Wat voor soort kattenras is Berlioz van de Aristokatten? Disney Katachtigen uitgelegd

Hertogin, de moeder van Berlioz, is een witte Turkse Angorakat. Daarom kan veilig worden aangenomen dat Berlioz ook een Turkse Angora is, althans gedeeltelijk. We krijgen echter nooit expliciet te horen welk kattenras hij is. Er is dus enige ruimte voor speculatie.

cat + lijnverdeler

Welk type kat zijn de Aristokatten?

De Aristokattenfamilie wordt verondersteld een Turkse Angora te zijn. Dit wordt echter nooit met zekerheid gezegd. Ze delen veel overeenkomsten met verschillende kattenrassen en waarschijnlijk hebben de makers geen enkel kattenras gebruikt bij het animeren van de katachtigen.

Verder kennen we de biologische vader van de kittens niet. Daarom is het waarschijnlijk dat ze allemaal half-Turkse Angora zijn.

Wat is een Turkse Angora?

De Turkse Angora is een ras van huiskatten die bekend staat om zijn mooie lange, zijdeachtige vacht en opvallende uiterlijk. Er wordt aangenomen dat het afkomstig is uit Turkije, met name in de regio Ankara (voorheen bekend als Angora), waar het zijn naam kreeg.

Turkse Angora’s zijn middelgrote katten met sierlijke en elegante bouw. Ze hebben driehoekige hoofden met hoge jukbeenderen en grote, amandelvormige ogen die blauw, groen of amber kunnen zijn. Hun oren zijn spits en hoog op het hoofd geplaatst, waardoor hun alerte en attente uitdrukking wordt verbeterd.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van dit ras is de vacht, die we in Duchess in de film zien. Het is meestal lang en zijdeachtig, met een fijne textuur. De vacht is verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waaronder wit, zwart, blauw, rood, crème en schildpad. Sommige Turkse Angora’s hebben verschillende oogkleuren, waarbij het ene oog blauw is en het andere oranje of groen – een eigenschap die bekend staat als ‘odd-eyed’.

Ze staan bekend om hun speelse en aanhankelijke karakter. Het zijn intelligente en sociale katten die graag omgaan met hun menselijke metgezellen. Ze kunnen zich goed aanpassen aan verschillende omgevingen en zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren wanneer ze goed gesocialiseerd zijn.

Vanwege hun elegante uiterlijk en charmante persoonlijkheid zijn Turkse Angora’s wereldwijd populaire huisdieren geworden. Hun luxe vacht vereist regelmatige verzorging om matten te voorkomen, dus regelmatig borstelen is noodzakelijk om het in goede conditie te houden. Het zijn over het algemeen gezonde katten met een gemiddelde levensduur van ongeveer 15 jaar, mits de juiste verzorging en voeding.

3 kat face divider

Laatste gedachten

Helaas weten we niet 100% wat voor soort ras de populaire cartoonkat Berlioz is. Zijn moeder, hertogin, is echter een Turkse Angora, en zijn vader waarschijnlijk ook. Daarom is het waarschijnlijk dat hij een Turkse Angora is, of op zijn minst gedeeltelijk.

Dit kattenras past ook. Ze hebben veel van de eigenschappen die verband houden met dit ras, waaronder het brede scala aan kleuren in de familie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Ekaterina Kramarenko, Shutterstock