Miskraam bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

zwangere kat

Miskraam bij katten verwijst naar het verlies van een of meer foetale kittens tijdens de zwangerschap. Een miskraam kan om verschillende redenen optreden en kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap gebeuren. In dit artikel leert u over enkele van de onderliggende oorzaken van een miskraam bij katten, tekenen om naar te zoeken, hoe een miskraam kan worden aangepakt en tips voor preventie.

Snel overzicht: miskraam bij katten

Wat is een miskraam bij katten?

Een miskraam wordt ook wel spontane abortus genoemd. Deze termen verwijzen naar wanneer een zwangere koningin onverwacht een of meer van haar foetale kittens verliest. De kittens kunnen om verschillende redenen sterven. Dit kan vroeg in de zwangerschap of later optreden.

Verlies van één kitten met alle andere kittens die het met succes tot volledige termijn maken, komt vaak voor bij katten. Dit kan vooral voorkomen bij grote nesten.

Een miskraam verwijst over het algemeen niet naar het verlies van kittens tijdens het proces van de bevalling van een koningin.

Kattenzwangerschap feiten om te weten

Hier zijn enkele eenvoudige feiten om te weten over kattenzwangerschap:

Oorzaken van een miskraam bij katten

Een miskraam of spontane abortus kan om verschillende redenen optreden, waaronder infectie, hormonale veranderingen, slechte voeding, genetische afwijkingen bij de kittens, trauma, ernstige stress, medicijnen, medicijnen en toxines.

Infectie

Virale infecties zijn de meest voorkomende oorzaak van een miskraam bij koninginnen. De meest voorkomende virussen die betrokken zijn bij een miskraam bij katten zijn:

Toxoplasmose, veroorzaakt door het protozoale organisme Toxoplasma gondii, kan ook abortus veroorzaken.

Bacteriële infectie kan ook leiden tot een miskraam. Een infectie kan betrekking hebben op het voortplantingskanaal, maar als een kat erg ziek wordt van een bacteriële infectie ergens anders in het lichaam, kunnen de stress en immuunrespons ook leiden tot abortus.

Hormonale veranderingen

Progesteron is het belangrijkste hormoon dat verantwoordelijk is voor het in stand houden van een zwangerschap. Slechte niveaus van progesteron kunnen leiden tot spontane abortus. Een voorgestelde oorzaak is luteale insufficiëntie, waarbij het corpus luteum op de eierstok suboptimale niveaus van progesteron vrijgeeft. Hoewel het vaak wordt gewaardeerd bij mensen, is het niet goed bestudeerd bij katten.

Slechte voeding

Zwangere koninginnen kunnen tot twee keer hun normale voedingsbehoeften nodig hebben, vooral tegen het einde van de zwangerschap. Zwangerschap vereist ook hogere niveaus van calorieën en verhoudingen van eiwitten. Hoewel het mogelijk is om een zwangere koningin te overvoeren, zijn voedingstekorten meestal het gevolg van slechte kwaliteit of caloriearme diëten.

Genetische afwijkingen

De meeste aangeboren afwijkingen (die optreden tijdens de zwangerschap) bij foetussen hebben geen aanwijsbare oorzaak. DNA-afwijkingen binnen chromosomen worden in sommige gevallen vermoed. Sommige van deze afwijkingen kunnen genetisch worden geërfd van de ouders. Het is ook bekend dat milieueffecten aangeboren veranderingen veroorzaken.

Trauma

Elke vorm van significant fysiek trauma, zoals een val of ander letsel, of ernstige stress kan verhogingen van stresshormonen veroorzaken die kunnen leiden tot een miskraam.

Drugs, medicijnen of toxines

Een teratogeen verwijst naar elke stof die abnormale veranderingen aan een embryo of foetus kan veroorzaken. Er zijn enkele medicijnen die deze effecten kunnen hebben en nog veel meer chemicaliën en andere stoffen die dat ook kunnen.

Sommige medicijnen die met goede bedoelingen kunnen worden gebruikt om een zwangere koningin te behandelen voor een ziekte of aandoening, kunnen een negatief effect hebben op de zwangerschap. Veel medicijnen zijn niet volledig geëvalueerd bij zwangere of zogende katten, dus deze moeten zeer zorgvuldig worden gebruikt.

Symptomen van een miskraam bij katten

zwangere lichtbruine kat ligt op het bed

Als het vroeg in de zwangerschap gebeurt, weet je misschien niet dat je kat een of meer kittens heeft miskraamd.

Symptomen van een miskraam bij katten kunnen afhangen van wanneer dit tijdens de zwangerschap gebeurt. Dit kan worden onderverdeeld in vroege zwangerschap (voorafgaand aan 30 dagen) en late zwangerschap (31 dagen tot volledige termijn).

Symptomen tijdens de vroege zwangerschap

Vóór 30 dagen zijn zichtbare tekenen van een miskraam zeer zeldzaam. Dit komt omdat de foetus zal worden geresorbeerd door het lichaam van de koningin.

Als fokken was gepland, zou het meest voorkomende teken van een vroege miskraam eigenlijk gewoon kunnen zijn dat de verwachte tekenen van zwangerschap dichter bij de termijn niet zijn opgetreden. Vrouwtjes die actief gefokt worden, hebben meestal een langere periode voordat ze weer loops kunnen worden.

Symptomen tijdens de late zwangerschap

Na 30 dagen, maar vóór de volledige termijn rond 60 tot 65 dagen, gaat een miskraam meestal gepaard met het overlijden van baarmoederinhoud. Tekenen die kunnen worden gezien, zijn onder meer:

 • Bloedgetinte afscheiding uit de vulva
 • Bruine, zwarte of groene afscheiding
 • Tekenen van koorts (lethargie, slechte eetlust)
 • Buikpijn
 • De bevalling van doodgeboren kittens

De hoeveelheid afscheiding en het uiterlijk ervan kan variëren, afhankelijk van hoe laat in de zwangerschap abortus optreedt en de onderliggende oorzaak. Houd er rekening mee dat een kleine hoeveelheid afscheiding door de koningin kan worden verwijderd door verzorging, dus nauwlettend toezicht is erg belangrijk.

Complicaties van een miskraam bij katten

zwangere kat ligt op zijn rug

Als u vermoedt dat uw kat een miskraam heeft gehad, breng haar dan naar een dierenarts om te worden gecontroleerd.

De meest voor de hand liggende complicatie van een miskraam of spontane abortus is het volledige verlies van een of meer kittens. Mogelijk kan het hele nest verloren gaan, afhankelijk van de oorzaak en hoe laat tijdens de zwangerschap het optreedt.

De koningin zelf heeft misschien niet veel last van de miskraam zelf, vooral niet in het begin. Het verlies van een of twee kittens in de vroege zwangerschap kan vaak voorkomen, vooral bij grote nesten.

Uitzonderingen hierop kunnen afhankelijk zijn van de oorzaak. Als de koningin lijdt aan letsel, infectie of slechte voeding, kan haar eigen gezondheid zeker in gevaar zijn en veterinaire zorg vereisen.

Diagnose van miskraam bij katten

Hoewel een meerderheid van de koninginnen een zwangerschap met succes kan dragen en zelfstandig kittens kan baren, is het belangrijk om uw dierenarts te betrekken als u vermoedt dat er iets mis is.

Uw dierenarts moet weten hoe laat uw poes mogelijk met een kater is geweest, zodat een schatting kan worden gemaakt voor het stadium van de zwangerschap. Dit is vooral belangrijk in het begin van de zwangerschap voordat de zwangerschap eenvoudig te bevestigen is met echografie na ongeveer 20 dagen.

Een dierenarts die bekwaam is in echografie moet mogelijk wachten tot ongeveer 20 dagen om te bepalen of er een levensvatbare zwangerschap aanwezig is. Als er een bekende fokkerij heeft plaatsgevonden, maar er op dat moment geen zwangerschap kan worden gevonden met echografie, kan een miskraam worden vermoed.

Later in de zwangerschap kan uw dierenarts zich zorgen maken over een miskraam met de aanwezigheid van afscheiding uit de vulva, lethargie, koorts of de uitdrijving van baarmoederinhoud, inclusief doodgeboren kittens.

Omdat katten individuele kittens kunnen verliezen en nog steeds anderen op termijn kunnen dragen, kan uw dierenarts nog steeds echografie gebruiken om de levensvatbaarheid van eventuele resterende kittens volledig te evalueren.

Uw dierenarts zal u ook moeten helpen de oorzaak van een miskraam te bepalen. Uw dierenarts wil misschien testen op virale ziekten, toxoplasmose, hormoonspiegels of een bron van bacteriële infectie.

Behandelingen voor miskraam bij katten

Behandeling voor een miskraam bij katten hangt af van de onderliggende oorzaak. Vaak is de behandeling gericht op het gezond houden van de koningin. Door de poes gezond te houden, kunnen eventuele resterende kittens ook nog steeds voldragen worden.

 • Voeding: Als slechte voeding de schuld is, kan dit snel worden verbeterd. Voedsel geformuleerd voor kittens is ideaal voor zwangere koninginnen om hoge energie en eiwitten te bieden.
 • Antibiotica: Veel antibiotica zijn veilig te gebruiken bij zwangere koninginnen als er een bacteriële infectie aanwezig is.
 • Toxoplasmose kan worden behandeld met het antibioticum clindamycine, dat ook een effect heeft tegen sommige protozoale organismen. Clindamycine is niet volledig geëvalueerd bij drachtige dieren, hoewel bekend is dat het geen teratogene effecten heeft. Het gebruik ervan kan afhangen van de voordelen van therapie voor de koningin die opwegen tegen het risico.
 • Hormoonsuppletie: Progesteron suppletie kan worden overwogen als lage niveaus werden vastgesteld als een oorzaak van een miskraam. Progesteronsuppletie moet zeer zorgvuldig worden gecontroleerd.
 • Andere ondersteunende zorg: De effecten van virale infecties kunnen alleen symptomatisch worden aangepakt. Koorts, uitdroging, slechte eetlust en andere tekenen kunnen allemaal worden aangepakt om de koningin door een periode van ziekte te helpen.

Tips voor de verzorging van zwangere katten

 • Zorg voor de juiste voeding voor een zwangere kat met voedsel geformuleerd voor kittens dat rijk is aan calorieën en eiwitten.
 • Houd de vaccins van uw katten up-to-date.
 • Weet wanneer de zwangerschap van uw kat is begonnen, zodat u weet wat u kunt verwachten.
 • Wees voorzichtig met het gebruik van medicijnen en medicijnen. Velen zijn niet geëvalueerd bij zwangere katten.
 • Zorg voor een schone, veilige en stressarme omgeving voor uw kat.
 • Raadpleeg uw dierenarts voor regelmatige gezondheidscontroles tijdens de zwangerschap.
 • Een board-gecertificeerde theriogenoloog is een dierenarts die gespecialiseerd is in reproductieve gezondheid. Als er een bij u in de buurt is, kan hun hulp zorgen voor een hEalthy zwangerschap. Ze zijn gespecialiseerd in de behandeling van reproductieve aandoeningen.

Preventie van miskraam bij katten

Zwangere kat voeden

Voer zwangere katten voldoende hoeveelheden van een voedzaam, calorierijk kattenvoer.

Sommige oorzaken van een miskraam kunnen niet gemakkelijk worden voorzien of voorkomen. Aangeboren afwijkingen en traumatische gebeurtenissen zijn niet nauwkeurig te voorspellen. Maar hier zijn enkele manieren om na te denken over die oorzaken waarop we kunnen anticiperen.

Voeding: Denk altijd aan de voedingsbehoeften van je koningin. Zorg voor een calorierijk, eiwitrijk dieet zoals een kittenvoerformulering. Als je genoeg geeft, zullen de meeste zwangere katten consumeren wat ze nodig hebben.

Hormonale afwijkingen: Voor een eerste zwangerschap worden problemen met progesteronspiegels mogelijk niet verwacht. Maar als dit is vastgesteld als een oorzaak voor een miskraam met een eerder nest, kunt u samenwerken met uw dierenarts of voortplantingsspecialist om suppletie te bieden voor toekomstige zwangerschappen.

Medicijnen/toxines: Houd altijd rekening met producten in uw huis die toxische effecten op uw kat kunnen hebben als ze worden ingeademd of ingenomen. Als uw kat tijd buitenshuis doorbrengt, moet u zich bewust zijn van eventuele omgevingsbehandelingen die schadelijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat ongediertebestrijders zich ervan bewust zijn dat u huisdieren in huis heeft.

Een lijst met medicijnen die niet volledig zijn geëvalueerd bij drachtige dieren is vrij uitputtend. Voordat u uw kat medicijnen geeft, zelfs vrij verkrijgbare medicijnen, moet u eerst contact opnemen met uw dierenarts om te zien of er informatie is over de veiligheid van gebruik bij zwangere dieren.

Infectieuze oorzaken: Virussen zijn een primaire infectieuze oorzaak van een miskraam bij katten. Gelukkig bestaan er vaccins voor calicivirus, herpesvirus, panleukopenie en feline leukemievirus (FeLV). Er is geen aanbevolen vaccin voor het feline immunodeficiëntievirus, maar er zijn tests beschikbaar voor FIV, evenals FeLV en toxoplasmose om ervoor te zorgen dat uw koningin vrij is van deze infecties voordat ze gaat fokken.

Laatste gedachten

Een miskraam bij katten is erg ongelukkig en heeft verschillende mogelijke oorzaken. Katten kunnen vroeg in de zwangerschap een miskraam krijgen zonder zichtbare nadelige gezondheidseffecten, maar katten die later in de zwangerschap een miskraam krijgen, kunnen aanzienlijker worden beïnvloed.

Sommige oorzaken van een miskraam bij katten zijn te voorkomen. Het is erg belangrijk bij het fokken van katten om op de hoogte te zijn van de risico’s die kunnen bijdragen aan problemen met de zwangerschap en contact te houden met uw dierenarts tijdens de zwangerschap van uw koningin.

Lees ook: Wat je van je kat kunt verwachten tijdens de zwangerschap

Veelgestelde vragen

Kan een kat een miskraam krijgen en toch zwanger zijn?

Ja, een poes kan zelfs meer dan één kitten verliezen en nog steeds de resterende kitten op termijn dragen. Dit kan vaker vroeg in de zwangerschap gebeuren zonder dat er iets uiterlijk mis lijkt te zijn.

Waarom bloedt mijn zwangere kat uit haar privéleven?

Bloedingen of andere afscheiding uit de vulva bij zwangere katten kunnen zeer zorgwekkend zijn dat een miskraam kan optreden. Tekenen zoals deze worden vaker later in de zwangerschap gezien.

Als u dergelijke tekenen ziet, is het erg belangrijk om uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken om zowel de gezondheid van uw kat te evalueren als de gezondheid van haar zwangerschap te beoordelen.

Hoe weet ik of mijn kat haar slijmprop kwijt is?

De slijmprop is een geleiachtig materiaal dat de baarmoeder afsluit en foetale kittens beschermt tegen verontreinigingen van buitenaf tijdens de zwangerschap.

Verlies van de slijmprop treedt op tijdens de eerste fase van de bevalling. Als je erg alert bent op je kat rond de tijd dat de bevalling begint, zie je het misschien rond de vulva. De koningin verzorgt echter ook vaak overmatig als onderdeel van de vroege bevalling, dus de slijmprop kan worden ingenomen als onderdeel van het verzorgingsproces en niet worden gezien.

Het is belangrijker om op de hoogte te zijn van andere tekenen van vroege bevalling. Deze omvatten rusteloosheid en nestgedrag waarbij de koningin een plek voorbereidt om haar kittens te hebben. Deze eerste fase van de bevalling kan bij de meeste katten tot 12 uur duren, met sommige iets langer.

Als u niet zeker weet hoe dicht uw kat bij de bevalling is, kan deze zwangerschapscalculator helpen. Het beoordeelt ook stadia van arbeid en waar u op moet letten.

Wat is valse zwangerschap bij katten?

Schijnzwangerschap, die ook wel pseudozwangerschap wordt genoemd, is ongewoon bij katten. Pseudozwangerschap kan optreden wanneer een kat is geïnduceerd om te ovuleren, maar niet echt zwanger wordt.

Een kat met pseudozwangerschap kan er op sommige manieren zelfs zwanger uitzien, zoals met de ontwikkeling van de borstklier en zelfs de melkproductie. Gedrag kan ook veranderen. Een kat kan nestgedrag ontwikkelen to bereid je voor op kittens.

Een dierenarts kan een schijnzwangerschap vaststellen door te zoeken naar foetale kittens met röntgenfoto’s of echografie, afhankelijk van de tijd sinds de ovulatie. Zodra de symptomen zich ontwikkelen, stoppen ze meestal vanzelf bij katten na één tot drie weken en hebben ze geen specifieke behandeling nodig.