Zonnesteek bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Rode kat die scheel kijkt in de felle zon

Een zonnesteek bij katten is een zeer ernstig medisch noodgeval dat onmiddellijke veterinaire zorg vereist. In dit artikel leert u de oorzaken van een zonnesteek bij katten, hoe u tekenen van ziekte kunt herkennen, hoe een zonnesteek wordt behandeld en enkele veelgestelde vragen.

Snel overzicht: Zonnesteek bij katten

Wat is een zonnesteek?

Een zonnesteek, ook geschreven als hitteberoerte, treedt op wanneer een kat wordt blootgesteld aan een warme of vochtige omgeving, wat ertoe bijdraagt dat de interne temperatuur van het lichaam stijgt tot een niveau dat zo hoog is dat het interne schade aan het lichaam kan veroorzaken.

Hoewel katten om vele redenen verhoogde temperaturen kunnen hebben, wordt een zonnesteek meestal gedefinieerd als een huisdier met een kernlichaamstemperatuur van meer dan 105 graden Fahrenheit met een geschiedenis van blootstelling aan een warme of vochtige omgeving.

Een zonnesteek is een ernstige vorm van hyperthermie, maar het is niet hetzelfde als het hebben van hoge koorts. Koorts heeft betrekking op de lichaamseigen reactie op infectie of ontsteking. Hyperthermie houdt een externe invloed op het lichaam in, waardoor een verhoogde temperatuur ontstaat.

Tot een bepaald punt kan het lichaam zich aanpassen aan een hogere temperatuur. Maar met een zonnesteek verhogen externe warmtetemperaturen de lichaamstemperatuur zo hoog dat ze het vermogen van het lichaam om zijn eigen temperatuur te reguleren overschrijden.

Lees ook: Waarom voelt mijn kat warm aan om aan te raken? Wanneer moet u zich zorgen maken

Oorzaken van een zonnesteek bij katten

Een grijze, gestreepte kat loopt langs de weg

Wanneer de omgeving van een kat erg warm is, kan zijn lichaamstemperatuur tot gevaarlijke niveaus stijgen.

Een zonnesteek wordt meestal veroorzaakt wanneer een dier wordt blootgesteld aan een warme, vochtige omgeving. Maar het kan ook worden veroorzaakt, zelfs bij temperaturen die we niet als “heet” beschouwen als de ventilatie erg slecht is.

In tegenstelling tot mensen, die zweetklieren over ons hele lichaam hebben, kunnen katten alleen een beetje zweten tussen hun voetzolen. Ze hebben een verminderd vermogen om warmte af te voeren, zelfs in vergelijking met honden, omdat honden zich kunnen bezighouden met verdampingskoeling door te hijgen. Katten kunnen hijgen, maar het is meestal niet normaal om te zien en geeft aan dat een kat erg gestrest of oververhit is.

Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken van een zonnesteek bij katten:

 • Hete temperaturen: Elke buitentemperatuur van meer dan 75 graden Fahrenheit kan als “te warm” worden beschouwd. Katten die in de zon zitten, vooral buiten, kunnen risico lopen. De meeste katten zullen verhuizen als ze het te warm krijgen. Maar als ze bekneld zitten, niet kunnen verhuizen, of ziek of gewond zijn en niet kunnen bewegen, neemt het risico op een zonnesteek toe.
 • Vochtige omstandigheden: Vochtigheid kan het moeilijker maken om efficiënt te ademen of te ventileren. Vochtigheid verhoogt ook de behoefte om te zweten. Maar voor dieren die niet efficiënt kunnen zweten zoals katten, maakt vochtigheid het erg moeilijk om warmte af te voeren. Dit kan leiden tot een zonnesteek, zelfs bij mildere temperaturen in de lagere jaren 70.
 • Slechte ventilatie: We denken vaak aan een hete auto als een grote risicofactor voor een zonnesteek, en dat is het zeker. Maar koelere temperaturen in ruimtes met slechte ventilatie kunnen ook leiden tot een zonnesteek. Studies hebben aangetoond dat de temperatuur in een auto in de loop van een uur met maximaal 40 graden kan stijgen. Bij 70 graden weer kan dit nog steeds leiden tot temperaturen van meer dan 100 graden in de auto.
 • Slechte toegang tot water: Het is altijd belangrijk om toegang te bieden tot vers, koel water. Milde oververhitting kan worden geholpen door naar de schaduw te gaan en wat water te drinken. Een kat zonder toegang tot water kan zich misschien niet zo goed aanpassen of redden in warmere omstandigheden.
 • Slechte toegang tot schaduw: Als een kat het te warm heeft, is hun eerste instinct om schaduw op te zoeken. Katten die van zonnebaden houden, zullen meestal de schaduw opzoeken als ze het te warm krijgen. Als er echter geen toegang tot schaduw is en ze niet kunnen verhuizen, verhoogt dit het risico op een zonnesteek.

Lees ook: Lichaamstemperatuur van de kat: oorzaken en behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Katten met een hoger risico op een zonnesteek

Sommige katten lopen mogelijk een hoger risico op een zonnesteek vanwege hun lichaamsconformatie of andere aandoeningen, waaronder:

 • Katten met overgewicht: Overgewicht leidt tot eerdere uitputting door het lichaam en verminderd vermogen om zich aan te passen aan veranderende omgevingsomstandigheden.
 • Plat gezicht (brachycefalisch) katten, zoals Perzen: Deze katten kunnen vaak niet zo efficiënt ademen en hun lichaam is niet zo efficiënt in het koelen van binnenkomende lucht via hun neusholtes.
 • Katten met dikkere/zwaardere bontjassen: Zeer zware vacht, waaronder een kortere vacht die slecht gematteerd is, kan warmte vasthouden.
 • Zeer jonge of zeer oude katten: Het vermogen om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden is verminderd bij zeer jong of oud en hun immuunfunctie is minder efficiënt in vergelijking met gezonde volwassen katten.
 • Katten met ademhalings- of hartaandoeningen: Deze katten kunnen al problemen hebben met efficiënt ademhalen en hun lichaam kan zich intern misschien niet zo goed aanpassen aan warmere temperaturen.
 • Zieke of gewonde katten: Deze katten zijn misschien minder geneigd om te verhuizen wanneer de omstandigheden te warm worden of misschien niet in staat zijn om te verhuizen.

Lees ook: Waarom houden katten ervan om te zonnebaden?

Symptomen van een zonnesteek bij katten

kat kwijlt

Kwijlen of hijgen zijn vroege tekenen van een zonnesteek bij katten.

Er zijn verschillende tekenen van een zonnesteek bij katten. Ze zijn verdeeld in tekenen die eerder kunnen worden gezien en latere tekenen die wijzen op een ernstige zonnesteek.

Vroege tekenen

 • Zweterige voetzolen
 • Hijgen
 • Rusteloosheid, agitatie
 • Hypersalivatie of kwijlen
 • Rood tandvlees en tong

Latere tekenen

Ongeacht of de tekenen vroeg of laat zijn, eventuele tekenen van een zonnesteek moeten zo snel mogelijk door een dierenarts worden beoordeeld. Als u niet zeker weet of hyperthermie of een zonnesteek optreedt, kunt u proberen een rectale temperatuur te verkrijgen als u zich daar prettig bij voelt. Een kat die deze symptomen vertoont met een lichaamstemperatuur van meer dan 105 graden Fahrenheit zou wijzen op een zonnesteek.

Lees ook: Hoe katten koel te houden in de zomer

Complicaties van een zonnesteek

Het grootste gevaar van een zonnesteek is wat de verhoogde temperaturen intern met het lichaam doen. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt en het vermogen van het lichaam om intern te thermoreguleren overschrijdt, kan warmtegerelateerde orgaanschade optreden. Dit wordt thermisch letsel genoemd. Enkele effecten van thermisch letsel zijn:

 • Effecten op de bloedsomloop: Overmatige uitdroging en hitteletsel kunnen het beenmerg beschadigen waar bloedcellen worden gemaakt. Dit kan leiden tot shock door een slecht bloedvolume, dik sludgy bloed en aandoeningen met bloedstolling.
 • Neurologische effecten: Thermisch letsel kan leiden tot schade aan hersenweefsel en zwelling van vocht rond de hersenen. Dit is wat leidt tot effecten zoals stuporeus gedrag, tremoren, epileptische aanvallen en coma.
 • Levereffecten: Hittegerelateerde vernietiging van levercellen en weefsel kan optreden, wat leidt tot compromissen in de betrokkenheid van de lever bij ontgifting, immuunfunctie, bloedstollingsfunctie en spijsvertering. Deze effecten kunnen het risico op bacteriële infectie in het lichaam verhogen.
 • Niereffecten: Thermisch letsel kan direct leiden tot acuut nierfalen, dat kan worden verergerd door effecten op de bloedsomloop
 • Gastro-intestinale effecten: Thermisch letsel kan het maagdarmkanaal direct beschadigen en bijdragen aan braken en diarree. Het risico is ook verhoogd voor bacteriën die normaal in het darmkanaal leven om naar andere delen van het lichaam te migreren, waardoor een ernstige infectie ontstaat.

Diagnose van zonnesteek bij katten

Zonnesteek wordt verondersteld in gevallen waarin de rectale temperatuur hoger is dan 105 graden Fahrenheit en tekenen van oververhitting aanwezig zijn, zoals hijgen, kwijlen, enz. Uw dierenarts zal vragen stellen over de omstandigheden die leiden tot deze tekenen van ziekte om te bepalen of er een geschiedenis is van blootstelling aan een warme of slecht geventileerde omgeving.

Het diagnosticeren van hoe ernstig een zonnesteek is, hangt af van de ernst van de tekenen en symptomen die worden gezien wanneer de kat bij de dierenarts aankomt. Uw dierenarts zal ook laboratoriumwerk uitvoeren zodra de toestand van uw kat stabieler is om te kijken naar de effecten van thermisch letsel op de functie van organen zoals de nieren, lever en bloedsomloop.

Omdat sommige gezondheidseffecten van een zonnesteek kunnen worden uitgesteld, is het belangrijk om uw dierenarts te voorzien van relevante geschiedenis gedurende ten minste de voorgaande drie tot vijf dagen.

Behandeling voor zonnesteek bij katten

Als uw kat oververhit is, breng hem dan meteen naar de dierenarts, zelfs als de symptomen mild lijken.

Als u een zonnesteek bij uw kat vermoedt, is het erg belangrijk om uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen. In eerste instantie is het misschien niet duidelijk hoe ernstig de aandoening is, en hoe langer een zonnesteek onbehandeld blijft, hoe groter het risico dat de effecten van thermisch letsel verergeren.

Wanneer een kat bij de dierenarts aankomt voor een zonnesteek, wordt een rectale temperatuur bevestigd en zal uw dierenarts snel kijken of er een zonnesteek aanwezig is versus een hoge temperatuur van koorts. Het onmiddellijke doel is om de lichaamstemperatuur binnen 30 tot 60 minuten te verlagen tot 103 graden Fahrenheit.

Intraveneuze vloeistoffen zijn het belangrijkste om te beginnen met een zonnesteek, omdat Dit helpt uitdroging te corrigeren, verloren elektrolyten aan te vullen, koelt het lichaam intern af en zorgt voor een betere bloedtoevoer naar interne organen.

Uw dierenarts kan ook andere koelmechanismen gebruiken, zoals coldpacks op de bodem van de voeten en in de oksels en liezen, uw kat licht besproeien met water en een ventilator bieden voor verdampingskoeling en zuurstofondersteuning bieden.

Antibiotica worden vaak gebruikt vanwege het hoge risico voor bacteriën in het maagdarmkanaal om naar andere delen van het lichaam te migreren vanwege interne orgaanschade.

Steroïden en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden meestal niet gebruikt. In tegenstelling tot koorts kunnen deze medicijnen de interne temperatuur van het lichaam niet verlagen in gevallen van hyperthermie of zonnesteek. Interne schade aan de lever of nieren kan ook het vermogen van het lichaam om deze geneesmiddelen te metaboliseren beïnvloeden.

Milde gevallen van zonnesteek kunnen worden behandeld in een huisartsenpraktijk. De ernst kan worden bepaald op basis van de begintoestand van uw kat en afwijkingen die zijn gevonden met laboratoriumwerk.

Meer ernstige en gecompliceerde gevallen kunnen vereisen dat uw dierenarts uw kat overbrengt naar een noodziekenhuis dat mogelijkheden heeft voor continue 24-uurszorg. Gevorderde gevallen van zonnesteek kunnen enkele dagen intensieve zorg vereisen. Als het beenmerg is beschadigd door hitteletsel, kunnen volbloed- of plasmatransfusies nodig zijn om schade aan rode bloedcellen en bloedplaatjes te corrigeren.

De prognose voor een zonnesteek bij elk huisdier kan zeer worden bewaakt. Zelfs als de verhoogde temperatuur wordt gecorrigeerd, kunnen de effecten van thermisch letsel al interne schade hebben veroorzaakt. Over het algemeen, als een kat met een zonnesteek de eerste 48 uur overleeft, is de uitkomst veel gunstiger.

Zonnesteek: eerste acties

Slapende kat op het balkon

Als u een zonnesteek vermoedt, neem dan een paar snelle stappen om ze thuis af te koelen en vervoer ze vervolgens snel naar een dierenkliniek.

Het is erg belangrijk om uw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen als een zonnesteek wordt vermoed, maar u kunt thuis enkele onmiddellijke maatregelen nemen om het lichaam van uw kat te helpen afkoelen. Alle acties die u thuis onderneemt, moeten de eerste stappen zijn om te helpen. Stel het transport van uw kat naar de dierenarts niet uit, zelfs als ze er beter uit beginnen te zien.

Wat te doen:

 • Verplaats uw kat naar een koele, schaduwrijke plek.
 • Als je kat in staat is, zorg dan voor koel water om te drinken.
 • Breng ijspakken, gewikkeld in een papieren handdoek of dunne doek, aan op de onderkant van de voeten, oksels en liezen.
 • Besproei je kat met koud water en zorg voor een ventilator voor verdampingskoeling.
 • Als je naar de dierenarts rijdt, zet je de airconditioning hoger of zet je de ramen open.

Wat u niet moet doen:

 • Koudwaterbaden of ijswaterbaden: deze koelen het lichaam te snel extern af en houden warmte intern vast. Resulterende rillingen kunnen ook de lichaamstemperatuur verhogen.
 • Bedekken in natte handdoeken: Natte handdoeken zorgen niet lang voor verkoeling en houden in plaats daarvan warmte vast. Je kat nat maken met koud water en een ventilator voorzien voor verdampingskoeling is een beter alternatief.

Voorkom een zonnesteek bij katten

Een zonnesteek bij katten is altijd een zeer ernstige medische aandoening en heeft niet altijd een goede uitkomst. Gelukkig is het in de meeste gevallen heel goed te voorkomen. Hier zijn enkele nuttige tips om een zonnesteek bij katten te voorkomen.

 • Sluit uw kat nooit op in een binnenkamer of ruimte met slechte ventilatie.
 • Zorg altijd voor toegang tot water en schaduw.
 • Als de airconditioning in huis uitvalt, open dan ramen voor ventilatie, zorg voor schaduw en water voor uw kat en gebruik indien mogelijk een ventilator.
 • Neem bij het reizen in de auto altijd een reservefles water, een opvouwbare kom en een draagbare ventilator mee in het geval van pech bij warm weer.
 • Als uw auto kapot gaat bij warm weer, open dan deuren en ramen en verplaats uw kat zo snel mogelijk naar een schaduwrijke plek of een binnenruimte. Zelfs de reismand in de schaduw naast de auto zetten is beter dan je kat in de auto laten zitten.
 • Laat uw kat nooit achter in een voertuig als de buitentemperatuur hoger is dan 50 tot 60 graden Fahrenheit. De binnentemperatuur kan oplopen tot 40 graden in een uur, ongeacht de buitentemperatuur. Voertuigen kunnen zonnestraling absorberen, wat betekent dat het kraken van ramen niet veel zal helpen.
 • Als u een buitenverblijf voor uw kat gebruikt, zorg dan voor vers water en toegang tot schaduw. Controleer uw kat regelmatig en vermijd het gebruik van buitenruimtes bij warm weer.
 • Als uw kat naar buiten gaat, houd hem dan beter in de gaten bij warmer weer of op warme dagen.

Laatste gedachten

Een zonnesteek bij katten is een zeer ernstige, soms levensbedreigende aandoening, die vaak imbemiddelen in spoedeisende hulp en ziekenhuiszorg. De meeste complicaties worden veroorzaakt door hittegerelateerd letsel aan inwendige organen. Hoewel de prognose zeer bewaakt kan zijn, kan een zonnesteek zeer goed te voorkomen zijn door stappen te ondernemen om katten uit warme afgesloten omgevingen te houden en toegang te bieden tot schaduw, water en goede ventilatie.

Lees ook: Hijgen van de kat: oorzaken, symptomen en behandeling

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen van een zonnesteek bij een kat?

In het begin kan een kat bezwete poten hebben, kwijlen, hijgen en geagiteerd lijken. Later kunnen tekenen lethargie en collaps, braken en diarree, epileptische aanvallen en coma omvatten. Als u veilig een rectale temperatuur bij uw kat kunt krijgen, ondersteunt een temperatuur van 105 graden Fahrenheit of hoger met deze tekens ook een zonnesteek.

Kan een kat een zonnesteek overleven?

Of een kat een zonnesteek overleeft, hangt af van hoe lang het heeft plaatsgevonden en de ernst van de effecten van thermisch letsel aan het lichaam. Uw dierenarts kan deze beoordelen op basis van de ziekteverschijnselen van uw kat wanneer ze aankomen, bevindingen van laboratoriumwerk en reactie op therapie. De dood door de gevolgen van een zonnesteek zal vaak binnen 24 uur optreden. Een kat die de eerste 48 uur van de ziekenhuiszorg overleeft, heeft een veel betere prognose.

Hoe lang duurt een zonnesteek bij katten?

Echte zonnesteek is geen aandoening die vanzelf zal verdwijnen zonder veterinaire zorg vanwege de effecten van thermisch letsel op de organen van het lichaam. De duur van de behandeling voor een zonnesteek kan in ernstigere gevallen tot enkele dagen in het ziekenhuis duren.

Een kat die een beetje oververhit raakt of waar de interne temperatuur geen 105 graden F bereikt, kan in de loop van een paar uur verbeteren met schaduw, water en proactieve koeling.

Wat gebeurt er als een kat oververhit raakt?

Het lichaam is in staat om oververhitting tot een bepaald punt te compenseren. Als ze het bijvoorbeeld te warm krijgen van het zonnebaden, zullen de meeste katten naar de schaduw verhuizen en wat water krijgen voordat hun lichaam verdere aanpassingen moet doen.

Als de temperatuur stijgt, zal het lichaam zijn bloedcirculatie aanpassen om zichzelf intern tot een punt af te koelen. Als de temperatuur echter blijft stijgen, hebben katten geen goed aanpassingsvermogen om ermee om te gaan, zoals zweten of hijgen. Hoewel ze beide kunnen doen, zijn ze niet erg effectief in het echt afkoelen van hun lichaam.

Als de lichaamstemperatuur van een kat stijgt tot 105 graden Fahrenheit, kan het lichaam niet langer zelf reguleren om de interne temperatuur te verlagen en beginnen we tekenen van een zonnesteek te zien.