huidkanker bij katten?

Voor het grootste deel presenteren huidtumoren zich als veranderingen op het niveau van de huid in verschillende delen van het lichaam.

Deze huidveranderingen omvatten:

 • Klontjes
 • Hobbels
 • Rode gebieden
 • Korsten
 • Zweren
 • Korsten
 • Hyperpigmentatie
 • Zwerende laesies
 • Laesies met verharde, onregelmatige randen

Hoewel huidkanker meestal geen jeuk veroorzaakt, omdat de laesies iets ongewoons voor hen zijn, kunnen katten intens krabben en likken totdat ze open wonden veroorzaken en hun haar verliezen.

In de vroege stadia kunnen huidtumoren niet worden gezien omdat ze verborgen zijn in de vacht van de kat. Naarmate ze groeien, kunnen ze zichtbaar worden. Om ervoor te zorgen dat de huid van uw kat gezond is, ait en borstelt u ze regelmatig. Op deze manier voelt u of er veranderingen zijn opgetreden op de huid van uw kat.

garen kogelverdeler

Wat zijn de oorzaken van huidkanker bij katten?

Huidkanker bij katten wordt meestal veroorzaakt door verschillende factoren 1, zoals genetische, omgevings- (bijv. zonnestralen) en mechanische (bijv. Irritatie en trauma aan de huid).

Deze huidveranderingen omvatten:

 • Genetica: Sommige kattenrassen zijn meer vatbaar voor bepaalde soorten huidkanker. Perzische en Himalaya-katten zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor basale celtumoren, terwijl Siamese katten meer vatbaar zijn voor mestceltumoren.
 • Blootstelling aan de zon: Katten met wit haar of haarloze katten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van huidtumoren omdat ze minder bescherming hebben tegen UV-stralen. De meest voorkomende vorm van kanker die optreedt als gevolg van de zonnestralen is plaveiselcelcarcinoom. Het komt vaak voor op haarloze gebieden, zoals de toppen van de oren, neus en oogleden. Witte katten (meestal ouder dan 5 jaar) hebben 13 keer meer kans om plaveiselcelcarcinoom te ontwikkelen dan katten met een donkere vacht.
 • Trauma aan de huid: Littekens als gevolg van trauma aan de huid kunnen het risico op huidtumoren verhogen omdat ze de huidbarrière verstoren.
 • Chronische huidirritaties: Irritaties die optreden op de huid als gevolg van allergieën of dwangmatig gedrag zoals overmatig likken, krabben en overgrooming kunnen het risico op huidkanker bij cAts.
dierenarts controleert een kat
Afbeelding credit: brodtcast, Shutterstock

Hoe wordt huidkanker gediagnosticeerd bij katten?

In eerste instantie zal de dierenarts een algemeen onderzoek uitvoeren en u vragen stellen over de medische geschiedenis van uw kat. Maar om huidkanker bij katten correct te diagnosticeren (en impliciet onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige kanker), zijn aanvullende tests nodig.

Deze kunnen zijn:

 • Fijne naaldaspiratie (microscopisch onderzoek van cellen verkregen uit een tumoraspiraat)
 • Biopsie (het verwijderen van de tumor of een deel van de tumor, die vervolgens wordt voorbereid en onderzocht onder een microscoop door een anatomopatholoog)
 • Bloedonderzoek (bloedbiochemie en volledig bloedbeeld)
 • Radiologisch onderzoek (om longmetastasen op te sporen)
 • Abdominale echografie

Uitgezaaide kanker kan pijnlijk zijn en een kat kan de rest van zijn leven in lijden leven. Daarom is het van vitaal belang dat uw kat naar de dierenarts wordt gebracht zodra de eerste klinische symptomen optreden. Indien niet behandeld, kunnen kwaadaardige kankers leiden tot orgaanmetastasen en de dood van uw huisdier.

Hoe wordt huidkanker bij katten behandeld?

In de meeste gevallen van huidkanker bij katten kan de tumor operatief worden behandeld. Zodra het is verwijderd, zal de dierenarts het naar het laboratorium sturen om te zien wat voor soort kanker het is. Chirurgische behandeling hangt ook af van hoe geavanceerd de ziekte is. Als de kanker zich bijvoorbeeld in het lichaam heeft verspreid, wordt een chirurgische behandeling niet aanbevolen.

Als de tumor te groot is en zich in een gebied bevindt dat geen toegang biedt voor chirurgische verwijdering of als uw kat geen goede kandidaat is voor algemene anesthesie, kan de dierenarts chemotherapie en / of bestraling aanbevelen. Chemotherapie wordt over het algemeen overwogen voor bepaalde soorten tumoren, vooral die welke zich naar andere weefsels hebben verspreid.

dierenarts controleert bengaalse kat
Afbeelding credit: Pressmaster, Shutterstock

Hoe verzorg ik een kat met huidkanker?

Als bij uw kat huidkanker is vastgesteld, volg dan het advies en de behandeling die door de dierenarts zijn voorgeschreven. Als uw kat een tumorverwijderingsoperatie heeft ondergaan, controleer dan de incisieplaats thuis op roodheid, zwelling of afscheiding. Neem contact op met de dierenarts als deze klinische symptomen optreden.

Onderzoek de huid van uw kat regelmatig. Als er nieuwe laesies verschijnen of als uw kat een wond heeft die niet lijkt te genezen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Ook als je een kat hebt met wit haar of een haarloos huisdier dat graag in de zon is, vraag dan je dierenarts naar katveilige zonnebrandcrème.

3 kattenverdelers

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Kan plaveiselcelcarcinoom bij katten worden genezen?

De vroege stadia van plaveiselcelcarcinoom van de huid kunnen met succes worden behandeld en aangetaste katten kunnen een normaal en gezond leven leiden. Als de chirurgische marges niet goed zijn gereseceerd, kan plaveiselcelcarcinoom van de huid terugkeren. Als dit type kanker in andere gebieden voorkomt (bijvoorbeeld in de mond), heeft het een slechte prognose, omdat de behandeling niet effectief is. Katten met oraal plaveiselcelcarcinoom leven gemiddeld 2-4 maanden na de diagnose.

Hoe voorkom je plaveiselcelcarcinoom bij katten?

De beste methode om plaveiselcelcarcinoom te voorkomen is om uw kat te beschermen tegen de UV-stralen van de zon. Als je een kat hebt met wit haar of een haarloze kat, breng dan katvriendelijke zonnebrandcrème aan om het risico te verminderen. De gebieden die het meest worden blootgesteld aan de zon zijn de toppen van de oren, de neus en rond de ogen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Huidkanker bij katten omvat verschillende soorten kanker (goedaardig of kwaadaardig). De meest voorkomende zijn plaveiselcelcarcinoom, mestceltumor, basaalcelcarcinoom en melanoom. Huidkanker heeft geen specifieke symptomen, behalve de veranderingen die optreden op het niveau van de huid. Deze veranderingen kunnen bulten, knobbels, open wonden, korsten, zweren, enz. Zijn. Aangezien sommige kankers kwaadaardig kunnen zijn, wat betekent dat ze zich kunnen verspreiden naar andere weefsels en organen, controleert u de huid van uw kat regelmatig en brengt u ze zo snel mogelijk naar de dierenarts als deze tekenen optreden. De meeste vormen van huidkanker kunnen operatief worden behandeld.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Libre, Shutterstock