Tonkanees Kattenras Profiel

De Tonkinese heeft de beste eigenschappen van de Birmese en Siamese rassen gecombineerd tot één schattige kat. Deze katachtigen staan bekend om hun vriendelijke houding en loyaliteit aan hun metgezellen. Ze houden ervan om in de buurt van hun mensen te zijn en op elk moment van de dag genegenheid te geven en te ontvangen.

Voorheen bekend als de “Tonkanese”, zijn Tonkinese katten erg speels en interactief. Ze doen het geweldig met andere huisdieren – vooral als ze dezelfde energieniveaus hebben – dus wees niet resistent tegen het idee om twee Tonkinese katten te krijgen.

Met hun schattige uiterlijk en liefdevolle persoonlijkheid is er veel om naar uit te kijken met deze kat. Leer meer over het Tonkinese ras en kijk of ze goed bij uw gezin passen.

Tonkinese kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Liefdevol, sociaal, speels
Levensverwachting 10-16 jaar
Gewicht 6-12 pond
Vacht &kleuren Kort; colorpoint, diverse kleuren & patronen
Energieniveau Gemiddeld
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Laag

Overzicht van een Tonkinese kat

Tonkinese kat colorpoint

Tonkinese katten zijn compacte katachtigen met heel veel persoonlijkheid. Ze worden als middelgroot beschouwd, maar ze variëren sterk in hun algehele uiterlijk. Wanneer je een Tonkinees ziet, vraag je je misschien eerst af of je een Siamese of Birmese kat ziet. Je ziet eigenlijk beide!

Met prachtige jassen, een sterk en slank lichaam en een zeer alerte uitdrukking, is het gemakkelijk om de gelijkenis tussen de Tonkinezen en hun neven en nichten te zien.

Gewicht

Met 6 tot 12 pond variëren Tonkinese katten van klein tot middelgroot. Mannetjes kunnen iets meer wegen en het gewicht hangt af van hoeveel ze eten en hun algehele temperament. Als ze actiever zijn, kunnen ze dat misschien wel doen. hun gewicht behouden gemakkelijker.

Lengte

De lengte van een Tonkinese is moeilijk aan te wijzen. Hun grootte varieert sterk, dus het hangt af van hoe groot hun lichaam is. Ze kunnen vrij lang zijn, tot 28 inch lang. Hun staarten zijn meestal zeer evenredig met hun lichaam.

Jas

De vacht van de Tonkinese kat is meestal kort, zijdeachtig en zacht. Ze hebben een glans die ze doet glinsteren, vooral als ze zich koesteren in de zon.

Wat kleur en patroon betreft, komt de Tonkinese in natuurlijke, champagne-, blauwe en platinakleuren en effen, nerts- en puntige patronen. Tonkinese katten ontwikkelen niet altijd een volledig lichaam van kleur tot de leeftijd van 16 maanden. Zelfs dan zal hun kleur donkerder worden naarmate ze ouder worden.

Levensverwachting

Tonkinese katten zijn relatief gezond, vooral wanneer u regelmatig dierenartscontroles uitvoert. Dit ras kan 10 tot 16 jaar leven.

Geschiedenis van de Tonkinese kat

Tonkinese kat met aqua eyes

Het zou een beetje een rek zijn om aan te nemen dat de Tonkinese een volledig door de mens gemaakt ras was. De ouders van het ras – de Siamees en Birmaans— al honderden en honderden jaren in hetzelfde gebied wonen. Het is waarschijnlijk dat ze paarden voordat ze creëerden wat fokkers in de jaren 1960 de Tonkinese noemden.

Gepland fokken voor de Tonkinese kat gebeurde omdat mensen een kat wilden met dezelfde eigenschappen als hun neven en nichten op een gematigder niveau.

De eerste Tonkinese kat arriveerde in de Verenigde Staten in de jaren 1930. Deze kat werd aanvankelijk beschouwd als een Birmese kat, maar werd later ontdekt als deels Siamees en deels Birmees. Haar naam was Wong Mau en ze hielp bij het opzetten van de Birmese kattenlijn. Veel Tonkinese katten zijn tegenwoordig op haar terug te voeren.

Tijdens deze periode werden deze effen gekleurde katten beschouwd als een hybride en werden ze niet de Tonkinese genoemd. In de jaren 1960 was er een heropleving en fokkers werkten eraan om deze katten als hun eigen ras te vestigen.

Mensen werden verliefd op hun interessante uiterlijk en milde temperament. Ze vestigden zich op de naam Tonkinese naar de Baai van Tonkin voor de kust van Zuid-China en Noord-Vietnam, ook al kwamen ze niet uit dit gebied.

Kenmerken

De Tonkinese kat heeft evenredige fysieke eigenschappen. Hun torso’s, staarten en poten zijn allemaal relatief vergelijkbaar in grootte, en hun hoofd is wigvormig met hoge jukbeenderen en alerte ogen en oren. De Tonkinese is een stevige en gespierde kat.

Hun gouden, aqua of geelgroene ogen zijn helder en gefocust, waardoor het voelt alsof ze elke beweging van je bekijken (en dat zijn ze waarschijnlijk ook). Net zoals hun ogen alert zijn, zijn hun oren dat ook. Ze zijn breed en apart gezet op de toppen van hun hoofd, naar voren gericht en altijd luisterend.

Leuk weetje: Dit ras was de eerste raskat met een aqua eye kleur!

Hun oren en ogen helpen bij de vrijmoedigheid en opwinding van de Tonkinezen. Ze vinden het leuk om deel uit te maken van de actie en weten meestal wat er in huis gebeurt.

twee Tonkinese katten

Persoonlijkheidskenmerken

Toen het Tonkinese ras werd gecreëerd, hoopten fokkers de beminnelijke houding van Siamese katten en Birmese katten in een nieuw ras te evenaren. Fokkers Margaret Conroy uit Canada en Jane Barletta uit de VS kregen precies dat: Tonkinese katten zijn toegewijde en loyale metgezellen met veel speelse houding en nog meer liefde.

Net als de Birmezen houden Tonkinese katten ervan om te spelen en te communiceren met hun familieleden , dus het is essentieel om in een sociaal huis te zijn waar iemand in staat en bereid is om dit te doen.

Net als de Siamees zijn Tonkinese katten vocaal en zullen ze de hele dag door veel gesprekken met je voeren. Tonkinezen zijn niet zo spraakzaam als de Siamezen, maar wees niet verbaasd als ze regelmatig hun mening met je delen.

Ze zullen willen dat je een stuk speelgoed rondtrekt of achter verfrommeld papier aanjaagt dat je urenlang hebt gegooid. Hun favoriete activiteiten zijn die ze met hun gezin doen.

Dit zijn zeer vriendelijke en aanhankelijke katten, waardoor ze aantrekkelijk zijn in gezinssituaties. Tonkinese katten doen het ook goed met een harige vriend, dus het krijgen van een andere kat of hond zou een voordeel voor je kat zijn. Ze houden van andere dieren die overeenkomen met hun energieniveau, zodat ze op elk moment van de dag een speelkameraadje kunnen hebben.

Aan het einde van de dag zal de Tonkinese waarschijnlijk opkrullen als een schootkat of naast je kruipen om een dutje te doen. Ze houden van knuffelen en verwelkomen alle soorten genegenheid, vooral van hun mensen. Je krijgt echt het beste van twee werelden met dit ras!

Zorg voor de Tonkinezen

Tonkinese kat gluurt uit lade

Het verzorgen van een Tonkinese is relatief eenvoudig, vooral als je aandacht besteedt aan wat je ze geeft, controleert hoeveel beweging ze op een dag krijgen en ze regelmatig naar de dierenarts brengt.

Goede zorg is essentieel om de gezondheid van uw Tonkinese te behouden. Als vocale kat kan een Tonk je echter misschien laten weten wanneer er iets mis is. Over het algemeen zijn Tonkinese katten gezond en kunnen ze een lang leven leiden.

Hun jassen zijn kort en niet al te moeilijk te verzorgen. Om hun vacht schoon en vrij van vuil te houden, wordt wekelijks borstelen aanbevolen. Ze doen goed werk om hun eigen verzorgingsbehoeften bij te houden, maar ze hebben meer interactie op de speelafdeling nodig om obesitas te voorkomen.

Tonkinese zijn levendig en extravert, wat betekent dat je ze wilt betrekken bij het spelen en ze speelgoed en verrijkingstools voor entertainment wilt geven. Als een Tonkinese kat niet genoeg krijgt van wat hij nodig heeft, zullen ze je het niet laten vergeten.

Het knippen van hun nagels is een must. Gebitsreinigingen helpen voorkomen gingivitis en parodontitis, waar Tonkinese katten meer vatbaar voor zijn.

Het is ook belangrijk om hun kattenbak netjes en schoon te houden, maar dit is gemakkelijker wanneer een zelfreinigende kattenbak doet al het werk voor je. Als u Nest-Robot 4, hoef je niet te scheppen en heeft je kat altijd een frisse plek om naartoe te gaan.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Samen met tandheelkundige aandoeningen kan de Tonkinese kat vatbaar zijn voor katachtige lagere urinewegaandoening, wat ongemak veroorzaakt bij katten tijdens het urineren. Enkele tekenen dat uw Tonkinese urinewegproblemen kan ervaren, zijn frequent urineren, de kattenbak niet gebruiken of buiten de doos plassen en vocaliseren of persen tijdens het urineren.

Vanwege gezondheidsproblemen in de Siamese afstamming zijn de Tonkinezen meer vatbaar voor leverproblemen. Als uw kat last heeft van lethargie, braken, gele ogen of huid, zwelling van de ledematen of een gebrek aan eetlust, moet u ze onmiddellijk naar de dierenarts brengen.

Een Tonkinese kat adopteren

De Tonkinese zijn speelse, actieve katten die een thuis nodig hebben waar ze kunnen gedijen. Hun prachtige jassen en unieke uiterlijk helpen hen op te vallen, maar wat echt verbazingwekkend is, is hoe ze zich verbinden met hun mensen. Deze katten oefenen elke dag loyaliteit en willen eigenlijk gewoon bij hun mensen zijn.

Als je open staat om tot laat in de avond te kletsen en op te kruipen met een goed boek en een nog betere metgezel, is de Tonkinese precies de juiste kat voor jou. Deze lieve katten zullen zoveel vreugde in je leven brengen, allemaal verpakt in een zeer schattig pakket.