Somali Cat Breed Profiel

Deze wild uitziende katten zullen je verbazen met hun felle schoonheid en extraverte aard. In tegenstelling tot elke katachtige kat die je eerder hebt gezien, staan Somalische katten bekend om hun lange, weelderige, rossige lokken. Hoewel vosachtig van uiterlijk, is de Somaliër een zeer vriendelijke kat die altijd op zoek is naar aandacht en liefde van hun mensen.

Het Somalische ras is niet erg gebruikelijk, ondanks hun unieke schoonheid en speelse persoonlijkheden. Dus als je een Somalische kat in beslag neemt, zorg er dan voor dat je het moment koestert.

Somalische katten zijn sterk en alert op hun omgeving. Het zijn geweldige waakkatten en entertainers vanwege hun nieuwsgierigheid en liefde voor hun families. Wil je meer weten over het Somalische kattenras? Wij dachten van wel.

Somalische kat … in één oogopslag
Persoonlijkheid Extravert, avontuurlijk, onderhoudend
Levensverwachting 11-14 jaar
Gewicht 6-12 pond
Vacht &kleuren Lang of halflang; rode, getikte tabby
Energieniveau Hoog
Affectie niveau Hoog
Vriendelijkheid Hoog
Afstoten niveau Gemiddeld
Verplichte verzorging Gemiddeld

Somalische kat die op houten vloer ligt

Overzicht van een Somalische kat

De Somalische kat is een kleine tot middelgrote kat die goed geproportioneerd en zeer gespierd is, hoewel hun lange tot halflange vacht hun magere lichamen verbergt. Deze katten lijken wild maar elegant, met oorpluimen en donzige vacht op hun borst. Dit geeft ze een brede en vorstelijke uitstraling.

Als hun uiterlijk je niet genoeg heeft geïntrigeerd, wacht dan gewoon tot je hoort over hun familie-georiënteerde persoonlijkheden!

Gewicht

De meeste Somalische katten wegen tussen de 6 en 12 pond, waardoor ze een klein tot middelgroot ras zijn.

Je zou kunnen aannemen dat het grotere katten zijn. Nope! Dit is slechts een van hun magische eigenschappen. Onder al dat bont zijn er magere spieren aangescherpt door hun hoge activiteitsniveaus.

Lengte

Somalische katten zijn niet overdreven lang, meestal tussen de 11 en 14 centimeter lang. Hun staarten zijn sterk, compact en in verhouding tot hun lichaam.

Jas

De vacht van de Somalische kat is misschien wel hun meest verbluffende kenmerk. Hun vacht is er in verschillende kleuren, maar is altijd lang tot halflang, weelderig en mooi. Je ziet Somalische katten in de kleuren rood, rossig, blauw, reekalf en zuring.

De ondertonen van hun jassen zijn warm en gloeiend, met tikken dat duidelijk en gelijkmatig is, meestal met donkerder gekleurde banden die contrasteren met lichter gekleurde banden. Waarom kan mensenhaar er niet zo cool uitzien?

Hun vacht is superzacht, extreem fijn en dubbel gecoat. Dit betekent dat je je Somaliër minstens twee keer per week moet verzorgen om ervoor te zorgen dat hun vacht gezond en zacht blijft. Meestal kun je je Somaliër trainen om te genieten van het verzorgingsproces om het voor jullie beiden gemakkelijker te maken.

Levensverwachting

Somalische katten leven meestal 11 tot 14 jaar wanneer ze goed worden verzorgd. Ze vereisen voldoende lichaamsbeweging om ze slank en gespierd te houden, evenals voedzame maaltijden elke dag. Regelmatige dierenartscontroles zijn ook essentieel voor uw Somalische kat.

Somalische kat die rechtop zit

Geschiedenis van de Somalische kat

De Somaliër wordt beschouwd als de langharige versie van de Abessijnse kat, maar hun oorsprong is een beetje wazig. Er wordt getheoretiseerd dat de Somalische kat ontstond toen het recessieve langhaargen werd geïntroduceerd in de Abessijn als othaar katten begonnen met hen te fokken.

De eerste Somaliër werd op verschillende kattenshows in Australië in 1965 de “langharige Abessijn” genoemd. Na deze show herkenden fokkers de ware aantrekkingskracht van de langharige Abessijn en begonnen ze te werken aan het vestigen van het ras dat vandaag bekend staat als de Somali.

Nu wordt de Somalische kat erkend door alle kattenverenigingen, maar wordt nog steeds beschouwd als een zeldzaam ras. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je in je leven veel Somaliërs zult ontmoeten, dus als je besluit er een te adopteren, ben je misschien de enige persoon in je omgeving met dit ras. Iedereen zal geïnteresseerd zijn in uw prachtige huiskat, dus wees voorbereid op nieuwsgierige gasten.

Kenmerken van de Somalische kat

De Somalische kat is atletisch en actief. Ze houden ervan om te spelen en te springen, hun speelgoed achterna te zitten en je goed te vermaken. Zolang je ze in beweging houdt, kunnen ze gelukkig en gezond blijven.

Ze hebben grote, alerte oren die kleine plukjes laten zien en altijd aandacht besteden aan hun omgeving. Hun ogen zijn helder, expressief en meestal groen of goud van kleur, een sprankelend contrast met hun diepgekleurde vachten.

De borstvacht van een Somaliër is dikker en langer dan de andere vacht op hun lichaam, en hun staarten zijn net zo bossig. Hun staarten lopen aan het einde iets taps af en zijn meestal ongeveer even lang als hun romp, waardoor hun lichaam vrij evenredig blijft.

Somalische kat zit onder tafel

Persoonlijkheidskenmerken

De Somaliër is een zeer geanimeerde kat die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Ze zijn grappig en speels, halen grappen uit en maken je aan het lachen omdat ze het leuk vinden als je met ze omgaat.

Ze zijn gemakkelijk te vermaken omdat alles en nog wat een spel voor hen kan zijn. Ze jagen rond een stuk stof op de vloer, gaan urenlang achter een verfrommeld stuk papier aan en proberen schaduwen te vangen wanneer het licht begint te veranderen.

Somalische katten zijn ongelooflijk ondeugend. Ze zullen in alles stappen als ze er nieuwsgierig naar zijn. Als je een kast niet helemaal sluit, zullen ze deze openen en een kijkje nemen. Ze klimmen op elke plank en maken gewaagde sprongen van en naar richels. Voorzie ze van kattenmeubels als je niet wilt dat ze elk facet van je huis gebruiken als junglegymnastiek!

Deze katten zijn niet voor hands-off huisdierouders die alleen maar op zoek zijn naar ontspanning. De Somaliër is actief en energiek, en dat hebben ze ook nodig.

Hoewel deze katten willen dat je met ze omgaat, geven ze er niet de voorkeur aan om opgepakt of vastgehouden te worden. Ze zullen waarschijnlijk proberen om snel uit je armen te komen en zijn niet het ras om op je schoot te kruipen voor een knuffel. Als ze dat echter doen, beweeg dan niet – dit is misschien je enige kans voor een Somalische schootkat!

Somalisch met Nest-Robot en credenza

Zorg voor de Somalische kat

Het verzorgen van uw Somalische kat vereist frequente verzorging, regelmatige nagelknipsels en jaarlijkse dierenartsafspraken. U wilt hun tanden poetsen of uw dierenarts tandenreinigingen laten uitvoeren om te beschermen tegen tandheelkundige problemen.

Somalische katten hebben ook een schone en comfortabele ruimte nodig om hun kattenbak te gebruiken. Als u de kattenbak niet vaak kunt scheppen, kunt u overwegen Nest-Robot. Dit zelfreinigende kattenbak biedt uw kat een frisse plek om naartoe te gaan, zelfs als u niet thuis bent.

Grooming

Somalische katten hebben een zijdeachtige en fijne vacht die regelmatig moet worden verzorgd om te voorkomen dat ze in de knoop raken en knopen. Als je twee keer per week of zo verzorgt, wordt het geen probleem en blijft hun vacht prachtig en gezond.

Door ze veel liefde en een paar traktaties te geven, kan het verzorgingsproces beter beheersbaar worden (we ondersteunen dit soort omkoping). Binnenkort zal het een tijd worden voor binding in plaats van lijden door het proces.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Veel katten zijn vatbaar voor genetische ziekten, en hoewel meestal gezond, is de Somaliër geen uitzondering. Net als bij Abessijnen kunnen Somalische katten zich ontwikkelen pyruvaatkinasedeficiëntie, die bloedarmoede kan veroorzaken. Symptomen kunnen vermoeidheid, diarree, gebrek aan eetlust, lethargie, gewichtsverlies en slechte vachtkwaliteit zijn.

Bovendien kunnen Somalische katten oogaandoeningen ontwikkelen zoals progressieve retinale atrofie, wat kan leiden tot blindheid bij katten. Genetische tests kunnen bepalen of sommige van deze aandoeningen van invloed kunnen zijn op uw kat.

Somalische kat met gouden ogen

Houden van een Somalische kat

Het verzorgen van een Somaliër vereist tijd, moeite en vastberadenheid , maar het is het zo waard! Het zijn intelligente en vriendelijke katten die altijd in de buurt van hun mensen willen zijn.

Ze vertrouwen op jou om ze gelukkig te houden, en ze hunkeren naar mensen interactie. Als je met een Somaliër samenwoont, zijn je dagen nooit saai. Het is tijd om creatief te worden als je wilt dat je leren meubels en potplanten op planken ongerept blijven.

Als u op zoek bent naar een mooie katachtige die indruk zal maken op iedereen met hun extraverte persoonlijkheid, is de Somali de perfecte kat om mee naar huis te nemen.