Wat voor soort kattenras is Marie van The Aristocats? Disney Katachtigen uitgelegd

Een van Disney’s claims to fame is het hebben van de meest schattige, geanimeerde dieren. Een van de meest populaire tot nu toe is Marie, een luxe witte Turkse Angora uit De Aristokatten. Ze verdiende zelfs haar eigen dag!

Leer meer over Marie, de Turkse Angora, en hoe je je liefde voor deze donzige katachtige kunt vieren op haar nationale feestdag.

cat + lijnverdeler

Wat voor kat is Marie?

Marie is een Turkse Angora, een pluizig wit kattenras met een ballerina-achtig lichaam en een delicaat uiterlijk, net als het Disney-personage. Turkse Angora’s zijn populair vanwege niet alleen hun prachtige uiterlijk, maar ook vanwege hun aanhankelijke en speelse aard. Ze kunnen goed overweg met alle leden van het gezin – inclusief kinderen en honden – en hebben over het algemeen een aangenaam karakter.

Over de Turkse Angora

De Turkse Angora is ontstaan in Turkije in de 15e eeuw. In tegenstelling tot sommige van de rassen die door selectief fokken worden geproduceerd, komen Turkse Angora’s van nature voor en worden ze verondersteld af te stammen van de Afrikaanse wilde kat. De lange, zijdeachtige vacht kan afkomstig zijn van een genetische mutatie of een evolutionaire aanpassing aan het besneeuwde klimaat in Angora (het huidige Ankara).

Vroege geschriften in Turkije, Frankrijk en Groot-Brittannië verwijzen naar de Turkse Angora. Er wordt aangenomen dat ze voor het eerst werden geïmporteerd naar Amerika in de jaren 1700. Turkse Angora’s werden getoond in enkele van de vroegste kattenshows in de late 19e eeuw, en Perzische fokkers begonnen ze te gebruiken in fokprogramma’s.

Vreemd genoeg veroorzaakte het opzettelijk fokken en kruisen van Turkse Angora’s een populatiedaling. Met de legendarische geschiedenis van het ras werd de Turkse Angora een “schat” van Turkije en de dierentuin van Ankara begon een fokprogramma.

Het waren ooit effen witte katten met blauwe of groene ogen, maar ze zijn gefokt om een reeks kleuren en patronen te produceren, waaronder Himalaya, Calico, Tortoiseshell en Tabby. De Turkse Angora werd voor het eerst geaccepteerd door de Cat Fanciers Association (CFA) in 1968, maar de gekleurde variëteiten waren pas in 1978 officieel.

Vertegenwoordigt Marie Turkse Angora’s?

Net als andere populaire huisdierpersonages leidde de genegenheid voor Marie ertoe dat mensen een Turkse Angora wilden. Maar hoe verhoudt de geanimeerde katachtige zich tot de echte kat?

Marie is een kleine kat met een grote persoonlijkheid, maar de eigenlijke Turkse Angora is een middelgrote kat. Ze is echter een kitten. Ze is over het algemeen aangenaam en zeer nieuwsgierig en begint vaak aan tegenslagen. De eigenlijke Turkse Angora is ook nieuwsgierig en moet te allen tijde binnen worden gehouden.

Turkse Angora’s zien er ook uit als Marie met een donzige witte vacht en blauwe ogen. Haar kenmerkende look, een roze lint om haar nek, kun je echter het beste overlaten aan de stripfiguren. Je kunt een vergelijkbare look creëren met een verfraaide roze kraag.

Turks Angora kattenras
Afbeelding Credit: TheCats, Pixabay

Wanneer is Marie Day?

Marie Day wordt gevierd op 22 februari. Het werd voor het eerst gelanceerd door Disney Japan en gekozen om samen te vallen met Cat Day in Japan.

Hier zijn enkele leuke feiten over Marie:

  • Marie is vernoemd naar de koningin-gemalin van Frankrijk voor de Franse Revolutie, Marie Antoinette.
  • Liz English spreekt de stem in van Marie in de film.
  • De Aristokatten ging in première in Los Angeles op kerstavond in 1970.
  • Disney Press lanceerde een boekenreeks gebaseerd op de personages, De Aristokittens.
  • Marie’s populariteit leidde tot een heleboel gelicentieerde merchandise, waaronder feestartikelen, pluche speelgoed, fleecedekens en kleding, evenals high-end verzamelaarskost zoals beeldjes en wijnglazen.

Of je nu een Turkse Angora wilt of een grote fan bent van Marie, je kunt haar vakantie vieren door:

  • Een kat adopteren uit een lokaal asiel of redding
  • Vrijwilligerswerk bij een lokaal asiel
  • Adoptie van katten aanmoedigen op sociale media
  • Verwen je eigen kat met lekkernijen en speeltjes
  • Het starten van een donatiecampagne voor voedsel, speelgoed en dekens voor schuilplaatsen

3 kat face divider

Marie, de geliefde Turkse Angora

Het is geen wonder dat Marie een van Disney’s meest geliefde personages is. Haar real-life inspiratie, de Turkse Angora, is net zo populair onder kattenbezitters. Als Marie je favoriet is, kun je genoeg leuke merchandise vinden om te vieren. Of beter nog, neem je eigen Marie van het plaatselijke asiel mee naar huis!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Aymara Herrera, Shutterstock