Waarom likt mijn kat mijn lippen? 10 waarschijnlijke redenen

Het hebben van een kat als lid van het gezin kan vol liefde, avontuur en zelfs verwarring zijn. We zullen katten en sommige van hun capriolen misschien nooit helemaal begrijpen, maar het is duidelijk dat kattenliefhebbers de meesten van hen met open armen ontvangen. Wanneer je poes op je schoot springt en je lippen likt, zijn er een paar reacties die je kunt hebben. Je kunt extatisch zijn dat je kat genegenheid toont, je een beetje vreemd voelen dat je huisdier je mond likt, of nieuwsgierig zijn naar waarom je kat dit doet. Voor katteneigenaren die liplikkende katten hebben, zijn we hier om te helpen met de redenen waarom sommige katten dit doen. Bekijk hieronder de waarschijnlijke redenen waarom uw kat uw lippen likt om u te helpen het denkproces van uw katachtige vriend beter te begrijpen.

kattenpootverdeler

De 10 redenen waarom je kat je lippen likt

1. Hun liefde voor jou tonen

Een van de belangrijkste redenen waarom je kat je lippen likt, is om zijn liefde voor je te tonen. Ja, zelfs de meest afstandelijke, eenzame kat kan je van tijd tot tijd een lik of kus op de lippen waard vinden. Gezien hoe zeldzaam het is voor sommige katten om likjes van genegenheid te delen, moet je het altijd waarderen wanneer je kat besluit dat dit is wat ze met je willen delen.

Kat die een vrouw likt
Afbeelding credit: NivCube, Shutterstock
thematische pauze

2. Je kat voelt je humeur

Of je je nu blauw voelt of onder het weer, je kat kan voelen wanneer dingen niet helemaal goed zijn. Dit komt veel voor bij katten in het wild. Wanneer je kat weet dat er iets niet klopt, kan hij naar boven komen en je op de lippen likken, of op andere gebieden, gewoon om je te laten zien dat ze er zijn en willen dat je je beter voelt.

thematische pauze

3. De geur van eten

Katten hebben een geweldig reukvermogen. Hoe hard je ook probeert, zelfs na het tandenpoetsen kan je kat de resten van voedsel op je adem of lippen ruiken. Aangezien katten zo van eten houden, is het niet verwonderlijk dat ze je lippen likken in de hoop een hapje te pakken dat je misschien hebt achtergelaten.

kat likt meisje neus
Afbeelding credit: Denis Val, Shutterstock
thematische pauze

4. Uw aandacht zoeken

Katten zijn niet te negeren. Wanneer een kat je aandacht wil, zullen ze hun uiterste best doen om ervoor te zorgen dat je weet dat ze er zijn. Een manier waarop je kat je zal laten weten dat hij huisdieren, speeltijd of zelfs eten wil, is door je te likken. In de geest van je kat is dit een perfecte manier om je aandacht te trekken. Wat is een betere plek om je te likken als er aandacht nodig is dan op de lippen?

thematische pauze

5. U markeren

Het klinkt misschien raar, maar ja, katten markeren hun baasjes. Je kat kijkt naar jou als hun territorium. Dit is de reden waarom een kat zijn wangen tegen je aan zal wrijven en likken. Een bijzonder liefhebbende kat zal deze aandacht op je gezicht richten. Tegen je gezicht wrijven en vervolgens je lippen likken is een van de manieren waarop katten aangeven dat ze je bezitten en dat je nu hun minion bent.

Vrouw knuffelt haar Siamese kat
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

6. Grooming

Vat het niet persoonlijk op, maar je kat kan het gevoel hebben dat je een beetje verzorging nodig hebt. Gelukkig is verzorging in de wereld van katten een teken van genegenheid. Wanneer katten zich binden, verzorgen ze elkaar. Wanneer je kat genoeg van je houdt om je te verzorgen, vooral op je gezicht, laten ze zien hoe belangrijk je voor hem bent.

thematische pauze

7. Imitatie

Katten houden ervan om na te bootsen. Zo leren ze vaak nieuwe vaardigheden. Als je kat jou en je partner ziet zoenen, of als je een kus deelt met je kinderen, willen ze misschien het gebaar kopiëren. Het kan ook zijn dat je kat andere dieren in huis je heeft zien zoenen. Of het nu je hond is die constant je gezicht likt of een andere kat die fan is van zoenen, wees niet verbaasd als je kat nabootst wat hij ziet.

Grijze kat die het gezicht van een slapende vrouw likt
Afbeelding credit: Denis Val, Shutterstock
thematische pauze

8. Herinneringen

Je kat herinnert zich veel van toen hij nog een kitten was. Dit geldt vooral als het gaat om plezier en pijn. Als u een van die eigenaren was die uw kitten constant oppakte en een kus aanbood, wil de kat die momenten misschien opnieuw beleven. Het enige verschil is dat de kat nu de controle heeft over wanneer ze kusjes aanbieden in plaats van dat jij het contact initieert. Als je er niet was toen je kat een kitten was, kunnen de herinneringen aan likjes op de mond van hun moeders komen. Moederkatten likken vaak het gezicht en de mond van hun kitten om ze schoon te maken na het eten of tijdens het verzorgen hen.

thematische pauze

9. Je leren

Wanneer een kat een band heeft met zijn eigenaar, is het niet ongebruikelijk dat de kat je als familie of een andere kat ziet. In de kattenwereld betekent dit dat je een paar dingen moet leren. Een lik op de lippen kan de manier van je kat zijn om je te leren verzorgen, aangezien hun moeder dit als kitten voor hen deed. Je kat kan je ook proberen te helpen leren hoe je je geur kunt maskeren voor roofdieren. Wat ze ook onderwijzen, jullie zijn nu familie.

Zwart-witte kat die de lippen van een vrouw verbindt
Image Credit: ECOSY, Shutterstock
thematische pauze

10. Een aankomende liefdesbeet

Heb je wel eens gehoord van een liefdesbeet? Ja, katten staan er bekend om. Dit is wanneer een kat likt en je dan onmiddellijk bijt. Hoewel het pijnlijk kan zijn, is het een ander teken van genegenheid. Als je kat je lippen likt, kan het tijd zijn om je voor te bereiden op een hapje, want er kan een liefdesbeet komen.

verdeler-catclaw1

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er veel redenen waarom je kat je lippen likt. Of je kat nu het gevoel heeft dat je niet voor jezelf kunt zorgen, je als familie ziet of een voorproefje wil van wat je onlangs hebt gegeten, het is moeilijk om je kat weg te duwen als ze kusjes willen geven. Natuurlijk, als je het niet prettig vindt dat je kat je lippen likt, stopt het afleiden van zijn aandacht meestal dit soort gedrag. Als je het niet erg vindt, geniet dan gewoon van de liefde en genegenheid die je kat biedt. De relatie tussen jullie tweeën zal alleen maar groeien.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Caterina Trimarchi, Shutterstock